Затвор до 3 г. грози баща, спрял сина си от училище

Отказът от държавното училище идва след системно насилие над детето от съученици

по статията работи: Елена Коцева | 01.06.2012 | 20:30

В последните няколко месеца набират сила протестите срещу проектозакона за детето, който се предлага от Министерството на труда и социалната политика. Тръгнали от групи в Faceebok родители и граждани се организират и в други сдружения като Гражданска инициатива за семейството.

Едни от аргументите на родители и родителски организации, които скочиха срещу духа и клаузите в закона, е огромната власт, която се предоставя на държавата, социалните служби и работещите в тях.

От друга страна драстично са орязани правата и отговорностите на родителите, а стабилността на семейството се оказва уязвима. Като сериозна опасност, противниците на закона изтъкват възможността чрез анонимен донос да се разследва случай на поставено в риск дете.

Новият закон все още не е влязъл за обсъждане в Народното събрание, а вече може да се постави под въпрос как той ще функционира, ако бъде приет.

Тъй като има и настоящи казуси – за своя разказа на iNews Явор Костов, един от противниците на новия закон, но със сигурност с основание и вече натрупан горчив опит.

Става въпрос за четиримесечен конфликт със социалните служби в град Видин, където живее със семейството си Явор Костов.

През месец февруари след като нееднократно неговият син се е оплаквал от насилие в училище, Явор Костов решава да прекрати посещенията му в държавното училище. Поводът е поредният случай на побой, който се случва почти в присъствието му – бащата е в училищния двор, а синът му излиза насинен.

Явор Костов няколко пъти вече е говорил с класния ръководител, а и насилниците са известни в основното училище в града. Тъй като мерки не са взети, през февруари Явор Костов решава, че е по-добре да спести стреса на детето си и че влизането в клас за него е повече вредно, отколкото полезно.

Не, това не означава, че няма да получи образование – Явор Костов е решен да даде образование на детето си – под формата на домашно или дистанционно по международна програма.

В момента, в който детето е спряно от училище, се намесват и социалните служби във Видин, като настояват детето да се върне в класната стая, а настояват и за среща на 13-годишния син насаме със социалния работник.

След като Явор Костов отказва да позволи това, социалните работници искат да влязат в семейното жилище, за да огледат условията, в които живее детето. Явор Костов се противопоставя и на това, като настоява на правото си на неприкосновеност на жилището и семейния живот.

Явор Костов се пита защо до този момент социалните нито веднъж не са се интересували от условията, които предоставя в семейството си и защо се поставя въпрос чак в този момент – когато той прави стъпка да предпази сина си от системното насилие. Също така от февруари месец насам никой от училището във Видин не е правил опит да се свърже с някой от семейството.

След двумесечна пауза казусът обаче стига и до прокуратурата, тъй като през април отдел "Закрила на детето” е завел преписка за извършено престъпление по чл. 182 от НК – срещу родител оставил детето си без надзор и грижи, от което са последвали тежки последици за детето.

Вместо да се придържа към правомощията си по Закона за закрила на детето, по който производството е изцяло административно, ОЗД-Видин цели да повдигне наказателно преследване срещу Костов въпреки пълното отсъствие на данни за извършено престъпление от него.

Костов е призован на 28 май като "свидетел” по полицейската проверка. Според призовката той трябвало да води в полицията и сина си, за когото няма призовка. По време на разпита единият от разпитващите двама полицейски служители обяснява, че по чл. 182 от НК Явор Костов щял да изтърпи наказание лишаване от свобода до три години и обществено порицание, с което на практика го третира като извършител.

По-късно в същия ден адвокатът на семейство Костови прави опит да се запознае с преписката, за да организира защитата на доверителя си, но служителите на МВР-РУП Видин отказват да дадат информация, както и да предоставят самата преписка, нарушавайки конституционното му право на защита.

Ето и какво допълни Явор Костов:

Какво в момента прави синът ви – иска ли да се върне в училище?

