Мария Капон: Властта у нас се приема като сатрап

Лидерът на Единна народна партия в интервю за iNews

по статията работи: Елена Кирилова | 30.04.2013 | 14:45
Мария Капон: Властта у нас се приема като сатрап
Мария Капон/ личен архив

Предизборните кампании вече текат с пълна сила. Досега в нашия импровизиран предизборен дебат получихте обещание за по-високи доходи в следващите 3-4 години от лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Лидерът на ДСБ Иван Костов пък разкри какво смята да направи дясната формация, ако спечели доверието на избирателите на изборите.

Яне Янев, от РЗС пък се закани, че туризмът ще стане локомотивът, който ще изтегли и земеделието.

Вижте какво смята Мария Капон – председател на Единна народна партия и водач на листи в Пловдив-град и Пловдив-област, за скандалните записи от последните дни и възможно ли е те да доведат до отказа на Цветан Цветанов от политиката. Какви са приоритетите пред бъдещото ново правителство, с кого би се коалирала ЕНП и кое е първото, което ще направите, ако получите властта

- Къде смятате, че ще се позиционирате в следващия парламент и целите ли се в министерски постове?

- Вдясно, където ни е мястото. Ние винаги последователно сме изповядвали едни и същи ценности и позиционирането ни в следващия парламент е предопределено. Целим се в управленска програма, която да стартира реформи в България, защото ако няма подкрепа за такава политика, всеки министерски пост става безсмислен.

- Какви според Вас са трите най-важни приоритета пред бъдещото ново правителство в икономическата и финансовата сфера? А в социалната? Основните приоритети в здравеопазването и образованието?

- Бърз анализ на реалното изпълнение на бюджета, стартиране на реформи в ключови сфери, като здравеопазване, образование и т.н., и бързо вкарване на законодателен пакет, който облекчава бизнес средата за ключови отрасли, които носят по-висока добавена стойност. Успоредно с това е наложителна бърза административна реформа, с максимално въвеждане на електронните услуги.

Сериозно внимание още в началото ще обърнем на антимонополното законодателство, а Единна народна партия ще внесе предложение за създаване на интервенционна агенция, за да има държавата още едно оръжие срещу картелните споразумения и монополите на пазара. Може би знаете, че заради тежкото финансово състояние на гражданите обявихме, че първият законопроект, който ще внесем, е този за фалит на физическите лица. Той ще даде възможност на хората да запазят поне покрива над главата си, ако останат трайно безработни.

- С кого бихте се коалирали?

- Със сигурност не с БСП, а по-скоро с отговорни политически субекти, които са склонни да провеждат реформаторска политика и не са склонни да правят компромиси с мафията и олигархичните кръгове в страната. С поведението си в парламента ще покажем, че може да има млада, принципна десница, която е далеч от скандалите на миналото.

- Как ще отговорите на очакванията на протестиращите. Все пак предсрочните парламентарни избори са плод на техните действия?

- Предсрочните парламентарни избори са плод на това, че Борисов хвърли оставка и избяга от отговорност. А очакванията на протестиращите са очакванията на всички български граждани. Така че отговорите сме заложили в програмата ни за управление.

- Кое е първото, което ще направите, ако получите властта?

- Ще благодаря за доверието.

- Кои са Вашите фаворити за министри и министър-председател?

- В Единна народна партия имаме достатъчно добре подготвени хора, които рязко ще вдигнат нивото на експертността, след управлението на ГЕРБ. Не бих ги нарекла фаворити, защото при нас не се избираме по харизма, а по работоспособност, почтеност и квалификация. Може да Ви звучи скучно, но когато имаш предприятие, много рядко си избираш най-красивите работници. В бъдещия Министерски съвет ще се изисква много работа, а не ритуално рязане на лентички и чупене на питки.

- Можете ли да ни уверите в това, че Вашата партия няма да купува гласове и да се възползва от контролиран вот?

- Да, мога. Никога не сме го правили и не можем да си го позволим, защото това е част от онази порочна верига, която възпроизвежда корупционна власт. Тя после продължава четири години. Контролираният вот обезсмисля демокрацията. Зад нас не стоят нито банки, нито корпорации, работим със собствените си сили и средства, и колкото и да е трудно, печелим привържениците си от човек на човек. Огледайте се и с просто око ще видите кой хвърля милиони за стотици билбордове и скъпи реклами в централното телевизионно време и ще си изясните от кого ще търсят отплата "спонсорите" после.

- Малките партии ли ще бъдат големите губещи на тези избори?

- Големите губещи през последните години се оказаха българските граждани, защото се оказа, че 7 - 8 милиона души пълним хазната на държавата, гласуваме доверие през 4 години, но всъщност не управляваме ние, а 20-тина бизнес кръга, които са си разпределили държавата. Големият въпрос е дали хората ще имат смелост да извърнат глава и да видят, че има и нормални партии, а не да продължат, взрени в рекламите, да гласуват все за тези, които вече ги лъжат от 20 години.

- Как ще коментирате скандалните записи от последните дни и възможно ли е според Вас те да доведат до отказа на Цветан Цветанов от политиката?

- Не знам дали ще доведат до отказа на Цветанов от политиката, но политиката се отказа от Цветанов и мисля, че това е съвсем очевидно за всички. При елементарно чувство за достойнство, човек вече щеше да си е тръгнал, а при елементарно чувство за самосъхранение, ГЕРБ щяха да са го помолили да се оттегли. Не се случва нито едното от двете, което идва да покаже, че ГЕРБ е един частен проект, който обслужва няколко души, които не се интересуват от останалите.

Разбира се, това оставя лош оттенък върху имиджа на страната, но това можем да го смятаме като натрупване към поредица от подобни събития през последните години. Демокрацията получи лош знак за качество на българска територия, а обществените настроения показват, че освен бедни, хората никога е са били и толкова уплашени, от времето на Тодор Живков до днес.

- В крайна сметка, след като никой не признава, че подслушва, кой според Вас стои зад тези записи? Възможно ли е да има скрито звено за подслушване в СДОТО?

- Вижте, битката между различните крила на олигархията, които са окупирали ГЕРБ, не ме интересува особено. По-лошото е, че всичко това се отразява на страната ни като цяло. Защо да има скрито звено за подслушване, след като стана ясно, че може да се ползва официалното звено. Върнахме се 23 години назад. Властта у нас се приема като сатрап, а не като изразител на волята на суверена, т.е. на народа.

Никак не ми се вярва гласоподавателите на ГЕРБ да са пуснали през 2009 г. бюлетината си, за да се возят "Бистришките тигри" в правителствения самолет, Борисов да спира митнически проверки, Цветанов да подслушва, фирмите да бъдат съсипвани и накрая да им заявят, че са "лош човешки материал".

Властта в страната е узурпирана, а управляващите се държат като хунта, която е наясно, че е достатъчно да е добре с монополите и олигарсите, за да бъде на власт, а не да бъде с народа си.

- Вие самата смятате ли, че сте подслушвана? Защо?

- Честно да призная, ми е все едно. За мен е лошо, че се подслушва незаконно, защото това са комунистически методи за контрол над хората. А ако мен са ме подслушвали, е тъжно за тях, защото явно са чували, но нищо не са разбирали. Иначе управлението им щеше да изглежда доста по-грамотно.

- Читателите на iNews се интересуват какви са измеренията на контрабандата според Вас, предвид Вашето изявление, че и партийните каси получават "мръсни пари"?

