Нефрологът д-р Нели Колева: Бъбречните заболявания „идват по терлици“

За всяка тренировка, спортуващите във фитнеса трябва да си приготвят поне по литър вода, съветва специалистът

по статията работи: iNews.bg | 28.03.2019 | 16:30
Нефрологът д-р Нели Колева: Бъбречните заболявания „идват по терлици“

Д-р Нели Колева е нефролог-интернист. Завършва медицина в Медицински университет Варна през 1991 г. Придобива специалност по Вътрешни болести през 1999 г. и втора специалност по Нефрология през 2004 г. Започва работа в Спешен сектор и Вътрешно отделение в РБ, гр. Балчик. В продължение на 15 години работи в отделението по диализа на Националната Кардиологична болница. През март 2009 г. започва работа в Диализно отделение на МБАЛ "Токуда Болница София". От 2017 г. е част от екипа на Клиниката по нефрология на УМБАЛ "Св.Иван Рилски". Преминала е квалификационни курсове по ехография, актуални проблеми и нови подходи в лечението на пациентите с хронична бъбречна недостатъчност. Участвала е в множество научни форуми у нас и в чужбина.

Д-р Колева, как да разберем, че имаме проблем с бъбреците? Какви са най-честите симптоми?

Симптомите на бъбречните заболявания са разнообразни. Хората знаят, че когато имат болка в поясната област, парене и дискомфорт при уриниране, с промяна на цвета на урината, тогава става въпрос за възпаление или камъни в бъбреците. Голяма част от бъбречните заболявания се развиват скрито, без клинична изява и ние специалистите, често казваме, че "идват по терлици".

Симптомите и оплакванията се изявяват в последните стадии, когато заболяването вече е напреднало. Изключително важно е хората да обърнат внимание на повишеното кръвно налягане, на появилите се отоци по долните крайници или клепачите, наличието на кръв в урината без болка, спонтанно. При тези случаи е необходимо да се консултират със специалист - нефролог.

Също така при пациентите с дългогодишен захарен диабет е необходимо да се наблюдава бъбречната функция и да се направи неврологична консултация, защото в хода на заболяването се развива диабетната нефропатия.

Как пиенето на вода помага на бъбреците?

Водата е важна съставна част от човешкия организъм и изключително важна за поддържане на хомеостазата и алкално-киселинното равновесие в организма. Пиенето на вода алкализира урината и я превръща от нестабилен в стабилен разтвор, което предотвратява образуването и нарастването на камъните в бъбреците. Водата поддържа тонуса на клетките и нормалната им функция, затова в горещите дни и при голямо физическо натоварване, когато имаме интензивно изгаряне, трябва да се пият по-големи количества вода. Искам да обърна внимание на спортуващите във фитнеса, че за всяка тренировка трябва да си приготвят поне по литър вода.

Какво се случва с бъбреците ни, когато прекаляваме с алкохола? Какво е точно понятието за "прекаляване"?

Трудно е да се определи понятие като "нормално" и "прекаляване". Още Авицена е казал, че "Няма отрови, има дози”. Алкохолът има токсично действие най–вече върху нервната система и клетките от мозъчната кора, които са изключително чувствителни. Действието му зависи от расата, пола, възрастта, също от моментното състояние на организма, даже и от атмосферните условия и температурата. Например жените имат два пъти по-малко алкохолдехидрогеназа (ензим, който разгражда алкохола) от мъжете. Алкохолът действа върху всички органи и системи.

При разграждането му се получават кисели радикали, които са токсични, променя се алкално-киселинното равновесие в организма, действа диуретично и дехидратира организма. При кръвоносните съдове първо причинява разширяване, а след това спазъм. Важно е, когато се употребява концентрат, заедно с него да се пие много вода.

