Държавният секретар на Тръмп, който харесва Путин, но иска "тояга" за Москва

Рекс Тилърсън е против руската анексия на Крим, но не критикува едноличната диктатура и липсата на демокрация в Русия

по статията работи: iNews.bg | 11.01.2017 | 23:52
Държавният секретар на Тръмп, който харесва Путин, но иска "тояга" за Москва
Уикипедия

Противно на очакванията, номинираният за държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън се обяви за твърд курс към Москва по време на първото си изслушване пред Сената.

Русия разбира от твърда сила и нейното поведение в голяма степен се дължи на липсата на адекватно американско лидерство и отговор, беше основната теза на Тилърсън. В същото време той остана предпазлив към режима на Путин и се отказа да се произнесе твърдо по отношение на потъпкването на правата на човека в страната.

64-годишният Тилърсън e бивш шеф на петролния консорциум "Ексън мобил" и трябваше да разсее подозренията си за връзки с руския президент Владимир Путин, който през 2012 година го награди с орден. Същата година "Ексън мобил" задълбочи сътрудничеството с руската петролна компания "Роснефт", за да разшири проект за петролни сондажи в Арктика, след като бяха наложени санкциите на САЩ заради Украйна.

"Руснаците не са непредсказуеми, те имат ясен план. Важното е как САЩ и Европа реагират на техните действия, защото тя очаква отговор. Ако Русия няма адекватна реакция на действията си, тя продължава със следващата стъпка в плана си", заяви Тълърсън.

Под "адекватна реакция" той разбира демонстрация на твърда сила около границите на Русия, "но използването на тази сила е въпрос на диалог", смята бъдещият държавен секретар. Той припомни изказване на бившия президент Теодор Рузвелт за необходимостта да се върши дипломатическа работа, но и "да се носи голяма тояга".

По време на изслушването в сенатската комисия по външни работи Тилърсън осъди незаконната анексия на Крим от Русия и заяви, че Москва няма юридически права над полуострова Крим и на действията й е трябвало да се отговори силово.

На въпрос дали Русия има легитимни права върху Крим, бъдещият държавен секретар отговори отрицателно. "Не, господине, това бе завземане на територия, която не е тяхна".

Той заяви още, че би демонстрирал повече военна сила пред Русия във връзка с украинския конфликт.

"Мисля, че това, което руското ръководство би разбрало е мощен отговор тип "Да, взехте Крим, но това спира тук. Завземането на Крим бе силово действие. И изисква пропорционално действие, пропорционална демонстрация на сила", добави той.

По думите на Тълърсън Русия смята, че заслужава глобална роля, защото е ядрена сила. "Те искат да наложат разговора, че Русия е важна. А за нас важният разговор е дали Русия иска да е враг на САЩ", посочи Тилърсън.


"Русия днес представлява опасност, но тя не е непредсказуема при следването на интересите си. Русия трябва да знае, че ще отговаря за своите действия пред нашите ангажименти и тези на съюзниците ни", заяви Тилърсън. По думите му Русия в момента е противник на САЩ.

На многократки атаки от сенаторите, че като шеф на "Ексон мобил" е лобирал срещу икономическите санкции срещу Русия, Тилърсън отговори, че това не е вярно и че смята въпросните санкции са "мощен инструмент".

"Никога не съм лобирал срещу санкциите. Доколкото знам и "Ексон мобил" никога не е лобирала директно срещу тях", заяви Тилърсън. "Но смятам, че трябва да се промени дизайнът на санкциите, да бъдат насочени по-добре, за да не вредят на интересите на американския бизнес и да са по-ефективни".

Тилърсън се противопостави на санкциите на САЩ срещу Русия през 2014 г. след анексията на Крим, защото смятал, че те ще бъдат неефективни.

Въпреки многократните призиви на сенаторите да потвърди, че въздушните атаки на Русия над болници в Алепо и убийствата на цивилни са военни престъпления, Тилърсън отказа подобна квалификация. Той заяви, че това е много сериозно обвинение и не може да го отправи преди да разполага с достатъчно информация, която в момента е класифицирана.

"Това са твърде, твърде сериозни обвинения и бих желал да имам повече информация преди да стигам до заключения", каза той.

Сенаторът-републиканец Марко Рубио обаче отхвърли тази позиция и заяви, че "има достатъчно информация, заради която не е сложно да се каже, че армията на Путин е извършвала военни престъпления в Алепо".

С оправданието, че му липсва достатъчно информация, Тилърсън отказа и категорични квалификации на нарушаването на правата на човека в Русия и предполагаемото причиняване на смърт на противници на режима на Путин. "Ще работя с факти, има много класифицирана информация, която не съм виждал", повтори кандидатът за държавен секретар.

"Тези хора са мъртви, г-н Тилърсън, това не е класифицирана информация", реагираха сенаторите. На серия от въпроси дали от собствен опит може да каже, че в Русия почти нищо не се случва без съгласието на висшето ръководство, той отговори, че "това е обосновано предположение”.

Изслушването за утвърждаване на Тилърсън става във време на растящо напрежение с Русия заради ролята й в президентските избори в САЩ и оценката на американските разузнавателни служби, че Москва стои зад хакерските атаки срещу политически фигури с цел да помогне на Тръмп да спечели изборите на 8 ноември. Москва отрича обвиненията.

Тилърсън обаче не коментира данните на разузнавателните служби за намесата на Русия в американските избори на страната на Тръмп. Той отново посочи, че засега няма допуск за работа с класифицирана информация и затова не може да се произнесе.

Докато течеше изслушването на Тилърсън, природозащитници протестираха срещу назначаването му. Те не могат да приемат, че петролен шеф влиза в администрацията на президента. Изслушването му беше прекъснато за кратко от протестираща, която бързо бе изведена от службите за сигурност.

Тилърсън изрази съжаление, че Китай не се е оказала надежден партньор за натиск върху Северна Корея заради незаконната й ядрена програма. Интересите на Китай понякога "са в конфликт с американските интереси", отбеляза номинираният от Тръмп за дипломат номер едно на САЩ.  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.6...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.59
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.