Българинът по принцип е от хората, които обичат да си хапват месо. В същото време и салатите не са ни чужди, освен това през последните години се научихме да ядем такива и през зимата. В последно време обаче се наблюдава една много странна тенденция – рязко поскъпване на зеленчуците и поевтиняване на пържолите.
През последната седмица краставиците по магазините се предлагаха за близо 5 лв. Според данните толкова скъп този зеленчук не е бил у нас през последните десет години. Само за няколко месеца стойността им скочи с близо 100%, отбелязва bTV. Една от причините можем да потърсим в лошите климатични условия.
"България традиционно произвежда 50% повече краставици отколкото Европа, така че цените се определят предимно от вътрешния пазар", отбелязва Божидар Иванов от Института по аграрна икономика към ССА.
В същото време цената на свинското месо през послената година рязко поевтиня. Според експертите обаче тази тенденция относно месото няма да продължи, а се очаква да започнем да плащаме за него отново повече.