С пари за пенсии изграждали соларни електроцентрали

Пенсионни фондове са финансирали завод за фотоволтаици на бизнесмена Иво Прокопиев

по статията работи: Кремена Бедерева | 31.03.2013 | 20:41

Соларни електроцентрали са изградени с пари за пенсии, разкри разследване на TV7. Диляна Гайтанджиева се сдоби с документи, според които пенсионни фондове са финансирали завод за фотоволтаици на бизнесмена Иво Прокопиев.

Кой още е печелил от бума на фотоволтаици, заради които цената на тока скочи драстично?

Докато протестите срещу високите цени на тока заливат страната, милиони левове потъват по веригата. Въпреки кризата държавата ограничи производството на евтината електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" и държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2 за сметка на скъпата зелена електроенергия.

Системата е пред срив. Пет от осемте блока на най-евтината електроцентрала са спрени. Разследване на TV7 разкрива кой печели от скъпото производство на енергия от слънце, вода и вятър, заплащане от НЕК, които покрива разходите си от сметките за ток.

Иван Йотов заема един от най-ключовите постове в енергетиката. Той е изп. директор на ЕСО, дъщерно дружество на НЕК. ЕСО решава коя електроцентрала колко енергия да подава. С негово решение са спрени петте блока на евтината "Марица 2". Електроцентралите от вода, слънце работят с пълна мощност и ЕСО не ги ограничава и НЕК изкупува в пъти по-скъпата енергия. Една от причините може да бъде, че производителят на зелена енергия е съпруга на Иван Йотов.

Цената на мегават час в нейната слънчева централа е 567 лв., показа проверка на телевизията. "Велсолар" е собственост на съпругата му Велина Йотова, намира се край Хасково. Той е в конфликт на интереси, тъй като трябва да регулира зелената енергетика, а е свързан с производството. "Аз смятам, че няма конфликт на интереси", заяви самият Йотов пред TV7.

Според Европейската директива България трябва да произвежда 16% от крайното потребление на енергия от ВЕИ през 2020 г. В момента дялът на произведената зелена енергия е 20% - 7 г. преди крайния срок.

Запитан кой е допуснал това, Йотов каза, че това е този, който е сключил договора. Той смята, че няма право да влияе и балансира системата.

Мощността на втората електроцентрала на съпругата на Йотов е 79 киловата, а цената на която се изкупува от държавата електроенергията, е 567 лв. на мегават час, както на другата и електроцентрала. За сравнение в АЕЦ "Козлодуй" цената е 44 лв., а в ТЕЦ "Марица Изток 2" 67 лв. на мегават час.

Освен Иван Йотов, друг бивш енергиен шеф притежава една фотоволтаична централа, а синът му - три. Красимир Първанов бе изп. директор на НЕК, когато синът му - Петър Първанов, едва на 20 г. открива голям соларен парк край Видинско през фирмата си. Бащата като шеф на НЕК изкупува скъпата енергия от сина си за 728 мегават час.

Две електроцентрали има и синът на бившия министър Асен Гагаузов, те са построени върху имоти, собственост на Министерството на земеделието чрез заменка, която му е строила 45 ст. на кв. м. Синът на депутата има и соларна централа. "Аз издавам указания за много видове неща. Не ме занимавайте с глупости", коментира Гагаузов.

ВЕИ и фотоволтаик имат и фирми, които управител е бил депутатът Петър Курумбашев. ВЕЦ-ът е купен от него, преди да стане депутат. "Лятото ние имаме 200 гр. вода под ръка. На Курумбашев е - всички знаят", коментират хората от Михалково. "Взима си парите, не го интересува".

Курумбашев отказа коментар как са гласували промените в Закона за ВЕИ.

Докато чиновниците и депутати предвидливо са се построили няколко фотоволтаика, други печелят милиона от строителството им. 100 мегавата от инсталираните мощности са изградени от фирмата на бизнесмена Иво Прокопиев "Соларпро". То е посочено като водещо, с чиста печалба от 6,130 млн. лв. и приходи от 46,4 млн. лв. само за една година.

