Юнкер иска България и Румъния незабавно в Шенген

В реч пред Европарламента председателят на ЕК се обяви срещу "Европа на две скорости" и начерта бъдещето на Общността

по статията работи: iNews.bg | 13.09.2017 | 12:16
Юнкер иска България и Румъния незабавно в Шенген

Незабавно да отворим шенгенското пространство за Румъния и България. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в годишната си реч "За състоянието на Съюза", с която се открива новият сезон в Европарламента. Това е третото поред изявление на Юнкер "За състоянието на съюза", което се фокусира върху резултатите и постиженията на Европейската комисия, както и насоки и предложения за бъдещето на ЕС.

Мандатът на сегашната Комисия изтича през ноември 2019 г., а изборите за Европарламент ще бъдат през май или юни 2019 г. Което означава, че сегашното слово на Юнкер е последната му възможност да тласне Съюза към значими политически промени, предаде Ройтерс.

В оптимистично и изпълнено с планове слово той индиректно се обяви срещу идеята за "Европа на две скорости". По думите му "Европа си отдъхва от предизвикателствата на популизма и икономиката, но трябва да побърза да се възползва от кратката почивка".

"Минал съм през добро и лошо с ЕС. И никога не загубих любовта си към Европа. Няма любов без разочарования. Отново има вятър в платната на Европа. Отваря се прозорец от възможности, но той няма да остане отворен завинаги". 

Европа е от Виго до Варна, от Испания до България

"Европа е от Виго до Варна, от Испания до България, трябва да диша с двата си дроба - източния и западния, иначе ще се задушим", каза той. Юнкер покани и всички държави, които още не използват еврото, да се присъединят към общата валута, обещавайки предприсъединителни помощи.

Бившият премиер на Люксембург подчерта, че е крайно време България и Румъния да се присъединят към Шенген, тъй като си вършат работата за защита външните граници на ЕС. Той поясни, че и Хърватия трябва да се присъедини към Шенген, когато обаче изпълни всички критерии.

В началото на речта си шефът на ЕК говори за възникналата през миналата година нестабилност, която разклати основите на ЕС.

"Европа беше ранена, основите й бяха разклатени. ЕС имаше два избора - или да се обедини около положителен план за ЕС, или всеки да се дръпне в своя ъгъл. Страните членки избраха първото, а именно план за една Европа, защитаваща и овластяваща", изтъкна европейският лидер.

Юнкер подчерта, че лидерите на страните членки са избрали обединението и оттогава ЕС бавно набира скорост.

Реформи в Комисията

В речта си пред ЕП той призова и за създаването на пост на финансов министър на Общността като стъпка към задълбочаването на интеграцията в еврозоната, предаде Франспрес. "Нуждаем се от европейски министър на икономиката и финансите", подчерта люксембургският политик.

"Eвропа има нужда от икономически и финансов министър, но няма нужда от създаването на нова администрация около него. Той може да бъде част от комисията", предложи Юнкер.

Според него обаче няма нужда от отделен парламент на еврозоната. Това противоречи на идеите на френския президент Еманюел Макрон, който иска зоната на общата валута да бъде ядрото на "по-бързата Европа", коментира "Политико".

"Ролите на председателя на Комисията и председателят на Европейския съвет (сега това е Доналд Туск) трябва да се слеят в бъдеще. Това не би изисквало промяна на Договора за ЕС. Председателят на Съвета (в който се срещат министрите и премиерите на държавите-членки) няма право да заема пост в националната администрация, но няма пречка длъжностите да се слеят в една", предлага Юнкер.

 ЕС се възстанови икономически

Председателят на ЕК посочи, че ЕС отбелязва пета година на икономическо възстановяване, а дори растежът задмина този в САЩ - над 2% в ЕС и 2,3% в еврозоната. Освен това безработицата в съюза е на най-ниското си ниво за близо 10 години, разкрити са нови 8 милиона работни места. 

"Имаме много повече работещи, откогато и да е било. Нашата икономика се възстановява, можем да го кажем категорично", изтъкна Юнкер.

"Абсурдно е, че Европа няма агенция, която да се грижи за стандартите на заетостта", заяви още той. И обеща да работи за създаването на такава институция.

Като едни от целите на ЕС той посочи завършването на енергийния съюз, отбранителния съюз, банковия съюз и единния цифров пазар. По думите му ЕК е представила 80% от законодателните си предложения от началото на мандата си, а сега работи по това да се превърнат в законодателни актове и да влязат в сила.

Обединена Европа след Брекзит

"Брекзит не е бъдещето на Европа, нито краят на всичко", каза още лидерът на ЕС. И се обърна към британския евроскептик и евродепута Найджъл Фараж, който бе сред основните инициатори на референдума за отделяне на Великобритания от ЕС с думите: "Скоро ЕС ще ви липсва".

Председателят на ЕК предложи на 30 март 2019 г. да се проведе среща в Сибиу, Румъния (която тогава ще председателства ЕС), за да се обсъди бъдещето на Европа след излизането на Великобритания.

Върховенството на закона и непокорните в ЕС

Юнкер не спомена изрично държавите от Вишеградската четворка, които не желаят да приемат квотите си от мигранти, но каза, че върховенството на закона означава да се спазват решенията на Европейския съд.

Преди дни институцията отхвърли жалбите на Словакия и Унгария срещу квотите, приети от Европейския съюз през септември 2015 г.

А вчера ЕК даде едномесечен срок на Варшава да приведе по европейските директиви спорната си правосъдна реформа, като я заплаши със съд и санкции.

Търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия

Еврокомисията предлага да започнат търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия, които да бъдат финализирани в идните две години.

"Не сме наивни поддръжници на свободната търговия, Европа трябва да защити интересите си", каза Юнкер.

Комисията се надява още да приключи преговорите с Мексико и Меркосур до края на годината.

Турция все повече се отдалечава от ЕС

Присъединяването на Турция не е възможно в близкото бъдеще, каза още Юнкер в речта си. И призова Анкара: "Освободете журналистите ни. Спрете да наричате държавите-членки и техните лидери "фашисти" и "нацисти".


 



Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.