СДС разчита на нов морал и липсата на агенти от ДС в листите

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов в интервю за iNews

по статията работи: Ивелина Георгиева | 02.05.2013 | 14:13
СДС разчита на нов морал и липсата на агенти от ДС в листите
iNews/Радила Радилова

Досега в нашия импровизиран предизборен дебат получихте обещание за по-високи доходи в следващите 3-4 години от лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Лидерът на ДСБ Иван Костов пък разкри какво смята да направи дясната формация, ако спечели доверието на избирателите на изборите.

Яне Янев, от РЗС се закани, че туризмът ще стане локомотивът, който ще изтегли и земеделието.

Председател на Единна народна партия (ЕНП) и водач на листи в Пловдив-град и Пловдив-област Мария Капон разкри подробности около скандалните записи от последните дни и с кого би се коалирала ЕНП.

А Борислав Сандов заяви, че амбицията на ПП "Зелените" е да са пета политическа сила в Народното събрани. 

Предизборният дебат в iNews продължава с основните позиции на Съюза на демократичните сили за бъдещото управление на страната. В разгара на дебатите потърсихме лидерът на СДС Емил Кабаиванов, който представи акцентите и основните моменти, залегнали в програмата на партията.

- Коя поред политическа сила ще бъдете в парламента и целите ли се в министерски постове?

- Мястото на Съюза на демократичните сили в 42-рото Народно събрание ще бъде определено от българските избиратели на 12 май. При предизборните си срещи в различни региони на страната виждам, че хората искат промяната, както я заявиха с протестите през февруари тази година. Промяна, която да сложи край на задкулисните договорки, на икономическите и политически картели. Съюзът на демократичните сили нееднократно доказа, че е скъсал тази пъпна връв и за нас няма връщане назад. Ние не само декларираме, а и на дело започнахме на чисто.

На какво залагате в управленската си програма? Във финансовата политика, в здравеопазването, в образованието, в социалната политика?

Предимно на новия морал в политиката, на новите и необременени с моделите на прехода и отговорни лица, на хора, доказали себе си професионално, които са лидери на обществено мнение и носители на доверие. Заедно с тези личности ние настояваме незабавно да се реформират системите на здравеопазването, съдебната, административната и тази на вътрешните работи. Конкретните мерки са описани в нашата програма, но тук по-важно е да кажем, че сме подготвили различни дейности за подобряване на финасовата стабилност на обикновения човек, ограничаване на вредите, нанесени от монополите, и създаване на условия за повече българска продукция.

С коя политическа сила имате допирни точки в управленската си програма. Респективно с коя партия бихте се коалирали?

Все още е твърде рано да се говори за коалиции в следващия парламент. Изборите са след две седмици, а дотогава избирателите трябва да вземат правилното решение за кого да дадат своя глас. Сега всички партии трябва да излязат с истинските си лица, да се освободи от сенчестите лидери, за да може да се направи рационален избор. Съюзът на демократичните сили го направи, ние застанахме пред хората с нашите лица, обединени от общи идеи. Завръщането ни към съюзната форма е още един знак, че при нас лидерството е превърнато в екипност.

Предсрочните парламентарни избори бяха провокирани от протестите. Как ще отговорите на исканията на протестиращите?

На първо място ние определихме една голяма част от първите места в листите си да бъдат запълнени от гражданската квота. В Пловдив, Варна, Велико Търново, Кюстендил и на други места водят професионалисти – лекари, адвокати, успешни кметове, издигнати и подкрепени от местните хора. Наше е предложението депутатството да не се превръща в професия и затова сме дали конкретно предложение, което изисква да не се допускат кандидати, които са били два последователни мандата депутати в Народното събрание. Време е да сложим край на методите от "кръглата маса”, с които ни управляват през всичките години на прехода, затова нека прекратим домогванията на олигарсите до властта.

Кое е първото нещо, което ще направите, ако влезете във властта?

