Петричкият инцидент - една забравена война с Гърция

През 1925 г. България води най-странната война в новата си история

по статията работи: iNews.bg | 28.10.2011 | 09:05
Петричкият инцидент - една забравена война с Гърция
Блог Стара София

През есента на 1925 г. България е въвлечена в най-странната и същевременно най-неизвестната война, която е водила в новата си история. В учебниците по история и днес тя е подмината с няколко изречения под името "Петрички инцидент”. 

Събитията се развиват между 19 и 28 октомври 1925 г. и тръгват от един граничен инцидент.

След края на Първата световна война България е наказана жестоко от победителите (Антантата). С Ньойския договор от 27 ноември 1919 г. на България са отнети Македония, Беломорието, Западните покрайнини и Южна Добруджа. България няма право да има авиация, флот и артилерия, а армията ни не може да надвишава 33 хил. войници, в това число с пограничната стража.

Най-облагодетелствана за сметка на България от Ньойския договор е Гърция. Освен Егейска Македония, населена предимно с българско население, тя получава и българските територии в Западна Тракия, които тогава са единственият ни излаз на Бяло море.

Гръцките политици обаче мечтаят да възстановят Византия и след поражението от Турция през 1922 г. те търсят реванш срещу някой друг. Погледите им са насочени срещу обезоръжената и почти беззащитна България, която по това време се намира и в международна изолация.  

Претенциите на Гърция се простират от Петрич и Неврокоп (Гоце Делчев) до Пловдив и Южното Черноморие. Тя струпва войски по българската граница и чака удобен повод...

Поводът Гърция да нападне България е намерен при един инцидент на 19 октомври 1925 г. В местността Демир капия на наша територия български граничари копаят кладенец. Към 14:30 ч. гръцки патрул навлиза в българска територия и ги обвинява, че копаят окопи. Пререканието преминава в престрелка, при която един гръцки войник е убит, а един гръцки офицер е тежко ранен.

Българското правителство настоява да бъде образувана българо-гръцка комисия, която да разследва инцидента, както е според изискванията на Обществото на народите (ОН), предшественика на днешната ООН. В Атина обаче не желаят международна комисия. Необходимият им повод е намерен. 

Гръцкият министър-председател ген. Пангалос заповядва на войските от Трети армейски корпус, с численост около 100 хил. души, да навлязат в България и да окупират Петрич, а Четвърти армейски корпус да се насочи от Драма и Кавала към гр. Неврокоп.

В този участък от границата Българската армия разполага само с 300 войници от пограничната стража. Те поемат върху себе си първата атака призори на 22 октомври. 

България е изненадана, а и няма необходимите военни сили да се противопостави. По заповед на военния министър ген. Иван Вълков към границата се отправят подкрепления, състоящи се от 9 роти с 18 картечници и 12 оръдия с обща численост около 1 000 войници.

Силите са крайно неравни - срещу 100-хилядна гръцка армия застават общо 1 300 български войници без тежко въоръжение. В първите часове на войната българските сили отстъпват, а гърците превземат селата Кулата, Марино поле, Долно Спанчево, Чучулигово, Ново Ходжово, Пиперица, Лехово, Марикостиново, Тополница, Петрово и Дрангово.

Гръцкото настъпление се забавя, защото гръцките войници се впускат в грабежи на покъщнина и добитък по българските села. В това време българските сили се окопават около Рупите и гара Ген. Тодоров.

Правителството изпраща зов за помощ до секретариата на ОН в Женева и разпорежда на българските войскови части да се въздържат от военни действия. Непосредствената цел на гръцката армия е да превземе гр. Петрич и оттам да си отвори пътя по долината на р. Струма.

Освен с малобройната българска войска обаче гръцката армия се сблъсква с една добре организирана сила в този район - четите на ВМРО. След края на Първата световна война ВМРО възстановява своята революционна дейност и изгражда на територията на Пиринска Македония много стройна военна организация.

Към 22 октомври, в момента на гръцкото нахлуване, ВМРО е събрала за отбраната на Петрич около 4 500 четници, разделени в пет отряда, които заемат позиции около града.

Най-ожесточени са сраженията на 22 и 23 октомври, когато гръцките войски от юг и от запад започват настъпление, подкрепено с артилерия и авиация. Гръцката армия открива силен оръдеен огън по гарите Петрич и Марино поле. И все пак в сраженията през тези два дни гръцкото настъпление е спряно от четите на ВМРО.

На 25 октомври гръцката армия предприема ново настъпление срещу Петрич и отново е отблъсната. Гръцкото настъпление спира. В следващите дни на някои участъци на фронта гърците са разбити и минават в отстъпление. При това цял един гръцки полк, отделил се от основните сили, е обкръжен и напълно унищожен от дейците на ВМРО.

На 27 октомври ОН разпорежда на Гърция незабавно да прекрати военните действия срещу България и изпраща към района военни представители на Англия, Италия и Франция.

На 28 октомври гръцкото правителство издава заповед за изтегляне на своите войски от българска територия. Гръцката армия се изтегля безславно, понесла поражение не от редовна войска, а от мобилизирани чети на ВМРО, селяни и доброволци.

На 29 октомври Съветът на ОН назначава специална анкетна комисия да разследва конфликта. Анкетната комисия констатира, че са опожарени 12 български села, 15 000 бежанци са напуснали родните си места, а цивилните жертви от Петрич и околните села са около 40 души.