- Средните нива на загуби за бюджета от мита, данъци, такси и акцизи, които потъват на година от контрабанда, са около 2,5 млрд. лева. В това число, по разбираеми причини, не слагам средствата, които се генерират от контрабанда на оръжие, трафик на хора и пренасяне на наркотици. Тогава цифрата ще ви зашемети наистина. Разбира се, втората част не е предназначена да попълва хазната, защото стоките са незаконни, но също генерира ресурс, които остава в сивия сектор и после възпроизвежда влияние и власт.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


17 Вяра Антонова 30.04.2013 | 17:13
Искам да видя как рязко се вдига нивото на експертността!
16 Daniel Giganta 30.04.2013 | 17:08
Абсолютно права е за подслушванията. Това е един от тези долни инструменти останали от комунистическо, който сега покрай изборите пак влезе в употреба. Ама този път вече пък трябва да има наказани... нещата станаха прекалено нагли.
15 Martin Ivanov 30.04.2013 | 16:58
Има шанс. На предните местни избори беше на пето място по брой на общински съветници в цялата страна и партии като АТАКА, ДСБ и РЗС бяха зад ЕНП
14 tuti wwda 30.04.2013 | 16:51
Бистришките тигри трябва да се возят на правителствения самолет за това гласувайте отново за ГЕРБ
13 Didi Dimiitrova 30.04.2013 | 16:43
Дано записите да доведат до премахването на Цветанов. Тези скандали покрай подслушванията се виждат от цял свят и това никак не е добре за нас.
12 raliza gospodinova 30.04.2013 | 16:42
И аз така смятам. Няма никакъв шанс да влезе във властта.
11 мрачен интелектуалец 30.04.2013 | 16:35
И в този форум налазиха платените писачи. Все си мислех, че ще ни подминат :) Добре, че е Гугъл :)
10 mitko velev 30.04.2013 | 16:31
Страната ни няма нужда от такива измислени политици като тази госпожа, а съм чувал че и около нея не са кристално чисти нещата, но всеки си има право на избор все пак.
9 asd ased 30.04.2013 | 16:27
ENP e partiq koqto za razlika ot drugite ne dawa prazni obeshtaniq i ne govori prosto a vyzpriema idvaneto na vlast ne kato na4in za zabogatqvane tipi4en primer v tova otno6enie sa narodnite predstaviteli na GERB koito lichno az kato predstavitel na grad vraca nabliudavam tqhnoto razvitie ot stro6eni tarataiki ve4e se vozqt v S classi a horata ot ENP iskat promqnata iskat da promenqt sistemata koito misli 4e tova moje da e vyzmojno da glasuva s 44 na 12 mai
8 Mitko Canov 30.04.2013 | 16:12
Капон има доста добри идеи като цяло... един добър избор на предстоящите избори.
7 асд асд 30.04.2013 | 16:05
Жената е права колкото и да я псувате е един от малкото свестни политици в България
6 Niki Iliev 30.04.2013 | 15:55
Крайно време е за промяна и едни нови лица като ЕНП в управлението.
5 Marieta Jeleva 30.04.2013 | 15:33
тази жена няма никакъв шанс.
4 кученцето пиджи 30.04.2013 | 15:25
Лидерът на Единна народна партия в интервю за iNews - още една от измислените партии, които няма да влезнат в следващия български парламент.
3 идейната блондинка 30.04.2013 | 15:13
на разни такива като тая ако и дадат да прави правителство ще трябва да спира хора по улиците и да ги кара да станат министри за да направи кабинет
2 дрезгав глас 30.04.2013 | 15:07
Тая беше навремето партия с Бойко Борисов, както и Анастасия Мозер, ама видяха, че нищо не става от него, и много набързо се врътнаха дупетата и си обраха крушите.
1 Petar Petrov 30.04.2013 | 14:49
Наскоро чух за Мария Капон, тя дори посети и нашия град за предизборната си агитация, но каквото и да очаква, цели и да се надява, според мен няма никакъв шанс за победа. Българите така сме си свикнали да се въртим около познатото и не ще изберем една такава малко популярна партия за управляваща.

ТВ програма

Кино

  • Сега Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.