Ние сме били във властта и сме доказали, че когато времената са трудни изборът е един – Съюзът на демократичните сили. Затова на първо място трябва да разберем в какво състояние е държавата. Лесно е да предлагаш и да хвърляш обещания, които няма да как да бъдат изпълнени. В предизборната кампания се наслушахме на подобни лъжи - за стотици хиляди работни места, увеличение на заплати и пенсии, - които са без всякакви доводи и ясен поглед върху финансите на държавата.

Кои хора бихте наредили в един бъдещ кабинет с ваше участие?

Рано, много рано е да се говори за бъдещ кабинет. Само мога да кажа, че разполагаме с достатъчно можещи хора, които са се доказали в своите професии и са готови да помогнат на страната да излезе от тази икономическа и политическа криза.

При представянето на водачите на листи СДС наблегна на това, че не залага на "стари муцуни", а на нови личности без принадлежност към службите. Какъв беше водещия критерии, по който избрахте новите лица на СДС?

В края на миналата седмица излязоха и данните от Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Единствената формация, която няма агенти, доносници, служители или принадлежни към ДС, е Съюзът на демократичните сили. Това потвърждава думите ни, а не както направиха други партии, като тази на г-жа Кунева. Първо заявиха, че са за нов морал, а в последствие са пуснали пипалата на Държавна сигурност в листите си. Ние сме с чист образ пред избирателите си. Изборът на лицата на СДС е един доказан професионалист, с изявено желание да подкрепи каузата на коалицията и да не е участвал в корупционни схеми и провалени управления досега.

Може ли да обясните по-точно, как смятате да отпадне понятието минимална работна заплата, което е част от предложенията на СДС залегнали в предизборната платформа?

Няколко основни са икономическите мерки, които предлагаме в програмата си. Искаме да се въведе минимална почасова ставка, за да се създадат условия за временна заетост. Но трябва да отбележа, че е много важно да има равнопоставеност на двете страни - работодател и работник, за да не се допуска експлотация. Ние предлагаме да се премахне понятието "минималната работна заплата”, като искаме да запазим минималните осигурителни прагове по браншове, така че да се гарантират осигурителните права на хората. Всички заложени мерки са взети от реалния бизнес, от малките и средните предприятия, които не само се задъхват, а са направо смазани от ограничителните режими и бюрократичните процедури, определени от държавата.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Гeорги Георгиев 02.05.2013 | 16:46
СДС е единственият правилен избор ! Със сигурност ще гласувам за тях! №10 за Ясно Дясно!
5 Красимира Георгиева 02.05.2013 | 16:36
СДС е най-добрият избор както за всеки син избиратл, така и за младите хора, които искат да имат добро бъдеще в България!
4 Красимира Георгиева 02.05.2013 | 16:29
СДС е както най-добрият избор за всеки син избирател, така и за всеки млад човек, който иска да има добро бъдеще в България!
3 ivan petruhanov 02.05.2013 | 16:18
СДС започват да ми стават все по-симпатични последните дни. Освен явно, че нямат хора от ДС в листите си, не са готови на всяка цена на и на всичко само и само да са в управлението. Както например Костов, които желая да направи коалиция с БСП и ДПС. Това е скандално! Вижте: http://www.blitz.bg/index.php?news=197062#commentsform
2 Петър Андонов 02.05.2013 | 15:51
Освен, че няма ченгета в листите, СДС залага и на нови лица. В листите няма стари муцуни. Дори лидерът Кабаиванов не е кандидат за депутат. Това доказва, че за СДС властта не е самоцел, а Емил Кабаиванов има качествата да води силен и амбициозен отбор.
1 Иван Петров 02.05.2013 | 15:42
Без ченгета и агенти на ДС в листите си СДС печели доста голямо предимство. На хората, като мен, ни писна 4 години полицейщина, подслушвания и ченгета на всеки ъгъл.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.