Младият шеф на войводите в Карлово към ДПС: Културна интимност? Не възприемам това уродливо определение!

Светлозар Янков в интервю за iNews за патриотизма и провокациите в политиката на местно и национално ниво, за бъдещето на армията и защитата на родината

по статията работи: Филипа Тодева | 13.10.2015 | 15:14
Младият шеф на войводите в Карлово към ДПС: Културна интимност? Не възприемам това уродливо определение!

Светлозар Янков е роден на 1 февруари 1986 година в град Карлово, където завършва и средното си образование. Веднага след гимназията служи в редиците на Българската армия в 68-ма бригада "Специални сили” гр. Пловдив като наборен войник. След това завършва висше образование във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Бакалавърската му степен е по "Политология", а магистърската – по "Дипломация и национална сигурност". Това са интересите му и сферите на неговите компетентности. Решава да стане член на ВМРО съвсем млад. Казва, че в партията вижда носител на несломимия български дух. "Ако трябва да опиша тази партия с една дума, то това е традиция", категоричен е Янков. Вижте какво споделя младият войвода за патриотизма и провокациите в политиката на местно и национално ниво, за бъдещето на армията и защитата на родината в интервюто:

Как така се случи, че само на 29 години вече сте лидер на партийна организация?

В интерес на истината съм активен в политиката още от навършването ми на пълнолетие. Лек застой в тази ми дейност имаше в студентските години, когато заложих на трупането на теоретични знания. Бакалавърската ми степен е по политология. Тази материя винаги е представлявала интерес за мен. Точно след като завърших и магистратура, обстоятелствата се стекоха така, че мой приятел ме запозна с г-н Ангел Джамбазки. След няколко разговора с него и г-н Каракачанов, в които те се запознаха с дейността и възгледите ми, двамата ми предложиха да учредя местна структура на ВМРО в Карлово.

Да съм част от тази организация за мен чест, заради изключителната й история, а идеологията ѝ, съвпада изцяло с моята.

Какви са приоритетите на структурата на ВМРО в Карлово, която ръководите?

Само за една година от учредяването на местната структура, резултатите са видими. Ние успяхме да реализираме десетки патриотични инициативи, изцяло в полза на обществото. За толкова кратко време, нашата структура увеличи членската си маса и здраво стъпи на обществено-политическата сцена в община Карлово.

Два са основните ни приоритета в близко бъдеще. Първо да продължаваме да бъдем в услуга на обществото винаги, и както можем. И второ, да учредим по-малки структури в населените места извън Карлово.

Често защитавате тезата, че ДПС и Главно мюфтийство застрашават етническия мир. Обяснете защо? (Едва ли проблемът е в храмовете?)

Да, и ще продължавам да го твърдя. Разбира се че застрашават етническият мир. Това е основният им метод за затягане на електората. Не смятам, че е тайна за някого.

Храмовете не са единствените инструменти, чрез който те го правят. Жалко е, че изобщо ги намесват. Тази партия съществува само и единствено на база етническото и религиозно противопоставяне. Факт.

Изпълнението на турски на песента за Райна Княгиня, което, без съмнение, ДПС използва предизборно, ще доведе ли до мобилизация и на патриотичния вот?

Песента за "Райме" беше старателно подготвена провокация, каквито прави впечатление, че тенденциозно и ежегодно ни поднасят от ДПС. Целта е ясна – да се проверяват съпротивителните сили на българския народ.

За щастие, все още сме способни да реагираме в подобни ситуации. Всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие.

Но ето, че в София протестът срещу ДПС беше слаб, а в Панагюрище се събраха доста хора. В криза ли е патриотизмът на места, г-н Янков или на места българите се съгласяват с това, което депутатът от ДПС Мариана Георгиева определя като "плод на културна интимност"?

Не смятам, че патриотизмът е в криза. Напротив, той е във възход в цяла Европа. Мисля си обаче, че духът на българският патриотизъм е най-силен във възрожденски градчета като Карлово, Панагюрище и др. Вижте как реагират хората в тези райони когато се посяга на българското национално достойнство.

