Брюксел гледа под лупа реформите в Гърция

Инспекции на всеки 3 месеца ще търсят евентуални рискове за фиска на Атина

по статията работи: iNews.bg | 11.07.2018 | 15:01
Брюксел гледа под лупа реформите в Гърция
pixabay.com

Европейската комисия прие решение за привеждането в действие на рамката за засилено наблюдение по отношение на Гърция, за да подпомогне изпълнението на договорените реформи след успешното приключване на програмата за подкрепа на стабилността по линия на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС). На 20 август Гърция ще приключи своята програма за подкрепа на стабилността по линия на ЕМС, запазвайки своето място в еврозоната и Европейския съюз. Това значително постижение е резултатът от жертвите на гръцкия народ, от ангажимента на Гърция за извършването на реформи и от солидарността на нейните европейски партньори.

Днешното решение на Комисията за привеждане в действие на рамката за засилено наблюдение, предвидена в Регламент (ЕС) No 472/2013 (част от т.нар. "пакет от два законодателни акта"), улеснява процеса на нормализиране в Гърция, като укрепва постигнатия напредък. Привеждането на рамката в действие ще подпомогне провеждането, завършването и непрекъснатостта на реформите, договорени по програмата, в съответствие с ангажиментите, поети от гръцките органи. Това е от решаващо значение за спечелването на доверието на пазарите и следователно за засилването на икономическото възстановяване на Гърция, особено в периода непосредствено след приключването на програмата.

Валдис Домбровскис, заместник-председател на Комисията, отговарящ за еврото и социалния диалог, а също така и за финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, заяви: "На 20 август ще бъде поставено ново начало за Гърция. За страната е важно да продължи да прилага предпазливи фискални и макроикономически политики, както и да завърши договорените реформи. Засиленото наблюдение се въвежда, за да се помогне на Гърция да спечели доверието на пазарите, инвеститорите и дружествата: всички те искат стабилност и предсказуемост. Това е начинът за привличане на повече инвестиции и за осигуряване на устойчив растеж, което ще създаде нови работни места и по-добри жизнени и социални условия за гръцкия народ."

Комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси пък коментира: "Гърция вече може да се справя самостоятелно, но това не означава, че тя трябва да остане сама. Европа и Европейската комисия ще продължат да бъдат ангажирани и съпричастни с подпомагането на страната. Днешното решение означава именно това. Засиленото наблюдение не представлява четвърта програма. То не е свързано с нови задължения или условия, а представлява рамка в подкрепа на провеждането и завършването на текущите реформи. Защо то е толкова важно? Защото възстановяването на Гърция не е събитие, а процес."

Решението беше прието в резултат на споразумението, постигнато на заседанието на Еврогрупата на 22 юни, на което бе потвърдено, че Гърция е изпълнила всички предишни действия в рамките на четвъртия и последен преглед, и бе взето решение за солиден пакет от мерки за дълга, които ще позволят на Гърция да се изправи на крака без финансова помощ от партньорите. Като част от цялостното споразумение, постигнато на заседанието на Еврогрупата, гръцките органи поеха ангажимента да завършат изпълнението на ключови реформи, договорени в рамките на настоящата програма. Те също така поеха конкретни политически ангажименти за приключването на редица ключови структурни реформи, които вече бяха започнати, и се съгласиха рамката за засилено наблюдение да бъде приведена в действие.

Засиленото наблюдение представлява солидна рамка за наблюдение след приключване на програмата, която ще даде възможност за засилен мониторинг на икономическото, данъчно и финансово положение в Гърция и на промените в това положение. Привеждането на рамката в действие беше счетено за уместно поради продължителния характер на кризата, пред която беше изправена Гърция, задлъжнялостта на страната, необходимостта от продължаване на структурните реформи, насочени към устойчиво икономическо възстановяване, и оставащите слабости. Засиленото наблюдение ще улесни връщането на Гърция към нормална ситуация, в която тя определя своите цели на политиката, като същевременно ще даде възможност за очертаването на една разумна политика за времето след приключването на програмата. Що се отнася до споразумението на Еврогрупата, тази политика следва да запази целите на ключовите реформи, предприети по програмата на ЕМС. Тя не предполага никакви нови елементи на реформа или ангажименти и следователно слага ясен край на годините на програми за финансова помощ.

Съгласно тази рамка се предвижда провеждането на мисии за преглед на всеки три месеца с цел ранно установяване на рисковете, което ще позволи да бъдат предприети мерки за справяне с тези рискове на ранен етап. На всеки три месеца Комисията ще представя доклади, съдържащи нейните констатации, на Европейския парламент, гръцкия парламент и Икономическия и финансов комитет в конфигурацията му за еврозоната — Работна група за Еврогрупата, в съответствие с приложимия регламент. Основание за привеждането в действие на мерките за дълга, зависещи от осъществяването на определена политика и договорени на заседанието на Еврогрупата от 22 юни, ще бъде изготвянето на положителни доклади по рамката за засилено наблюдение.

В днешното решение се предвижда също така Комисията да предприеме засилено наблюдение в сътрудничество с ЕЦБ и, когато е целесъобразно, Международния валутен фонд. ЕМС също ще участва. Същевременно, считано от приключването на своята програма за подкрепа на стабилността на 20 август, Гърция, ще бъде напълно интегрирана в европейския семестър за координация на икономическите и социалните политики. Полезните взаимодействия между засиленото наблюдение и европейския семестър ще бъдат повишени максимално, за да се избегне създаването на ненужна тежест за администрацията и да се осигури съгласуваност.

През август 2015 г., след искане от страна на гръцките органи, на страната бе отпусната финансова помощ от ЕМС под формата на тригодишна програма за подкрепа на стабилността. Тази програма ще приключи на 20 август 2018 г. Регламент (ЕС) No 472/2013 (част от т.нар. "пакет от два законодателни акта") осигурява правното основание за рамката за засилено наблюдение.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.