Как да стартираме успешен интернет бизнес с 0 стотинки разходи?

Александър Ненов с няколко много полезни съвети по темата...

по статията работи: Мартина Панайотова | 10.05.2012 | 16:39

Бил Гейтс, Стийв Джобс, Марк Цукерберг – какво е общото между тези интернет магнати? "Милионите, които са спечелили", ще кажете без да се замисляте вие. Да, но милионите са само следствие. Това, което свързва тези имена е оригиналното им мислене и непоклатимата вяра в успеха. Замислете се, колко от настоящите мултимилиардери са решили да реализират своите идеи "на шега"?

Цукерберг изобретява Facebook, защото иска да подобри общуването на студентите от университета му от различните потоци; Стийв Возняк и Стийв Джобс пък започват от едно тъмно мазе. Подобно е и положението с Бил Гейтс. Лари Пейдж и Сергей Брин, изобретателите на Google пък решават да програмират търсачката, след като получили задача за домашна работа в колежа.

Всъщност, каква е разликата между тях и всички останали хора? Ами, никаква освен това, че те са имали достатъчно смелост да реализират идеите си, колкото и безумни на пръв поглед да са изглеждали те. Какво тогава пречи да го сторите и вие? Всъщност нищо. Ако прочетете книгата на Александър Ненов "На един клик разстояние" ще се убедите колко малко усилия и средства всъщност се изискват. Малко средства, но много страст и отдаденост.

"Интернет браншът в България в момента е разпределен между няколко големи корпорации. Смисълът на моята книга е да обърна внимание на младите ентусиасти и да им покажа, че това, че са малки, не означава че няма място и за тях. Искам да им обърна внимание, че всеки малък играч би могъл да обърне пазара и да задмине големите, стига да има добра идея и да поработи усилено и с ентусиазъм", разказа ми идеята си Алекс, който вече от 15 години ври и кипи в интернет пространството в България, а през ръцете му са минали проектите на почти всички големи корпорации у нас. Той е убеден, че в мрежата би могъл да успее всеки, а познавайки го, смело мога да кажа, че момчето определено умее да надушва успеха.

Какво е най-важното условие за стартираме успешен бизнес в мрежата? Според Александър това е идеята.

"Най-успешни са проектите, в които влагаш сърце. Обвързан ли си емоционално с идеята, ти ще вложиш много повече труд, време и страст в осъществяването й, съответно ще постигнеш по-добри резултати.

Разбира се, има го и варианта просто да стоиш и да наблюдаваш пазара и в момента, в който забележиш свободна ниша, ти да я уловиш и по този начин да задоволиш една налична потребителска нужда", споделя своето виждане той. Какво следва от тук нататък, разберете от самият него....

Нека предположим, че потребителят вече е избистрил своята идея. Какво финансиране обаче ще му е необходимо, за да я развие? В книгата ти има една глава, наречена "Сайт срещу 0 ст" - възможно ли е това?

Това много зависи от бизнеса, но има вариант, в който наистина би могъл да се направи сайт срещу нула лева инвестиция. Има го и варианта да се създаде сайт срещу минимална инвестиция – 100-200 лв – похват, който препоръчвам горещо. Битува мнението, че изработката на един сайт струва скъпо. Това е мит, който са наложили големите студия и фирми. Ако потърсите техните услуги, те действително могат да ви вземат до 10 000 евро. Истината обаче е, че в интернет има много добре разработени матрици на различни сайтове (Wordpress и т.н.), които биха ви свършили отлична работа. Когато започнете да печелите, то бихте могли да отделите още малко средства за различни добавки към тази готова матрица.

Нужни ли са ни, в такъв случай, програмисти и дизайнери?

Ако сте се спрели на готовите, безплатни матрици, то към тях има и различни дизайни, които по нищо не се различават от специално програмираните. Никой не би познал, че сайтът ви е сглобен за няколко часа в домашни условия. Когато след време започнете да печелите, то би могло да се наеме и екип. На първо време обаче, бихте могли да се справите чудесно и сами.

Тук идва въпросът и за промоцията на сайта. Как най-ефективно би могла да стане тя?

Моят съвет е, на първо време да се използват приятели, познати и роднини, които да ползват приятели, познати и роднини. Така се получава една мащабна мрежа от хора, които споделят линкове в своите профили във Facebook, например. По този начин, в рамките на няколко дена, вие бихте могли да достигнете до хиляди потребители само чрез споделяне на различни линкове.

