Смрад, мизерия и студ сковават бъдещите ветеринари

В рамките на една година проблемът ще бъде решен, обеща деканът на факултета по „Ветеринарна медицина“

по статията работи: Ивелина Георгиева | 04.12.2012 | 10:30  14 Виж всички снимки
Смрад, мизерия и студ сковават бъдещите ветеринари

Специалността "Ветеринарна медицина" е една от най-трудните за изучаване дисциплини. За нея се изисква студентите да се запознаят с органите и структурата на всички видове растения и животни, което означава сериозно залягане над учебниците.

Теорията обаче е една малка част от материала, който изучаващите специалността трябва да усвоят. Без практика още от студентската скамейка никой не може да упражнява професията след време.

Практиката във ветеринарната медицина е скъпо удоволствие и всеки университет, който има честта да предлага тази специалност на студентите си, трябва да разполага с достатъчно средства, за да осигури подходяща материална база на студентите си.

Затова неслучайно ветеринарната медицина е и една от най-скъпите специалности в сферата на образованието. Семестриалните такси са доста по-големи от тези на по-масово разпространените дисциплини във ВУЗ-те. Те варират от 500 до 3500 лв.

Приемът за изучаването на тази специалност също не е лек, а подборът на студентите, които искат да я изучават е доста сериозен. Въпреки голямата борба за прием в специалността, някои от студентите не издържат на напрежението и се отказват от ветеринарната медицина още във втори курс.

В България само два ВУЗ-а предоставят възможност за изучаване на специалността "Ветеринарна медицина". Това са Тракийския университет в Стара Загора и Лесотехническия университет в София.

За част от студентите по ветеринарна медицина в Лесотехническия университет разочарованието от това да изучават така желаната от тях специалност е било твърде голямо при сблъсъка с базата и условията, които им предоставя учебното заведение.

Упражненията на ветеринарите се провеждат в Заразна клиника, която Факултетът по ветеринарна медицина (ФВМ) към Лесотехническия университет ползва под наем от БАН и в Клиниката за дребни животни в Студентски град.

Част от студентите във ФВМ споделиха пред iNews ужаса, с който се сблъскват почти всеки ден, но от съображения за сигурност поискаха да останат анонимни.

"Първо едва намерихме сградата на Заразна клиника, оказа се, че се намира в района на "Гео Милев". По-лошото е, че се намира около гора, има и бунище и е пълно с бездомни кучета и клошари. Пътят до сградата е разбит, няма асфалт, пълно е с дупки и чакъл и дори с джип зимата трудно може да се придвижиш до там. Вътре в сградата е страшна влага и ако се облегнеш на стената, падат парчета от мазилката", разказва студент впечатленията си, по време на упражненията.

"В другата сграда пък в Студентски град е ужасно студено, дограмата е толкова стара и изсъхнала, че като си сложиш ръката усещаш силния вятър навън. Вътре стоиш с яке и излизаме навън да се стоплим през зимата."

"Използва се формалин за дезинфекция по време на опити, който е карциногенен. Насълзяват ти се очите като седиш над препарата. В помещенията мирише на умряло и на мърша, а прозорците не се отварят", споделят студентите как протичат занятията им. 

"В огромен казан за лютеница от едно време се варят кокалите на животните, слагат перхидрол вътре, за да могат да ги избелят и ги варят, за да може да им падне месото. Това се случва, докато студентите са там и се разнася отвратителна миризма. Препаратите за опитите се подготвят в кръглия голям и врящ казан с плоския капак, който го вдигат двама души с две кърпи.

"По време на упражненията по Анатомия в залата на една маса лежи умряло куче, покрито цялото с ларви на мухи. За да му видиш органите трябва да му се отмести опашката и сигурно около 200 мухи излязоха в този момент от там. Уличните кучета са основните препарати по Анатомия.

Всичко е супер нехигиенично и е много опасно, защото може да се заразиш по някакъв начин с нещо. Това са мъртви трупове и не се дезинфекцира по абсолютно никакъв начин. Единствено се минава с вода и гъба, за да се почисти кръвта, а гъбите са с косми по тях."

Само 200 лева се отпускат на година за реактиви по химия, при положение, че трябват 3000 лева на година. Преподавателите взимат назаем от Софийския университет, за да покажат на студентите нагледно нещата. Реактивите са натриев хлорид, спирт, сярна и солна киселина . Реактивите стоят във вивариума при животните, които са десет поколения назад гризачи при невероятно неприятна миризма и фекалии в разядени кашони.

"По Анатомия, за да ни покажат лекциите използват апарат с диапозитиви от 1960 година, при положение, че има мултимедия. Миналата година донесоха плазма с вградена камера, но те не я използват, а предпочитат стария апарат с диапозитивите.

