13 от 20 банки у нас искат скъпи такси за преводи въпреки натиска на ЕК

Регламентът на Брюксел за по-евтини вътрешни трансфери в ЕС почти не дава резултат, сочи проучване

по статията работи: iNews.bg | 15.04.2018 | 18:03
13 от 20 банки у нас искат скъпи такси за преводи въпреки натиска на ЕК
pixabay.com

Повече от година след като в България се прилага Единната зона за плащания в евро (SEPA), таксите за преводи остават високи. Това става ясно от проучване на Асоциация "Активни потребители" за банковите плащания в евро, в рамките на което са обхванати 20 търговски банки в България, предоставящи платежни услуги на физически лица. То е извършено чрез събиране и анализ на съдържанието на актуалните тарифи на участващите в изследването банки към месец ноември 2017 година. Данните в проучването са актуални към ноември - декември 2017 г., уточняват от асоциацията.И допъват, че основната цел на изследването е конкретните резултати във връзка с въвеждане на системата SEPA от българските банки - доставчиците на платежни услуги, която бе наложена от Европейската комисия.

Какви са резултатите?

Тарифите са трудно разбираеми

Тарифите на банките са обемни и сложно структурирани, трудни за разбиране и не особено достъпни за непрофесионалист, какъвто обикновено е средният потребител.

Разнопосочни наименования на таксите

Банките подхождат различно при обозначаване на таксите. Можем да ги обособим две групи:

- Кредитни преводи обозначени/наименовани като плащания в ЕИП и плащания извън ЕИП и във валута различна от еврото в ЕИП.

- Кредитни преводи в евро обозначени изрично като преводи през SEPA в ЕИП и преводи извън SEPA, в т.ч. през системата S.W.I.F.T.

Цените на SEPA преводите са нелогично високи

За да се провери доколко са постигнати целите на Регламента, е направено сравнение между:

1) таксите за плащания в евро в ЕИП (SEPA плащания) и

2) таксите за плащанията извън системата на SEPA (плащанията извън ЕИП и/или във валута различна от Евро).

Логично е да се очаква, че преобладаващо стойностите на първите трябва да са по-ниски от вторите. Какво установява обаче проучването?

Само в 7 от 20-те банки таксите за SEPA преводи са по-ниски, което означава, че системата SEPA е постигнала положителен ефект за българския потребител. В останалите 13 няма разлика в размера на таксите между плащания в SEPA и плащания извън SEPA. С други думи не е постигнат положителен пазарен ефект от въвеждането. Макар да са спазени изискванията за техническа оперативна съвместимост, благоприятните последици за потребителя не са налице.

Няма осезаемо намаляване на таксите след въвеждането на SEPA

За да оценят доколко таксите са се повлияли във времето, от "Активни потребители" са добавили цената за трансгранични преводи през 2013 г. при 8 банки, за които имат данни. От тях се вижда, че при изходящите преводи в 5 банки има намаляване на таксите, в 2 няма промяна, а при една банка дори се отчита повишение. "При входящите такси имаме по една банка с подобрени условия и една с по-високи такси, а в останалите случаи не са настъпили промени. От тези факти можем да заключим, че въвеждането на SEPA не е постигнало значими резултати по отношение на таксите”, казват от асоциацията.

Таксуването на входящи преводи е неприемливо

Силно впечатление в резултатите от изследването направи, че цели 10 банки събират такси при входящи преводи. "В някои случаи таксата може да откаже всеки потребител от услугата. Това е напълно неприемливо, икономически необосновано и конкурентно нелогично, въпреки че е напълно законно”, коментират авторите на проучването.

Какви са решенията?

  1. За наша радост малко преди да публикуваме проучването Европейската комисия обяви инициатива за изменение на Регламент 924/2009, с което се предлага изравняване на таксите за SEPA преводи в страните извън Еврозоната с тези в националните валути. С други думи, таксите за трансгранични еврови преводи (SEPA), не трябва да се различават от таксите за национални левови преводи. Например, ако искате да изпратите 100 евро от сметка в Банка Пиреос България до сметка в германска банка да речем, сега това ще ви струва 60 лева, а при промяна на регламента таксата би била 2,20 лева. По думите на подуправителя на БНБ Нина Ставрева, предложените промени трябва да станат факт от 1 януари 2019 г., но този срок може и да се отложи, ако процедурите в Европейските институции не се преминат достатъчно бързо.

  2. Използване на платежна сметка за основни операции. Към настоящия момент зползването на платежна сметка за основни платежни операции при извършване на еврови преводи от и към банки от ЕИП е по-евтина услуга и по-благоприятна за българския потребител. Това е така, защото по силата на Европейска директива размерът на таксите по платежната сметка за основни операции следва да са по-ниски от средния размер на стандартните такси, събирани от потребителите за всяка от услугите, предоставяни от банките в страната и по-ниски от най-ниския размер на таксите, които съответната банка прилага по тарифа за всяка от стандартните услуги. За целта трябва просто да си откриете и използвате такава сметка. Разбира се тази възможност трябва да бъде по широко разяснявана, а банковите институции трябва да задължително да предлагат на потребителите тази по-изгодна за тях услуга.

  3. Съществуват и други платежни инструменти за извършване на преводи в чужбина, към които българските потребители биха могли да се насочат, за да преодолеят високите такси, които банките събират независимо от въвеждането на SEPA системата. Благодарение на интернет връзките потребителят може да използва множество онлайн оператори, които въвеждат иновации в областта на паричните преводи, като в момента редица компании предлагат по-изгодни и значително по-евтини услуги и възможности за международни преводи.

Пълното проучване можете да прочетете на aktivnipotrebiteli.bg


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 В кадър
  • 22:30 Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Анет игрален филм /копродукция,...
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.