Новият Jeep Compass атакува хората с приключенски дух (СНИМКИ)

Компактният SUV на американците вече пристигна и в България

по статията работи: Кристиан Костурков | 28.09.2017 | 17:21  5 Виж всички снимки
Новият Jeep Compass атакува хората с приключенски дух (СНИМКИ)
Венцислав Петров

Новото, трето поколение, на Jeep Compass пристигна официално и в България. Само 3 месеца след европейската си премиера компактният SUV пристигна и у нас. С новия модел американският производител на всъдеходи атакува най-бързоразвиващия се сегмент на автопазара. Амбициите на компанията са, че наистина има какво да покаже и с какво да изненада любителите на този клас автомобили, който се развива с невиждана скорост.

Според традициите на Jeep, новият Compass ще атакува почитателите на по-луксозните автомобили. Американците залагат на комбинацията от висок клас оборудване и изработка, компактни размери, подходящи за ежедневно шофиране в града и всъдеходни възможности, които да отговорят на претенциите на хората с по-приключенски дух.

Визуално новият Jeep Compass се отличава със запомняща се, модерна естетика, с широка позиция и изключителни пропорции "от прозорците до гумите”. лесно благодарение на характерните традиционни за последните модели на марката дизайнерски знаци, като седемслотовата решетка и трапецовидните арки над колелата. Дизайнерите на Jeep обаче все пак са пипнали предницата, като са подчертали всеки отделен хромиран слот с гланцирано черно. LED светлинте на фаровете, контурирани с черно, добавят характер и отношение към лицето на изцяло новия Compass. Въпросното гланцирано черно можем да открием в още доста от външните декоративни елементи на автомобила, като така се постига още по-луксозна визия.

1984320Отличителна характеристика на задната част на новия компактен SUV на Jeep Compass са уникалните LED светлини. Те са проектирани в тънка, правоъгълна форма. Освен това са разделени между капака на багажника и задните панели, чрез което се цели Compass да бъде още по-разпознаваем. Реално този дизайнерски прийом вече е познат и от някои от братята на модела, но тук са претърпели допълнителни промени, за да се отличава самият Compass.

Очаквано за автомобил от премиум марка, купето на новия Compass се отличава с изискани материали и технически детайли. Трапецовидният панел на стените е с характерен за дизайна на марката, специален цвят и финални щрихи, които допълват интериора. Централната конзола елегантно интегрира функционалните възможности на Jeep Compass, където се открояват 5.0-инчовите, 7.0 или 8.4-инчови сензорни екрани на системата Uconnect. Естествено големината им зависи от избора на клиента за ниво на оборудване. По-надолу намираме бутоните за управление на климатика и инфоразвлекателната система (която е съвместима с Apple CarPlay и Android Auto), на автоматичната ръчна спирачка, за стартиране и спиране на двигателя, бутони за управление на климата в автомобила и др. Много приятно впечатление прави амбиентното осветление около AUX и USB портовете, разположени най-долу, както и 12-волтовият изход. Благодарение на приглушената светлина те са лесно откриваеми дори и с периферно зрение, така че шофьорът няма да има нужда да отклонява погледа си от пътя. Между другото по същия начин е осветен и USB-входът, разположен към задните седалки.

1984317Централното табло също е проектирано индивидуално и разполага с 3,5 или 7-инчов информационен LED дисплей. По-големият, който е и цветен, може да се конфигурира индивидуално от водача за по-лесен достъп по време на шофиране. Той идва и като стандарно оборудване на по-високооборудваните версии на Compass - Limited и Trailhawk. Тук е мястото да споменем, че автомобилът се предлага в 3 нива на оборудване, като още при базовото екстрите и системите ще са завидно количество. Освен вече споменатите две, бъдещите собственици ще могат да избират и Longitude.

Новият Compass, освен с традиционното за марката задвижване на четирите колела, ще се предлага и само с предно предаване, тъй като редица от все повечето почитатели на този клас автомобили предпочитат да се сдобият с такава кола само с две задвижващи колела. Естествено моделът ще се предлага и с традиционната за Jeep система 4х4. Ударът на американците обаче е, че клиентите ще могат да избират между цели две системи - Jeep Active Drive и Jeep Active Drive Low, с crawl ratio коефициент 20:1, всяка от които може да предаде 100% от наличния въртящ момент към всяко едно колело, когато е необходимо. Както личи и от името, втората ще разполага и с бавни скорости за почитателите на още по-екстремните офроуд преживявания.

И двете 4-колесни задвижвания включват системата Jeep Selec-Terrain, осигуряваща до пет режима (автоматичен, сняг, пясък и кал, както и ексклузивния Rock режим на Trailhawk) за най-доброто придвижване при всякакви повърхности - на или извън асфалтовите пътища, и при всякакви метеорологични условия. Независимо с коя от системите е оборудван, новият Compas, когато е с 4х4, има и блокаж на диференциала. За разлика от много други модели обаче тук инженерите са оставили на водача да избира кога да се възползва от него, на което ще се зарадват истинските офроуд фенове.

1984313Автомобилът ще се предлага и с общо 4 двигателя – по два бензинови и дизелови с мощност от 140 до 170 к.с. Всичките ще могат да се избират в комбинация с 6-степенна ръчна или 9-степенна автоматична.

Реално бензиновият агрегат е един, но се предлага в два варианта. Става въпрос за 1.4-литровият MultiAir2 Turbo двигател със система Stop&Start, който осигурява 140 к.с. при 5000 оборота и въртящ момент от 230 Нм при 1750 оборота. Този двигател ще бъде наличен единствено при версиите на Compass с предно предаване в комбинация с механичната трансмисия. По-мощната версия със 170 коня и 250 Нм, в съчетанание с автоматика, ще бъде монтирана на вариантите с 4-колесно задвижване.

По-малкият дизел пък ще е 1.6-литровият MultiJet II, също със система Stop&Start, е с мощност от 120 к.с. и 320 нютона въртящ момент ще бъде аналогът на по-слабият бензинов мотор и като него ще се предлага в модификациите 4х2. И пак както при 140-коньовият бензин ще е съчетан с ръчна скоростна кутия. При 2-литровият MultiJet II вече клиентът ще може да избира между двете трансмисии. Този мото обаче има и по-мощна версия от 170 к.с. При нея предавателната кутия ще е автоматична, като ще включва и режима Trailhawk с бавни скорости.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • Сега "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.