Росен Плевнелиев още мълчи за EVN

Връзката между ЕVN, президента и кръга “Капитал” на Прокопиев далеч не е от вчера

по статията работи: iNews.bg | 07.04.2014 | 09:32

Президентът Росен Плевнелиев така и не даде обяснение за тайната му среща с втория човек на EVN във Виена.

Държавният глава лежерно пропусна основния въпрос: как е защитил държавния интерес на тази частна среща, докато ДКЕВР иска от австрийците общо 216,6 млн. лева, дължими на НЕК.

Плевнелиев се измъкна по терлици с клишето, че всички инвеститори за него били равни. След въпросната среща, състояла се на 20 март в петзвездния Грандхотел "Виена”, EVN мина в настъпление. Дружеството отказа да плати на НЕК, заплаши, че ще съди държавата за 1 млрд. евро неустойка, ако му бъде отнет лицензът, и накрая поиска скандалното увеличение на цената на тока средно със 7,9 на сто от 1 юли.

От централата на ЕVN във Виена вече две седмици се носи пълна мъгла. Не последва отговор на нито един от въпросите на в. "Телеграф” - кой е инициаторът на срещата и кога беше тя съгласувана с протокола на президентството, стана ли дума на нея, че ДКЕВР иска да отнеме лиценза на дружеството, и защо пресцентърът на австрийския концерн не излезе с официално съобщение за срещата на изпълнителния директор Щефан Шишковиц с българския държавен глава. Мълчанието идва на фона на скандалните разкрития на соцлидера Сергей Станишев, че само през 2010 г. ЕРП-тата са изнесли над 3 млрд. лева от България.

Задкулисните контакти на Плевнелиев с ЕVN разбуниха политическата сцена у нас. И отляво, и отдясно имаше призиви за оставката му. "България без цензура” прати сигнал до главния прокурор за нерегламентираната среща, а "Атака” събира подписка за анкетна комисия в парламента. Депутати се питат дали не е застрашена националната сигурност, понеже частната среща не се вписва в конституционните правомощия на държавния глава. Президентът трябва да пази националните интереси, включително и в енергетиката, а в същото време действията му наподобяват търговия с влияние, смятат юристи. Според тях може да му се иска импийчмънт за държавна измяна.

Връзката между ЕVN, Плевнелиев и кръга "Капитал” на скандалния енергиен олигарх и семеен приятел на президента Иво Прокопиев далеч не е от вчера. Свързаното с Прокопиев дружество "Булброкърс” беше посредникът, който реализира в края на 2012 г. приватизационната сделка за миноритарния дял от 33% на държавата в трите ЕРП-та. Хазната получи от продажбата малко над 94 млн. лева, като 99% от акциите бяха изкупени от ЕVN. Абсурдът в случая е, че първоначално австрийците предлагаха двойно по-висока цена за акциите от тази, на която впоследствие ги купиха след намесата на "Булброкърс”.

Според шефа на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев пазарната цена е около два пъти по-висока от реалната сума, за която са продадени миноритарните дялове, като държавата е загубила около 88 млн. лева. Скандалният въпрос, който вече изисква ясен отговор, е в чии ръце отиде тази комисиона.

Бизнесът от години свързва Шишковиц и Прокопиев. Преди да стане вторият човек в централата на ЕVN, австриецът беше председател на Управителния съвет на EVN България. В това си качество той беше част от организацията КРИБ, чийто шеф по това време беше именно Прокопиев. КРИБ от своя страна е свързана с Шишковиц чрез друга организация ¬ Виенския икономически форум. Този форум беше и сред организаторите на лекцията на Плевнелиев във Виена. През 2008 година една от фирмите на скандалния олигарх "Алфа финанс холдинг” подписва споразумение с австрийската банка "Хипо инвестмънт банк” АГ, с което трезорът заявява готовност да придобие 30% от дъщерното дружество на "Алфа” ¬ "Финансиа Груп” АД.

Последното е създадено, с цел да регистрира търговска банка у нас. Първоначалният замисъл бил съсобственик в нея да бъде американската "Грамърси Файненшъл Груп”. БНБ обаче отказва да им даде лиценз. Затова по-късно Прокопиев привлича като бизнеспартньори австрийците. Шеф на надзорния съвет на австрийската банка в момента е прекият началник на Шишковиц в EVN - Буркхард Хофер, а банката е 100% собственост на провинция Долна Австрия, която държи и 51% от ЕVN. През 2010 г. обаче австрийците се отказват от съдружието с Прокопиев и продават на фирмата му "Алфа финанс” дяловете си във "Финансиа груп” АД. Любопитен е и фактът, че освен като бъдеща търговска банка дружеството "Финансиа Груп” е записано в Търговския регистър и като собственик на "Булброкърс”.

Сега кръгът "Капитал” се опитва да реанимира протестите особено около изборите за Европейски парламент, за да скрие фалита си. В това си начинание той залага на "Протестна мрежа”, на Реформаторския блок на Кунева и на ГЕРБ.

