Граждани и общината обсъдиха обновяването на центъра на София

Жителите на столицата изказаха мнението си и за модернизацията на градския транспорт

по статията работи: iNews.bg | 11.10.2017 | 15:41
Граждани и общината обсъдиха обновяването на центъра на София
ГИМТ

Сдружение "Гражданска Инициатива за Модерен Транспорт" проведе няколко срещи по проект "Кръгли маси за подобряване на инфраструктурата на гр. София" по Програма Европа 2017, финансирана от Столична община. Темите на събитията бяха:

- Новият облик на бул. Княз Александър Дондуков

- Новият облик на ул. Граф Игнатиев

Преди началото на срещите бе проведена анкета, имаща за цел да проучи осведомеността на обществото по зададените теми. По въпроса за бул. Дондуков резултатите показват, че едва 50% от обществото знаят каква ще е финалната визия на булеварда месец след започването на ремонта като почти 75% не я одобряват. 53% смятат, че изборът за настилка е трябвало да бъде комбинация от асфалт и паваж, 18% одобряват текущия вариант – изцяло от паваж, а останалите смятат, че е трябвало да бъде единствено от асфалт. По въпроса дали трябва да има изградена велоалея е постигнато мнозинство от 94% в подкрепа на идеята.

Подобна анкета бе проведена и по другата тема. Близо 80% от хората, знаят, че предстои реконструкция на ул. Граф Игнатиев и прилежащите ѝ площади. 90% от тях са обединени около идеята, че ул. Цар Шишман трябва да се превърне в споделено пространство, а малко над 80 на сто мислят, че ул. Солунска трябва да се преустрои по същия начин. 93% от анкетираните заявяват, че пешеходната зона трябва да се увеличи и трябва да бъдат изградени нови площадни пространства.

За разлика от изброените въпроси, не можа да се установи ясно мнението на анкетираните дали пазарът за книги трябва да бъде трансформиран във временен пазар, функциониращ само петък, събота и неделя, тъй като хората бяха раздвоени. 46% одобряват идеята, докато 54% са против. 70 на сто смятат, че трябва да се изгради велоалея.

Сред присъстващите на срещата бяха Евгени Крусев, зам. кмет по направление "Транспорт и транспортни комуникации" към Столична община, арх. Иво Пантелеев, автор на проекта за реконструкцията, Иван Лерински, експерт подвижен състав към Столична община.

Реконструкцията на ул. Граф Игнатиев се планира да започне в началото на м. юли 2018 г. и ще включва:

- Подновяване на ВиК инфраструктурата;

- Подновяване на елементите на градското обзавеждане;

- Подновяване на настилката;

- Подновяване на осветителните тела;

- Освежаване на "зелената система";

- Преустройване на трамвайните трасета;

- Доразвиване на характерната за улицата последователност от площадни пространства и улични отсечки в преобладаващо пешеходна зона;

- Преструктуриране на пазарите за книги и за плодове и зеленчуци.

Предвижда се първият етап на ремонта да бъде от ул. "Алабин" до пл. "Славейков". Следващият етап ще обхваща площад "Славейков". Трети и четвърти етап са съответно участъците между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Васил Левски", както и между бул. "Васил Левски" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". За всеки етап се предвижда времетраене от 30 дни.

Трамвайният транспорт ще бъде запазен в сегашния си вид. Трасето ще се състои от 4 релси, не от 2, както беше предложено в началото. Причината е, че от там минават ключови за столицата линии, които няма как да се осъществи удачно двупосочно движение само по 2 релси. За да се реализира, трябва трамваите да се изчакват, което ще доведе до забавяния и намаляване в честотата на линиите.

На пл. Славейков ще бъде обновен и отворен фонтанът, а книжният пазар ще бъде подреден и редуциран като площ. Той ще бъде съставен от лесно подвижни модулни секции. Преустановява се и съществуването на зеленчуковия пазар по протежение на градината "Св. Седмочисленици" в сегашния му вид. Той също ще бъде редуциран като все още не е ясно дали ще функционира всеки ден или само в определени дни от седмицата.

Градинката пред храма "Св. Седмочисленици" ще бъде обновена, а детската площадка ще бъде реновирана. Предвижда се и обновяване на "зелената системата", тъй като в момента според проучване около 60% от дърветата са във физическа смърт или в процес на умиране.

Автомобилното движение и паркирането между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Васил Левски”, ще бъдат забранени, тъй като там ще бъде изградена пешеходна зона. Също така местата за паркиране по ул. Цар Шишман ще бъдат редуцирани значително. Като алтернатива ще може да се използва новоизграденият подземен паркинг на стадион Васил Левски, а зелената зона ще бъде разширена. Предвижда се изграждането на велоалея по ул. Граф Игнатиев, която да свързва Попа с Борисовата градина.

Ще бъде модернизирана и системата за отпадъци. Предвижда се въвеждането на подземни контейнери. Те ще бъдат разположени предимно до кръстовищата, за да могат да се извозват лесно отпадъците.

Срещите преминаха под формата на дискусия, а не на презентация. Имаше висок интерес от страна на гражданите, които се включиха активно с въпроси и с предложения по темите. Въпреки че центърът на София ще бъде задръстен заради ремонтните дейности за няколко месеца, всички очакват с нетърпение новия съвременен облик на столицата!

Граждани и общината обсъдиха обновяването на центъра на СофияГИМТ


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

 • Сега Гласувайте за Беки тв филм/п/
 • 08:00 Пътеки седмично токшоу с водеща...
 • 08:30 По света и у нас Информационна...
 • 09:00 Денят започва с Георги Любенов...
 • 10:25 Церемония по издигане на...
 • 11:00 Денят на Независимостта...
 • 12:00 По света и у нас Информационна...
 • 12:30 Бразди предаване за земеделие
 • Сега "Двама мъже и половина" - сериал,...
 • 08:00 "Тази събота и неделя" - предаване...
 • 11:00 "Cool…T" - лайфстайл предаване с...
 • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
 • 12:30 "Мутра по заместване" - сериал,...
 • 13:00 "Лудо младо" - концерт на Деси...
 • 15:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
 • 16:00 "Мармалад" - токшоу
 • Сега "Пожарникарите от Чикаго" - сериен...
 • 08:00 "Събуди се" - предаване
 • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
 • 12:00 Новините на NOVA
 • 12:30 Темата на NOVA
 • 13:00 "Принцът и аз: Приключения в рая" -...
 • 15:00 "Маймуна"(премиера) - с уч. на...
 • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Кой безумец вкара в учебник, че мъжът трябва да бие жената? МОН крие имената на оценителите, одобрили или проспали дискриминиращия цитат от Корана

Анкета

Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница