Нова магистратура в МИО праща в световния бизнес

"В обучението залагаме на английски и на практиката чрез казуси и стажове", обяснява проф. Василева

по статията работи: Кремена Бедерева | 12.09.2013 | 19:30
Нова магистратура в МИО праща в световния бизнес
УНСС

От зимния семестър на 2013/2014 г. катедра "Международни икономически отношения и бизнес” в УНСС предлага две нови магистърски програми.

Първата е съвместен проект между УНСС, университета Nottingham Trent University във Великобритания и Икономическия университет в Потсдам, Полша.

Втората магистърска програма, която е нова за катедра "Международни икономически отношения и бизнес”, е "Международен бизнес в Интернет”.

За двете нови програми в катедра ”МИО и бизнес” в университета разказват проф. д-р Антоанета Василева и доц. д-р Иван Стойчев в интервю за в. "Телеграф”.

Проф. д-р Антоанета Василева е декан на факултет "Международна икономика и политика” в УНСС. Завършва с отличие МИО във ВИИ "Карл Маркс” (сега УНСС). Придобива докторска степен по икономика в България и докторска степен по бизнес администрация в САЩ. Специализира международен мениджмънт и маркетинг в Instituto de Estudios Superiores de la Empresa – Барселона, City University Business School – Лондон и Asia-Pacific University – Япония.

Доц. д-р Иван Стойчев е ръководител на катедра "МИО и бизнес". Директор на Центъра по управление на качеството в ИСК при УНСС. Магистър по международни икономически отношения от УНСС и доктор по икономика. Участвал е в множество международни проекти за обучение на мениджъри, академичен обмен и изследвания.

- Проф. Антоанета Василева, кандидат магистърската кампания е в разгара си. Какви нови програми предлагате тази година на кандидат-магистрите във факултета "Международна икономика и политика”?

Проф. Василева: Факултет "Международна икономика и политика” предлага 12 магистърски програми, изключително разнообразни по насоченост, продължителност, съдържание и форма (редовна и дистанционна).

Катедрите "Международни отношения” и "Политология” традиционно осигуряват обучение в магистърските програми "Международни отношения: Международна публична администрация”, "Национална сигурност”, "Политология” и "Приложна политология”. Новостите тази година идват от катедра "Международни икономически отношения и бизнес”, която излиза с две нови магистърски програми.

Доц. Иван Стойчев: Едната е "Международен бизнес и мениджмънт”, съвместна с Nottingham Trent University (Великобритания). Третият партньор е Икономическият университет в Потсдам (Полша). Програмата е двугодишна.

През първата година обучението е в България, но всички дисциплини се учат на английски. Третият семестър е в Nottingham Trent University. Четвъртият семестър е стаж и подготовка на дипломна работа.

Студените избират къде да стажуват – във Великобритания, в Полша или у нас. Най-често избират България. Защитата на дипломната работа може да бъде на английски или на български. Дипломата е съвместна, подписана е от ректорите на трите университета и се признава в Европа и света.

Практиката показа, че най-сериозното предизвикателство е английският език, защото стилът на учене във Великобритания е по-различен. Нашите студенти са свикнали повече да слушат и по-малко да говорят, докато в Англия непрекъснато участват в дискусии. Затова в УНСС изучават и бизнес английски, с много високи изисквания, което им гарантира, че ще се справят във Великобритания.

Предвидили сме и резервен вариант. Ако някой не се справя с английския, може да завърши същата специалност в катедрата – имаме дублираща програма на български език.

- Когато чуят за чужд университет, хората често се отказват, дори без да са проверили, защото мислят, че е прекалено скъпо. Конкурентни ли са таксите по тази програма?

Доц. Стойчев: Ако обучението по същата магистърска програма е изцяло в Nottingham, таксата е 14 хил. паунда, а в УНСС – 3000 паунда.

- Какви възможности за реализация дава завършването на тази програма?

Проф. Антоанета Василева: Обучението е в съответствие с европейските и световните стандарти, което гарантира успешна кариера в страната и чужбина. Завършилите съвместната магистърска програма "Европейски бизнес и финанси”, която осъществяваме заедно с катедра "Финанси”, работят в европейски корпорации и банки.

- Казахте, че предлагате две нови магистърски програми. Коя е втората?

Доц. Стойчев: "Международен бизнес в интернет”. Обучението е съвместно с Катедрата по информационни технологии и комуникации. Половината от дисциплините са по международен бизнес, другата половина – по IT и комуникации.