Политическата връзка между тях е социологът Цветозар Томов, избран за член и говорител на ЦИК именно от партията на Борисов, а криминалната - бившият шеф на "Напоителни системи” Георги Харизанов, който беше пуснат от ареста под гаранция от 7000 лв., заради афери в подопечното му предприятие. Тъкмо той беше обвинен, че е докарвал агитки от провинцията на протестите в София.

А друг герой на митингите срещу кабинета Бисер Миланов-Петното призна пред комисия в НС, която разследва връзките на Бойко Борисов със скандалния арестант, че летните протести срещу правителството са били платени. На закритото заседание Миланов потвърди, че е имал среща с лидера на ГЕРБ. Особено дейна в реанимирането на протеста е и Ивет Добромирова, говорителката на служебния кабинет на Марин Райков. Тя преди време бунеше Ранобудните студенти, а сега дори е взела офис срещу Народното събрание.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


34 dancho danchev 07.04.2014 | 20:52
И двамата мошеници са за затвора
33 Ани Василева 07.04.2014 | 16:33
Прокопиев и Плевнята са си като дупе и гащи. Неразделни са в далаверите. Сега президентчето е на власт и закриля своя олигарх. Нали в противен случай ще секнат парите, които буквално се леят сега. Правят си далавера, след далавера.
32 Ralica Hristova 07.04.2014 | 16:14
само затвор го оправя!
31 Леля Марче 07.04.2014 | 16:13
Чак до сигнали от Атака и ББЦ не мисля, че трябва да се стига, това си е чист популизъм. Но определено това ще е първият и ПОСЛЕДЕН мандат на Росен - Чехльото.
30 Krum Tonev 07.04.2014 | 16:07
крадец и то от най-изпечените!
29 dancho danchev 07.04.2014 | 15:57
Ще мълчи разбира се, такова е поръчението, което трябва да изпълнява Плевнелиев.
28 reni angelova 07.04.2014 | 15:56
"Президентът трябва да пази националните интереси, включително и в енергетиката, а в същото време действията му наподобяват търговия с влияние, смятат юристи. Според тях може да му се иска импийчмънт за държавна измяна" - ами да, той пази само личните си интереси, за него национални интереси не съществуват.
27 uchtiviq los 07.04.2014 | 15:22
Плевенлиев никога няма да каже какво се е случило на срещата и какво се е договаряло там,по-скоро ще усетим по сметките си в близко бъдеще какви ги е надробил президента.
26 Голем Капацитет 07.04.2014 | 14:43
Мълчи, мълчи така е най-удобно за него. Да не казва нищо, да не казва, че отдавна сигурно се познават с шефа на ЕВН, и Иво Прокопиев. Кръга Капитал е пряко обвързан с "бизнесмените" от КРИБ, така че това не е изненада за никого. Лобира си и той за тях и това си е, никой не може да го спре.
25 Bright Light 07.04.2014 | 14:31
"Бизнесът от години свързва Шишковиц и Прокопиев. Преди да стане вторият човек в централата на ЕVN, австриецът беше председател на Управителния съвет на EVN България. В това си качество той беше част от организацията КРИБ, чийто шеф по това време беше именно Прокопиев. КРИБ от своя страна е свързана с Шишковиц чрез друга организация ¬ Виенския икономически форум." - Оххоо, ама то тука връзките са вече повече от очевидни! Направо не знам какво да кажа. Росенчо явно не го притеснява, че си ходи по срещи с разни стари другари и бизнес партньори.
24 mitko velev 07.04.2014 | 13:41
Наредено му е да мълчи, че балона спука ли се, лошо!
23 Пламена Христова 07.04.2014 | 13:27
И какво очаквате, да ви даде някакво обяснение, обяснението е, че той мисли единствено за себе си и за приближените си и изобщо не ми отговарял на такива въпроси.
22 Kalina Vicheva 07.04.2014 | 13:21
Народът дали вярва на Росен и дали той си го избра, след като има съмнения и че при президентските избори ГЕРБ са приложили същата схема, както и в Костинброд.
21 little shock 07.04.2014 | 12:56
Росен Плевела мълчи защото чака Бойко да му каже какво да прави. Той откакто е застъпил на този пост само чака заповеди и тогава действа.
20 Фани Василева 07.04.2014 | 12:00
Абсолютно, на неудобните за него теми не дава обяснение, да не говорим, че с тази цел се появява само в отбрани медии, страх го е от неудобни въпроси.
19 ваня иванова 07.04.2014 | 11:17
"Сега кръгът "Капитал” се опитва да реанимира протестите особено около изборите за Европейски парламент, за да скрие фалита си. В това си начинание той залага на "Протестна мрежа”, на Реформаторския блок на Кунева и на ГЕРБ" - о, това е ясно, че кроят планове, но няма да успеят.
18 ivan georgiev 07.04.2014 | 11:12
Ама този път дори и Буда няма да успее да го спаси, тъй като турското каже с Местан, не помогна да не се сезира КС за действията на президента и прескачането на закона.
17 Katerina Dieva 07.04.2014 | 11:10