СЗО определя дневните дози за алкохол: концентрат - за мъжете – 40 гр. на ден, а за жените – 30 гр. Респективно това се равнява на 2 чаши вино за мъжете, една за жените или 3 чаши бира за мъжете, две за жените. Само да отбележа, че още в Древен Рим е било забранено на младите мъже до 30-годишна възраст да пият алкохол, с цел да се раждат здрави деца и да се предотвратят репродуктивните проблеми.

Колко време е нужно на отделителната система да изхвърли 200 грама "твърд алкохол"?

Ето сега, след всичко, което казахме, 200 грама твърд алкохол ни звучат като огромно количество отрова! Има данни, че 100 грама могат да се излъчват от организма и да има следи от тях до 14 дни.

Как влияе бирата на бъбреците ни? А виното? Има ли безопасна доза?

Бирата е нискоалкохолно питие със силно рехидриращо, диуретично действие и предпочитано през лятото. Тя има благоприятно и полезно действие върху сърдечносъдовата система, черния дроб, бъбреците и мозъка. Това се дължи на съдържащия се в хмела растителен флавоноид ксантохумол, който притежава антиоксидантно действие и намалява действието на киселите радикали, които се отделят при възпаление и при употребата на концентриран алкохол.

Съдържанието на силиций подобрява паметта и предпазва развитието на Алцхаймер и Паркинсон. Има проучвания, които доказват, че употребата на бира намалява с 41% образуването на камъни в отделителната система. Всичко това се отнася за консумация на бира в умерени количества.

В бирата обаче се съдържа и голямо количество пурини и това може да доведе до повишаване на серумното ниво на пикочната киселина и даже да предизвика пристъпи на подагра. Понякога дори използваме този ефект на бирата, за да диференцираме дали ставната болка е причинена от подагра, или от нещо друго. Хората с това заболяване трябва да изключат бирата, защото високото ниво на пикочната киселина може да доведе и до увреждане на бъбреците.

Интересен е фактът, че ангиолозите и съдовите хирурзи предпочитат употребата на червено вино, което има благоприятно действие върху ендотела на съдовете, благодарение на богатото съдържание на антиоксиданта ресвератрол, който се отделя от гроздовите семки. И когато говорим за безопасност имаме предвид до 300 мл. червено вино, тоест 1-2 чаши.

Какви са най-честите бъбречни симптоми, които се проявяват при хора, прекаляващи с алкохола?

Бъбречните симптоми са влошаване на бъбречната функция – покачване стойностите на азотните тела – креатинина и пикочната киселина, нарушаване на алкално-киселинното равновесие, дехидратацията на организма. Някои хора добре познават сутрешната жажда след употреба на по-големи количества алкохол. Алкохолът намалява гломерулната филтрация, води до натрупването на кисели радикали, които променят киселинността на кръвта и повишената склонност за образуване на тромби. Така че, когато вече имаме бъбречно увреждане, злоупотребата с алкохол повлиява прогресията и задълбочаването на болестта.

Какво ще препоръчате на пациенти с бъбречни заболявания, които прекаляват с алкохола?

Пациентите с бъбречни заболявания, трябва да са особено внимателни при употребата на алкохол и да спазват стриктно препоръчания им режим от техния специалист – нефролог. Няма как да препоръчаме някакво определено количество, по-скоро съветваме пациентите да ограничат максимално количеството на алкохола и то при определени случаи. Особено внимание обръщаме на хора с вече нарушена бъбречна функция. По-голяма част от тях имат артериална хипертония и повишен риск от сърдечно-съдов инцидент. Дори хора със здрави сърца може да са изпитали състоянието на така нареченото ,,празнично сърце" след употреба на по-големи количества алкохол – сърцебиене, прескачане на сърцето, бодежи в сърдечната област и други. При пациенти с вече увредени бъбреци последиците могат да бъдат доста по-сериозни.

Включете се в кампанията "Бъбреците нямат ваканция":

https://campaigns.framar.bg/bubrecite_niamat_vakancia

и

https://www.facebook.com/groups/bubrecite.niamat.vakancia


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.