Решено: НРС - за премиера, НСО - за президента

Не е имало теза един вицепремиер да поеме управлението на всички специални служби

по статията работи: Ивелина Георгиева | 25.04.2012 | 16:55

Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) показа, че има национална воля да се провежда единна национална политика по въпросите на сигурността и отбраната в страната. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след заседанието на съвета.

Независимо от проведените реформи, дейностите на институциите и органите на сектора в сигурността изостават в редица области от изискванията на динамичната и бързо променящата се среда. Като причини за тази ситуация Плевнелиев посочи политиката и управлението на тези дейности, както и структурите им, които не функционират в единно правно пространство.

"Недопустимо е повече от 22 години Националната разузнавателна служба (НРС) и Националната служба за охрана (НСО) да работят без закони и без парламентарен контрол", заяви държавният глава.

Членовете на КСНС са постигнали единодушно съгласие, че е необходимо да се изгради по ефективен механизъм за управление на процесите и дейностите по защита на националната сигурност. Необходим е общ устройствен закон, който да регламентира принципите на изграждане и функциониране на службите за национална сигурност и да регламентира координацията и взаимодействието между тях, както и механизмите за ефективен контрол върху дейността им.

Участниците в КСНС са постигнали съгласие и за необходимостта от изготвянето на закон за НРС и НСО, които да са в съответствие с общия устройствен закон. Те намират за целесъобразно НРС да премине към МС, а НСО да остане на подчинение към администрацията на президента.

Министерски съвет трябва да определи общите принципи и методики за разработване на общия устройствен закон и проектозаконите за специалните служби. Президентската институция и Министерски съвет трябва да създадат необходимата организация за разработването на проектозаконите и на общия устройствен закон за националната сигурност.

На съвета са сметнали за необходимо Министерски съвет да внесе ънблок в Народното събрание проектите за устройствен Закон за националната сигурност и на законите за НСО, НРС и Военното разузнаване до декември 2012 г. Внесените закони трябва да бъдат приети до април 2013 г.

КСНС се убедени върху становището, че установяването на ефективен парламентарен контрол трябва да бъде съществен елемент от реформите в сектор сигурност, посочи държавният глава.

Всички са на мнение, че министър-председателят не трябва да преупълномощава, когото и да било във връзка с неговите функции като председател на Съвета за сигурност към Министерски съвет. Затова и премиерът остава еднолично управляващият този орган. Плевнелиев загатна, че и министърът на финансите, независимо кой е той, ще има своето място в Съвета за сигурност и тази промяна ще бъде направена скоро.

Предложението министърът на финансите да участва в Съвета по сигурността е отправено от вицепремиера и външен министър Цветан Цветанов. Според него няма, как да бъдат изключени от темата за сигурността митниците и данъчните служби.

Плевнелиев посочи, че никога не е имало теза, в която отделен вицепремиер да поеме управлението на всички специални служби.

Премиерът Бойко Борисов уточни, че никога и по никакъв повод не е говорено пред него за назначаване на трети вицепремиер.

По темата за енергийната сигурност на страната членовете на КСНС се обединяват, с изключение на БСП, около становището, че енергийната сигурност е свързана с реализирането на комплекс от мерки за енергийна диверсификация и енергийна ефективност. Те приемат, че е необходимо да се изготви пакет от мерки за намаляване на зависимостта на България от внос на енергийни ресурси включително, чрез концесиониране на собствени находища за повишаване на енергийната ефективност. Трябва да се ускори работата по проектите за диверсифициране на енергийните трасета включително, чрез ускорено изграждане на междусистемните газови  връзки.

Постигна се и съгласие, че е необходима държавна програма, която да насърчи инвестициите в енергоспестяващи технологии. Тази програма трявба да бъде изведена като национален приоритет, каза Росен Плевнелиев.

"Новият голям приоритет на България се казва енергийна ефективност", посочи той.

Категорично няма консенсус по втората точка от дневния ред за енергийната ефективност, защото се заобикаля и не се дават ясни отговори за бъдещето на атомната енергетика, както и за отказа от икономическия обоснования, какъвто бе АЕЦ "Белене", посочи лидерът на БСП Сергей Станишев. Той добави, че няма как БСП да подкрепи един текст, в който има не малко рационални неща като диверсификация на доставките, енергийна ефективност, но се заобикалят същностите.