От друга страна, мрежи като Facebook, Twitter и т.н. дават отлични резултати и не струват пари. Вие бихте могли да направите фен група, страница или профил на вашия сайт, който е напълно безплатен. Платените реклами пък са повече от достъпни, а ефективността – голяма. Не би трябвало да се подценява и трафикът, които влиза от Google, защото 95% от българите търсят стоки и услуги чрез търсачката. Тогава реклама изобщо не би била необходима, защото ако аз търся дадена услуга например, и ако вашият сайт излезе на челна позиция, то аз ще го видя директно. Разбира се, за да стане това, има някои правила, които трябва да се спазват. Те са описани в условията на Google.

Значи, за добрата промоция съществуват две достатъчни условия – присъствие в социална мрежа и добра оптимизация?

Да, точно така. Да не говорим, че Facebook и Google предлагат строго профилирана реклама – например, там вие бихме могли да рекламирате само на жени на възраст от 18 до 35 години и т.н. - възможност, която банерите не биха могли да ви предложат. Винаги е по-добре да покажете реклама на 250 човека, които ще се заинтересуват, отколкото на хиляди, чиито характеристики и интереси са съвсем различни.

Що е то оптимизация?

Това е един много интересен пазар, който се създаде последно време. Най-накратко, това е принципът на който сайтът ти да се покаже на първо място в Google. Това, което ние трябва да направим е да накараме точните потребители, в точното време да влязат при нас.

Доста хора ползват определени трикове за оптимизация, ефективни ли са те?

Триковете, с които Google би могъл да се излъже вече определено не вършат работа. Не си губете времето с вграждане на невидими страници, изписване на ключови думи или всякакви такива приумици – ще изчезнете от търсачката след няколко дена. Това, което ще направи Google до няколко месеца е оценка на качеството и съдържанието на даден сайт, затова трябва да наблегнем именно на тях.

Какво не трябва да правим, когато искаме да стартираме бизнес в интернет?

Не трябва да мислим за пари. Не трябва да мислим за печалба и за мамене на потребителите с цел печалба. Парите не трябва да присъстват като мисия изобщо. На първо място, вашата цел трябва да бъде удоволствието на потребителните. Както е казал собственикът на Мак Донладс "Гледай клиентите да са добре, а парите сами ще дойдат." Фокусирайте се върху потребителските нужди – стремете се хората да са щастливи, да ви се кефят, да се превърнат в общество, което ползва сайта ви и от там нататък, можете да бъдете сигурни, че ще пожънете успех.

Какво е положението на интернет пазара у нас в момента и какви промени ще търпи той, може да научите от интервюто на Алекс Ненов за Econ.bg.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


11 Любомир Левтеров 11.05.2012 | 19:08
С оплакване не става...или опитваш или мигаш в ъгала и чакаш...
10 Diana Nenova 10.05.2012 | 17:14
При тази конкуренция на гигантите е много трудно да пробиеш само с ентусиазъм и идеи.
9 Елемаг Електриков 10.05.2012 | 17:11
бре, успешна работа
8 Точно Тоя 10.05.2012 | 17:00
много ми е познат от някъде, но не мога да се сетя от къде :(
7 novi horizonti 10.05.2012 | 16:58
Този младеж май е българския Марк Цукерберг . Желая му успехи
6 Веси Иванкова 10.05.2012 | 16:56
Не мисля, че е за всеки това, но ми беше интересно да прочета интервюто с този младеж.
5 novi horizonti 10.05.2012 | 16:56
звучи прекалено хубаво за да е истина
4 мрачен интелектуалец 10.05.2012 | 16:53
няма такъв вариант! тоя може да си говори много работи
3 Елемаг Електриков 10.05.2012 | 16:48
никак
2 Mary Bloody 10.05.2012 | 16:48
"Цукерберг изобретява Facebook, защото иска да подобри общуването на студентите" - вероятно сте искали да напишете, че Цукерберг открадва идеята за Facebook от своите състуденти.
1 Драго Попов 10.05.2012 | 16:46
смятам да си купя тази книга!

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 В кадър
  • 22:30 Вечната музика
  • Сега "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • Сега "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.