Проверка откри, че дружеството е финансирано от пенсионни дружества - т.е., пари за пенсии са отишли за производство на соларни централи. ПФ "Доверие" е финансирал "Соларпро" с 1,240 млн. лв. с обезпечение с акции. В момента заводът за фотоволтаици е редуцирал дейността си. Иво Прокопиев не беше открит за коментар.

Енергийната пръстен между Каварна-Шабла-Балчик и Генерал Тошев е един от най-натоварените с мощности от ВЕИ. Тук се издигат 52 ветрогенератора, с мощност 156 мегавата. Вятърният парк "Св. Никола" е на американската кампания "Ей Йес", собственик на частната ТЕЦ "Марица Изток 1", която продава енергия два пъти по-скъпа от държавната ТЕЦ "Марица Изток 2". Паралелно с вятърния парк фирмата притежава и 7 слънчеви централа у нас, от 20 мегавата. Те са построени от Соларпро на Прокопиев, който има гарантират 15-годишен договор, за 300 млн. лв. за доставка на варовик, който също влиза в сметките за ток.

Държавата плаща и на частния парк на "Ей Йес" край Каварна, освен за произведена енергия, но и за непроизведена. 16 млн. лв. са потънали в тази централа. Причината - 15-годишен договор на НЕК с "Ей Йес Гео енержи", дъщерно дружество на американската "Ей Йес".

"Когато има ограничения, ако е по вина на оператора, се плаща тази енергия. Договорът със "Св. Никола" не е подписан от мен", каза изп. директор на БЕХ Михаил Андонов.

След въвеждането й в експлоатация вятърната електроцентрала е получила близо 16 млн. лв., защото не е работила. 8 млн. лв. е получила през 2010 г., 7 млн. лв. през 2011 г. и над 600 хил. лв. за първата половина на миналата година, когато е работила е получила от НЕК 132 млн. лв. за 3 г.

Реално цената на вятърна централа на "Ей Йес" трябва да е по-ниска с 125 млн. лв., според ДКЕВР. "ДКЕВР не признава всички инвестиционни разходи", коментира шефът на ДКЕВР Евгения Харитонова. Тя отрече да има двоен стандарт и помоли екипа на телевизията да я оставят на мира, че има по-важни работи.

Според еколозите мястото, където е построена вятърната централа, трябва да попада в Натура 2000, тъй като оттук мина "Виа Понтика", откъдето минава миграцията на птиците. "Във ветропарка на нос Калиакра бяха убити един пеликан, един жерав", разказа еколог от Българското дружество за защита на животните. Според него територията определено трябва да попадне в Натура 2000.

Териториите са извадени от Натура 2000 през 2007 г. от правителството на Сергей Станишев. На следващата година договорът е подписан в МС, без да се съобщават анексите - а именно държавата да плаща, дори и когато централата не работи. Станишев отказа коментар, скривайки се с охраната си.

Освен че плаща на вятърния парк за електроенергия, която може да е произведена, но не е, държавата е заплашена да плаща глоби на ЕС заради нарушаване на директиви по Натура 2000.

Ограниченията в производството се налагат заради проблеми в преносната мрежа, се казва в писма отговор от фирмата "Ей Йес". От компанията твърдят, че правят непрестанен мониторинг и не застрашават птиците и турбините се изключват.

Има ли мощности, които нямат всички съгласувателни писма, бе запитан шефът на БЕХ, Михаил Андонов отговори, че не знае дали има такива. "НЕК не изкупува на тези, които не са изрядни. Тези, които са присъединени към НЕК, когато аз съм бил изп. директор, гарантирам, че са изрядни. Договорите не са сключени за една година", уточни още Андонов. 

Бившият зам.-министър на икономиката и сега шеф на ДКЕВР Евгения Харитонова пък е спестила от заплати над 200 хил. лв. Преди да стане председател на ДКЕВР, Харитонова е била член на ЕСО.