"Не видях ясна концепция от страна на правитеслтвото, за това как се гарантира енергийната сигурност за страната, какви са прогнозите за потреблението и какъв е енергийния микс", поясни Станишев.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Самуил Борисов 25.04.2012 | 22:01
НОВИЯТ ПЕРФЕКТЕН ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ Е ВЕЧЕ ФАКТ. Предлага 50% от своите доходи. Трябва ви покана : Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108 Покани приятелите си преди те да са го направили! WAZZUB е нова социална мрежа в търсачките като Google и Facebook, но с много повече съдържание: Това ще са 7 кутии.Поща, Търсачка, Новини, Социална мрежа, Видеопортал, Игри, Базар, Любими линкове. Всичко това ще бъде в една начална страница. 4 май 2012 ще бъде деня на официалното представяне. Покани да се регистрират безплатно много хора, защото с един прост и-мейл, изпратен на всички ваши приятели, може да ви гарантира $ 1 на човек регистрирал се чрез Вас и $ 1 на човек регистрирал се чрез Вашите приятели . За 5 поколения е възможен един месечен доход за хиляди долари до живот! 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00 Всъщност WAZZUB (за разлика от други социални мрежи, които печелят милиарди долари, само защото ние компютърните потребители използваме техните услуги), предлага 50% от своите доходи на тези, които на този стартиращ етап , помогат за създаване на мрежа от потребители. WAZZUB е първият проект в световен мащаб, който дели печалбата си! Изглежда невероятно, но всичко е вярно! WAZZUB е създадена като експеримент през 2007 г., с над 3,5 милиона долара, вече инвестирани. Това е първата глобална общност, която ще плати на своите потребители , само заради избор си: www.perfectinter.net като тяхна първа страница (HOMEPAGE). Денят за плащане остава 15 май 2012 на всички, които са се регистрирали и имат повече от 3 поканени човека. $Factor ще се трупа до 3май. След 4май ще започнете да събирате "Deal points". Тези "точки за сделка" ще бъдат разменяни срещу стоки, услуги, отстъпки и др. от базара на WAZZUB. "Точките за сделка" ще се трупат всеки месец въз основа на това колко хора сте поканили. Така че, може да натрупате точки за няколко месеца и да ги размените за нещо, което желаете. Членовете регистрирани преди 3май освен доларфактор ще трупат и "dealpoints". Тези които се регистрират след това ще имат само "dealpoints', но също ще ги трупат всеки месец, като заплата. След 3май, когато приключи трупането на $Factora в личния профил на всеки ще има информация за неговия фактор и за начините, по които иска да му бъде плащано.Там ще се попълнят данните за Pаypal, Allertpay, банкова сметка - кой каквото има. Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108
5 elenko picha 25.04.2012 | 17:47
Или поне така звучи :)
4 Victoria Peshev 25.04.2012 | 17:15
Разумно решение.
3 Самуил Борисов 25.04.2012 | 17:09
НОВИЯТ ПЕРФЕКТЕН ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ Е ВЕЧЕ ФАКТ. Предлага 50% от своите доходи. Трябва ви покана : Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108 Покани приятелите си преди те да са го направили! WAZZUB е нова социална мрежа в търсачките като Google и Facebook, но с много повече съдържание: Това ще са 7 кутии.Поща, Търсачка, Новини, Социална мрежа, Видеопортал, Игри, Базар, Любими линкове. Всичко това ще бъде в една начална страница. 4 май 2012 ще бъде деня на официалното представяне. Покани да се регистрират безплатно много хора, защото с един прост и-мейл, изпратен на всички ваши приятели, може да ви гарантира $ 1 на човек регистрирал се чрез Вас и $ 1 на човек регистрирал се чрез Вашите приятели . За 5 поколения е възможен един месечен доход за хиляди долари до живот! 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00 Всъщност WAZZUB (за разлика от други социални мрежи, които печелят милиарди долари, само защото ние компютърните потребители използваме техните услуги), предлага 50% от своите доходи на тези, които на този стартиращ етап , помогат за създаване на мрежа от потребители. WAZZUB е първият проект в световен мащаб, който дели печалбата си! Изглежда невероятно, но всичко е вярно! WAZZUB е създадена като експеримент през 2007 г., с над 3,5 милиона долара, вече инвестирани. Това е първата глобална общност, която ще плати на своите потребители , само заради избор си: www.perfectinter.net като тяхна първа страница (HOMEPAGE). Денят за плащане остава 15 май 2012 на всички, които са се регистрирали и имат повече от 3 поканени човека. $Factor ще се трупа до 3май. След 4май ще започнете да събирате "Deal points". Тези "точки за сделка" ще бъдат разменяни срещу стоки, услуги, отстъпки и др. от базара на WAZZUB. "Точките за сделка" ще се трупат всеки месец въз основа на това колко хора сте поканили. Така че, може да натрупате точки за няколко месеца и да ги размените за нещо, което желаете. Членовете регистрирани преди 3май освен доларфактор ще трупат и "dealpoints". Тези които се регистрират след това ще имат само "dealpoints', но също ще ги трупат всеки месец, като заплата. След 3май, когато приключи трупането на $Factora в личния профил на всеки ще има информация за неговия фактор и за начините, по които иска да му бъде плащано.Там ще се попълнят данните за Pаypal, Allertpay, банкова сметка - кой каквото има. Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108
2 Никита Т 25.04.2012 | 17:06
Мисля, че ще си спазят обещанията. Нямат право на издънка.
1 Svetlana Koleva 25.04.2012 | 17:05
Точно така-енергийна ефективност.И като са казали че ще построят Газова Централа в Белене ,значи ще я направят.

ТВ програма

Кино

  • Сега Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /18 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /42...
  • 00:15 Отблизо /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /27 епизод/п/
  • Сега "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.2
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.2
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 1
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.