На основата на доклада на комисията Общото събрание на ОН осъжда Гърция като агресор и отрежда да бъдат заплатени на България репарации в размер на 30 млн. лв.

Така приключва необявената 10-дневна война между Гърция и България и за пръв и последен път едно решение на ОН е изпълнено и влиза в сила. В тези събития България показва, че макар и разоръжена и без армия, има народ, който е сплотен и готов да спре всеки агресор.

Няколко месеца по-късно гръцкият министър-председател ген. Пангалос е свален от власт, съден и разстрелян за позора, който е донесъл на Гърция.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


17 Георги Гърков 05.11.2013 | 22:06
духай бе смотаняк
16 Георги Гърков 05.11.2013 | 22:05
ОТ ТОВА МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ УНИКАЛЕН ФИЛМ !!! ДАНО НЯКОЙ ГО ЗАБЕЛЕЖИ !!!
15 Hristo Hristov 31.10.2013 | 00:56
Радвам се на победата, но си мисля, че ако бяхме погърчени, поне сега щяхме да имаме пенсии от 1000 евро и Европа щеше да ни опрощава дълговете, а сега комунистите взимат заеми, пълнят си гушките, а ние и нашите деца ще плащаме до девето коляно :(
14 Калин Сиромашков 30.10.2013 | 17:40
Всичко хубаво, ама ген. Пангалос не е бил съден и разстрелян за нищо! Верно, тази война слага край на политическата му кариера, но не е съден за нищо подобно и си умира от естествена смърт на 26/02/1952 г., на 74 години...
13 Ангел Маринов 27.02.2012 | 13:48
Това е “заспалия, покорен, робски, безличен, безразличен и т.н.“ български народ. Това го знаят всички плювачи и за това искат да го смачкат и унищожат.
12 junks junks 27.11.2011 | 10:41
Г-н Драго Каменов не се чуди че е имало артилерия.Стари хора са ми разказвали колко оръжие се е скрило.Българинът не е глупак все пак и сега има скрито оръжие
11 Konstantin Kondurov 24.11.2011 | 22:18
Искали са да ни погърчат и са го направили ,цяла северна Гърция е била наша, и до ден днешен по възрастните знаят български,но вече нищо не може да се направи
10 Drago Kamenov 02.11.2011 | 16:13
"...към границата се отправят подкрепления, състоящи се от 9 роти с 18 картечници и 12 оръдия.." Добре де, нали не сме имали артилерия? Какви са тези оръдия?
9 Svetlana Prodanova 29.10.2011 | 12:31
Поклон пред саможертвата и героизма на БЪЛГАРСКИТЕ ЧЕТНИЦИ И ВОИНИ!
8 Svetlana Prodanova 29.10.2011 | 12:28
Съединението прави силата. Поклон пред саможертвата и героизма на БЪЛГАРСКИТЕ ЧЕТНИЦИ и ЗАГИНАЛИ БЪЛГАРСКИ ВОИНИ!
7 Veska Nikolaeva 28.10.2011 | 18:06
Браво!-"Народ, който е сплотен и готов да спре всеки агресор!"
6 Andon Bakalov 28.10.2011 | 18:01
Нещо повече (в сатията това е пропуснато) - с част от репарациите - 1 200 000лв., се обезщетяват засегнатите от военните действия жители на района и защитниците на Петрич, но родолюбивите петричани се отказват от обезщетението и със средствата започват строеж на училище. Парите, обаче са недостатъчни за завършването на започнатия строеж и петричани се самооблагат за да довършат сградата. Горд съм, че съм потомък на тези петричани, но съжалявам, че този патриотичен дух вече го няма.
5 Evelina Ivanova 28.10.2011 | 17:01
Никога не бях чувала за това безумие, но се радвам и гордея как приключва историята, с победа за нас!!!Наистина сме славен народ, добре че са хора като вас да ни го припомнят от време на време, благодарности за това!!!Българи юнаци!!!
4 Алекс Г. 28.10.2011 | 16:21
Гърците винаги сме ги мачкали в историята. Едно изключение прави, когато на власт е цар Самуил и тогава България е под Византийско робство. Няма да забравя как по време на Първата световна война сме ги размазвали на фронтовете и дори гък не са могли да кажат.
3 Георги Петров 28.10.2011 | 16:10
Много добра статия! Такива славни времена трябва да ни се припомнят. За да знаем какви хора сме имали в миналото. Гърците винаги са искали да ни завладеят и да ни погърчат. Типичен пример затова е турското иго, когато гърците са се опитали да ни изгорят книжнината и да лансират в църквата техните гръцки книжа ...
2 Plamen Tankov 28.10.2011 | 15:13
Много полезна статия!!!!!!!!
1 Петър Стоянов 28.10.2011 | 09:33
Адрияне, страхотна статия си написал! Аз наистина не знаех за тази война, и ми се иска информацията за нея да се популяризира, защото именно в такива неравностойни сражения се показва същността и характера на българския народ от онова време. Казвам от онова време, защото сега все едно не сме вече този народ и не прадедите ни са водили тези битки, а хора от друга планета. Мъчно ми е, че сега няма да има такава борбеност, защото прекалено много сме вкусили от свободата и сме забравили миризмата на кръв! Нека има повече такива статии във вашия сайт!

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.