"Цял живот събирани пари, наследство от майка ми и баща ми. И съм си спестявала. Аз съм самичка и трябва да имам парички някой да ми подаде една чаша вода", отговори тя защо е толкова спестовна.

От своя страна бившият шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев пък е събрал 240 хил. лв. от заплата, има и Lexus и вила и мезонет на брега на морето.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


49 Valentin Donev 06.08.2013 | 11:50
Аз съм за това без съд (защото на всеки му е ясно че са си опекли работата),Всички ги знаем кои са ,просто си взимаме всичко и ги оставяме на пътя до 7-мо коляно може 300 400 500 4овека да страдат но за сметка на 5-6 000 000 милиона без съд да си вземем откраднатото после където си искат да се оплакват народа ще ги смаже то е ясно 4е от Съд няма ефект НИЕ ВИ ЗНАЕМ КОИ СТЕ И СКОРО ЩЕ СИ ПЛАТИТЕ АКО НЕ ПРЕД НАС ПРЕД ГОСПОД...
48 Atanas Dimitrov 03.04.2013 | 09:25
vsichki foto i velo da badat konfiskuvani i toka proizveden ot tqh da bade pusnat bezpari za naroda to taka i taka sme si platili izgragdaneto
47 Летящият Честмир 01.04.2013 | 18:39
жалка история, не тъжна. президентът да си понесе последствията
46 Летящият Честмир 01.04.2013 | 18:18
И Прокопиев, и Плевнелиев са за прокурор
45 Летящият Честмир 01.04.2013 | 18:16
Прокопиев отдавна премина границата, проблема тук обаче вече е и Плевнелиев
44 трендафил въжарски 01.04.2013 | 18:03
Прокопиев отдавна премина границата, проблема тук обаче вече е и Плевнелиев
43 трендафил въжарски 01.04.2013 | 17:53
т.е., пари за пенсии са отишли за производство на соларни централи. ПФ "Доверие" е финансирал "Соларпро" с 1,240 млн. лв. с обезпечение с акции. Прокопиев на прокуриор, веднага, заедно с Гагаузов, Курумбашев и Станишев
42 трендафил въжарски 01.04.2013 | 17:52
И кон сега ще ходи ве затвора?
41 трендафил въжарски 01.04.2013 | 17:44
представяте ли си какв а наглост? Нямам думи
40 kolio nikolov 01.04.2013 | 16:42
тъжната истина.парите отиват за какви ли не сделки , но не и за народа, не и за пенсионерите, нито за майките нито за никои.седим си и си мизерстваме докато други с нечисти действия живеят охолно....
39 Velislav Zdravkov 01.04.2013 | 16:31
еха страшни лишения.те на дъждовна вода ли са живели
38 Катерина Мушкова 01.04.2013 | 16:06
Няма какво да очакваш от един престъпник .
37 galia ivanova 01.04.2013 | 16:04
радвам се че тази телевизия е разкрила всички тези факти и продължава да се разследва както иво прокопиев така и много други,но защо не се наказват,защо не си получава заслуженото прокопиев ???
36 julieta jivkova 01.04.2013 | 16:00
кълне се той , какво се кълне . срама няма , то всички се кълнат и накрая всичко излиза на яве.страшни мошеници са
35 ekaterina tsoneva 01.04.2013 | 15:51
ми знае всичко ми . а ако няма подкрепа от прокуратурата няма да може да си прави всичките нечестиви сделки.ама нали знаеш,то на тях винаги има подкрепа а обикновения българин се наказва и за най-малкото нещо - виновен не виновен няма значение ...
34 нова надежда 01.04.2013 | 15:50
А Прокопиев се кълнеше, че не скъпият варовик е причина за високите цени на тока! Лъжец.
33 нова надежда 01.04.2013 | 15:48
Абе Прокопиев и сие май са страшни мошеници!
32 borislava tihomirova 01.04.2013 | 15:48
така си е за съжаление.всичките са един дол дренки , жадни за пари не се "наядоха" и все ги въртят едни схеми не можеш да им хванеш нито началото нито края....
31 emanoil momchev 01.04.2013 | 15:40
Тези пари са ги пестили с много лишения явно, така де, да си ги имат скътани за черни дни.
30 mihaela angelova 01.04.2013 | 15:34
е как така са събрали по 200 хиляди и 240 хиляди само от заплати . те по колко хиляди взимат заплати на месец.ама как може такива изказвания да правят.не ги ли е срам така да се подиграват.то крали крали ама не са спрели ......
29 emanoil momchev 01.04.2013 | 15:33
В схемата са замесени и много политици, тя една птичка пролет не прави!
28 krasimira jekova 01.04.2013 | 15:30
"Въпреки кризата държавата ограничи производството на евтината електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" и държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2 за сметка на скъпата зелена електроенергия." - супер . и после чакаме да поевтинее тока ... никакъв шанс
27 nina stanislavova 01.04.2013 | 15:13
да хубаво е да се разкрият всички нечестни сделки и всякакви поробени договори , ама накрая след такива разкрития всички трябва да отидат в затвора начело с иво прокопиев,ама няма кой да го напари това,явно на никои не му изнася да ги пратят в затвора ....
26 viktor viktorov 01.04.2013 | 15:13
И всички около Прокопиев са такива плевели, които трябва да се изкоренят един път завинаги.
25 Denica Mileva 01.04.2013 | 15:06
този иво прокопиев голям мошеник.не спря да си върти далаверите,даже не се е показал коментар да даде за случващото се
24 Kremena Peteva 01.04.2013 | 15:04
"пари за пенсии са отишли за производство на соларни централи" - супер . пенсионерите гладни , българина гладен , цял живот ще плаща за това и за онова и накрая едно няма нищо ...
23 Касиопея Харалампиева 01.04.2013 | 15:00
много нагло от тяхна страна . само знаят да говорят глупости , пари нямало , криза било.каква криза , като само крадат , цял живот тези хора са работили за да прекарат едни нормални и спокойни старини и накрая какво мизерстват , едвам си купуват лекарства и си плащат тока за да може други да си живеят добре от парите на народа
22 p kehaiova 01.04.2013 | 14:42
Жалко за народа, който с честен труд се опитва да си изкарва прехраната, да си плаща вноски за пенсия и на всичко отгоре да плаща високи сметки за ток, защо? Защото други да забогатяват и да живеят добре, за сметка на бедния български народ.
21 празен ум 01.04.2013 | 14:40
Мръсник до мръсника са се наредили. Явно хора като Харитонова правят такива като Прокопиев богаташи - двойни стандарти, корупция....
20 капаче калпаче 01.04.2013 | 14:36
Прокопиев явно надушва всеки сектор, от който с далавери и неспазване на закони могат да се вадят много пари и действа. а прокуратурата явно е благосклонна към него.
19 p kehaiova 01.04.2013 | 14:35
Замесен ли е Прокопиев, значи и президента е плътно до него.
18 Алекса Тенева 01.04.2013 | 14:34
За съжаление си права . От цялата тази схема страдаме само ние .
17 нова надежда 01.04.2013 | 14:33
Ако си замине президентът, дали ще има кой да пази Прокопиев? Май навсякъде се е окопал.
16 капаче калпаче 01.04.2013 | 14:32
Много хора това се чудят, а междувременно става ясно, че във все повече далавери е замесено името на Прокопиев!
15 Алекса Тенева 01.04.2013 | 14:31
Явно няма , защото му пазят доста добре гърба и се оказа , че и нашето президентче също му е доста стабилен гръб.
14 Алекса Тенева 01.04.2013 | 14:30
Чудя се кога най - сетне прокуратурата ще се заеме с Иво Прокопие и всички престъпници около него .
13 нова надежда 01.04.2013 | 14:29
Каквато и гадост да се случи, която да ощетява хората, все е замесен Иво Прокопиев. Този няма ли най-накрая да спре да богатее на наш гръб!
12 zhoro nov 01.04.2013 | 14:14
Апропо, тази Харитонова заслужава да умре стара, болна и в мизерия, колкото и да е спестовна!
11 zhoro nov 01.04.2013 | 14:13
Някой подкупен чиновник + някакви заблудени хорица са рискували нашите пари, за да може сега Прокопиев и сие да богатеят на наш гръб!
10 viktor viktorov 01.04.2013 | 13:11
По веригата имаме и новоизлюпени 20 годишни бизнесменчета, които произвеждат и продават енергия по направената схема за източване.
9 p kehaiova 01.04.2013 | 13:05
Хубаво са направили това разследване, но на мен ми е по интересно от тук нататък какво следва. Дано нещата да не спрат до тук. Какво излиза, че олигарсите вземат от нашите пари за пенсии, за да изграждат електроцентрали. Не е ли подсъдимо това.
8 viktor viktorov 01.04.2013 | 13:03
Трябва да продължи разследването срещу тези олигарси и хора, които са пряко свързани с тези соларни електроцентрали и всички виновници по веригата, да отговарят за деянията си пред съда.
7 Жанин Пенчева 01.04.2013 | 12:54
Много се радвам , че направиха това разкрие за нашата зелена енергия и са играта около нея . Надявам се да си получат заслуженото и да гният в затвора .
6 mind games 01.04.2013 | 10:13
Ооо, ама това го знам още преди ТВ7 да си направят разследването. Имам си тайни източници от които научавам това онова.
5 Vladimir Barzakov 01.04.2013 | 09:52
abe ne razbiratnoto e li koe e sy6testvenoto tuka be?!?!?! vie vnasqite danyci uj v dyrjavnata hazna za ob6toto blago, a vsy6tnost tezi pari otivat za da se realizirat imitaciite na deinost na razni nekadyrni bokluci (sybirani ot kol i vyje...) koito v kraina smetka se predstavqt za "uspeli biznesmeni", a vie si karaite tarataikite (kupeni sys zarobva6t zaem ot bankite na sy6tite tiq pomiari) po selskite pyteki i pla6taite na doktori, u4ili6ta i t.n. i rabotete v tehnite "firmi" paravan za koi znae kakvi narkokarteli i t.n. za jylti stotinki, 4e i pensiii 4akaite da vi izpla6ta posle nqkoi...
4 Brutal Stoenchev 01.04.2013 | 09:51
Циганите са виновни !!!
3 Vladimir Barzakov 01.04.2013 | 09:48
abe ne razbiratnoto e li koe e sy6testvenoto tuka be?!?!?! vie vnasqite danyci uj v dyrjavnata hazna za ob6toto blago, a vsy6tnost tezi pari otivat za da se realizirat imitaciite na deinost na razni nekadyrni bokluci (sybirani ot kol i vyje...) koito v kraina smetka se predstavqt za "uspeli biznesmeni", a vie si karaite tarataikite (kupeni sys zarobva6t zaem ot bankite na sy6tite tiq pomiari) po selskite pyteki i pla6taite na doktori, u4ili6ta i t.n. i rabotete v tehnite "firmi" paravan za koi znae kakvi narkokarteli i t.n. za jylti stotinki, 4e i pensiii 4akaite da vi izpla6ta posle nqkoi...
2 beli macor 01.04.2013 | 09:08
Така значи, спестяванията ни за пенсии отиват за това да плащаме по-скъп ток и сами да се загробваме, докато пълним джобовете на разни олигарси, депутатски синчета и съпруги.
1 Diana Nenova 01.04.2013 | 07:37
Самият факт, че само за една година цената на ел. енергията скочи с цели 13% говори, че нещо нередно се случва. Плюс това е недопустимо държавата да изкупува тази прескъпа енергия с гарантирана печалба от 16% и то за срок от 25 години, така само който не е инвестирал в тоя сектор не е спечелил.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /24,...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /47...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.