В Карлово например, когато от мюфтийството поискаха да заграбят част от центъра на града заедно с културно-архитектурния паметник "Куршум джамия”, тук се стекоха хора от цяла България за да кажат "НЕ!”. Същото се случи и в Панагюрище. Това е обнадеждаващо.

Подобни уродливи определения като "културна интимност”, нито мога да възприема, нито желая да коментирам наглостта и безочието на представителите на тази партия.

Приключи ли окончателно съдебната сага за т.нар. "вакъфски имоти" в общината?

На последната инстанция, съдът отсъди в наша полза, но от мюфтийството обжалват.

Като казвам в наша полза, имам предвид в полза на българският народ. Това не е битката на Карлово за "Куршум джамия”, това е битка на българският народ за чест и достойнство, тук става въпрос за над 90 подобни искания за имоти. Имоти, които не са донесени в България от някой, а са заграбени с кръв и ятаган. Това е истината.

Защо самият вие не се кандидатирахте за кмет, а подкрепихте Емил Кабаиванов, след като сте предлагали корекции в работата му неведнъж?

Често ми се налага да отговарям на този въпрос. Хората гледат недоверчиво на младите в политиката. Приема се като липса на опит. А за мен такава стъпка е нещо изключително сериозно и отговорно. Не искам да участвам на олимпийския принцип, в който важно е участието, а не победата. Не му е сега времето, старая се да съм последователен и търпелив.

Факт е, че съм имал различно мнение по определени въпроси от д-р Кабаиванов.

През вторият си мандат, той стои по-добре като кмет. В града бяха реализирани няколко важни проекта. Карлово придоби нов облик, с който всички ние се гордеем. Разбира се, че има точки, по които може да бъде критикуван кметът. Ние от ВМРО не смятаме да му спестяваме критиката, дори като част от коалицията, която го издигна като кандидат за трети мандат. Но говорим за градивна критика в полза на жителите на цялата община, а не лични нападки, черна кампания, извиване на ръце и политически инат.

Една от критиките ми в хода на протестите свързани с имотните претенции на Главно мюфтийство, беше, че кметът не е информирал веднага жителите на Карлово за ситуацията. След първоначалната загуба в съда обаче, д-р Кабаиванов успя да заеме правилна позиция и беше с нас в челните редици на тази битка. Нещо повече, в определен момент, той дори се опита да забрани поредната провокация на ДПС и техния подизпълнител Мюфтийството, когато те организираха митинг-молитва в центъра на Карлово. Малко други български кметове биха заели такава категорична позиция.

Основният аргумент, с който влязохме в тази коалиция, са няколко души от екипа на д-р Кабаиванов. Хора работари, идеалисти, обществено ангажирани. Говоря за заместник-кмета г-н Минев, секретаря на общината г-н Стефанов, председателя на ОС г-н Карагенски, д-р Моллов и някой други. До голяма степен тези хора се ползват с уважението и доверието на почти всички партии на местно ниво.

Какви са причините в Карлово ВМРО да не участва на изборите във формат "Патриотичен фронт"?

Ще бъда честен. В Карлово ВМРО и НФСБ няма да се явят във формат "Патриотичен фронт”, защото имахме различия по съществени въпроси. Като се започне от подредбата на листата с кандидати за общински съветници, кандидата за кмет, кандидатите, които бихме могли да подкрепим на евентуален балотаж и др. В нашата местна структура има доста повече млади хора, отколкото в тази на НФСБ например. Това в определени моменти оказва влияние при вземането на решения и предполага различия.

Въпреки активната ни дейност и добрите резултати, бяхме подценявани и нишката беше на път да се скъса. Затова прекратихме преговорите за съвместно явяване и успяхме да запазим добрия тон помежду си.

1581379

Има ли опасност двете партии, които са в съюз в НС, да се "хванат за гушите" в битка за патриотичния вот в Карлово?

Не мисля. Като цяло местните избори са коренно различни от парламентарните. Тук хората залагат на личности и програми. Въпреки сходните идеологии ние се различаваме с НФСБ както по профил на членовете, така и по профила на избирателите. Нашите членове в голямата си част са млади хора с добро образование и професия. Съответно получаваме подкрепа от подобни социални кръгове. На практика нищо не делим. Хората дават своята оценка чрез гласовете си. Едва ли ще ги спечелим, ако се "хванем за гушите”.

