Търсят конспирация в смъртта на 6 руски дипломати за 4 месеца

Всичките случаи на скоропостижно отишли си високопоставени представители на Москва бяха обяснени със "сърдечен удар" или резултат от "скоротечна болест"

по статията работи: iNews.bg | 01.03.2017 | 13:28
Търсят конспирация в смъртта на 6 руски дипломати за 4 месеца
ТАСС

Когато руският постоянен представител в ООН Генадий Чуркин внезапно почина в Ню Йорк миналата седмица, той стана шестият от началото на ноември в редицата на скоропостижно напусналите този свят руски дипломати. Интернет конспираторите се опитват да намерят закономерност, пише британският в."Индипендънт".

Виталий Чуркин, който беше на 64 години, бе спешно хоспитализиран в кабинета му в постоянното представителство на Руската федерация в ООН на 20 февруари, след като на път за работа му станало лошо. Отначало се появи информация, че Чуркин е получил сърдечен удар, но след аутопсията патолозите заявиха, че за да се установи причината за смъртта, е необходимо допълнително изследване. Един от патолозите дори намекна, че е необходима токсикологична експертиза.

Американският медиен проект Axios отбелязва, че смъртта на Чуркин "не само не е обяснена", но и "удивително си прилича с тези" на руския посланик в Индия Александър Кадакин (67 години) на 27 януари, на консула на Русия в Атина Андрей Маланин (55 години) на 9 януари и руския дипломат в Ню Йорк Сергей Кривов (63 години) в деня на изборите за президент на САЩ – 8 ноември. Точната длъжност на Кривов не е ясна, но "Индипендънт" предполага, че може би се е занимавал със защитата на консулството от подслушване от американските специални служби. Тези три смъртни случая също бяха описани като "сърдечен удар" или резултат от "скоротечна болест".

Още двама дипломати издъхнаха от откровено насилствена смърт в този период - руският посланик в Турция Андерй Карлов беше убит в Анкара на 19 февруари по време на фотоизложба, а в същия ден още един дипломат - Пьотр Полщников, беше застрелян в московския си апартамент.

В допълнение, на 26 декември високопоставеният служител на КГБ Олег Еровинкин, когото подозираха, че е помогнал на британски разузнавач да направи досие на Доналд Тръмп, беше намерен мъртъв на задната седалка на автомобила си. Еровинкин беше и помощник на шефа на "Роснефт" Игор Сечин по времето, когато Сечин заемаше поста вицепремиер.

Ето смъртните случаи на руски дипломати от ноември насам:

8 ноември, 2016

На 8 ноември сутринта, когато в САЩ се провеждат избори за президент, руският дипломат Сергей Кривов е намерен да лежи в безсъзнание на пода в консулството на Русия в Ню Йорк с травма на главата. Според първоначалните информации той е паднал от покрива и получил силни наранявания, но руската официална версия бързо се сменя и впоследствие се казва, че той починал от сърдечен удар.

Американският сайт "Бъз фийд" писа, че според полицията смъртта на Кривов изглеждала естествена и случаят бил приключен бързо, но три месеца по-късно медицинските експерти все още не са сигурни как точно е починал.

Освен това сайтът допълва, че е невероятно трудно да се установи какви точно са били задълженията на Кривов в консулството. Според руски медии той е отговарял за "предотвратяване на диверсии" и на "опити за тайно проникване" в консулството. С други думи, той е трябвало да гарантира, че американските разузнавателни служби нямат "уши" в сградата.

19 декември, 2016

Руският посланик в Турция Андрей Карлов (62 години) бе застрелян, докато изнасяше реч на откриването на фотоизложба в Анкара. Той бе прострелян в гръб от турски полицай, който по време на нападението крещи: "Не забравяйте Алепо! Не забравяйте Сирия!"

Същия ден друг дипломат - Пьотр Полшиков, на 56 години, бе намерен мъртъв, с огнестрелни рани, в московския му апартамент. Той бил прострелян в главата и оръжието е открито в мивката на банята, но извън тези обстоятелства не е известно почти нищо друго за смъртта му, която се предполага, че все още се разследва. Полшиков е бил високопоставена фигура в латиноамерканския отдел на руското външно министерство.

26 декември, 2016

Бившият началник от КГБ Олег Еровинкин, за когото се смята, че е помагал на бившия шпионин от MI6 Кристофър Стил да състави своето досие за Тръмп, бе намерен мъртъв в черния служебен "Лексус" в Москва. Еровинкин е бил ключов сътрудник на бившия руски вицепремиер Игор Сечин, чието име се твърди, че е споменато в руското досие за Тръмп.

Според медийни публикации Еровинкин почти сигурно е бил убит, но според официалната версия е починал от сърдечен удар.

9 януари, 2017

Руският консул в Атина Андрей Маланин, на 55 години, бе намерен мъртъв на пода в банята в апартамента си от друг служител на посолството, след като не пристигнал на работа и не отговарял на телефона си.

Гръцката полиция заяви, че "няма признаци на взлом" и че явно става дума за естествена смърт. Маланин е живял сам на силно охранявана улица. В момента разследването все още продължава.

27 януари, 2017

Руският посланик в Индия Александър Кадакин, на 67 години, умира след "кратко боледуване", съобщиха индийски медии. Те цитираха източници, според които дипломатът не се чувствал добре през последните няколко седмици.

Ройтерс пък съобщи, че Кадакин е починал от сърдечна недостатъчност, но като цяло подробности по случая не са известни.

20 януари 2017

Руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин почина внезапно в Ню Йорк. Предполага се, че причината е сърдечна недостатъчност. Медицински експерти обаче смятат, че е необходимо да се извърши токсикологична експертиза.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.