- Синът ми се обучава вкъщи, като от следващата учебна година ще се обучава по една много добра програма за домашно образование. Той се чувства прекрасно.

Смятате ли, че детето ви ще се справи с дистанционна форма или частно обучение?

- Няма ли да загуби социалната си среда по този начин? Ще се справи с дистанионната форма на обучение. Социалната среда, в която е сега, е в пъти за предпочитане пред тази на "социализирището" държавно училище.

Детето ви в риск ли е?

- В риск беше, когато посещаваше училище.

Как се обучават другите ви деца?

- Дъщеря ми е в 10 клас и е на самостоятелна форма на обучение. Когато посещаваше училище имаше повече трудности.

Явор Костов е поет, автор, музикант и пастор на малка протестантска църква във Видин. Затова и му задаваме следващия въпрос:

Смятате ли, че преписката и отношението на социалните служби към вас и семейството ви се дължат на това, че сте пастор в протестантска църква?

- Не мога да твърдя това, но мога да видя, че в близко бъдеще дори при сега действащото законодателство, в името на най-добрия интерес на детето ще сме свидетели на терор над инакомислещите хора.

Знаете ли за други случаи, подобни на вашия, в града или с ваши близки?

- Не зная за подобни случаи. Почти съм сигурен, че няма.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


7 Migito Petrova 08.06.2012 | 03:10
г-н Стоянов, това което написах е личния им опит, а той за съжаление не е малък. Знаете ли кога аз станах личност, когато излязах от вкъщи и започнах да се оправям сама. Най-големите ми кошмари бяха и тези които ме направиха твърда,смела и предприемчива. Няколко години съм помагала за младежите в нашата църква, тези които са израснали в точно такава филтрирана среда изживяха много тежко личностен конфликт когато станаха тинейджъри или след като завършиха училище. Не съм против домашното образование, не ме разбирайте погрешно. Но в старанието си да предпазим децата си максимално постигаме точно обратния ефект, създаваме индивиди които не могат да се справят адекватно в тази агресивна среда. И да смятам, че целта на живота ни е да създадем личности, способни да се справят сами във всякакви ситуации. Защото няма начин как да бъдеш свидетелство за хората ако живееш в затворено филтрирано общество. Децата ни ще устоят не защото са израсли с определен вид образование, а с лично позване на Христос, което не става със зубрене на Библията (да това е важно), но е лично преживаване... Но целта на поста ми беше съвсем различна, за това дали си струва да създаваме конфликти с властта, когато нещата могат са решат в наша полза по законен начин? Да уточня, че не се заяждам, просто подхвърлям тема за размисъл.
6 Petar Stoianov 07.06.2012 | 00:30
"Но най-важното нещо което трябва да постигнем е да създадем личности, способни да общуват и да се справят с всякакви ситуации." Питам: Това ли е нал-важното?Това ли е целта на живота? Няма как - все че дойде ситуация в която няма да се "опрвиш".Като се върне детето ти с насинено око ,хайде тогава му обясни как да се справя с всякакви ситуации.Пълна глупост е че ходейки на училище ,детето се "социализира".Единственото което научава е закона на джунглата (бий за да не те бият).Насилието става необходимост за да си възприеман като "вълк" а не като "агне" и от там да имаш уважението (по-точно страха)на другите.Та ако това е "социализиране" и ставане на "човек" - не благодаря!Детето се учи да се държи адекватно като имитира авторитетите си.В училище ,познайте на кого ще иска да подражава. В домашното образование има наблюдение почти изцяло в/у родителя (предполага се зрял и балансиран)и това как той реагира на различни житейски ситуации.Така отговорността е само на родителя и не се размива и прехвърля м/у него и безкрайно пропадналото ни и незаинтересовано образование с неговите пишман даскали. Единственото което се спестява на детето са училишната простотия,вулгарност,груб материализъм,липса на уважение към родителите и по-възрасните и субективноста на учителската преценка.