Трифонов раздели България: От „Разбий ги, Слави“ до „Браво, бТВ“

Трескави дискусии в мрежата около обвинението в цензура, но за изненада на водещия мислещите хора отдавна видяха политическа кампания в шоуто

по статията работи: Ростислава Иванова | 29.03.2017 | 16:22
Трифонов раздели България: От „Разбий ги, Слави“ до „Браво, бТВ“
БТВ

Слави Трифонов и неговото свалено шоу в понеделник вечер взриви социалните мрежи. Много хора го подкрепят, считайки решението на бТВ за политическа цензура, но за голяма изненада на шоумена – по-голямата част от мислещите хора и интелигенцията като цяло счита, че медията, предоставяща му ефира си, е постъпила правилно, спирайки поредния опит на Трифонов да си прави политическа кампания.

Кой има право да дава ултиматуми на парламента?

Ден след провеждането на извънредните парламентарни избори Трифонов постави ултиматум към новоизбраните депутати, като им даде две седмици от свикването на Народното събрание, за да започнат конкретна работа по приемането на решенията на народа от инициирания от него референдум за промяна на изборните правила.

"Ако за две седмици вие не започнете работа по този въпрос, в началото на третата седмица аз ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да си потърся гражданските права", отправи закана водещият.

По-късно в понеделник новият епизод на "Шоуто на Слави" по решение на ръководството на телевизията беше заменен със старо предаване на запис. Водещият обвини телевизията в цензура и я заплаши със съд, ако спре да излъчва предаването му, а от медията отвърнаха, че той е превърнал шоуто в място за политическа агитация.

Коментарите

"Добре е, че Слави Трифонов повдига темата. Лошо е, че го направи в не много възпитан план. Ултиматуми не може да дава никой, още по-малко каквато и да било гражданска организация. Тонът на писмото му е: "Аз съм изключителен и вие ще се съобразявате с мен”, коментира по Нова телевизия политологът Димитър Димитров.

Според социоложката Мира Радева обаче Трифонов не говори само от свое име, а изразява недоволството на голяма част от обществото. Според нея в писмото си Слави визирал, че народът е изключителен. По думите й в случая водещият говорел от името на референдума, говорел от името на тези 3,5 милиона души.

"Работата по референдума трябваше да се случи още при предишното Народно събрание. Неестественото е, че се забави толкова много във времето. Политическо лицемерие е да се правиш, че нищо не се е случило, когато 3,5 милиона души са гласували”, смята Радева.

Шоуто отдавна е политическо кабаре

Бившата приятелка и колежка на Дългия - Марта Вачкова, коментира в "Труд”, че "Шоуто на Слави" се е превърнало в "политическо кабаре”. "За мен това не е никакво шоу, а седянка на определен кръг от хора, който използват най-гледаемото време в телевизионния ефир, за да прокарват своите убеждения”, смята тя.

"Не знам как си представяте дефиницията за цензура, но ако Слави Трифонов беше в Bloomberg TV Bulgaria, договорът му щеше да е прекратен много отдавна”, заяви във "Фейсбук” Димитър Вучев, главен редактор в икономическата медия.

"Телевизията казва, че не споделя политическите възгледи и амбиции на Слави Трифонов и не е длъжна да му ги финансира. Трябваше отдавна да го направи”, посочва политологът Даниел Смилов. И заявява: "Не, не е цензура! Свободата на словото означава, че човек има право да изразява своите идеи без опасност от репресии, намеса или наказателни мерки от страна на държавната власт. То не означава, че другите трябва да му осигурят трибуна, микрофон или вестникарска страница, където да изразява своите идеи.”

Водещият Мартин Карбовски пък заподозря конспирация: "Новата петилетка (в кратки срокове). На новата власт започва ударно: Литекс моторс фалира. Вдигат парно, ток и вода. Слави - това се нарича "бий го преди да е станал.”

Аман от нахакани сценаристи!

"бТВ упражнили цензура спрямо Шоуто на Слави. Браво на бТВ! Най-после. В продължение на шест месеца големи групи от хора - политици, експерти, хора, занимаващи се с избирателни системи през целия си живот, обясняват на гологлавия водещ и на нахаканите му "сценаристи”, че не всичко, което много искаш, може да стане на практика. Както се казва – "Бива, бива, но бивол курбан не бива”, казва политологът Огнян Минчев.

Николай Бареков пък веднага намери паралели между себе си и събитията около Слави Трифонов, като не пропусна да атакува стария си работодател, който го уволни за съвсем различни прегрешения, свързани с журналистическия морал.

Бареков се вдига в защита на Слави

"Не знам дали бТВ ще постъпят със Слави, както постъпиха с мен през първия мандат на Борисов, но бих призовал да отидем да го защитим пред самата телевизия. Обсада. Срещу цензурата! Срещу слугите на Борисов и Прокопиев!”, призова новият български политик и бивш журналист.

В "Туитър” заплахите на Слави Трифонов към депутатите и спирането на шоуто му бяха посрещнати с чувство за хумор. Ето някои от тях, публикувани от "Вести".

"Слави утре вдига чалга революция! Мажоритарни избори или смърт! Боят настана! 100 00 щракат с пръсти омърсявайки сакрално жълтите павета”, пише Г. А. Ангелов.

Слави изтърва момента да стане Пепе Грило

"Този Слави, който го коментирате, нали разбира, че изтърва момента да стане българският Бепе Грило? И Шоуто на Слави явно е Шоуто на канала...”, коментира Петър Ванев.

"Всички казвате, че не гледате Шоуто на Слави. Ей ви на сега Шоуто на Слави Live и няма как да превключите канала”, посочва Борислав Киприн.

А Бесен Десен прави аналогия между Доналд Тръмп с призива му: "Да направим Америка отново велика!” и Слави Трифонов.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 В кадър
  • 22:30 Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Анет игрален филм /копродукция,...
  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.