Гласят нова Конституция – президентска република

В заверата влизат Борисов, Първанов, Реформаторският блок и Иво Прокопиев

по статията работи: Кремена Бедерева | 03.02.2014 | 08:36

Юристите на президента Плевнелиев в тайна доба кроят проект за нова Конституция, която да смени формата на управление – от парламентарна република България да стане президентска. Заверата е станала в четвъртък вечер в Алма матер в кабинет 298, съобщава в. "Телеграф".

Там са се събрали съветникът по правните въпроси на президента Наталия Киселова, членът на правния съвет на държавния глава и Ранобуден доцент Кристиан Таков, професорът по конституционно право Георги Близнашки и гл. ас. Христо Христев, който беше плътно зад окупаторите на СУ.

Според източниците квартетът обслужва последните напъни на президента Плевнелиев да свика референдум за задължителен вот и избори с частично мажоритарно гласуване, за да бъде обслужена коалицията "Мишо Бирата". Тя включва Борисов, Първанов, въпреки идеологическите им различия, Реформаторския блок и не на последно място кръга "Капитал" на шефа и личен приятел на президента – скандалния олигарх Иво Прокопиев.

Целта на тази задкулисна коалиция е да свика ВНС и да смени формата на управление, а капиталци и Реформаторите отново да са на държавна ясла. Всички тях ги обединява 500 млн. евро комисиона, ако проектът "Белене" бъде размразен. Плевнелиев е поставил и втора задача на юридическия кръжец. Той трябва спешно да ремонтира Закона за Конституционния съд, като рязко да увеличи правомощията на съда и да промени квотния принцип, така че държавният глава да може да назначава повече съдии.

Кристиан Таков е предложил това да бъде аргументирано с прекия избор на президента и държавата да се разглежда като едномандатен избирателен район с мажоритарна система, което да придаде на Плевнелиев максимално възможната юридическа легитимност. Това е удар по Конституционния съд, чрез който се подготвя почвата за президентска република, коментираха източниците на "Телеграф". Идеята на Плевнелиев за задължително гласуване обслужва директно коалицията "Мишо Бирата".

Президентът ни готви следващото Народно събрание да е нещо като еднодневка. То ще е аморфно, с повече партии, ще могат да се правят всякакви коалиции по интереси, без принципи и политически морал и така ще развърже ръцете на основните играчи да приемат две ключови решения в задкулисния сценарий – да свикват ВНС и да размразят "Белене". И след това то ще се саморазпусне. Първата стъпка е именно искането на задължително гласуване. Авторите на сценария се надяват то да отвори дебат и за промени в основния закон на страната, а оттам – и за нов негов президентски вариант. Причината е, че според юристи в настоящата конституция на България гласуването е право, а не задължение, и съответно въвеждането на вот под строй трябва да бъде изрично записано.

Плевнелиев, Борисов и Гоце всъщност се пробват да подведат хората да се обявят "за" идеята с най-различни благовидни примери в ползва на задължителния вот. Като например тезата, че той би намалил тежестта на купените гласове и на ромските гласове. Вотът под строй обаче е капан, чиято цел е да бъдат подведени големи групи избиратели (къде със слухове, къде със заплахи), че ако не гласуват именно за този олигархичен кръг и патериците му, ще бъдат глобени, издадоха пред "Телеграф" от обкръжението на Плевнелиев.

Това е вариантът, при положение че бъде възприета практиката в малкото европейски страни, където има подобен вот, отказът да се отиде до урните да се обвързва с глоби. В другия вариант, който вече беше лансиран от бившите управляващи, хората, отишли да гласуват, може да бъдат стимулирани финансово. Това направо си е форма на купуване на гласове. Задкулисните играчи потриват ръце от този сценарий, защото той им носи власт и много пари. Плевнелиев си прави тънки сметки да остане още 3 г. президент и да върне на бял кон своя шеф и личен приятел – фалиралия олигарх Иво Прокопиев.

Така кръгът "Капитал" ще може без много усилия да заграби кръвоносните системи в икономиката, енергетиката и финансите. И разбира се, да си покрие дълговете към наши и чужди банки, които вече надхвърлят астрономическата сума от 400 млн. лева. Борисов сънува президентска република, за да се върне на власт и да управлява еднолично.

Първанов като най-близък до Кремъл се надява да е главният брокер в подялбата на комисионите от "Белене” и в замяна да получи от Борисов премиерския пост. Така той щедро ще може да се отблагодари на спонсора си от "Риск инженеринг" Богомил Манчев и разбира се, ще върне и жестовете на своите покровители от ДС. И Реформаторите наобикалят апетитната торта от 500 млн. евро. Меглена Кунева-Пръмова мечтае за министерски кресла. Мадам Йес, лидерът на ДСБ Радан Кънев и присъдружният им социолог и член на Гражданския съвет на Реформаторския блок Цветозар Томов зад гърба на обществото подготвят новия съюз с ГЕРБ.

Затова Борисов се биеше в гърдите по Нова тв, че би станал патерица на Реформаторския блок. Нали той ще е президентът. И на всички ще е началник. Това напълно обезличи Реформаторския блок и показва само едно – че лидерите му отдавна са се продали на Борисов и вече са се качили на неговия влак. Тази странна коалиция "Мишо Бирата" засега се изправя пред непреодолимо препятствие – избирателната система и конституцията. Затова са отчаяните напъни тези два стълба на демокрацията да бъдат срутени, с което вратите на задкулисието да бъдат широко отворени.

Гласуваш под строй или глоба  

Колко назадничаво е задължителното гласуване, говори фактът, че тази практика съществува в едва двадесетина страни в световен мащаб, като най-голяма е концентрацията им в Латинска Америка. На територията на ЕС тя фигурира в общо четири държави – Белгия, Кипър, Люксембург и Гърция. Практиката в страните, в които има задължителен вот, показва, че той е обвързан предимно с глоби. Въпреки това обаче пак не се постига стопроцентова активност.

В Гърция например тя традиционно е 75%. Втората уловка в искането на Плевнелиев е за избори с мажоритарен елемент. Защото при този вот избирателят пак гласува за партийни кандидати. От тази хватка се възползва ГЕРБ при по-предишните избори за НС и вкара в парламента 26 мажоритарно избрани депутати от общо 31 по тази система. Говорител на квартета Бившият конституционен съдия Георги Марков се изявява като говорител на юридическия квартет на Плевнелиев.

В серия от свои изказвания по медиите тези дни той непрекъснато застъпва тезата за спешно свикване на ВНС. Марков навремето като член на КС успя да скрие картончето си от ДС. Но с новия закон за досиетата лъсна миналото му в тайните комунистически служби. Той се оказа агент Николай и Стефан от политическата полиция на бившия режим – Шесто управление на ДС и Втори отдел на ДС. Кръжецът очаква постове Юридическият кръжец на Плевнелиев потрива ръце и очаква облаги.

Проф. Георги Близнашки гледа към КС. След малко повече от година Плевнелиев ще трябва да смени двама от съдиите. Така преподавателят по конституционно право се стреми да заслужи номинацията си, след като беше низвергнат от БСП. Близнашки бързо се преориентира към кръга на Плевнелиев и Прокопиев.

Затова толкова присърце е приел задачата на кръга "Капитал” да бъде рупор на антиправителствените протести, на студентската окупация и най накрая на промените в конституцията. Гл. ас. д-р по конституционно право Наталия Киселова е огледално копие на своя патрон Близнашки. Тя претърпя странна метаморфоза от активист и член на ръководството на младежката организация на БСП до съветник на Плевнелиев по правните въпроси. Киселова също мечтае да заеме второто свободно кресло в бъдещия КС.

Ранобудния доцент Кристиан Таков е спец по гражданско, семейно и търговско право. Той вече получи своето назначение. Заради факта, че беше най-деен от преподавателите в разбунването на студентите при първата окупация на СУ, с указ на Плевнелиев той стана член на Правния съвет на държавния глава.

Последният от квартета е преподавателят по право на ЕС в СУ гл. ас. д-р Христо Христев. Той е дясната ръка на доцент Атанас Семов, неуспелия кандидат за президент от РСЗ. Семов е един от идеолозите на президентската република и обслужва коалицията "Мишо Бирата”. Той плаши наляво и надясно, че "без Велико народно събрание и промяна на конституцията няма да има държава”.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


