Най-добрите анимации на „Златен кукер”

Фестивалът награди отличилите се филми, участвали в конкурсната програма

по статията работи: Олга Андреева | 17.06.2012 | 10:31
Най-добрите анимации на „Златен кукер”
Международен фестивал за анимация "Златен кукер"

След цяла седмица прожекции на анимационни филми, практични семинари и майсторски класове, фестивалът за анимационно кино "Златен кукер” раздаде наградите на най-добрите.

Близо 130 филма се състезаваха за 11-те статуетки с формата на подрънкващ кукер –символа на фестивала. Директорът на третото издание на анимационния фест, Надежда Славова, изрази задоволството си от успешното му провеждане само половин година след второто издание, като съобщи, че отсега нататък "Златен кукер” ще залива с калейдоскоп от качествени анимационни филми през пролетта, защото по думите ѝ "пролетта и младостта си отиват”.

Церемонията по награждаването започна с връчването на една от най-интересните награди – в надпреварата между 12 български автори, победител стана Свилен Димитров и филмът му "Rew Day”. Журито с председател британецът Фил Мълой и членове Хуан Пабло Сарамеля (Аржентина) и Симеон Сокеров (България) е останало впечатлено от прекрасно изградената атмосфера, с която по оригинален начин се поднася историята на филма.

Свилен Димитров не успя да вземе наградата си лично, както за съжаление, и повечето наградени, но организаторите успокоиха, че всички ще получат статуетките си.

Единствената категория, в която не беше раздадена награда, беше тази за пълнометражен анимационен филм, за която се бориха три ленти от Испания, Унгария и Русия.

Затова пък изключително труден е бил изборът на журито в категорията ултра кратки филми, където за победител беше обявено филмчето "Как се яде ябълка” на Ерик Оу от САЩ и Южна Корея. Филмът се награждава за неочакваното развитие, сюрреалистичната визия и отношение към детайла.

Заради семплия и елегантен дизайн, брилянтните звукови ефекти и най-вече заради дръзкия хумор филмчето "Ватманката” на Михаела Павлатова от Франция беше обявено за най-добър късометражен анимационен филм от 1 до 10 минути.

Най-добър късометражен анимационен филм от 10 до 50 минути стана "Червената река, Сонг Хонг” на Стефани Лансак и Франсоа Льороа от Франция. Журито го определи като поразително красив филм, който прекрасно смесва документалното кино и анимацията, за да разкаже една история за ужасите на войната, която е иновативна и романтично разтърсваща.

Наградата за най-добър студентски анимационен филм отиде при един визуално изобретателен филм, който разказва за един живот, който се превръща в една монотонна работа - "Малу или механичната враждебност (в до мажор)” на Евелин Дерок от Белгия. Журито е било впечатлено и от саундтрака към филма. 

"Изпълнение на цигулка” на Тюнде Воленбрьок от Холандия беше обявен за най-добър детски анимационен филм заради комбинацията от чувство за хумор, семпъл, но поразителен дизайн и изпълнение на цигулка, което децата биха харесали.

Българска следа има и в наградения за най-добър музикален анимационен филм – "Демони” на Теодор Ушев, който е копродукция между Канада, Германия и България - един красив и темпераментен филм, направен в духа на играта и чистото творчество.

Голямата награда "Златен кукер”, която се връчва всяка година на най-изявения анимационен филм, отиде при филма "Баща” на екип творци от България, Хърватия и Германия заради иновативния, но внимателен подход към изследването на връзката между баща и дете.

Специалната награда на журито беше връчена от самия председател Фил Мълой, на филма "Убийството на прасето” на Симоне Маси от Италия, който е впечатлил журиращите със своята красота, прочувственост и с поетичната си мистерия. Интересното при Симоне, който е един от най-известните аниматори в родината си, е, че не използва компютър или дигитална обработка на рисунките, а прави всичко на ръка.

Другият член на журито, Хуан Паблос Сарамеля, връчи други две специални отличия – на филмите "Цайс” на Жан-Клод Розек и "Матесо” на колектив от деца от Франция.

Специалната награда на името на Пройко Пройков за най-добър анимационен екофилм отиде при лентата "Хинтерланд” на Линда Маккарти от Великобритания заради оригиналното чувство за хумор и поразителния дизайн на куклите. Наградата беше връчена от Клементина Денова от Министерството на околната среда и водите, тъй като отличието се връчва със съдействието на Оперативна програма "Околна среда 2007-2013”.

На финала на церемонията бяха прожектирани филмчета, направени в рамките само на последните 4-5 дни на семинара на Фил Мълой, както и филмчетата от проведените по-рано конкурси, подкрепени от ОП "Околна среда” – "Едноминутен анимационен екофилм” и "Еко арт творба”.

От общо 21 филмчета по трите зададени теми (Опазване на водите, Отпадъкът е ресурс и Човекът е част от биоразнообразието), девет получиха награди, като паричната им равностойност съответстваше на 1000 лв. за трета награда, 2000 лв. за втора и 3000 лв. за трета. С по-ниска равностойност, съответно 500, 1000 и 1500 лв. бяха наградите за учениците от 7-ми до 12-и клас, участвали с фотографии, показващи как могат да бъдат използвани рециклирани материали за изкуство.

Ако все още не сте имали възможност да се потопите във вълшебството на анимацията от изминалата седмица, можете да го направите днес - 17 юни, когато на различни места ще бъдат прожектирани наградените на фестивала филми - в кино "Люмиер” (от 19 и от 21 часа), в артцентър "Фотосинтезис” (от 20 часа) и в артклуб "Жреци на музите” (от 20 часа).

Организаторите пък обещават да ги качат на сайта на фестивала още следващата седмица.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • 14:40 Вълкът и седемте козлета 2...
  • 14:45 Господин Тау тв филм /18 епизод/
  • 15:20 Пътешествия: В света на прекрасната...
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.