Разузнаването установило 120 души, пряко свързани с „Ислямска държава“

„Данните са показателни за наличието на реална заплаха от „Ислямска държава“ за сигурността на държавите от региона“, предупреди бригаден генерал Георги Миленов, заместник-директор на Националната разузнавателна служба

по статията работи: Филипа Тодева | 11.09.2015 | 18:57
Халифатът, както джихадистите си го представят
Повече за:

За една година Националната разузнавателна служба е придобила данни за 370 души, които имат отношение към "Ислямска държава". Около 120 от тях имат директни връзки с "Ислямска държава", а другите са съпричастни под някаква форма към нейната дейност. Това заяви на годишната конференция "Сигурността в Югоизточна Европа" бригаден генерал Георги Миленов, заместник - директор на Националната разузнавателна служба.

144 от установените, свързани с джихадистире, имат някакво отношение и към страните от Югоизточна Европа. Някои от тях се намират в държави от региона и в момента или са преминали преди. "Данните са показателни за наличието на реална заплаха от "Ислямска държава" за сигурността на държавите от региона", коментира зам.-шефът на разузнаването. Той подчерта, че има опасност завърнали се вече джихадисти да организират терористични актове на териториите на страни от региона.

1520715

Той припомни, че наскоро разузнаването на Босна обяви, че за последните години са установили в страната 3000 свързани с Ислямска държава души – симпатизанти, поддръжници и др. "Тези цифри могат да накарат всеки от нас да се замисли съвсем сериозно колко далеч от нас е "Ислямска държава" и колко е далеч конфликтът, който предизвиква", коментира ген. Миленов.

Бригаден генерал Миленов представи доклад на българското разузнаване относно дейността на джихадистите и последиците от нея за последната година.

"Точно преди да дойда прочетох едно изказване на австралийския военен министър, който предвижда, не ми е ясно на какво основание, но във всички случаи – базирано и на разузнавателни данни – участие във военно-въздушните операции на коалицията за следващите 2-3 години. Коментарът и тълкуването оставям на вас", добави той.

Военен потенциал на ИД

Не зависимо от атаките на различни сили срещу "Ислямска държава", тя съхранява в голяма степен военния си потенциал. Продължава да привлича нови поддръжници и чужди терористични бойци и да придобива допълнително въоръжение, включително и тежко като танкове, БТР-и, зенитни установки и др. Числеността на бойците според различните оценки варира между 20 000 и 30 000, някои партньорски служби цитират и числа до 50 000. Чуждите бойци в групировката са общо между 12 500 до 15-16 000 от над 80 страни. В този контингент доминират представителите на Близкия Изток и Северна Африка. Бойците от европейските държави са между 3 700 до 5 000, около 2200 са от Китай, 1500 до 2000 са от Северен Кавказ, над 200 са от САЩ. Бойците от Западните Балкани наброяват между 700 и 900 души, но е възможно да са повече. Те са основно от Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Македония и Санджак в Сърбия, но има и единични случаи от Хърватия и Черна гора. От началото на тази година се установяват и редица случаи на дезертиране на чужди бойци от Халифата, конкретно в районите на Ракка в Сирия. Ислямска държава е взела сериозни мерки за пресичане на тази тенденция. Показателен в това отношение е и установеният опит за преврат и бруталните действия от ръководството за ликвидирането на участвалите в заговора.

Финансови и логистични възможности

Тези възможности на "Ислямска държава" са сериозни. Организацията разполага с добри финансови приходи предимно от износ на петрол и криминални дейности, нелегитимни такси, рекет, откупи за отвличания, продажба на исторически и други ценности, възлизащи на около 30 до 50 милиона щатски долара месечно! Загубата на достъпа до някои експлоатирани до неотдавна от Ислямска държава петролни полета и унищожаването на контролираните от джихадистите съоръжения вероятно са намалили в определена степен финансовите и логистичните им възможности, но до голяма степен те продължават да бъдат добри.

Противопоставящите се сили в Ирак и Сирия

На територията на Ирак срещу "Ислямска държава" действат националните въоръжени сили, армията, структурите за сигурност, кюрдските сили "Пешмерга", доминираното от шиитските милиции опълчение и някои сунитски племенни въоръжени групи.