35 Epifani Gancia 03.02.2014 | 15:25
Силно се съмнявам, при все че у нас като цяло се заражда дискусията до колко въобще този пост е необходим и този въпрос дойде като пряк резултат от работата на Роско.
34 reni angelova 03.02.2014 | 14:43
А така, добре, че разбрахме какво пак са кроили. Бива наглост, но при някои вече е безгранична.
33 Никол Георгиева 03.02.2014 | 14:42
Браво, всичко в името и доброто на Росен и приятелите, му а къде остана народът и всички обещания, че ще работи за нас или това беше само докато му трябваха малко гласове, които не са платени?
32 dancho danchev 03.02.2014 | 14:21
Това няма как да се случи и според мен, колкото и да им се иска на този кръг от хора..
31 работната пчела 03.02.2014 | 13:33
Подобна глупост не вярвам че може да се осъществи,т ова ще е върхът на наглостта на господата!
30 Radina Arabadjieva 03.02.2014 | 13:24
надявам се това вече да не успеят да го направят, звучи ужасно!
29 Marti Aleksieva 03.02.2014 | 12:47
Браво, ето поредната цел на Г-н Обединител и другарите му, зад всичките му действия и мераците му да се гласува този референдум какви цели били, ясно беше, че това са мераци на Бойко отново да се върне във властта, но никой няма да ги подкрепи, след като на всички ни е ясно в какви кражби и измами са замесени до един.
28 Гошо Хубавеца 03.02.2014 | 12:24
Съмнявам се, все пак действията им взеха да стават доста прозрачни в последно време и това с референдумът е една игра, с което се цели отклоняване на общественото внимание и ПР кампания в полза на Плевнелиев. Единствените му ходове в последно време за лобизъм за олигарсите!
27 Poli Geerhart 03.02.2014 | 12:22
И какво ще променят в избора на съдии в КС пък сега?! Все едно до сега не се случваше всяка партия да си слага свои хора, както си знае?! Видяхме и президентът как минилата година опорочи избора, надскачайки правомощията си и игнорирайки Марковска, това демократично ли бе?! При все че обвиненията срещу нея въобще не бяха доказани! Проблемите в съдебната система идват именно от това, че там има само хора на слугинаж на съответните позиции, които изпълняват политически поръчки, все пак това е ресорът, по който продължаваме да отнасяме остри критики!
26 Epifani Gancia 03.02.2014 | 12:20
Сега кръгът около президента ще се опита всячески да обязди властта, особено като се има предвид че сега олигархът няма свое представителство във властта, а взе да затъва доста здраво финансово, друго си бе по времето на Дянков, когато редуцира огромна част от заемите си и то в най-лютата криза?! Щом като се наложи американците пак да му помагат със средства, за да спасяват медиите му. Самата идея за президентска република е абсурдна на този етап и то с оглед на това що за карикатура имаме за президент в момента - изпълнител на поръчки на олигархията или пък може би подготвят почвата за Боко, президентът-слънце?!
25 Liubomira Panajotova 03.02.2014 | 12:06
Явно хората около Плевнелиев са решили, че ще имат успех, ако има промяна в политическата система, но кой би гласувал за президентска република при това сриващо се доверие към държавният глава?!
24 Алина Стефанова 03.02.2014 | 11:59
Сериозна завера е станала тук. Прокопиев и Плевнелиев явно не се отказват в стремежа си да докопат властта, на всяка цена. Ако се готвят подобни промени, те първи трябва да минат на обществена дискусия, а при това положение веднага ще срещнат отпор. Безумно е да се превръщаме в Президентска република, това просто няма как да стане.
23 Silvi Milenova 03.02.2014 | 11:53
Това вече не мога да го повярвам,дали наистина ще с еусмелят да напрвят опит да променят конституцията?!
22 Пияно пиле 03.02.2014 | 11:43
само това остава, това ли е поредното което измислиха тези крадци? Надявам се,че никой здравомислещ човек няма да стане съучастник в глупостта им, кой знае Плевнелиев как ще го представи плана..
21 Една Българка 03.02.2014 | 11:15
Никой български гражданин не мисля, че ще е съгласен да имаме президентска република, ако въобше това някога стане предложение. Мераците на олигархията от страна на Прокопиев и компния са направо жалки!
20 Една Българка 03.02.2014 | 11:14
Ама чудничко просто! Как няма да гласаят, като те от години се опитват да докопат властта по един или друг начин, то не бяха лобита в правителството на ГЕРБ, то не бяха поръчки чрез самия Президент за промени в какви ли не насоки...а бе всеки дърпа чергата, а накрая ние отнояо гледаме от студени под.
19 visoko naprejenie 03.02.2014 | 11:11
то само това остава, наглостта им е безгранична, надявам се това безумие хич да не се оптиват да го прокарат,че тогава вече ще ги призная за нагляри! те трябва да са в затвора, а не да променят конституция!
18 mitko velev 03.02.2014 | 10:52
Това са последните отчаяни опити на Плевнелиев ,Прокопиев и компания да докопат власт, но нищо конкретно няма да се случи, колкото и да си точат зъбите.
17 трендафил въжарски 03.02.2014 | 10:47
