Димо от Krossfire: Няма да се откажем от хеви метъла! Има лъч светлина за тази музика в България!

За читателите на iNews вокалистът издаде любопитни факти за новия албум "Shades of Darkness" и плановете на групата

по статията работи: Филипа Тодева | 04.05.2016 | 14:43
Димо от Krossfire: Няма да се откажем от хеви метъла! Има лъч светлина за тази музика в България!
Krossfire/архив

Krossfire вече са готови с новия албум и нямахме търпение да научим повече подробности за него и за новите планове на бандата. Енергичният вокалист Димо Петков отдели време от забързаната си програма, за да разкаже подробности за читателите на iNews. В разговор с колегата ни Филипа Тодева, Петков споделя за новите парчета, за бъдещите участия на Krossfire, но и за това какво ти коства да правиш некомерсиален и адски добър метъл в България. Публикуваме пълния текст на интервюто, но преди това да си припомним повече за Krossfire: Групата е създадена през 2001 година в състав Георги Дриев – басист, Георги Кушев – китари и Спас Марков – барабани. По-късно към тях се присъединяват първият вокалист Захари Шиникчиев и китаристът Никола Иванов, които обаче си тръгват. От 2004 година насам Krossfire звучат с гласа на Димо. През 2007 година съставa на Krossfire допълва Петър Бошнаков – клавишни. Групата има множество клубни и фестивални участия, както и незабравимото качване на сцената през 2013 година, когато подгряваха публиката за легендите от Deep Purple.

Новият Ви албум излиза съвсем скоро – през юни. Какво ще споделиш за него?

Не искахме да издаваме нещата в детайли, по-скоро за да запазим елемента на изненадата. Албумът ще излезе на 3 юни, ще бъде издаден от PURE STEEL RECORDS. Ние имаме подписан договор с този немски ъндърграунд лейбъл от 1 ноември 2011 година. Те издадоха първия ни албум през януари 2012 година и сега ще издадат втория - "Shades Of Darkness".

Защо така мрачно и апокалиптично заглавие сте избрали?

Направихме го в такъв стил умишлено. Искам да подчертая всъщност, че тези мрачни текстове и доста "дарк" настроения не са отражения на някакви наши душевни състояния. Напротив, ние сме доста весели хора и обичаме да се забавляваме.

С какво ще е по-различен "Shades Of Darkness" от "Learning to Fly"?

21949b6a-4c93-be90-9090-555b335cbf01"Learning to Fly" е албум с типично хеви метъл звучене, с леки прогресив елементи. Искахме при втория да постигнем доста по-твърдо звучене. Не става въпрос за това да се превърнем в тежка банда, а от по-лекия метъл да преминем към пауър метъла. Във всички песни присъстват двойни каси, звукът на китарите е по-различен, малко по-хард. Така и се стигна до това да описваме албума като малко по-мрачен. Това важи изключително за текстовете. Хората ще разберат музиката, когато чуят албума. Няма нищо общо с траш или дет метъла. "Shades of Darkness" ще бъде пауър метъл албум с прогресив елементи.

Напразно търсих ваша песен на български език и не намерих такава. Защо?

Единствената българска песен, която изпълняваме, е кавър версия. Това е песента на "Ахат" - "Черната овца". И в двата албума нямаме авторска песен на български език. Песните ни са изцяло на английски език, поради една причина. Нашият пазар е основно извън България. Това в никакъв случай не означава, че сме обърнали гръб на българските фенове. Напротив, имаме много фенове в България. Но ако правим музика на български език, тя няма да бъде разбираема за феновете в чужбина. Много хора в чужбина усещат и разбират музиката ни, именно защото е на английски език. А и в България мнозина вече знаят този език. От друга страна, нищо не се знае! Някой ден може да направим и албум на български език, или поне песен. Никога не казваме никога.

А от кого зависи това. Кой пише текстовете на песните на Кrossfire?

Аз се занимавам с това. Всички текстове ги пиша аз. До голяма степен идеите за тях са мои. Но винаги, когато правим текстовете за песните си, ние ги обсъждаме, заедно с останалите членове на групата. Всеки дава идеи и ако някоя се окаже добра и приложима за съответната песен, аз написвам текст. После всички отново го оглеждаме и говорим, докато не постигнем съгласие. Работим екипно и за композирането на песните. Обсъждаме и планираме всичко.