Все неща от които с радост бих се отказал в името на това детето ми да не е "социализирано" от държавното образование.Млади хора могат да общуват не само в училище,но и в една филтрирана от родителската преценка приятелска "среда".Домашното образование е в пъти за предпочитане.То предоставя цялата отговорност на родителя (както е редно да е),но и му дава всички лостове да направи от едно дете свой достоен и възпитан наследник - свободомислеш и необременен от училишните догми.То ражда свободни хора,а държавното образование има за задача да възпита послушни данъкоплатци с гладки мозъци. "Добър капитан се става в бурни води... " ...твърде вероятно е да станеш наивен удавник преди да се научиш как се плава в тях. Народа е казал "С какъвто се събереш ,такъв ставаш".Как може родителите да очакват ,че студеното,дистанцирано и абсолютно безразлично към личността образование ще превърне като с магическа пръчка децата им в Хора.Абсурдно е! Там просто няма нищо добро за подражаване ,което да си струва да последват.Просто там няма лидерство и пример ,а джунглата и нейните закони.А младежите се вдъхновяват и следват лидери , не образователни програми ! А първия и най важния лидер за всяко дете (по ред причини) се явява неговия родител.Какъв е той? Какъв пример дава на детето си с всяка своя дума ,постъпка...отношение? Лично отговорен ли се чувства за детето си или е склонен да прехвърля собствената си отговорност на образователната система ...учителя...обществото...? Хубави въпроси ...,нали?
5 Migito Petrova
Този коментар е маркиран като неуместен.
4 Migito Petrova 06.06.2012 | 18:37
Въпроса е всъщност дали проблема не можеше да се реши по друг начин. Ако бащата в началото е извадил медицинско на сина си и пуснал жалба в полицията и инспектората... Тези закони са ни и, за да ни служат... Ако имаше пуснати подобни жалби нямаше да могат полицията да гонят него, че не си пуска детето на училище. За мен също е недупостимо да не пуснеш социалните в дома си... но всеки си има право на избор... Едно е да те репресират, друго е просто да се инатиш и да заставаш срещу държавата. Аз също смятам, че училището ни е под всякаква критика, синът ми също е бил обект на подигравки и бой, също съм търсила начин за домашно образование, но не съм спестила нито една стъпка от предишните изброени от мен. Не се е стигало до полиция. Но смятам, че нашите деца трябва да могат да се справят във всякаква среда, дори и с насилници. Изолирането им във вкъщи не ги прави адекватни членове на обществото ни колкото и да е болно то. Акедемични знания могат да се научат винаги, дори и на 40 години, но да се държиш адекватно и да можеш да общуваш с всякакви хора не се учи във вкъщи. Да тогава ролята на родителите е огромна, защото трябва да са ежеминутно в кондиция с това което става и да учут детето си как да реагира и да елиминират вредните практики. Отново говоря от личен опит. Но най-важното нещо което трябва да постигнем е да създадем личности, способни да общуват и да се справят с всякакви ситуации. Добър капитан се става в бурни води... Определено смятам, че като сме християни, нашия живот трябва да е открит за хората, за да може да сме свидетелство за Него. Аз бих пуснала всеки в дома си и на всеки бих разказала как живея и какви са ми приоритетие. С подобни театри не помагаме нито на децата си, нито на хората да видях Бога. Ще се моля Бог да даде сила и мъдрост на хората замесени в тази ситуация и всичко да бъде за Божия слава!
3 kaloyan ivanov 01.06.2012 | 20:44
Навсякъде по света човек може да избере детето му да се обучава вкъщи, а тук не стига, че образованието ни не струва, но и санкции се налагат!
2 Dorche to 01.06.2012 | 20:43
Това е много, много, много, много абсурдно! В края на краищата кого, по дяволите, защитава този малоумен закон?
1 Филип Златев 01.06.2012 | 20:40
Сега управляващите все повече прилагат закони, които щяха да са актуални в средата на миналия век, но сега звучат нелепо и прекрачват границите на допустимото.

ТВ програма

Кино

  • Сега Пътешествия: В света на прекрасната...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.