иска им се, но няма да се случи
16 Анжелина ЖУЛИ 03.02.2014 | 10:38
Няма как да сатне това. Ние няма да станем президентска република, колкото и да му се иска на Росен, а ако иска неговите съратници от кръга Капитал да докопат властта, да го направят както е по ред на нещата - чрез избори и т.н.
15 Анжелина ЖУЛИ 03.02.2014 | 10:36
Е това е, всеки си прави неговите сметки, как да докопа властта и как да нагоди законите в своя полза. НИКОЙ не ти мисли за страната, за гражданите, а явно корпоративните интереси винаги вземат превес. Особено при Преиздента, който знаем, че отдавна се мъчи да обърне играта в своя полза и на своите приятели. Нямам думи просто - за това ли се пъне да иска референдуми?!! От тука ли се започва??
14 Nora Martinova 03.02.2014 | 10:20
Плевнелиев безрезервно обслужва интересите на кръга "Капитал" . Това не подлежи на никакво съмнение. А и това искане за референдум е много нагласена и не на време предложено.
13 Охльо Бохльо 03.02.2014 | 10:11
Хич няма да им се получи, хората не вярват вече на президента и няма да се подлъжат да му изпълнят мръсните желания да краде още... не се спряха с тоя Прокопиев, то бива наглост ама тяхното е безкрайно!
12 Desislava Stoyanova 03.02.2014 | 10:06
Само това остава, най-големите крадци да завземат властта на 100%, не бива да позволим това да се случи!
11 mitko velev 03.02.2014 | 09:58
Сбирщина от мошеници отново ще се опитат да се домогнат до властта, това не бива да го допускаме, Плевнелиев, Кунева ,Прокопиев и всички останали са зло за народа, които преследват единствено лични интереси.
10 трендафил въжарски 03.02.2014 | 09:58
Обичайните заподозрени отново са в действие
9 blue jasmine 03.02.2014 | 09:56
Олигарсите гледат да запазят Плевнелиев във властта колкото може по-дълго защото използвайки политическото му влияние бизнес интересите им стигат високи нива и това им носи много пари.
8 qnko qnev 03.02.2014 | 09:52
"Така кръгът "Капитал" ще може без много усилия да заграби кръвоносните системи в икономиката, енергетиката и финансите. И разбира се, да си покрие дълговете към наши и чужди банки, които вече надхвърлят астрономическата сума от 400 млн. лева. Борисов сънува президентска република, за да се върне на власт и да управлява еднолично" - това не е ли наглост по такъв лесен начин да си покриеш дълговете. За Борисов знаем, че иска да се върне на власт, но мисля, че няма да му се даде повече такава възможност.
7 qnko qnev 03.02.2014 | 09:49
Поредните планове и схеми, които кроят, но много се надявам, че няма да им се осъществят. Народа вече си отвори очите и не вярвам да го допусне.
6 Marusq Laleva 03.02.2014 | 09:30
Президентска република начело с псевдо президента Росен Плевнелиев би било пагубно за страната ни, защото Плевнелиев се влияе от олигарха Прокопиев, чиито интереси обслужва и съвместно ограбват българския народ и държава, още повече, че на помощ са им Борисов, Първанов и реформаторите, не бива да се допуска такъв развой на събитията.
5 Liubo Lilov 03.02.2014 | 09:26
Президентска република начело с псевдо президента Росен Плевнелиев би било пагубно за страната ни, защото Плевнелиев се влияе от олигарха Прокопиев, чиито интереси обслужва и съвместно ограбват българския народ и държава, още повече, че на помощ са им Борисов, Първанов и реформаторите, не бива да се допуска такъв развой на събитията.
4 uchtiviq los 03.02.2014 | 09:18
Това не бива да го допуснем да се случи! Тогава вече ще видим как се руши живота ни! О.О
3 Пламена Христова 03.02.2014 | 09:00
"от този сценарий, защото той им носи власт и много пари. Плевнелиев си прави тънки сметки да остане още 3 г. президент и да върне на бял кон своя шеф и личен приятел - фалиралия олигарх Иво Прокопиев." Искрено се надявам, никой да не му позволи да осъществи намеренията си, дори не му давам да си изкара мандата, а принудително да бъде свален. Не е нормално и не може държавният ни глава да работи за доброто на олигарси и крадци. На мнение съм, че никой от народът няма да подкрепи тази игра и да гласува за референдума, това означава, да бъдем крадени още много години.
2 Nina Rosi 03.02.2014 | 08:44
Съмняваме с искрено народът да се подведе по тази схема, тъй като е наясно за какво иде реч, а самият референдум ще бъде един провал. Хората са апатично настроение към политиката въобще именно заради такива кръгове като Капитал, които използват свои пионки, за да продължават да крадат.
1 Даная Михайлова 03.02.2014 | 08:41
Ще си я направят по мярка на олиггарсите и престъпниците .

ТВ програма

Кино

  • Сега Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • Сега "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.67 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.39
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
Васил Найденов: Наивна сума, но необходима за много колеги 500 лв. пенсия за Васил Найденов и още 107 родни звезди това предложение за пожизнена пенсия направиха в сряда от ГЕРБ.