Държавата отказва безплатни въглеродни квоти на двата американски ТЕЦ

Двете екоцентрали ще похарчат около 20 млн. евро, за да купуват квоти на свободния пазар, в същото време подкрепа получават централите на Ковачки

по статията работи: Георги Велев | 06.05.2015 | 11:19
Държавата отказва безплатни въглеродни квоти на двата американски ТЕЦ
ТЕЦ „Енел Марица Изток 3”

Държавата лиши двата американските ТЕЦ от безплатни квоти парникови емисии за 2014 г., в същото време подкрепя трите най-замърсяващи централи, които се свързват с бизнесмена Христо Ковачки, като им признава десетки милиона лева инвестиции, а държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" се бави с изпълнението на инвестиционната си програма. Това става ясно от доклад на енергийния министър Теменужка Петкова, в който се съдържа информацията за изпълнение на Националния план за инвестиции, пише 3e-News.

Двете частни американски централи – ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" не са получили безплатни квоти за въглероден диоксид за 2014 г., е записано в доклада.

Въглеродните емисии (квоти) се изчисляват в тонове еквивалент въглероден диоксид (CO2). Всяка квота е равна на 1 тон или 1000 кг. CO2 и представлява паричния еквивалент за замърсяването на въздуха. Тази такса на замърсяването има за цел да стимулира намаляването на вредните парникови газове.

По принцип квотите се отпускат на базата на направени инвестиции, като само за тези две централи е направено изключение. Те не са задължени да правят инвестиции, но трябва да направят парична вноска, за да получат своите безплатни квоти за вредни емисии.

Съгласно плана е трябвало ТЕЦ "AES Гълъбово" да получи 1 149 201 броя безплатни квоти, а ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" - 1 615 511 броя безплатни квоти. За момента обаче те не са били разпределени, което означава, че двете централи би трябвало да са купували квоти от свободния пазар.

В документа също така е записано, че референтната цена на един тон квоти в ЕК за 2014 г. е била 6,13 евро/тон CO2.

Така, ако се сметнат по референтната цена,  загубата на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" от неполучените квоти е за 9.903 млн. евро, а ТЕЦ "AES Гълъбово" - 7.054 млн. евро. За тази година обаче прогнозите за борсовата цена на европейските квоти EUA са за около 10.20 евро за тон, по данни на консултантската компания sagacommodities.com. Това означава, че двете централи ще трябва да заплатят за купуването на необходимите им квоти съответно над 16.155 млн. евро за ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" и над 11.492 млн. евро за ТЕЦ "AES Гълъбово".

Причината за неполучаването на квотите за 2014 г. е комплексна. От една страна правителството на Пламен Орешарски е трябвало да приеме промени в законодателството, на базата на които двете централи да правят определени парични вноски, за да могат да използват безплатните квоти. Тези промени обаче не са станали факт до средата на миналата година, когато правителството падна.

От друга страна самите централи са се съгласили да правят такива парични вноски в държавния бюджет, като те ще се внасят всеки месец до 15-то число. Това също не се е случило като единствено ТЕЦ "AES Гълъбово" е платила малко над 1,9 млн. евро за получаване на квотите за месеците април и май.

 На базата на неизпълнението на договореностите държавата е решила да не превежда полагащите се квоти на двете централи. Също така оттам обясняват, че по независещи от тях обстоятелства не е било възможно да бъдат приети нужните законови промени, за да започне да действа системата. Все пак от енергийното министерство благородно обещават в най-кратки срокове да приемат нужните поправки в законите, за да може хазната да получи приходи, а двете централи – безплатни емисии.   

В същия документ е записано, че двата ТЕЦ-а са получи авансово полагащите им се количества безплатни квоти за 2013 г. За посочената година ТЕЦ "AES Гълъбово" е получил 1 340 735 безплатни квоти, а ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" - 1 884 763 безплатни квоти.

В същото време, отказвайки квоти на двете най-модерни и най-екологични термични централи в страната, държавата подкрепя неефективните ТЕЦ "Брикел" и ТЕЦ "Бобов Дол", ТЕЦ "Марица 3" -Димитровград, които се свързват с бизнесмена Христо Ковачки.  А държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" се бави с инвестициите си.

В доклада е посочено, че държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" е забавила сериозно инвестиционната си програма по отношение на екологията и модернизацията на съоръженията си. Заради това оттам са поискали да им бъде разрешено да се удължи с една година изпълнението на мерките.

Учудващо се оказва, че ТЕЦ "Брикел", която отдавна трябвааше да бъде затворена като екологична бомба за региона, е изпълнил напълно своята инвестиционна програма съгласно плана. Така на компанията са признати разходи за инвестиции за близо 3,3 млн. евро. В ТЕЦ "Марица 3" Димитровград направените разходи за инвестиции са за 2,5 млн. евро и също са признати от държавата.

В ТЕЦ "Бобов Дол" признатите разходи за инвестиции са повече от сериозни – над 8,5 млн. евро, като компанията има и внушителна инвестиционна програма за следващите години. Те са за над 1,7 млн. евро. В същото време в доклада е записано, че част от планираните инвестиции за 2014 г. така и не са били направени или са били само частично извършени. Това не пречи разходите по тях да бъдат признати от държавните чиновници.

Инвестиционните планове на топлофикациите включват предимно вложения в подмяна на тръби и абонатни станции. Всички дружества от този сектор изпълняват проектите си и разходите им за направените инвестиции са одобрени. Забавяне има в част от проектите на Топлофикация София, но и техните разходи са признати за инвестиция.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • Сега "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.