Макар последните изследвания да предупреждаваха, че не е особено полезно всеки ден да се консумират млечни продукти, се оказа, че не е така. Избягването на сирене и мляко може да доведе до сърдечни заболявания, показват най-новите проучвания на специалистите от Дъблинския университет.
Все пак трябва да се внимава и с другите храни, които включваме в менюто си. Но допълнителен стимул да използваме повече млечни продукти е фактът, че по-високият им прием традиционно се свързва с по-ниския индекс на телесна маса.
РИСКОВЕ
Хората, които избягват този род продукти или просто не ги харесват, са много повече изложени на риск от сърдечно заболяване заради по-високите нива на лошия холестерол в организма. Затова експертите препоръчват да се ядат храни с високо съдържание на наситени мазнини.
В същото време учените от британската Национална служба по здравеопазване предупреждават, че мазнините в маслото, бисквитите и бекона увеличават нивата на лошия холестерол, ако се приемат в прекалено големи количества.