20 000 румънци атакуват Черноморието ни по Великден

Букурещ командирова полицаи на "Златните" да пазят туристите си от български апаши

по статията работи: iNews.bg | 13.04.2017 | 17:21
20 000 румънци атакуват Черноморието ни по Великден

Десетки хиляди румънски туристи ще почиват по Българското Черноморие през почивните дни около Великден. Най-много обаче ще отседнат в курорта "Златни пясъци", като за целта са резервирани предварително 30 хотела. По тази причина по празниците в комплекса ще бъдат командировани румънски полицаи, които заедно с българските си колеги ще патрулират и ще пазят туристите от инциденти, набези на джебчии и кражби на коли, което е традиция в предишни години. За гостуващите ченгета от северната ни съседка съобщи шефът на Охранителна полиция при Областната дирекция на МВР във Варна комисар Никола Панчев.

"Румънските ченгета са командировани, за да пазят хилядите туристи, които ще атакуват Северното Черноморие за почивните дни по Великден", обясни той. И уточни, че туристите ще отседнат в 30 хотела, които вече са проверени от полицията и пожарната. При инспекциите не са били открити нарушения, увери полицейският началник.

Ще бъдат направени предварителни огледи за съмнителни предмети във всички храмове във Варна, каза Панчев. В нощта на Възкресение по улиците и край църквите ще дежурят двойно повече от обичайното униформени и цивилни полицаи. Особено внимание ще бъде обърнато на джебчиите, а съвместно с общината ще бъдат направени и проверки за нелегална продажба на свещи.  

За да бъде облекчено пътуването на румънски коли към курортите и града, е създадена съвместна организация с полицията в Добрич, допълни гл.инспектор Любомир Ганчев от "Пътна полиция" във Варна. По думите му през всички почивни дни ще има засилени проверки за употреба на алкохол и дрога, както и на документите на шофьорите.  

Очаква се голям наплив на гости от съседните страни

България ще посрещне повече чужди туристи през Великденска седмица в сравнение с миналата година. Най-много посещения се очакват от съседните страни - Гърция, Македония, Сърбия и Румъния, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Туристите от съседните страни ще пристигнат предимно с личните си автомобили или с автобусен транспорт.  

По данни на летищата София, Пловдив, Варна и Бургас се очакват да бъдат извършени 523 полета по празниците, което е ръст от 12,2% спрямо миналата година. Най-много полети – 85, ще има от Великобритания, като ръстът е 39,3% и Германия – 80 и ръст от 14,3%. Значително увеличение има от Италия - 54 полета и ръст 42,1% и Испания - 35 полета и ръст 40%.

Останалите държави, от които се очакват повече туристи са от Австрия, Франция, Полша и от Холандия. Само на Летище София ще кацнат 466 самолета повече, което е увеличение с 22% спрямо същия период на миналата година.

Значителен брой от пътниците ще бъдат българи, които живеят и работят в чужбина. Но с тези полети се очаква да пристигнат и по-голям брой чужди туристи от изброените държави. Най-много посещения ще има в София, Пловдив, Варна и Бургас, твърди министерството, цитирано от Дарик.

Какви са предпочитанията на чуждите туристи

Част от чуждестранните туристи ще отседнат в курортите или ще предприемат пътуване във вътрешността на страната с цел културен и религиозен туризъм. Интересът на германците за прекарване на великденските празници у нас обхваща най-вече градове, до които летят нискотарифни авиокомпании. Проучването на програмите им показва, че са планирали да посетят София, като предвиденият престой е 2-3 дена, включващ разглеждане на забележителностите в града и отиване до Рилския манастир или Пловдив.  

Голям интерес от чуждите туристи се наблюдава към зимните курорти Банско, Боровец и Пампорово, в които още може да се карат ски.

По Черноморското крайбрежие най-много се очакват посещения на румънци в Златни пясъци, Албена, Балчик, Варна, Слънчев бряг, Несебър. Само в област Варна ще пристигнат около 20 000 туристи от Румъния. За целия месец април прогнозите са общият брой посещения на чуждестранни туристи в България да надхвърли 400 000.  

Къде ще отидат българите за празника

По отношение на българските туристи се очаква по-голямата част да осъществят пътувания в рамките на страната за празника. редпочитани дестинации от българите, избрали да посрещнат Великден в чужбина, са Гърция, Македония и Сърбия, но значителен брой планират да пътуват до Италия, Испания, Германия.

Очаква се общият брой българи, пътуващи в страната с цел религиозен туризъм, почивка и ваканция, гостуване на близки и познати и пътуващи в чужбина, да надхвърли 450 000 в периода около Великден.

Туристически пътувания ще предприемат жителите както на големите градовете, така и на малките населени места, като в най-общ план основният поток ще бъде насочен от столицата и областните градове към малките населени места с развит туризъм, както още към зимните и спа курорти.

Нова мания у нас – религиозен туризъм

По Великден сред водещите мотиви за пътуване е религиозният туризъм. При по-младите той често се комбинира с почивка и ваканция, а при по-възрастните туристи - с цел посещения на близки, познати.  

Традиционно засилен е интересът към големите манастири в България - Рилският манастир, Бачковският манастир, Дряновският манастир, Троянският манастир и др.

Най-често религиозният туризъм се комбинира с културен, като интерес има най-вече към дестинации като Велико Търново, Ловеч, Пловдив, Троян, Дряново, Тетевен, Трявна, Габрово и др.

Безспорно добри възможности за почивка по Великден се предлагат в дестинации с развит СПА туризъм, като Велинград, Сандански, Хисаря, Девин.  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • Сега "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.