Тема за размисъл! Може ли здравето да бъде политика

Колко струва човешкият живот, лекарският труд и какви са проблемите в родното здравеопазване

по статията работи: Надежда Стоянова | 06.04.2017 | 08:40  2 Виж всички снимки
Тема за размисъл! Може ли здравето да бъде политика

"Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство.

Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея.

Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава”, част от Хипократовата клетва.

В днешното забързано, напрегнато и най-вече повърхностно време сме свикнали да подлагаме всичко на критика. Е, вярно е, че се случва предимно в лични разговори или във виртуалното пространство, но не можем да бъдем обвинени в пълно бездушие. Научихме се да гледаме на всичко с подозрение дали заради така и не случилия се, поне не по очаквания начин, Преход, дали заради факта, че сме заобиколени от измами на всяка крачка…

И малко след поредните избори у нас – парламентарния вот на 26 март, водещата тема продължава да е политиката. А в нея (в политиката) се въртят все до болка познати имена. Народът, горкият, се "хваща” за всяка новопоявила се персона точно като удавник за сламка с надеждата, че най-накрая ще постигнем така желаната промяна, но обикновено резултатът е един и същ.

Жалкото е това, че политиката се е просмукала във всяка прослойка на нашето изтормозено общество. Откриваме я във всяка сфера от нашия живот по един или друг начин и в крайна сметка се отказваме да се борим със статуквото, приемайки, че всичко е въпрос на интереси. Проблемът е обаче тогава, когато здравето се превърне в политика, а тази Хипократова клетка, която цитирахме, започне да се погазва ежедневно в името на нечий интерес. Със сигурност всеки може да даде по някой друг пример за това.

А ето и малко конкретика!

Казусът Втора МБАЛ – София

Втора многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) – София има доста дълга история. Създадена е в края на 50-те години на миналия век и оттогава си е спечелила славата на една от добрите общински болници. Но като всяко държавно лечебно заведение, си има своите проблеми, най-вече финансови. И макар че според последните новини болницата ще се сдобие с нова апаратура до края на годината, а не отдавна получи дарение – супер модерна линейка, нещата там не са никак розови, особено за една от основните клиники – акушеро-гинекологичната.

Някъде от около година се носи слухът, че във Втора градска, както е известна болницата сред софиянци, вече нямало АГ отделение и не можело да се ражда там. Истината обаче е съвсем различна. Отделението съществува, но при какви условия?!

На фона на увеличилата се администрация с идването на новия изпълнителен директор доц. д-р Стефан Узунов, в АГ клиниката има остър недостиг на персонал, оплакват се работещите там. При минимална норма на лекарите ординатори 13 в момента има само 8 такива. Затова се налага да дават 24-часови, а понякога дори и по-дълги дежурства. Да не говорим, че на смяна има по един или двама лекари за три отделения – АГ отделението, Отделението за рискова бременност и Неонатологично отделение.

Не стига това, ами и медицинската апаратура е под всякаква критика, твърдят не само пациентите, но и самите лекари. Техниката не е подменяна повече от десетилетие и е "морално остаряла и със съмнителни качества”. Затова на специалистите от АГ клиниката им се налага освен медицински знания, ежедневно да демонстрират и изобретателност в опитите си да накарат техниката да работи.

Проблемите обаче не свършват до тук. Лекарите освен да спасяват животи, да ремонтират и приспособяват към работа счупената апаратура, трябва и сами да си набавят работно облекло, да си го перат, да си подсигуряват някои консумативи и инструменти. Дори са се превърнали и в счетоводители и изготвят отчети. А те (отчетите) разкриват малко по-различна действителност от тази, представяна от администрацията на болницата. Затова към момента не се знае колко точно е дългът на отделението. Сумата варира от 800 000 до 1 200 000 лева, които, споделят лекарите, се изплащат от техните възнаграждения. Именно по тази причина голяма част от специалистите напуснали Втора МБАЛ като д-р Калев и жена му д-р Калева, Вл. Угрински, Владислав Ненов и други.

СЛУХОВЕ ИЛИ ИСТИНА

Както вече споменахме, упорито се разпространява слухът, че АГ клиниката на болницата не работи. Трябва да признаем, че в известна степен има нещо вярно в тази мълва. Като се има предвид колко лекари са си тръгнали и, разбира се, с тях са си тръгнали и техните пациенти. Можем да добавим претоварения график на останалите там доктори, за да завършим накрая с фактическата обстановка.

Оказа се, че за последните Коледно-Новогодишни празници гинекологичното отделение наистина затворила врати. А причината – за да не се плащат празнични дежурства. Вероятно същото ще се случи и за Великден. Да не говорим, че има идея да се прекратят и нощните дежурства в Родилното. И всичко това отново, за да се спести – от допълнително възнаграждение (от 1 лв) за нощно дежурство.

ДА ОЦЕЛЕЕШ НА МАГИЯ

При всички изброени проблеми, можем да добавим и един, особено съществен за мотивацията на специалистите – месечното възнаграждение. Заплатите на персонала не са променяни вече повече от три години. Също така никой в клиниката не е получавал допълнителни възнаграждения от месеци, а след възстановяването на плащанията им се оказва, че те са в пъти по-ниски от тези при предишните директори. Заради това почти всички от специалистите са принудени да работят и на други места, за да могат да свързват двата края. А още по-тъжна е истината че, че доктор от АГ клиниката взима колкото санитарка от Пулмология.

Като оставим на страни въпроса с лекарската мотивация, която в случая изглежда не е месечното възнаграждение, а любовта към професията, се появява и един друг проблем. Все пак всеки от тях се е клел да спасява човешки животи и ако, недай си Боже, нещо се случи с някой от пациентите, отговорността е само и единствено негова, не на болницата.

От личен опит обаче можем да твърдим, че това е мисия почти невъзможна. Редовно в болничната аптека липсват лекарства, сред които и жизнено важни антибиотици. Затова ако стане нещо непредвидено и трябва да се действа бързо, единственото решение, за да оцелее пациентът, е персоналът да извади пари от джоба си, за да набави лекарството.

Тъжна картина на една опорочена здравна система, с която се сблъскваме непрекъснато. И не въвеждането на така наречения пръстов идентификатор ще реши проблемите по болниците ни, нито ще спре изтичането на мозъци от родината, а реалните действия.

От какво точно се оплакват лекарите от АГ клиниката на Втора МБАЛ София можете да видите ТУК.

ОТГОВОР

А ако разгледаме истината като монета, вероятно ще я открием някъде по средата. Затова ви предлагаме да видите и отговорите на директора на Втора МБАЛ доц. д-р Стефан Узунов, който е начело на здравното заведение от 2015 г. Първоначално бил временно изпълняващ поста, а в края на миналата година го заел официално със собствена програма за развитие, макар да не е бил практикуващ лекар – в администрацията на лечебни заведения е от 1992 година насам.

Каква е неговата гледна точка за всички проблемите, които споменахме, как се става директор на болница, както и някои размисли за медицината като "бизнес” с приходи, разходи и дефицити, можете да прочетете ТУК.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.