Плевнелиев с поредната поръчка от кръга Капитал, която е изпълнявал, едва ли някой е изненадан от действията му. Държавният глава не за първи път лобира за свои хора, преди като министър в МРРБ също го правеше, редовно. Изграждането на Тех парка пак ще е поверено на близки до него, за какво говорим.
16 Kalina Vicheva 07.04.2014 | 11:09
Това си личи и по сриващия се рейтинг, рекордно нисък за държавен глава. В същото време съвсем не на шега се говори за предсрочни президентски избори.
15 Фани Василева 07.04.2014 | 11:07
Мълчи, тъй като какво може да каже?! Лобирам за бивши клиенти и партньори на Прокопиев и мои дружки от КРИБ?! Във всяка една друга нормална европейска страна подобно поведение би се разкритикувало остро и Плевнелиев би последвал съдбата на германския си колега Вулф, ако имаше достойнство. Да не говорим, че сега самия той ще е обект на обсъждания в КС във връзка с еквилибристиките му в полза на ГЕРБ по казуса със става на ЦИК, който се превърна в пълен цирк.
14 Mer Zlatkova 07.04.2014 | 11:05
Естествено, че ще мълчи все пак това е скандално - държавен глава да има срещи с представители на бизнеса и те да не са част от протокола и да не са включени във визитата му, тук си намирисва на чист лобизъм! Да не говорим, че след като излязоха наяве кадрите от срещата и президентството бяха принудени да признаят, а Плевнелиев се опита да отклони темата като повдига въпроса за високите цени на тока. Преди това всички си спомняме как защити и ВЕИ-тата от таксите върху печалбата, ЕВН също имат инвестиции и там, както и Прокопиев и Бориславова.
13 Надя Богданова 07.04.2014 | 11:00
Мълчи ами,ако проговори ще влезе в затвора.
12 Anna Vasileva 07.04.2014 | 10:59
Прокопиев и Плевнелиев с тази среща надминаха всичко,което можехме да очакваме за тях! какво са се договаряли можем само да гадаем, като се има предвид,че два дена след срещата Плевнелиев започна да защитава ЕРП-тата, срам и позор е този човек за нас!
11 работната пчела 07.04.2014 | 10:27
Много нагла история, Плевнелиев си прави каквото си поиска и си договаря разни далавери и обещания на наш гръб,а ние не правим нищо насреща!
10 ваня иванова 07.04.2014 | 10:08
Мълчи, защото няма доблест. И самият той знае много добре, че това е поредният гаф, който направи, но той винаги се крие като мишка.
9 трендафил въжарски 07.04.2014 | 09:52
Оо, нищо няма и да каже, той си изпълнява поръчката
8 Silvi Milenova 07.04.2014 | 09:50
Има си хас да не мълчи Плевнелиев, ще чака да се потулят нещата и да се забравят и изобщо няма да му се налага да дава обяснения за тайната среща, наглостта му е безгранична.
7 Jana Kirova 07.04.2014 | 09:48
Това е поредната далавера на псевдо президента и олигарха Прокопиев, която ще навреди на българския народ и държава, крайно време е и двамата да бъдат разследвани от Прокуратурата, а Плевнелиев подложен на импийчмънт и отстранен от поста на държавен глава.
6 Марта Иванова 07.04.2014 | 09:45
Народът вече не иска ТОЗИ ПРЕЗИДЕНТ.
5 властен олигарх 07.04.2014 | 09:43
В какви далавери са се забъркали тези на снимката, а? Не мога да повярвам, че лично президентът на Република България е склонен да направо подобно нещо. Това е истинска излагация, за която просто нямам думи!
4 Марта Иванова 07.04.2014 | 09:42
Какво да каже, няма какво, това беше голям гаф!
3 опитен ловец 07.04.2014 | 09:42
"Връзката между ЕVN, президента и кръга “Капитал” на Прокопиев далеч не е от вчера" - Точно заради това и си позволяваха да бъдат толкова настъпателни в искането си за по-високи цени на тока, защото много добре знаеха и осъзнаваха, че зад тях стои Росен Плевнелиев и Кръгът "Капитал"!
2 Бандата наОушън 07.04.2014 | 09:41
Ако и занапред продължаваме да имаме президент, който да се забърква в такъв сериозен конфликт на интереси, то по-добре да не довършва мандата. Нито Европа ще ни има доверие, нито народа може да получи нужната подкрепа от него. След като олигарси като Иво Прокопиев се бъркат в решенията на Росен Плевнелиев, то ще последва процедура по "импийчмънт".
1 Батко съссладко 07.04.2014 | 09:40
Прокопиев и Росен са се намърдали в доста голяма схема, в енергетиката и това само може да притеснява българския народ. Достатъчно ни поскъпна тока в последните години, а тези двамата могат да направят така, че да стане още по-скъп. Направо са си за публично порицание ако питате мен!

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България:...
  • 15:30 Библиотеката
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи: Убийствен...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Вкусът на Португалия" -...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Необичайният живот на Тимъти...
  • 15:00 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.