Иван Ненков, SoftUni: Професиите на бъдещетo, вече са професии на настоящето

по статията работи: iNews.bg | 01.08.2018 | 14:21
Иван Ненков, SoftUni: Професиите на бъдещетo, вече са професии на настоящето

Дигиталната икономика има силно отражение и върху пазара на труда. В световен мащаб традиционните професии като икономисти, адвокати и счетоводители губят своите лидерски позиции сред предпочитанията за кариера, за сметка на професиите в сферата на технологиите и дигиталните комуникации.

Проучване за престижа на професиите от 2017 г. в България сочи, че процентът на хората, които предпочитат да изберат висше образование в сферата на икономиката, правото и медицината, все още остава много висок, независимо от търсенето на пазара на труда. Лидерската позиция в тази ранглиста през последните години обаче се заема от компютърните специалисти.

"Безспорно професиите в сферата на софтуерните и дигитални технологии вече оглавяват класациите за най-предпочитани професии. От една страна, интересът идва от много по-високото заплащане, в сравнение със средното за страната. По-значимият фактор обаче е това, че хората все повече и повече осъзнават колко бързо се променя средата около тях, както и това, че всички професии на бъдещето, свързани с новите технологии, всъщност вече са професии на настоящето.”, коментира Иван Ненков, изпълнителен директор на Софтуерен университет (SoftUni).

Промени настъпват не само в пазара на труда и нагласите на българина, но и в образователната система, защото традиционните университети трудно се адаптират към бързо променящата се среда и нуждите на съвременните студенти. Получаването на качествено образование в сферата софтуерните и дигитални технологии в кратки срокове и с фокус върху практиката е все по-търсено. Възможност за това дават модерните образователни институции, в които преподавателите са наистина добри специалисти от практиката.

"С развитието на сферите на дигиталния маркетинг и криейтив дизайна, се раждат и други нови, по-модерни и специализирани професии – различни от програмист. Например в сферата на дигиталния маркетинг до преди няколко години масово се търсеха широкопрофилни дигитални маркетинг специалисти, но вече наблюдаваме все по-голямо разширяване на ролите в тази професия, появявайки се позиции като Email Marketing специалист, Facebook Marketing специалист, SEO експерт и т.н. ”, коментира съоснователят на SoftUni Светлин Наков. "Професиите, свързани с дигитални технологии, се използват и внедряват на все по-дълбоко ниво сред фирмите в България. Това е знак, че ние в ролята си на учебно заведение трябва да предложим обучение на всички желаещи именно в тази сфера. Затова и създадохме първата за България цялостна програма по дигитален маркетинг SoftUni Digital”, допълва Наков.

Доказателство за развитието на новите професии у нас е големият интерес към програмата SoftUni Digital, която ще се започне за трети пореден път през септември тази година. До сега през специалността за дигитален маркетинг, призната от Kingsland University, са преминали вече над 1000 студенти. SoftUni Digital е разделена на 9 специално селектирани курса, обхващащи всички аспекти на дигиталния маркетинг, което дава възможност на курсистите да изберат в каква насока да се развиват и само след 10 месеца да са завършили с диплома, професия, реални умения и възможност директно да започнат работа.

Кариерата в областта на дигиталните изкуства е друга особено атрактивна опция пред младите хора у нас, особено след успехите на технологичните Оскари на българите от Chaos group. 3D анимация и визуализация, графичен и уеб дизайн, видео монтаж са перспективни полета за развитие, за които обаче липсват много опции за конвенционално образование. Нуждата от практическо обучение, водено от специалисти, откриват и от SoftUni. Така създават програмата си SoftUni Creative, която ще се проведе за втора поредна година, като през учебната 2017-2018 са завършили над 500 студенти.

"Обучението в SoftUni Creative е с практическа насоченост. Нашата програма дава възможност на курсистите да се докоснат до различните аспекти от сферата на дигиталните изкуства, да изградят в тях фундаментални умения, необходими за бъдещото им професионално развитие. Затова и настоящата програма е разделена на 5 основни модула, които включват Design Principles, Graphic Design, Web Design, Motion Design и 3D Design.”, допълни Иван Ненков.

Въпреки че Софтуерният университет не е класическата форма на обучение, позната в България, за него се кандидатства след преминаване на първи основен модул, който е безплатен за всички участници. След полагане на тест само одобрените кандидати преминават през пълната програма на обучение, а тези с най-добри резултати получават стипендии за безплатно образование и кариерно съдействие във водещи чуждестранни и български компании. След събирането на определен брой кредити в програмата студентите получават цялостна диплома, която не е държавно призната, но бива призната от компаниите – работодатели.

"Специалистите от дигиталните професии са изключително търсени и това ще продължи. Затова, който се захване сериозно с програмиране, технологии, графичен дизайн, мултимедия, дигитален маркетинг или дигитално предприемачество, го чака бляскаво бъдеще и страхотна кариера.”, категоричен е Светлин Наков.

*Проучването, посочено в началото на материала, е проведено през 2017 г. от Алфа Рисърч. Информацията е публично достъпна.

Източник: inews.bg

Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Арт дъга детски образователен филм
  • 14:40 Вълкът и седемте козлета 2...
  • 14:45 Господин Тау тв филм /18 епизод/
  • 15:20 Пътешествия: В света на прекрасната...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • Сега "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.