Успехът на Унгария с АЕЦ „Пакш“ е успех и на цялата европейска общност

Най-големият проблем на АЕЦ „Белене“ е, че държавата абдикира от проекта, смята председателят на УС на Булатом Богомил Манчев

по статията работи: Иво Петров | 10.03.2017 | 16:04
Успехът на Унгария с АЕЦ „Пакш“ е успех и на цялата европейска общност
Риск Инженеринг

Г-н Манчев, тази седмица излезе решението на Европейската комисия, което даде зелена светлина за реализирането на проекта АЕЦ "Пакш" 2. Унгария направи всичко възможно да убеди Европа, че този проект е необходим на страната, че няма нерегламентирана държавна помощ и че партньорството с "Росатом" не е срещу принципите на ЕС. Какво точно направиха унгарците, което доведе до този успех?

Като цяло Унгария направи много добър пробив, който аз много адмирирам. Те направиха това, което ние направихме преди време с нашия проект за АЕЦ "Белене". "Белене" си извървя пътя, получи одобрение от Международната агенция за атомна енергия, получи одобрение от Люксембург, от банката, която финансира ядрени проекти. На практика "Белене" има всички лицензи като проект и като площадка. Не напразно в Техническото задание за избор на доставчик на технология ние написахме, че нашата централа трябва да отговаря на евростандарта, а това е най-тежкият стандарт в света за построяване на атомни централи. Дори в Япония не е толкова строго. Това направиха и унгарците. Действаха последователно. Държавата им действаше организирано, носеха документите в Европа, като ги върнат за нещо, гледаха как да отговорят на всички въпроси и отговориха на европейските изисквания. Вярно, че пътят е дълъг, ние като държава го вървяхме три години, а те го минаха за четири. 

Добре, но как си обяснявате решението на Брюксел?

Има нещо много положително в историята с АЕЦ "Пакш" 2 и това е важно да се отбележи. По някаква причина, Европа направи положителна стъпка. Унгария си отстояваше позициите като страна, но ако Европа не искаше да ги пусне, нямаше да ги пусне. Европейските чиновници най-накрая разбраха, че проблемът, който си надробиха с Англия например, тепърва ще си го сърбат.

1874755От друга страна, Европа, подкрепяйки този проект в Унгария, взеха предвид и факта, че такъв реактор, поколение "3 плюс", такава инсталация, вече работи в Русия. И така е честно от страна на компаниите, които предлагат ядрени технологии. Да направят инсталация първо в собствената си страна, която да работи, т. нар. референтни блокове Руснаците с всичките си плюсове, защото от много години се занимават с ядрени технологии, пуснаха 6-и блок в Нововоронеж, а след две години ще пуснат и 7-и блок там. Очаква се скоро най-новата технология да заработи и в Беларус.

И затова казвам, че е много положителен знак разрешението, което Европа даде на Унгария. Защото по моему Европа много бавно се събужда от стреса, който преживя след Фукушима, а и махалото на отрицанието на ядрената енергетика в Германия е много силно, а Германия е голяма страна и тяхното отношение влияе много върху отношението на европейската общност към ядрените технологии, макар и Германия да трябва да си сърба надробеното със преждевременно спрените АЕЦ, за които ще плаща десетки милиарди евро компепнсации, а германците ще плащат много скъпа енергия. Това разрешение за АЕЦ "Пакш" 2 показва първо, че Русия се е справила правилно с третото поколение ядрени реактори и тя е единствената, която в момента има реактори от поколение "3 плюс". И второ, с това разрешение Европа казва, че ще приеме използването на АЕЦ от трето поколение ядрени централи, защото не допуска, че е възможно да се прави чиста енергия, да се изпълняват договорките от Париж без основният микс да е от ядрени централи. Те утвърдиха апробирана технология. В случая крачката, макар и плаха, но смислена, я направи Европа и това трябва да се акцентира от всички, които се занимават с ядрени технологии.

Това е много голям успех и за Русия, разбира се. Защото Русия ще имат съвсем нови централи в Унгария, Финландия и дай Боже, и в България, ако се реализира АЕЦ "Белене", която има шанса да бъде най-бързо построеният реактор. Защото при нас всичко е готово. Ако ние като държава решим сега да го стартираме този проект и си потърсим стратегически инвеститор всичко може да стане много бързо.

