Руснаците вдигат още два блока в АЕЦ „Тянван“

Рекорден пакет споразумения за сътрудничество в атомната сфера подписаха Москва и Пекин

по статията работи: iNews.bg | 08.06.2018 | 14:16
Руснаците вдигат още два блока в АЕЦ „Тянван“
Росатом

Днес в Пекин бе подписан стратегически пакет документи, които определят основните направления в развитието на сътрудничеството между Русия и Китай в сферата на атомната енергетика за близките десетилетия. Тържествената церемония се състоя в рамките на срещата на президента на Русия Владимир Путин с председателя на Китай Си Дзинпин. Пакетът документи е подготвен в съответствие със съвместното изявление на Владимир Путин и Си Дзинпин за развитието на стратегическо сътрудничество в областта на използването на атомната енергия за мирни цели, направено на 7 ноември 2016 г.

Настоящият пакет от споразумения е най-големият в историята на руско-китайското сътрудничество в ядрената сфера. Уникалността му е обусловена от това, че става въпрос за сътрудничество по няколко високотехнологични проекта, които нямат аналози в световния атомен отрасъл.

Подписването дава старт на мащабна програма от проекти за сътрудничество между Русия и Китай:

1. Съвместно изграждане на нови енергоблокове на площадката на АЕЦ "Тянван" (Седми и Осми енергоблок). По този проект е подписан междуправителствен протокол и рамков договор за изграждане на реактори ВВЕР-1200, които се отнасят към най-новото поколение "3 плюс".

2. Серийно изграждане на АЕЦ с руски дизайн на нова площадка в Китай. Подписан е междуправителствен протокол и рамков договор за изграждане на площадката на АЕЦ "Сюйдапу" (Xudabao NPP) на два енергоблока с руски дизайн с реактори ВВЕР-1200. Споразуменията предвиждат възможност за изграждане на нови енергоблокове в бъдеще.

3. Сътрудничество за изграждане на китайски демонстрационен реактор на бързи неутрони (CFR600). Подписано е междуправителствено споразумение и рамков договор. Руската страна, която има голям практически опит при създаване и експлоатация на бързи реактори, ще работи в частта доставки на конкретни елементи за дадения демонстрационен реактор, оказване на услуги и доставки на гориво. Важно е да се отбележи, че проектът за CFR600 се разработва от китайските специалисти.

4. Доставка в Китай на партида руски радионуклидни топлинни източници (ТБ). Подписан е договор за доставка на нова партида ТБ, които са елементи на радиоизотопните термоелектрически генератори за нуждите на китайската лунна програма.

Генералният директор на руската корпорация "Росатом" Алексей Лихачов заяви: "Днес Русия и Китай са лидери в световната атомна енергетика. Подписаните споразумения са най-доброто потвърждение на партньорските отношения с китайските приятели. Ще отбележа, че по време на дългото сътрудничество с нашите отдавнашни и надеждни партньори – Агенцията по атомна енергетика на Китай, Държавното енергийно управление на Китай и китайската корпорация CNNC, създадохме безпрецедентно ниво на доверие. Така на площадката на АЕЦ "Тянван" вече реално имаме изработен формат за съвместно проектиране и изграждане на АЕЦ от руските и китайски специалисти. Продължаваме съвместно да изграждаме в Китай най-съвременните енергоблокове от поколение "3 плюс". Освен това днес се договорихме за начало на изграждането на енергоблокове ВВЕР-1200 на нова за нас площадка. Имаме мащабни планове за развитие на сътрудничеството в атомната сфера, при това не само в областта на АЕЦ с голяма мощност".

В съответствие с подписаните договори руската страна ще проектира ядрения остров на централата и ще достави ключово оборудване за ядрения остров за Седми и Осми енергоблок на АЕЦ "Тянван" и за Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ "Сюйдапу". Пускането на Седми енергоблок на АЕЦ "Тянван" е планирано за 2026 г., а на Осми – за 2027 г. Пускането на Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ "Сюйдапу" е планирано за 2028 г.

Най-големият проект на сътрудничеството между Русия и Китай в атомната енергетика е АЕЦ "Тянван". Генералният договор за изграждане на Първи и Втори енергоблок с реактори ВВЕР-1000 бе подписан през 1997 г., като през 2007 г. и двата блока бяха предадени на възложителя. През 2010 г. бе подписан следващият договор за реализирането на Трети и Четвърти енергоблок на централата. С изграждането на всеки следващ енергоблок ефективността на сътрудничеството расте, като Трети и Четвърти енергоблок се строят, изпреварвайки графика – енергийното стартиране на Трети енергоблок се състоя на 30 декември 2017 г., само 60 месеца след началото на строителството. Днес тече подготовка за зареждане с ядрено гориво на Четвърти енергоблок. В началото на май тази година бе успешно завършен задължителният етап в програмата за подготовка на енергоблока за физическо стартиране - горещата обкатка на реактора. Пускането на Четвърти енергоблок е планирано за края на 2018 г. С въвеждането му в експлоатация Китай ще получи АЕЦ с мощност повече от 4 300 мегавата.

Русия и Китай отделят внимание на реализирането на проекти за целия стадий на горивния цикъл. Така съвместно бе построен и завод за газови центрофуги за обогатяване на уран и експериментален реактор на бързи неутрони (CEFR), който бе въведен на 100% мощност на 22 декември 2014 г.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

 • Сега История.bg Смъртта на...
 • 22:00 Милиарди тв филм /3 епизод/(16)
 • 23:00 По света и у нас информационна...
 • 23:25 Зелена светлина
 • 23:30 Брат за брата 2 тв филм /9...
 • 00:20 Култура.БГ /п/
 • 01:20 100% будни /п/
 • 02:20 Милиарди тв филм /3 епизод/п/(16)
 • Сега "MasterChef" - кулинарно шоу, с.5
 • 22:30 "Шоуто на Слави" - вечерно токшоу с...
 • 23:30 bTV Новините - късна емисия
 • 00:00 "Под наблюдение" - сериал, с.5, еп.4
 • 01:00 "Вечно твоя" - сериал, еп.60
 • 01:50 bTV Новините /п./
 • 02:20 "Преди обед" /п./
 • 04:40 "Опасни улици" /п./ - сериал, с.12...
 • Сега "Като две капки вода" (нов сезон) -...
 • 23:00 Новините на NOVA
 • 23:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериен...
 • 00:30 "Комисар Рекс" - сериен филм, 10...
 • 01:30 "Завинаги свързани" - сериен филм
 • 02:30 "Ритъмът на мечтите" - сериен филм
 • 05:20 "Кобра 11: Обади се!" - сериен...
 • 06:20 "Здравей, България" - сутрешен блок
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Кой безумец вкара в учебник, че мъжът трябва да бие жената? МОН крие имената на оценителите, одобрили или проспали дискриминиращия цитат от Корана

Анкета

Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница