Все повече български студенти предпочитат да учат в скандинавските страни

Руското правителство плаща 75 % от таксата на чужденците

по статията работи: Ивелина Георгиева | 26.09.2011 | 13:07

Заради липсата на такси в университетите много млади българи започват да се интересуват от обучението в скандинавските страни, Дания и Холандия.

Това заяви Бистра Илиева, управител на консултантска фирма за образование в чужбина на пресконференция в БТА за предстоящото Европейско изложение "Отворени врати за образование в чужбина".

По думите й скандинавските страни продължават да генерират сериозен интерес към университетското си обучение, тъй като висшето образование в държавните университети на Швеция, Норвегия, Финландия и Дания е безплатно, а и сумарно в тях има над 2000 специалности, преподавани изцяло на английски език.

"Все повече български младежи избират северните страни, за да продължат обучението си", посочи Илиева.

Холандия продължава да защитава репутацията си на водеща неанглоговоряща страна, където се предлагат над 1500 бакалавърски и магистърски програми, преподавани изцяло на английски език.

Интересът към Холандия се е засилил през последните две години и заради повишаването на таксите за образование във Великобритания, обясни Кристина Семковска, консултант по висшето образование за страните Холандия и Дания.

През тази година 1450 български студента са заминали да учат в Холандия. Семковска поясни, че холандските университети насърчават приема на добрите чуждестранни студенти, като им предоставят възможност за получаване на различни стипендии в магистърските програми.

Холандия иска да привлече добрите български студенти да учат там, но не им дава възможност за работа, коментира Семковска. Повечето студенти разчитат на полагаемия им стаж или търсят нелегално работа, за да могат да си докарат допълнителен доход.

Очаква се през януари 2012 година да се преразгледа разрешителния режим за работа на българските студенти в Холандия, съобщи консултантът.

Предпочитаните специалности за изучаване от наши студенти в Холандия са бизнес и икономика.

Университетите в Русия също са интересно направление, посочи Бистра Илиева. Според нея все повече руски университети отварят вратите си за чуждестранните студенти и Русия е на път да се превърне в търсена страна за висше образование. Причината е в липсата на студенти в руските университети, заради застаряването на населението, обясни Илиева.

За да привлече повече кандидат-студенти, руското правителство е приело да плаща 75% от таксата на чуждестранните студенти - така те ще поемат плащането само на 25% от нея, заяви Бистра Илиева.

Годишните такси в руските университети варират между 700 и 3000 евро в зависимост от университета, специалността и мястото, в което тя се изучава. Освен това, все повече специалности в Русия започват да се изучават на английски език, коментира Илиева.

Обучението във Великобритания се нареждаше на трето място сред предпочитаните дестинации за висше образование от страна на българите. От септември 2012 година университетите ще увеличат почти тройно таксите си и това ще доведе до отказ на много наши студенти да кандидатстват там, обясни Благовеста Ефтимова, консултант по висше образование за Германия, Франция и Великобритания.

Тя уточни, че таксата от 3000 лири ще стигне сумата от 9 000. Според специалиста кандидат-студентите не са намалели като бройка в престижните университети във Великобритания. Особено засилен е интересът към Оксфорд и Кембридж, но трудности ще изпитат университетите с нисък рейтинг. Не е изключена възможността да се стигне до закриване на някои учебни заведения на Острова, коментира Ефтимова.

Ежегодно най-много студенти заминават за обучение в Германия, Франция и Великобритания, тъй като това са трите основни чужди езика изучавани в българските училища.

Обучението за една учебна година или два семестъра в най-предпочитаните държави струва различно. Във Великобритания то е между 6 и 9 хиляди паунда, във Франция е 500 евро, в Германия -1600 евро, в Холандия – 1700 евро, а в Дания и другите скандинавски страни е безплатно.

От 28 септември 2011 г. започва европейското изложение "Отворени врати за образование в чужбина". В него специалистите ще дават консултации на кандидат-студентите и техните родители за университетите, условията, таксите и кандидатстването на предпочитаните от тях места.

Младите хора ще имат възможност да подготвят мотивационните си писма и портфолио за кандидатстване на специални семинари на изложението.

На изложението ще има обучение и за родителите, на които ще се изясни как да подготвят семейния бюджет и да се информират за финансовата рамка на обучението на своето дете в чужбина.

Ще има и семинар за преподавателите, които ще бъдат обучени в начина, по който се подготвят препоръките на кандидат-студентите.

Европейското изложение "Отворени врати за образование в чужбина" ще се проведе в четири града на страната.

Първият от тях е Хасково и изложението ще е на 28 септември в Младежки център от 14.00 до 19.30 часа. Следва Стара Загора на 29 септември в хотел "Верея", от 12.00 до 19.00 часа. На 30 септември изложението ще е в София, в хотел "Радисън", от 12.00 до 20.30 часа.

На 3 октомври варненци ще могат да получат своите консултации за образованието в чужбина в гранд хотел Димят, от 12.00 до 20.30 часа.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


10 Стамена Георгиева Георгиева 26.09.2011 | 16:54
То никога няма гаранция, но става въпрос, че там те ценят много повече отколкото тук. Ако в България можеха да се реализират успешно и затова да получават реалното възнаграждение за труда си нямаше толкова много умни и млади хора да напускат страната ни. На запад хората се грижат много за младите отколкото тук. Нека не се лъжем и да си признаем, че не живеем на най-хубавото място в света.
9 Свежка . 26.09.2011 | 16:28
Именно! Реализацията и тук, и там е въпрос на шанс и късмет, като онзи, който сполетява един на милион, спечелили от тотото. Младите нека не си въобразяват колко е велико да учиш и живееш в чужбина. Имала съм подобен шанс и бих се присъединила към мнението на Илиян Коцев. Няма гаранция, че ако се преселиш в Холандия, няма пак да стигнеш до кофите.
8 Стамена Георгиева Георгиева 26.09.2011 | 15:32
Свежка, а каква ти е реализацията в България? Тук какво правиш след като завършиш висше образование? Веднага ли започваш да работиш по специалността, която си завършила? Излез на вън и виж колко много хора ровят в кофите за боклук, виж как се избиват българи и роми, а полицаите гледат кротко от страни. Това нормална държава ли е за теб? Не казвам, че в Холандия е много по-добре, но за разлика от България е идеално мила моя. Тук всеки работи колкото да преживява и колко време ще издържим така?
7 V D 26.09.2011 | 15:15
Много може да се научи и в нашите университети, но ако започнат да работят съвместно с бизнеса и ни помогнат практически да знаем какво ни очаква в реалната работна среда. В нашите учебни заведения се учат много общи неща, а не толкова конкретни. Сега, когато завърших осъзнавам колко много съм загубила в университета и че е трябвало там да се учи повече и то сама, не че не съм го правела. Трябва да има повече стажове и фирмите да ни искат сами, защото всички искат завършен кадър, но все пак всеки е започнал от някъде нали?
6 Свежка . 26.09.2011 | 15:09
И като отидете У убавата и наредена чужбина, какво ще я свършите после, след като се дипломирате? Хората ви казват в прав текст – холандските ВУЗ-ове грабват студентите, но не им дават реализация. Е? Значи да отида там, да се изуча с цената на всички видове лишения и депресии, да завърша атомна физика (да речем) и накрая да ме наемат нелегално в някой кофи шоп, за да мета пода....Баси перспективата, честно.
5 Ани Г. 26.09.2011 | 15:00
Не знам, ако имах избор и сега можех да кандидатствам някъде, то със сигурност не би било в "гнилата Дания" или страната на отхвърлените лалета Холандия :) Предпочитам отвърдени страни, като Англия или Франция или Германия..И защо да не предпочета отново България?
4 Илиян Коцев 26.09.2011 | 13:54
Дааа, верно е, че скандинавските страни са много добър избор за следване, но е тегаво да живееш тук за постоянно. От 12 месеца 8 са ужасни, а ноември е направооо...нямам думи за каква депресия иде реч! Особено пък ако си се забил някъде далеч на север! Иначе за българите и изобщо чужденците най-достъпната перспектива за реализация е после да продължат да учат за докторантура финансирана по даден проект на университета/института/лабораторията. Има много възможности за докторантура и малко желаещи, тъй като местните нямат особено желание да се занимават с наука. От друга страна парите при докторантура тук са си доста приемливи за нашите БГ стандарти. Но и на ниво магистратура има също доста опции за стипендии, пак свързани главно с проекти на ВУЗ-овете. Поне такива са ми наблюденията от Швеция ;-) Павка, ако си същият, който си мисля един молекулярен биолог, завършил в БФ - ПОЗДРАВИ ;-)
3 Стамена Георгиева Георгиева 26.09.2011 | 13:49
Как няма да иска някой да учи в Дания след като там взимат най-високите заплати в Европа и учиш висше образование безплатно? Плюс това там може да е много по-студено от тук, но не се усещат температурите както тук. Аз лично бих заминала, но само заради парите не си струва, предпочитам по-топлите страни.
2 Живка Илиева 26.09.2011 | 13:23
Специално към холандските университети съм силно предубедена! Много от тях не предлагат по-добро образование от това тук, като в същото време родителите на младежите изнемогват да ги издържат там с цената на заеми и куп лишения. Таксите може и да са символични или никакви, но стандартът на живот не е по джоба на един родител, работещ в България.
1 Павката _ 26.09.2011 | 13:14
Скандинавските страни са наистина един добър избор за нашите студенти. Образованието им е безплатно, а и могат да се реализират след това в някоя от тези държави. Там заплащането е в десетки пъти по-голямо от тук и могат да се радват на спокоен и сигурен живот. Въпроса е колко млади българи биха се съгласили на това и готови ли са да отидат в мрачна Скандинавия?

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 БНТ представя Проф. Асен Златаров:...
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /23 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /46...
  • 00:15 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.8
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.8
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.