Да, но дали е възможно да намерим стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене"?

"Росатом" например е добър стратегически инвеститор. Това показа и Унгария с решението си да изгражда нова АЕЦ именно по руска технология, като доказана и надеждна. Явно и Брюксел започва да узрява по тази тема и остава на заден план определени идеологеми и преувеличени страхове по отношение на Русия.

Европа ще приеме ли "Росатом" за такъв инвеститор в "Белене"?

Европа няма да има нищо против, ако българската държава има 51 % в АЕЦ "Белене". Пак обръщам внимание: този проект е заченат да бъде държавен. В ядрената индустрия е много важно отношението на държавата към дадения проект, който и да било той. Виждате, че в крайна сметка турската държава ще присъства в проекта за АЕЦ "Аккую", независимо, че се изглажда по модела ВОО build-own-operate). Т.е. турската държава има ясно отношение към проекта. Най-големият проблем на "Белене" е, че държавата абдикира от него.

Успехът, който постигна Унгария, е всъщност успех на Европейската общност. И ние трябва да адмирираме и двете страни, защото това само показва, че е дошло времето. Първо, че са се смекчили по някакъв начин в Европа разбиранията за санкции към Русия. И това дава надежда и на другите държави. И другото е, че ние очакваме сега, през април, да се вземе тежкото решение за фосилните горива. То ще се вземе и от него ще пострадат държави, които използват основно въглища.

Кои държави ще пострадат най-много от тези екологични мерки по отношение на т.нар. "мръсни" ТЕЦ-ове на въглища?

Най-много от подобно решение ще пострада Полша, където 92% от електроенергията се произвежда от въглища. Германия също ще пострада много.  Ще пострадаме и ние. В България 52% от енергията е от въглища. И затова, когато говорим за АЕЦ "Белене", трябва да мислим не за утре и не за други ден, а за след десетина години, когато въглищните ТЕЦ-ове лека полека ще са в историята, но ще вървим и към изчерпване на технологичния ресурс на АЕЦ "Козлодуй". И ако днес не реагираме адекватно, рискът да останем без базова мощност, без гръбнак на енергийната ни система е голям. Защото няма какво да се лъжем, ВЕИ-тата не могат да бъдат мощност, на която да разчитаме за базов товар. Затова тази стъпка и този успех в Унгария, е успех както на унгарците, така и на европейската общност, а безспорно и на Русия, защото в крайна сметка тя доказа, че е безспорен лидер по отношение на ядрените технологии и показа, че успешно може да развие и да реализира реактори от поколение  "3", поколение "3 плюс", както и сочените за реактори на бъдещето – реактори на бързи неутрони. Това е безспорен факт. За това решението на Европейската комисия ще бъде пример за следващи стъпки в други държави.

В България един от основните аргументи против изграждането на АЕЦ "Белене" е това, че имаме много инсталирани мощности и излишък на електроенергия, макар че тази зима опроверга това твърдение. Как можем да коментираме ситуацията от тази гледна точка?

Унгарците нямат колебания, но те си правят много ясно сметката. Те предвиждат определен ръст на икономиката си и знаят, че ще имат дефицит на електроенергия в най-скоро време, особено когато бъдат затворени четирите ядрени блока на АЕЦ "Пакш". А освен това те искат да имат излишък на енергия, за да бъдат и играчи на пазара, където се очертава да има хроничен недостиг заради екологичните норми от една страна, и заради извеждането от експлоатация на остарели енергийни мощности. Унгарското политическо държавно ръководство постъпва много зряло, защото е наясно, че ръстът на икономиката трябва да бъде подсигурен с достатъчно електроенергия. Защото за всяко евро инвестиция, стои нуждата от електроенергия. В Европа стана студено тази зима и всички държави се оказаха в дефицит. Не просто балканския регион, всички държави. Нямаше откъде да се купува. Няма значение каква цена даваш. Затова и българските политици трябва да се научат да не правят сметки на дребно ден за ден, а да гледат стратегически, да планират десетилетия напред. И затова мога да кажа, че проектът АЕЦ "Белене" е златна възможност за страната ни – за осигуряване на енергийна сигурност, за осигуряване на поминък за хиляди семейства и за икономиката като цяло, за запазване мястото на България в елитния клуб на страните, развиващи ядрени технологии.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.