Лудогорец е новият шампион на България

"Орлите" от Разград сразиха ЦСКА във вълнуващ финал за титлата

по статията работи: Даниел Любомиров | 23.05.2012 | 22:06  2 Виж всички снимки

Лудогорец изстрада първата титла в историята си, след като тушира амбициите на ЦСКА за 32-ри трофей от първенството и вдигна отличието пред собствената си публика в Разград.

България не бе виждала директен сблъсък за титлата в последния кръг от около 30 години, като двата тима напълно оправдаха очакванията за истинско супердерби за финал на Виктория футболно първенство.

Шампионският гол за Лудогорец бе дело на Мирослав Иванов в 20-ата минута след пряк свободен удар, а двата тима завършиха мача с десетима души на терена, защото Ангел Грънчов бе изгонен директно в 45-ата, а Станислав Генчев получи втори жълт в 58-ата минута.

Възпитаниците на Стойчо Младенов имаха своите шансове за изравняване, но нацелиха на три пъти гредата в хода на срещата и в крайна сметка не успяха да разпечатат вратата на Урош Голубович.

"Орлите" от Разград имаха пълно превъзходство през първите 20 минути от супердербито и успяха да го материализират с гола от пряк свободен удар на Мирослав Иванов. В последните секунди на редовното време за първата част се случи и най-оспорваната ситуация, която значително наклони везните в полза на домакините.

Ангел Грънчов получи директен червен картон от главния съдия Георги Кабаков, като мотивите на арбитъра явно бяха свързани с удар без топка от страна на бранителя на ЦСКА към Станислав Генчев. Повторенията на ситуацията не можаха с категоричност да определят правотата в ситуацията, но реферът бе непоколебим.

В 55-ата минута пък Светослав Дяков извърши грубо нарушение срещу Жуниор Мораеш и също напусна терена с втори жълт картон.

До края на срещата "червените" владееха повече топката, но вместо да изравнят, нацелиха още на два пъти гредите на вратата, пазена от Урош Голубович. Първо Крачунов с глава нацели левия страничен стълб, а в 68-ата минута Нджонго Присо овладя в наказателното поле, но завъртайки се, отново прати топката право в напречната греда.

Последният опасен удар към противниковата врата в актива на ЦСКА бе отправен от Мораеш с 90-ата минута от пряк свободен удар, но стражът на Лудогорец се справи отлично и изби в корнер.

Така Лудогорец ликуваше след края на мача с първата шампионска титла в историята си и дубъл в първия си сезон в българския елит. Това означава автоматично, че Локомотив Пловдив получава виза за Лига Европа в качеството си на финалист в турнира за Купата на България.

Съставите

Стойчо Младенов започна с по-различен състав от последните няколко двубоя на ЦСКА - той заложи на вратаря Райс Мболи, а пред него нареди трима централни бранители в лицата на Апостол Попов, Ангел Грънчов и Пламен Крачунов. Малко по-изнесени в предни позиции оперираха Иван Бандаловски и Румен Трифонов.

В средата на терена бяха подредени Тодор Янчев и Николай Дюлгеров, а по крилата действаха Борис Галчев и Нджонго Присо. Единственият изнесен напред нападател бе Жуниор Мораеш.

Ивайло Петев подходи към сблъсъка без изненади в състава си - на вратата застана Урош Голубович, а в защита пред него започнаха Йордан Минев, Шоко, Александър Барт и Владимир Гулдан.

В халфовата линия на терена излязоха Мирослав Иванов, Светослав Дяков, Станислав Генчев, Марселиньо и Емил Гъргоров. Изявен нападател отново бе Иван Стоянов.

Домакински натиск

Мачът започна на много високи обороти, като домакините имаха подчертано териториално предимство и далеч повече владееха топката. Именно в половината на ЦСКА се развиваха по-напрегнатите събития от първите 10-ина минути, като на "червените" на моменти им беше трудно да изнасят топката.

Първите поводи за напрежение в наказателното поле на Мболи идваха след центрирания от фланговете, но се стигаше единствено до единоборства и разбърквания в пеналтерията на ЦСКА.

Първи удари и първо спорно положение

В 7-ата минута Иван Стоянов получи хитър пас от Емил Гъргоров и стреля остро от малък ъгъл в наказателното поле, но оплете топката от външната страна на мрежата. В 10-ата минута поредната скоростна атака на "орлите" завърши с центриране по земя от дясно на Шоко, което намери непокрития Гъргоров. Бадема реализира без проблеми, но страничният рефер маркира засада, която бе потвърдена от повторенията.

Гол за Лудогорец

В 19-ата минута Мирослав Иванов с прекрасно изпълнение на пряк свободен удар на около 25 метра от вратата не остави никакви шансове на Мболи - 1:0 за домакините, които заслужено материализираха превъзходството си.

Отговорът на ЦСКА

"Армейците" се мобилизираха след инкасираното попадение, но въпреки това продължиха трудно да намират път към наказателното поле на Лудогорец. Играта често биваше спряна за нарушения, а като цяло мачът бе изпълнен с тежки сблъсъци.

