Плевнелиев пак се прояви: Единствен от ЕС отиде при Ердоган

"Братската прегръдка с Реджип ни вкарва във война с Русия, смята Сидеров

по статията работи: iNews.bg | 29.08.2014 | 10:59
Плевнелиев пак се прояви: Единствен от ЕС отиде при Ердоган
БТА/AP

Президентът Росен Плевнелиев пренебрегна хладното отношение на ЕС към Ердоган и присъства на встъпването му в длъжност като президент. В Анкара той се нареди до държавните глави на Косово, Босна, Того, Бенин, Албания, Македония. Нито една страна от ЕС не уважи на подобно ниво церемонията, информира в. "Преса".

Големите западни държави предпочетоха да изпратят делегации с по-нисък ранг и така дадоха израз на недоволството си от авторитарното управление на турския лидер.

През последната година и половина Ердоган получи много критики за жестокото потушаване на протестите за парка "Гези", цензурата над медиите и интернет и масовите чистки на неудобни лица в полицията, прокуратурата и Висшия съдебен съвет.

Ето защо на пишната церемония присъствали 90 делегации, но само 15 са били представени на най-високо политическо ниво. А САЩ дори са изпратили редови дипломат, временно управляващ на посолството в Анкара.

Нашият президент обоснова присъствието си на церемонията с това, че "Турция е добър съсед и стратегически партньор в усилията на страната ни да диверсифицира доставките на природен газ".

По време на церемонията българският държавен глава предаде на президента Ердоган, първият турски държавен глава, избран на преки избори, поздрави от страна на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

На летището в турската столица президентът Плевнелиев беше посрещнат с почетен военен строй. В Анкара Росен Плевнелиев подчерта, че с постигнатите икономически успехи Турция се е утвърдила като важен център за търговия и инвестиции в нашия регион.

Реализацията на инфраструктурни проекти като магистрала "Марица", железопътният тунел под Босфора, както и изграждането на скоростна железопътна линия между Пловдив и Истанбул, дават възможност и за България да се позиционира "като център за една много по-широка търговия между Европа, Турция, Близкия изток и Азия като цяло", посочи президентът.

България и Турция имат обща амбиция да насърчат взаимните инвестиции и да удвоят двустранния стокообмен през следващите години, който за 2013 г. достига 4,7 млрд. долара. Турция заема второ място след Германия в износа на страната ни.

"Това е изцяло в интерес на българската икономика и ще създаде работни места и икономическа перспектива", коментира още Росен Плевнелиев.

По думите на държавния глава Турция е изключително важен партньор в усилията на страната ни да диверсифицира доставките на природен газ. "България плаща много висока цена за това, че зависи от един доставчик и от една тръба", отбеляза президентът и добави, че чрез бъдещия газов интерконектор с Турция ще можем да купуваме природен газ от Азербайджан, Катар и от други държави от региона, тъй като Турция разполага с необходимата инфраструктура.

През септември предстои президентът Плевнелиев, заедно с други държавни глави от региона, да присъства в Баку на първата копка на Трансадриатическия газопровод. Като друга възможност за развитие на двустранното сътрудничество в сферата на енергетиката, държавният глава отбеляза увеличаването на износа ни на електроенергия за Република Турция.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че добрите отношения между двете страни следва да бъдат основа за намирането на трайно решение на транспортните въпроси по общата ни граница. "Логистиката е традиционна индустрия за България и само заедно с турските колеги можем да намерим дългосрочно решение за транспортните услуги на европейските компании, доставки и поръчки в цяла Азия", заяви държавният глава.

Президентът изрази очакването си и за по-тясно сътрудничество между България и Турция в сферата на туризма. Повече от 20 милиона туристи на година посещават Турция и се очаква новото летище в Истанбул да разполага с капацитет за обслужване на 150 милиона посетители, което също създава предпоставки за по-активно партньорство в туристическия обмен, отбеляза държавният глава.

"Трябва да работим за доверие, разбирателство, партньорство, инвестиции и търговия. Всичко това се постига, когато надграждаме отношенията си, и като президент искам да бъда символ именно на надграждането на българо-турските отношения", коментира още президентът Росен Плевнелиев.

От своя страна лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че "сега в момента имаме президент, който е на път да ни вкара във война с Русия, и който е готов мило и драго да дава само и само, за да се прегърне. С кого? Къде мислите, че е сега Плевнелиев? На имота си в Халкидики? Не. На имота си в Черноморец? Не. На някой друг имот от многото си имоти? Не. Уважаеми българи, сега, в момента президентът Плевнелиев е в братска прегръдка с Реджеп Тайип Ердоган – турският президент”.

Лидерът на "Атака" припомни, че преди да встъпи в президентска длъжност Ердоган е бил два мандата премиер. Сидеров подчерта, че Ердоган е този, който иска Турция да се върне в границите от 16-17-ти век, и в тези граници да вкара и България.

Той обърна внимание на факта, че Плевнелиев е единственият президент на страна от Европейския съюз, който е отишъл на крака за церемонията.

"Но Росен Плевнелиев е "за”. Той и неговата партия ГЕРБ са "за”. Защото когато посочваме Плевнелиев, като единственият управляващ България в момента, трябва веднага да си дадем сметка от кого той е сложен там. От този, който го чукаше по челото, когато стана президент – Бойко Борисов, т.е. ГЕРБ управлява в този момент България тотално – президент, правителство, нисши ешелони на властта, висши – те не бяха пипнати по време на управлението на кабинета "Орешарски””, добави Сидеров. Той подчерта, че и в съдебната система голяма част от магистратите са сложени от ГЕРБ.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.