На територията на Сирия във военни действия срещу джихадистите се ангажират лоялните на режима сили, макар и сравнително рядко и то предимно с удари от въздуха, някои структури на сирийската въоръжена опозиция, включително свързаният с "Ал Кайда" фронт "Ал Нусра", сирийската свободна армия и други неислямистки формирования като кюрдските подразделения за народна отбрана.

1543386Независимо от сериозната военна подкрепа от Запада на тези сили, помощ се оказва на някои от умерените опозиционни структури, на този етап те нямат необходимия потенциал, за да неутрализират напълно или да отслабят сериозно джихадистката групировка.

Кампанията на коалицията срещу "Ислямска държава" нанася поражения, но нейният ефект е сравнително ограничен. Групировката предприема действия за защита на състава си, включително, като разполага свои командни центрове в райони с цивилно население.

Докъде се простира Халифата

Офанзивата на "Ислямска държава" през юни миналата година и обявяването на халифата доведе до безпрецедентна ескалация на напрежението в и без това кризисната обстановка в Близкия Изток. Оттогава до момента активността на джихадистката групировка продължава да има силен дестабилизиращ ефект не само в местен и регионален, но включително и в страните от нашия регион. След мащабните военни действия срещу "Ислямска държава" в Ирак, групировката е загубила някои съществени позиции, но е успяла да заеме други и то от стратегическо значение – град Рамади и в най-голямата провинция – Ал Анбар. През последните месеци в Ирак "Ислямска държава" концентрира усилията си приоритетно върху съхраняване на заетите от нея територии и се противопоставя ефективно на действията на иракските сили за сигурност при опитите им за възвръщане на контрола над Рамади. Предприела е засилени мерки за сигурност в града и е в готовност за посрещане на засега забавяната офанзива за освобождаване на Мосул в Северен Ирак.

1562949В Сирия "Ислямска държава" укрепва позиции в североизточната част на страната, в района на Ракка – града, известен като сирийската столица на Халифата. Но трябваше да се изтегли от зоните, близки до границите с Турция под натиска на кюрдските отряди за народна самоотбрана. Групировката успя да заеме стратегически позиции в районите на Палмира и на подстъпите към столицата Дамаск, като предвижда нови действия за разширяването им.

Бомбандировките от страна на водената от САЩ международна коалиция срещу "Ислямска държава" продължават интензивно, в това число и с по-широк кръг от участници като Турция, Австралия и др.

"Ислямска държава" изгражда своя администрация и други структури на територията на т.нар. Халифат в съответствие с шериата. Още от края на миналата година обаче предишната широка подкрепа от страна на местното сунитско население за групировката е започнало да отслабва, като сред причините са разочарованието от определени действия на джихадистите – масовите и зрелищни екзекуции, поругаването на религиозни храмове, въведените в съответствие с шериата стриктни норми на социално поведение и брутални наказания за неспазването им, налагането на ограничения по отношение на образованието и много други.

Активност в регионален и глобален план

Освен Ирак и Сирия, потенциално застрашени от "Ислямска държава" на този етап са Саудитска Арабия, Йордания, Ливан и Турция. След офанзивата в Сирия и Ирак, групировката е установила свое присъствие в страни като Алжир, Либия, Тунис, Египет, Ливан, Нигерия, Афганистан, частично в Пакистан, Йемен, Индонезия и Малайзия. Тези развития и наличието на голям контингент чужди, включително европейски бойци джихадисти създават предпоставки групировката да генерира рискове и заплахи за сигурността и в глобален план. Има риск и за страните от Югоизточна Европа.

1383163Основните рискове включват радикализацията на мюсюлманските общности в някои от европейските страни. Напоследък това ясно се установява в Западните Балкани, като ИД изгради свои структури, ангажирани с набирането на бойци доброволци и организиране на изпращането им в конфликтните зони. В някои случаи тези структури осигуряват и базисно военно обучение за бойците на място. Втори основен риск е свързан със завръщането на бойци от региона, които са радикализирани и с добър боен опит.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.