Благоприятни пазарни условия за продажба на мед – реалност или илюзия?

Пчеларите у нас искат ревизия на норма, засягаща въпроса

по статията работи: iNews.bg | 30.09.2011 | 11:34

Не съм уведомен от Дирекция "Правно-нормативни дейности" за заведен срещу Министерство на земеделието и храните (МЗХ) иск от Асоциацията на пчеларите професионалисти срещу членове от Наредба 26 За специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход*. По този начин министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов отговори на въпрос на iNews относно спорния член 9 на въпросната норма.

Съгласно член 9 производителят може да продава директно само 40% от продукцията си, а останалите 60% трябва да бъдат пласирани с помощта на прекупвачи.

Наша проверка обаче, провокирана и от читателски въпроси и мнения, показа, че призовка по заведения иск е получена от МЗХ на 12 май тази година. Това е видно от документите, които могат да се намерят на сайта на Върховния административен съд. Делото е с номер 5693/2011 г., като жалбоподавател е Националната асоциация на пчеларите професионалисти, а ответник – министърът на земеделието и храните.

В подадената жалба Асоциацията на пчеларите професионалисти се обявява против разпоредбите на чл. 1, ал. 1, б. "а”, чл. 2, ал. 1, чл. 9, чл. 10, чл. 11 и чл. 12 от Наредба 26, издадена на 14 октомври 2010 година. 

В разговор с iNews инженер Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари, сподели, че по наредбата са се регистрирали около 10-12 производители на мед и едва ли ще има повече регистрации. Той добави, че наредбата е била необходима за развитието на пчеларския бранш, но има още какво да се желае.

Преди три седмици министър Найденов коментира по отношение на нормата, че "тя не е библия, за да не се променя с векове". Все още обаче не е ясно какво е становището на МЗХ по случая, а делото ще се гледа на 17 ноември тази година. На въпрос на iNews към Дирекция "Правно-нормативни дейности" на МЗХ каква ще бъде позицията на министерството по иска, досега не е получен отговор.

 

* Наредба 26 За специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход:

Чл. 9. Малки количества технологично непреработен пчелен мед са количества, които не надвишават 40 % от годишния добив на пчелина, но не повече от 2000 кг.
Чл. 10. (1) Пчелният мед трябва да е обособен в отделни партиди по видове с ясно разграничено етикетиране и маркировка.
(2) Пчелният мед се съхранява в сухи чисти помещения при температура до 25 °С и влажност на въздуха до 80 %, без достъп на пряка слънчева светлина и в отсъствие на всякакви други странични продукти или материали, с изключение на оборудването за добив.
(3) Стойностите за показателите диастазна активност, захари (инвертна захар и захароза или процентно съдържание на фруктоза и глюкоза), поленов анализ и хидроксиметилфурфурол (ХМФ) трябва да съответстват на посочените в приложение № 1 от Наредба № 9 от 2005 г. за условията и реда за одобряване и регистрация на предприятията за преработка на восък и производство на восъчни основи, както и на предприятията за производство и търговия с пчелен мед и пчелни продукти (ДВ, бр. 54 от 2005 г.). За всяка партида се извършват лабораторни изследвания на показателите по видове мед.
(4) Пчелният мед не трябва да съдържа:
1. механични примеси;
2. остатъци от ветеринарномедицински продукти и препарати за растителна защита, изкуствени подсладители, примеси, забранени с чл. 22 и 24 от Закона за пчеларството, както и други препарати и примеси, влошаващи качеството и застрашаващи безопасността на продукта;
3. патогенни микроорганизми – причинители на заболявания по човека, пчелите и пчелното пило.
Чл. 11. Лицата, извършващи директни доставки на пчелен мед, водят дневник, който съдържа:
1. добитото количество пчелен мед по партиди;
2. реализираното за директна доставка количество мед по партиди и място на доставката;
3. предаденото количество пчелен мед по партиди на преработвателно предприятие чрез приемно-предавателния протокол;
4. количество пчелен мед, използвано за подхранване на пчелните семейства.
Чл. 12. Директните доставки на малки количества пчелен мед могат да се извършват:
1. от пчелина;
2. до базари, тържища, пазари и обекти за търговия на дребно с изключение на търговските вериги, които извършват директна доставка на крайни потребители.

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и реда за:
1. директната доставка, извършена от производителя, до крайния потребител или до местни
обекти за търговия на дребно, които извършват директни доставки на краен потребител, на малки количества:
а) първични продукти – сурово мляко, пчелен мед, яйца от кокошки и пъдпъдъци и прясна и охладена морска и сладководна риба;
б) прясно месо от птици и зайци, заклани във фермата;
в) отстрелян едър и дребен дивеч или месо от едър и дребен дивеч;
2. доставката на храни от животински произход, обработени и/или преработени в обект за търговия на дребно, до други обекти за търговия на дребно като странична, локална и ограничена дейност;
3. вписването на лицата, извършващи директни доставки по т. 1, и регистрацията на обекти за търговия на дребно, от които се извършва доставка на храни по т. 2.
Чл. 2. (1) При производството на първичните продукти по чл. 1, т. 1, буква "а" се спазват изискванията на Приложение І, Част А на Регламент (ЕО) № 852/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно хигиената на храните (обн., OB, бр. L 139 от 30.04.2004 г.) (Регламент (ЕО) № 852/2004).


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


8 Силвия Димитрова 30.09.2011 | 15:01
Станимирче, ако коментарът ти беше предназначен за мен и аз бих ти отговорила по същия начин. Щом те интересува повече цар Киро и изборите просто иди да коментираш в друга медия, където се засягат темите, от които се вълнуваш. По темата дали съм медопроизводител – не, не съм, но дядо ми се занимава, съответно знам какви са болежките и страданията му. Дълги лета съм му помагала и тази тема не случайно ми е толкова лична.
7 Мариана . 30.09.2011 | 14:53
Поредното некадърно решение от страна на Миро! Та въпросната наредба създава изкуствен монопол и освен, че ощетява производителите, нарушава основният закон на страната, включае и европейското законодателство. Имам познат пчелар, който реализира продукцията си почти изцяло сам, а сега на практика с тази наредба го принуждават да продава часто от добивите си на фирми, които изкупуват на смешни цени и закъсняват с плащанията. А доводът за подобна наредба е просто безумен – сякаш, пчелният продукт е най-опасният и бързо развалящ се хранителен продукт!
6 Живка Илиева 30.09.2011 | 13:59
Темата е важна от гледна точка на това, че ни осакатява като потребители – всеки от нас предпочита да си купи мед без добавена глюкоза и на приемливи цени от производителя, отколкото да се влиза в порочния кръг с прекупвачите, заради които това лято ядохме домати, череши и какво ли още не на нереално високи цени. После се чудим защо селско стопанство у нас е в криза, ами защото производителите получават смешни пари за продукцията си, а правителството вместо да ги защити лобира за някакви си прекупвачи!
5 Станимира Георгиева 30.09.2011 | 13:47
Определено не съм съгласна. Но нека не изпадаме в полемика, макар, че твърдението, че медът в момента е по-важна тема от бъдещето на България и избора, който трябва да направим за него ми звучи силно неотговорно и слабохарактерно. Ако си от хората, които не ги интересува избора, независимо какъв е той в момента, и не ти пука за бъдещето на страната в която живееш, не виждам още какво правиш тук? Все пак никой не държи никого на въже.
4 V D 30.09.2011 | 13:46
Силвия, стига с тези достойни теми за обсъждане. Разбирам да си медопроизводител да те интересува, но ти не си, защото хората които се занимават с мед нямат време да коментират тези новини в интернет. Плюс това тази тема не единствената статия, която се пише по темата. Ами честно и на мен ми писна!!!
3 Силвия Димитрова 30.09.2011 | 13:22
Аз пък съм много доволна, че поне тази медия не ни занимава с цигански босове и предизборни пазарлъци. Това са все новини от графа – всяко чудо за три дни. Но пчеларският проблем определено не е от тях. Това е много по-достойна тема за обсъждане, отколкото политическата обстановка в страната. Искрено се надявам изходът от делото да е в полза на производителите, а не на далавераджиите, които са си въобразили, че с този анти-наредба за изкупуването на пчелен мед, ще си оплетат кошницата.
2 Петър Стоянов 30.09.2011 | 12:30
България като държава с традиция в производството на пчелен мед, не трябва да губи този доходоносен бизнес, най-малко заради рекламата, която ни прави по цял свят. Надявам се наистина да се подобрят условията за продажба на сладкия продукт. Цената и висока, но определено това, което получаваме оправдава очакванията.
1 Станимира Георгиева 30.09.2011 | 12:29
Леле с тоя мед голяма драма настана, само за него пишете..все едно не се случват някакви "по-актуални" неща в тази страна в момента - цар Киро, изборите?? Не, че подценявам проблема на медопроизводителите, но все пак не мисля, че в момента са толкова належащ медиен проблем...

ТВ програма

Кино

  • Сега Господин Тау тв филм /33, последен...
  • 15:15 Красивата Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.