Терористът от Нова Зеландия е бил в България през 2018 г.

Няма данни за евентуална терористистична дейност или връзки на лицето на наша територия, съобщи главният прокурор

по статията работи: iNews.bg | 16.03.2019 | 09:45
Терористът от Нова Зеландия е бил в България през 2018 г.
Повече за:

"Установено е негово преминаване през България за периода 9 до 15 ноември 2018 г.На 9 ноември е пристигнал на летище София с полет от Дубай. Пристигайки на летището на следващия ден е наел автомобил, с който е пътувал около исторически места в България като посещава Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Казанлък, Бачково и Банско. На 15 ноември с полет на румънските авиолинии заминава за Букурещ и от там се придвижва с автомобил до Унгария", каза Цацаров.

 

Установяват се данни относно неговото пребиваване, за да се изяснят всички места, където е пребивавал и евентуално негови контакти, каза още той.

 

Няма данни за евентуална терористистична дейност или връзки на лицето на наша територия, съобщи главният прокурор.

 

 

 

Брентън Тарант е посещавал Балканите през 2016 година. За периода 28 до 30 декември 2016 е година е пътувал до Сърбия ,Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватия.   

 

Всички пътувания през 2016 г. и 2018 г. са свързани с посещения на исторически места.

 

Светът осъди остро смъртоносното нападение в Крайстчърч

 

Цацаров заяви, че се поддържа връзка с чуждестранните парнтьори, както и с водещите разследването в Нова Зеландия. 

 

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че основната задача е да се установи дали е имал контакт с българи у нас, които да са го съпровождали. 

 

"Предстои тази вечер да получим допълнителна информация по отношение на личността на извършителите и евентуално, ако има други установени лица, да извършим проверка дали те също са пребивавали на територията на България. Това зависи от информацията, която ще ни подават колегите от Нова Зеландия. Нямаме данни престоят му тук да е свързан с друго, освен туризъм", каза Маринов. 

 

 

По никакъв начин България не желае този ужасен акт да бъде свързан с нейната история. За съжаление езикът на омразата и нагнетяването на етническото напрежение доведе до това, което се случи. Осъждаме всеки такъв акт и не желаем атентатът в Нова Зеландия да бъде свързан с България и българската история. Толерантен народ сме и живеем всички народи по света, заяви външният министър Екатерина Захариева.

 

Атентатът в Нова Зеландия отне живота на поне 49 души. Нападенията били извършени, докато вътре било пълно с молещи се. Ранените са десетки. След светкавична акция на полицията са арестувани четирима души. В две коли са намерени и експлозиви. В атентата има и балканска, и дори българска следа. Затова службите у нас се събраха на спешна среща при премиера.

 

 

Надписи на кирилица върху оръжията на терориста от Крайстчърч се превърнаха в една от следите в разследването. Изброени са десетки сражения между християни и мюсюлмани. А на български се чете името на Фружин - сина на цар Иван Шишман, който заедно с братовчед си Константин повежда въстание срещу османските турци в началото на 15 век. Другият надпис на български е Битката при Булаир от Балканската война. Споменат е и проходът Шипка, но на английски, както и годините на Руско-турската война.

 

Засега обаче не е изяснена връзката между нападателите и надписите.

 

 

 

На врата си 28-годишният австралиец Брентън Тарант носи нацистки символ. На път за нападението, той излъчва на живо в интернет, а в колата му се чува сръбска военна песен от времето на войните в Босна през 90-те: "Радован Караджич води своите сърби".

 

Преди атаката убиецът разпространил и манифест от 73 страници, в които говори за защита на бялата раса.  него Брентън Тарант пише, че трябва да отмъсти за убийството на 11-годишната Ебе Акерлунд, загинала при терористична атака в Стокхолм през 2017 година. 

 

"Не мога да игнорирам повече атаките. Това са нападения срещу моите хора, срещу моята култура, моята кръв и моята душа", пише терористът в манифеста си. 

 

Въоръжени атаки срещу две джамии в Нова Зеландия, има жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

 

В единия храм са убити поне 7 души, а в другия -  над 40.

 

 

 

След атентата са задържани четирима души. Полицията е обезвредила две самоделни бомби в колите им.

 

Масовият убиец от Нова Зеландия е имал малък арсенал от полуавтоматични оръжия и разрешение за притежаване на оръжие, съобщи премиерката на страната Джасинда Ардън.

 

"Нарушителят е притежавал лиценз за оръжие. Казаха ми, че е било придобито през ноември 2017 г. Мога да ви кажа едно нещо точно сега: нашите закони за оръжията ще бъдат променени”, заяви Ардън.

 

 

 

Във всички училища в града бяха обявени извънредни мерки.

 

Според анализатори, нападателят от Нова Зеландия е вдъхновен от норвежкия масов убиец - Андерш Брейвик. През 2011-та в Осло и Ютьоя Брейвик уби 77 души и рани още над 150.

 

И той, както Брентън Тарант днес, оставя манифест, в който обяснява мотивите си. Общото при двамата е също, че са били политически активни, атаките им са планирани в продължение на години и, според тях, са насочени срещу заплахата от ислямското господство.

 

Самият Тарант твърди, че е имал кратък контакт с Брейвик и норвежкият убиец му е дал благословията си.

 

В ефира на Новините на NOVA експертът по международна сигурност Димитър Гърдев коментира нападението. "Вирусът на екстремистката идеология е пробил през джихадизма и се е трансформирал в радикален десен екстремизъм. /.../ Никога не е имало такъв тип десен екстремизъм на Балканите.  Тези хора обикновено искат да покажат, че са част от голяма група, че имат много последователи, че са част от такава организация. Той не го казва в манифеста", каза той.

 

От българското външно министерство обявиха, че няма данни за пострадали българи при атентата в Нова Зеландия. Открити са и два горещи телефона в посолството ни в Канбера. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството в Канбера на телефони + 612 62 86 97 00 и +614 38 00 51 87, посочват от ведомството.

 

България осъди атентата. В съболезнователна телеграма президентът Радев написа, че "омразата на расова основа и мотивирани от ксенофобия убийства на невинни граждани са отвратителни престъпления".

 

"България решително осъжда този ужасяващ акт на нападение срещу невинни хора", написа премиерът Бойко Борисов до новозеландския си колега.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.