Какви ще са приоритетите на съветниците от ВМРО в местната власт? От какво имат нужда общини като Карлово?

Основен приоритет на съветниците от ВМРО в местния парламент, е постепенното подобряване на условията на живот във всички населени места на общината. Ще направим всичко по силите си за да създадем благоприятни условия с които да задържим младите хора по родните им места. Всяка градинка, пейка, люлка, или спортна площадка са крачка към това.

Борбата с демографската криза сред българите и обезлюдяването на България трябва да е национална политика, но и по места има какво да се направи. Община Карлово и подобните на нея, имат почти еднакви проблеми и нужди. На първо място това са лошите пътища, проблеми в здравеопазването и образованието. Имаме конкретни идеи в сферата на културата, туризма, образованието, социалните дейности и т.н.

Служил сте като наборен войник, а по-късно и сте повишен в чин ефрейтор в силите за специални операции, с което сте изтъквал, че се гордеете. Погледнете обаче положението във въоръжените сили и по-конкретно в българските ВВС сега и кажете какво наистина смятате за него?

Разбира се, че за мен е гордост службата ми в българската армия. Категорично се обявявам за връщане на наборната военна служба поради редица фактори.

България е малака и бедна държава, неспособна да поддържа огромна и модерна армия. Виждаме, че е неспособна да поддържа и малка професионална армия. Но може да поддържа значителен процент от населението си грамотно във военното дело чрез наборна армия.

По отношение на ВВС, искам да задам един риторичен въпрос. Нима през последните 25 години, никой не се замисли, че ще дойде този момент, в който няма а можем да охраняваме въздушното си пространство? Колко самолета са купени през тези години всъщност?

Мога да дам някой данни за боеспособността на българската армия преди 1989 г., тъй като е била обект на изследване от моя страна. През 70-те години на XX в. ВВС са в апогея на своята мощ, притежаващи най-малко 300 модерни бойни самолета в състава си. Представете си 300 бойни самолета! Не 3, а 300! През 1989г., когато Студената война е към своя край, армията ни наброява най-малко 152 000 редовни войници.

И половината от това да поддържахме, щяхме да сме съществен военен фактор в района, щяхме наистина да можем да гарантираме целостта и независимостта на България по море, суша и въздух. А това уж е едно от условията за членство в НАТО – всяка държава да е способна сама да гарантира собствената си сигурност. Дали ние можем? Отговорете си сами. Мене ме е срам да го кажа.

Образованието ви предполага експертиза по въпросите на националната сигурност. Какви са основните предизвикателства пред България в това отношение?

Геополитическата обстановка в региона ни е твърде напрегната, и предполага крути мерки в посока гарантиране на държавната ни граница по суша, въздух и вода. Най-горещите военни конфликти днес са в опасна близост до нашите граници.

Войната в Сирия породи невиждана за Европа бежанска вълна, която продължава да залива Стария континент. Част от тези хора, използвайки прикритието на бежанци, всъщност са опасни за сигурността на цяла Европа терористи. Българската държава, като член на НАТО и ЕС, трябва да предотврати преминаването или оставането на подобни терористични клетки.

Разбира се, България не може да се справи сама с този проблем. Необходимо е ЕС незабавно да преосмисли подхода си, защото в противен случай Европа никога няма да бъде същата.

Българските тайни служби трябва да отделят значителен ресурс по отношение на радикалния ислям. Такива действия се предприемат периодично, но по-скоро с цел показност и медийно отразяване, отколкото сериозно вникване в проблема.

На пръв поглед сравнително безобидни аспекти от националната сигурност, но в определени обстоятелства, застрашаващи не само безопасността на българските граждани, но и териториалната цялост на България. Темата за националната сигурност не може да бъде изчерпана само с това. Тя е дълга, изисква задълбоченост, анализи и предписания, но в никакъв случай не бива да остава на заден план поради липса на средства, ресурс или политическа воля. Престъпно е.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • Сега "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.