Очевидно работата в екип се отразява добре и това си пролича, когато се качихте на сцената преди Deep Purple. Как се почувствахте тогава?

Това не може да се опише с думи. Каквото и да си говорим, това преживяване се описва много трудно, защото Deep Purple са епоха. Много групи, много изпълнители са тръгнали нагоре благодарение на тях. Да бъдеш на една сцена с тях беше много напрегнато - задължаващо, но и страхотно усещане. Това беше едно от най-значимите за нас участия. В Пловдив имаше 15 000 души. Това беше първото ни участие пред толкова голяма публика. Да подгрееш публиката за Deep Purple – това бе голяма отговорност. Трябваше да се представим добре, още повече, защото концертът беше в родния ни град – Пловдив. И мисля, че успяхме. Мисля, че имахме около 30/35-минутен сет. Много хора ме питат това: "Как беше?". Аз лично всеки път отговарям по един и същи начин – бързо. Тези минути минаха толкова бързо, че аз лично не ги усетих. Всички бяхме много концентирани, за да се получат добре нещата и времето мина много бързо. Беше невероятно.

Като говорим за Deep Purple, наскоро имаше едно вълнуващо за тях събитие – най-после се добраха до Залата на славата, но без Ричи Блекмор. Сякаш това е съдба за всички големи групи – да се изпокарат и да спрат да си говорят. На вас случвало ли ви се е нещо такова?

Около нашата група, честно казано, никога не е имало скандали и някакви сериозни разпри. Нормално е да има различия. Ние сме петима души – различни сме като хора. Най-хубавото при нас е, че ние просто си паснахме като характери. Ние не просто работим заедно, а сме приятели, дори повече от това. Всъщност Krossfire е едно голямо семейство, не само членовете на групата, а и всички около нас. Винаги по концерти сме сред феновете ни, познаваме страшно много хора, особено мотообществото в България, които са страхотни. От 2008 година започнахме една вълнуваща одисея и участваме по мото събори. Създадохме много приятелства така. Дори и мениджърът ни Емил Лазаров е председател на мото клуб "Черните рози" от Казанлък.

С кои групи още искате да се качите на сцената?

1699706Аз лично искам да се кача на една сцена с Kamelot. През миналата година в Каварна се снимахме с тях. Аз и басистът ни Георги Дриев успяхме да се снимаме с китариста, басиста и барабаниста на Kamelot, които свириха в Каварна. Другата ми любима група е Iron Maiden. Защо пък не?! Лично за мене това са групите, с които ще съм щастлив да свиря на една сцена.

Всеки голям музикант се учи от някого. Ларс Улрих от Metallica например се е вдъхновил от Deep Purple. Кой те вдъхнови тебе?

Групата номер 1 за мене е Iron Maiden. Слушам ги от 1986 година. Спомням си и Helloween, Venom, Motorhead, King Diamond. Това бяха първите ми групи. Но Iron Maiden беше групата, която ме увлече по рок музиката. От тогава до сега не само слушам и събирам доста музика, но и започнах да се занимавам професионално с група.

Започва лятото и любимите на феновете концерти на открито. Какви участия ви предстоят в близките месеци?

Националното ни турне започва с участия по мотосъбори. На 7 май ще свирим на мотосъбора в Ямбол на клуб The Riders MC. След това ще свирим на първия международен рок фестивал в Кюстендил на 14 май. След това до края на май и целия юни отново събори – в Казанлък, в Петрич, в Ихтиман, Монтана. На 20 август ще имаме участие в Полша, където сме поканени отново от мотоклуб Steel Roses MC.

Кога ще промотирате албума си?

Имаме доста идеи за това събитие. Със сигурност ще го направим в Пловдив. Искаме да го направим по-мащабно, да наемем зала. Ще направим голям концерт, но това е свързано със средства и доста организационни задачи. Със сигурност това събитие ще бъде направено така, че да се запомни, но ще ни е необходимо още време. Най-рано официалната промоция ще се случи през есента. Песните от албума ще бъдат представени за първи път на мото събора в Казанлък на 11 юни. Освен това чакахме датата на издаване от лейбъла. Ние искаме първо хората да чуят песните ни, записани в студио и след това ние да ги свирим по участията. Засега, естествено, свирим само двете песни, които издадохме като двоен сингъл – "Fall from Grace" и "One more time". Друго е, когато вземеш албума, и чуеш песните за пръв път така, както трябва – записани в студио и вече след това да ги чуеш на живо.

 

И други твои колеги са споделяли за проблемите, които имат музикантите в България. Сякаш у нас трудно се дава шанс на младите, на новите групи.

Да. Така е. И всъщност това за мене е неразбираемо. Ние имаме доста участия в България, в по-малки и по-големи градове. В по-малките има по един клуб и наблюдението ми е, че когато идват групи, обикновено няма много хора. Има по десет души, а в това населено място със сигурност има повече от десет фенове на рок музиката като цяло. За мене е неразбираемо, защо хората предпочитат да си стоят у дома и да слушат музика, вместо да дойдат и да слушат музиката на българските групи на живо. Пък и даже и кавърите. Те могат да чуят любимите си песни на живо. Има много ъндърграунд групи и изпълнители, които са много талантливи и добри и просто хората трябва да ги чуят.

1699705Дали е така, защото тази музика е недооценена, или защото, може би с активната роля на медиите, се институционализират чалга музиката и комерсиалната музика?

За съжаление, има го и това. Моето наблюдение е същото. Съжалявам, че го казвам, но колкото по-просташки са нещата, толкова по-голям пазар намират в България. Медиите лансират такива музиканти изключително много. Нецензурни текстове и пошла музика. А в България през последните години лично аз виждам едно "съживяване". Организират се доста концерти на известни западни изпълнители в България. Преди нямаше концерти, а имаше пари. Сега има много концерти, но пък няма пари за всички концерти. Но пък иска ми се да мисля, че има някакъв лъч светлина и той не е на насрещния влак. Започнаха да се организират доста фестивали през последните години и ъндърграунд групите, като нашата, започнаха да се появяват по такива участия, което е добро начало. Дава се някакво поле за изява, но още не е достатъчно.

Сериозно впечатление ми правят българските радиа. Един вид се налага да отидеш и да им се молиш, за да ти пуснат музиката. И дори тогава е доста трудно. Разбира се, има и радиа, които ни помагат. Получаваме помощ от тях, но все още е труден пробивът там.

Обикновено има само еднократно пускане на песен. Моето лично мнение е, че не само групите трябва да търсят медиите, а и медиите да се оглеждат какво се случва в рок музиката в България. Има групи, които заслужават да им бъде обърнато внимание.

Един пример само – Lordi е финландска метъл група, която спечели конкурса Евровизия. У нас една такава група няма да стигне финала на българската евровизия. Защо?

Няма как да се случи това у нас. За да се случи това трябват две неща – връзки и пари, според мен. Конкурсите, особено големите, не се печелят от случайни хора.

Вие защо не се явявате в такива конкурси?

В групата искаме да мислим, че не сме конкурсна банда. Ние не сме масовка. Нашата музика е друга. Нямаме място в тези конкурси и състезания. Не се и опитваме да стигаме дотам. За нас е важно да правим албуми и те да излизат на физически носители, а не в интернет. Може и да е олдскуул, но е готино да държиш диска с любимата музика в ръцете си.

Има ли нещо, заради което да се окажеш от това да правиш музика в България?

Не! Каквото и да става, ние ще се занимаваме с музика. Така или иначе всички работим нещо друго, защото в България да се прехранваш само от музика е много трудно. Да не кажа невъзможно. Особено с хеви метъл музика да се издържаш в България е почти невъзможно. Но няма какво да ни откаже. Ще продължаваме, докато можем, докато искаме. Искаме ли, това означава да не спрем.

7c4d91d6-e28a-2ff4-0330-0c4b31c1eabdНе мога да не те помоля да разкажеш за един гаф. Да издадеш така да се каже една тайна "от кухнята" на Krossfire?

Гафове доста. Но има един, който ще го запомним. На концерта на Deep Purpe скъсахме струна – на един от най-важните ни концерти. Но се справихме много бързо. Запазихме самообладание. Това, в края на краищата, са съвсем нормални неща и се случват на всеки музикант.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Арт дъга детски образователен филм
  • 14:40 Вълкът и седемте козлета 2...
  • 14:45 Господин Тау тв филм /18 епизод/
  • 15:20 Пътешествия: В света на прекрасната...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • Сега "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.