В центъра на програмата са социалните медии и тяхното използване – нещо, което е много актуално в момента. Забележете, че още миналата година разходите в световен мащаб за реклама в социалните мрежи бяха по-големи от разходите за реклама в телевизиите.

Представете си за какви сериозни промени говорим. Тази програма е нашият отговор на тези промени. Не може да има вече нормален бизнес, ако той не е позициониран в интернет.

- Колко семестъра е тази програма?

Доц. Стойчев: Предлагаме два варианта – 2 семестъра за икономисти, и три – за неикономисти. Засега програмата е само на български. Вероятно в бъдеще ще има обучение и на английски, тъй като в момента работим по съвместен проект с University of Salford за разработване на магистърска програма "Маркетинг в социалните медии”. Колегите натрупаха много опит в тази сфера.

- Един от недостатъците на българското образование като цяло е, че дава основно теория и малко практически знания. В новите програми заложени ли са практиките?

Проф. Антоанета Василева: Факултет "Международна икономика и политика” следва иновативен подход както в научноизследователската, така и в преподавателската дейност. В новите програми се използват практически ориентирани методи на обучение – разработване на казуси, посещения на фирми, лекции на изявени експерти от практиката и др.

Доц. Стойчев: В курсовете ни много често участват чуждестранни студенти, а нашите студенти се включват в програми за мобилност по "Еразъм”. Друг силен момент, освен сериозната езикова подготовка, е обучението по право. Например, в програмата "Международен бизнес в интернет” е включена специална дисциплина, посветена на правните проблеми в интернет.

- Какъв ще бъде приемът по новите програми?

Проф. Антоанета Василева: В "Международен бизнес в интернет” ще приемем 25 студенти редовно обучение – 2 семестъра, и 25 студенти редовно обучение – 3 семестъра.

В "Международен бизнес и мениджмънт” на английски език ще обучаваме също 25 студенти. Особен интерес към тези програми проявяват бакалаврите, завършили "Международни икономически отношения” на английски език.

- Докога е записването за изпитите за кандидат-магистри?

Проф. Антоанета Василева: До 12 септември за изпита в електронна форма и до 19 септември за писмения изпит.

Доц. Стойчев: Предлагаме тридневен подготвителен курс, който започва след 10 септември в Института за следдипломна квалификация към УНСС. Досега са се записали повече от сто души.

- Има ли интерес към останалите специалности в катедра "МИО и бизнес”?

Доц. Стойчев: Традиционните магистърски програми са много добре приети. Обучението в "Международни икономически отношения” е в редовна и дистанционна форма и е 2, 3 и 4 семестъра в зависимост от това дали кандидатите са завършили МИО, дали са икономисти, или пък са с хуманитарна специалност.

Другата много търсена магистратура е "Управление на международни проекти” и е два и три семестъра. Тя е номер 1 в УНСС по интерес за миналата година.

Особено голям е интересът и към дистанционната форма, която освен теоретичните знания за управлението на проектите, запознава бъдещите магистри с конкретни практически умения при разработване на проекти, финансирани от ЕС.

Следващата програма е "Международни финанси”, която предлагаме съвместно с катедра "Финанси” в 2, 3 и 4 семестъра. Другата магистратура е "Икономика на развитието”. Тя е насочена към развиващите се страни, застъпена е и работата в международни организации. (Годините на криза ни показаха, че потенциалът за растеж е не само в ЕС.) Предлагаме я в 3 и 4 семестъра, главно за завършилите други специалности.

- Бизнесът често критикува университетите, че не подготвят нужните му кадри. Как работите с бизнеса за бъдещата реализация на студентите?

Проф. Антоанета Василева: Факултет "Международна икономика и политика” има сериозни постижения в удовлетворяването на потребностите на бизнеса. Доказателство за това е успешната реализация на нашите випускници. Честа практика е организирането на кръгли маси с представители на бизнеса, където се обсъждат теми от общ интерес.

Много активни са студентските организации, които генерират идеи и в тази насока. Във факултета функционира "Бизнес клуб” – съвместен проект със Студентския съвет при УНСС. Неговата дейност включва организиране на събития с участие на експерти от бизнес средите, специализирани обучения и стажове на студенти, дискусии с помощта на ментори от бизнеса, участие в Дните на кариерата и други форми на партньорството, бизнес университет.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 pushit realgood 13.09.2013 | 09:19
Отвъд световния бизнес ни праща!

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.