В 25-ата минута, все пак, ЦСКА застраши сериозно вратата на Урош Голубович - Галчев центрира от корнер и Крачунов с хубав параболичен удар с глава нацели гредата, като в последвалото разбъркване никой играч в "червено-бяло" не можа да довкара топката в мрежата.

Проблеми за Стойчо Младенов

До края на полувремето чистите положения отсъстваха, но това бе продиктувано главно заради неспособността на ЦСКА да организира качествена атака към Голубович. "Червените" трудно задържаха топката и още по-трудно се застояваха продължително в противниковата половина.

Борис Галчев получи контузия в 35-ата минута и трябваше да бъде изнесен на носилка, като на негово място се появи Антонио Томас. Домакините спряха да налагат натиск и преса в половината на "червените", а жълтите картони продължиха да се трупат в актива на двата тима.

Червен картон

В 45-ата минута Тодор Янчев се подготвяше да изсипе топката в наказателното поле на Лудогорец от фаул, но съдията забави изпълнението заради падане на тревата на Генчев. Той се превиваше на тревата, а реферите прецениха, че причината за това е удар с крак без топка от страна на Ангел Грънчов. Присъдата за младия бранител на "червените" бе директен червен картон, а той напусна със сълзи терена, защото знаеше, че почти елиминира шансовете на ЦСКА да стане шампион.

Стойчо Младенов също напуска

Старши треньорът на ЦСКА бе изгонен от рефера и трябваше да напусне скамейката на "армейците", което автоматично означаваше, че футболистите ще получават указания от помощника Анатоли Нанков.

Числен паритет

В 55-ата минута Светослав Дяков извърши грубо влизане с бутоните напред в глезена на Мораеш и си издейства втори жълт картон, с което численото равенство на терена бе възстановено.

Още две греди в актива на ЦСКА

"Червените" получиха импулс в играта си и видимо поеха инициативата след 60-ата минута на срещата. В 58-ата Янчев центрира балонно в наказателното поле, а Крачунов отново се извиси над защитата, за да стреля с глава, но топката отново се отклони в гредата.

В 64-ата минута "армейците" направиха най-качествената си атака в мача - Бандаловски направи типичен пробив по десния фланг и сервира по земя топката за Присо. Нападателят от Камерун овладя с гръб към вратата и се завъртя, но ударът му прати кълбото в напречната греда.

Финални минути на дербито

"Червените" продължаваха да се задържат в противниковата половина, но не успяваха да поставят под напрежение Голубович. Минутите до края течаха в полза на домакините, които съвсем забравиха за акциите си в предни позиции, но въпреки това не изпитваха сериозни трудности в отбраняването на преднината си.

В крайна сметка финалният щурм на "армейците" не доведе до желания изравнителен гол, а спасяването на мача бе дело на Урош Голубович в 90-ата минута, когато изби в корнер страхотен удар на Мораеш от пряк свободен удар.

Така след последния съдийски сигнал Лудогорец ликуваше като новия шампион на България.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Панайот Траянов 24.05.2012 | 08:15
НОВИЯТ ПЕРФЕКТЕН ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ Е ВЕЧЕ ФАКТ. Предлага 50% от своите доходи. Трябва ви покана : Линк за регистрация: http://www.myperfectinternet.com/?refid=82856108 Покани приятелите си преди те да са го направили! WAZZUB е нова социална мрежа в търсачките като Google и Facebook, но с много повече съдържание: Това са 7 кутии.Поща, Търсачка, Новини, Социална мрежа, Видеопортал, Игри, Базар, Любими линкове. Всичко това е в една начална страница. Покани да се регистрират безплатно много хора, защото с един прост и-мейл, изпратен на всички ваши приятели, може да ви гарантира $ 1 на човек регистрирал се чрез Вас и $ 1 на човек регистрирал се чрез Вашите приятели . За 5 поколения е възможен един месечен доход за хиляди долари до живот! 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00 Всъщност WAZZUB (за разлика от други социални мрежи, които печелят милиарди долари, само защото ние компютърните потребители използваме техните услуги), предлага 50% от своите доходи на тези, които на този стартиращ етап , помогат за създаване на мрежа от потребители. WAZZUB е първият проект в световен мащаб, който дели печалбата си! Изглежда невероятно, но всичко е вярно! WAZZUB е създадена като експеримент през 2007 г., с над 3,5 милиона долара, вече инвестирани. Това е първата глобална общност, която ще плати на своите потребители , само заради избор си: www.perfectinter.net като тяхна първа страница (HOMEPAGE). Денят за плащане остава 15 юни 2012 на всички, които са се регистрирали и имат повече от 3 поканени човека. Също така и ще ви се трупат "Deal points". Тези "точки за сделка" ще бъдат разменяни срещу стоки, услуги, отстъпки и др. от базара на WAZZUB. "Точките за сделка" ще се трупат всеки месец въз основа на това колко хора сте поканили. Така че, може да натрупате точки за няколко месеца и да ги размените за нещо, което желаете. Линк за регистрация: http://www.myperfectinternet.com/?refid=82856108
1 Svetoslav Petkov 24.05.2012 | 00:29
===> W W W . C A S H O N L I N E . A L L E . B G >>>> Добри доходи чрез интернет. Повече информация може да намерите в сайта.

ТВ програма

Кино

  • Сега Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.