Козите открили свойствата на кофеина

Интересни факти за любимата ни освежаваща напитка

по статията работи: iNews.bg | 04.10.2017 | 11:37

Всичко започнало с танцуващите кози. Легендата разказва, че етиопски пастири първи забелязали ефекта на кофеина, когато козите им започнали да стават по-скокливи от обикновено и да танцуват, след като са яли кофеинови зърна. Най-силна концентрация на кофеин има в кафето, чаените листа, какаото, колата и енергийните напитки. Предлагаме ви няколко любопитни факта за кофеина: Кафето е втората най-търгувана стока в света, след петрола. Очевидно човечеството има афинитет към черните течности, информира "Дарик"

Кофеинът е стимулант, който действа на централната нервна система и честата употреба води до лека зависимост. 24 часа след спиране на консумацията му се появяват симптомите на кофеинова абстиненция - умора, главоболие, липса на емоции, безпокойство, тревога, раздразнителност и невъзможност за концентрация. Скоро след като сме пили или яли нещо, съдържащо кофеин, той се абсорбира чрез тънкото черво и се разгражда в кръвта. Тъй като химикалът се разгражда и във вода, и в мазнини, той прониква в мозъка. Кафето влияе директно върху мозъка и може да контролира способностите и настроенията ни. Зависимостта се появява, когато след всяка изпита доза кафе мозъкът започва да се опитва да поддържа баланс под прилива и влиянието на кофеина.

Кофеинът има близка прилика с молекула, която присъства естествено в нашия мозък. Тя се нарича аденозин и е толкова близо до молекулата на кофеина че той може да се намести в рецепторите ни за аденозин, като ефективно ги блокира и по този начин не чувстваме умората. Всичкият допълнителен аденозин, който плува свободно около мозъка, стимулира надбъбречната жлеза да сикретира друг стимулант – адреналин. Положителни свойства на кофеина Кофеинът подобрява бдителността, концентрацията, енергията, избистря съзнанието и чувството за социалност.

При хора, които консумират кофеин на дневна база, химията на мозъка и физическите му характеристики се променят с времето. Най-явната промяна е, че мозъчните клетки произвеждат повече рецептори за аденозин, което е опит на мозъка да поддържа дадено равновесие, когато е бомбардиран постоянно с кофеин. Редовните консуматори на кафе изграждат резистентност към кофеина с времето. Необходим е все повече и повече кофеин, който да блокира по-големия брой рецептори, за да се постигне същият ефект. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.