Новите микроскопи са прибрани, защото сме им хабели крушките и гледаме на един микроскоп от памтивека, който така загрява, че направо пари и можеш да си изпържиш яйце отгоре. Качих диоптър с 1,25 откакто съм в тази специалност. Преди една година бях 1.75 диоптър, а сега съм 3", разказва студент.

Запитани дали използват предпазни средства, студенти споделят: "От университета не дават ръкавици, престилки и маски за опитите, всичко си го носят студентите. Преподавателите използват ръкавиците си по 15 пъти, което е изключително нехигиенично. Има една огромна мивка с разлепени плочки, където се мият с остарели гъби.

Между 30 и 50 души на ден минават през тази сграда. Въпреки че вече са се примирили и свикнали с миризмата, не могат да се примирят с мръсотията и с тоталната неподдържаност.

Държавното обучение е 500 лева на семестър, недържавната поръчка е 1989 лева, чужденците плащат по 3500 лева на семестър, а в тази специалност чужденците преобладават.

От много време се говори за местене на студентите в нова сграда, която се намира в района на Божурище, но всичко остава висящо във времето и пространството, твърдят учащите. "Самите преподаватели не знам, как го търпят това нещо, да работят в такива условия. Да седиш в тази гниеща дупка и да миришеш тези гадости, а всичките ни преподаватели са много добри. Ние учим на стари и умрели животни, които веднага си променят облика. Това те затруднява да учиш. Да свалиш кожата и органите на една жаба ти е важно в тази специалност. Проблемът е, че не може да държиш за съхранение 20 дроба на животни в бидон с формалин на пода. Те не могат така да се съхраняват, изсъхват, променя им се структурата и вече нямат нищо общо с истинския орган".

От iNews потърсихме за коментар ръководството на Лесотехническия университет в лицето на ректора проф. д-р инж. Веселин Брезин и декана на Факултета по Ветеринарна медицина (ФВМ) проф. Богдан Аминков. И двамата се отнесоха изключително сериозно към проблема и се съгласиха с оплакванията на студентите относно мизерията в Заразна клиника.

Ректорът проф. Веселин Брезин беше по-снизходителен в определението и описанието на въпросната Заразна клиника. Той заяви, че сградата не е от най-добрите, не е приветлива и обстановката в нея не е особено приятна.

6df22bb8-8257-28d5-0f8e-500d7233a592Проф. Брезин, защо студентите по ветеринарна медицина се обучават в такива лоши условия в Заразна клиника?

- Лесотехническият университет е наемател там, тъй като преди години ни бе отнето правото да ползваме сградата на Ветеринарномедицинския факултет. Имахме намерение по доклад на декана да се вложат малко повече пари там, но впоследствие се разбра, че БАН се съди с Консерваторията. Така че тази сграда в момента е спорен имот и единствената причина, поради която ние не сме вложили никакви средства, това е, че тя няма изяснен статут на собственост.

След като бяхме извадени от Ветеринарномедицинския факултет ние бяхме прехвърлени в тази сграда. Това бе след 2000 година, а спорът за собствеността е от около 2-3 години. Реално ние сме с вързани ръце и нищо не можем да направим.

Това, което сме предприели като стъпки е, че получихме дарение от правителството, което ни предостави 116 дка от едно бивше поделение в Божурище, където ние искаме да изнесем част от клиниките. Сами разбирате, че от едно военно поделение трудно може да стане учебно заведение.

Там има три типа сгради. Едните трябва веднага да бъдат съборени и ние работим по въпроса, други могат да се ползват частично и трети, които с допълнителна инвестиция, биха могли да бъдат оправени. Ние в момента плащаме там по 1600 лева за охрана и в момента правим проучване за кандидатстване по европейски проекти. Вероятно имаме и слабости, но нас ни принудиха обстоятелствата.

Студентите се оплакаха изключително много от мръсотията и неподдържането на хигиена по време на упражненията, което ги кара да се страхуват, че могат да се заразят с нещо по време на занятия?

- Навсякъде слагаме сапун и хартия, където са заявили по катедрите. За Заразна клиника не зная, но по отношение спазването на хигиена нямам никакво съмнение. Студентите дори си имат специални облекла за там.

А за това, че ги е страх вечерно време да излязат от сградата, защото наоколо има клошари, бунище и кучета?

- Заразна клиника е на "Цариградско шосе" в квартал "Яворов", където се продават най-скъпите жилища, ние не се намираме в "Орландовци "или някъде другаде.

От своя страна деканът на факултета по "Ветеринарна медицина" проф. Богдан Аминков отрече някои твърдения на студентите във връзка с отоплението и техниката по време на занятия.

94631cde-6239-fc5a-2589-559123f80b37Проф. Аминков вярно ли е, че микроскопите са толкова стари, че като загреят може да си изпържиш яйце на тях?

- Зная с какво разполагаме и зная, към какво се стремим и какво трябва да постигнем. В рамките на тази година се закупиха за 17 хиляди лева микроскопи, сега ще купим за 50 хиляди лева апарат, който дава възможност рентгеновия образ да бъде дигитализиран. Клиниката за дребни животни в Студентски град в рамките на няколко месеца трябва да бъде променена като външен вид. Факултетът разполага с доста апаратура.

Относно парното, по принцип цялата сграда е на централно отопление, то не е локално и стартира със започването на отоплителния сезон. В някои лаборатории може да има някаква по-ниска температура, но като цяло отоплението е нормално, нали и аз имам там кабинет и водя занятия.

Какво ще предприеме ръководството в краткосрочен план, за да реши проблема?

- Както ректорското, така и деканското ръководство възнамеряваме да направим всичко най-добро и то във възможно най-кратко време. Единият вариант е в Божурище, търсят се и вътрешни варианти, за да може всички тези слабости и пропуски да бъдат отстранени в най-скоро време.

Заразна клиника е въпрос на време. Опциите са две - едната е по-дългосрочна, каквато е вариантът с Божурище. Там има две сгради, които могат да се използват в най-скоро време. Текат процедури относно уточняване на собственост и неща, които са от технологичен характер. Другата опция е старите бараки зад централната сграда на университета да се съборят и на тяхно място да се изградят нови модерни лаборатории.

Аз ще направя всичко възможно, което зависи от мен и в рамките на една година проблемът ще бъде решен.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


28 Pavlina Nikolova 07.12.2012 | 21:27
Като студент във ФВМ към ЛТУ мога да кажар че това е една изключително едностранчиво написана статия, а като всичко едностранчиво - твърде неточна. Студентите, които са писали това, вероятно са от "провалилите се". Да, има много неща, които са зле, за които трябва да отстояваме правата си, но защо избирателно е снимано лошото? Всичко е твърде умишлено и субективно. Интересно защо не са снимани и хубавите неща. ;) Освен това преподавателският колектив е добре подготвен, а именно "хората правят държавата". Голяма част от лекарите имат частна практика и от тях можем да научим много - стига да искаме. Мисля, че по-нататъшният коментар е излишен - който иска, вече ме е разбрал.
27 mariyna todorova 04.12.2012 | 19:32
И как човек да има мотивация да се обучава по такава специалност, имайки предвид условията. после Миро Найденов нека се хвали надлъж и нашир колко добри университети имаме и подготвени кадри.
26 Павел Николов 04.12.2012 | 16:19
Толкова е зле положението, срамота е !
25 Красимира Тачева 04.12.2012 | 14:40
ужас, дано да се намерят пари за тези училища!
24 lou reed 04.12.2012 | 14:25
Ужас не мога да си представя как се работи в такива условия!
23 Beautiful Mind 04.12.2012 | 13:08
Не е истина просто! Това, ако стигне до ЕК голям бой може да ядем! А Бойко що не иде да пререж ленатат там а?!
22 Kremena kremi 04.12.2012 | 13:07
Така, като разгледах снимките, на които съм сигурна, че много ние спестено ми стана много тъжно! Постсоциализма изобщо не си е отишъл, неговия траен отпечатък стои до ден днешен, в пряко съприкосновение с младите специалисти. Най-лото обаче е, че ако го нямаше дори него, сигурно нямаше да има дори такива хора и такава специалност.
21 Beautiful Mind 04.12.2012 | 13:04
А бе не е чак никой. Аз лично познавам доста хора имащи желанието да бъдат вет. доктори. Лошото е, че явно базата ги отказва, както и много тежките изпити.
20 Kremena kremi 04.12.2012 | 13:03
Няма как просто да се съгался. Тук говорим за много голяма мизерия, но това е по вина на университета. Самите студенти казват, че преподавателите са много добри. Условията са зле, а те са рижа на университета, който има собствен бюджет! Моя университет много добре оползотворяваше семестриалните такси, които преди години не бяха толкова високи като тези, но базата си беше супер добра.
19 Raina Knqginq 04.12.2012 | 13:02
Мааалко си противоречиш, но схванахме идеята ти. Наистина е жалко, че едни млади хора, бъдещи лекари трябва да учат в такива мизерни условия!
18 Beautiful Mind 04.12.2012 | 13:01
Не мога да повярвам що за мзиерия цари там! НТрябва незабавно нещо да се направи, тези млади хора, как да учат толкова важна и много отговорна професия, след като позлват токова остаряла и опасна база?!
17 Kremena kremi 04.12.2012 | 13:00
Леле, леле изключително тежки условия наиситна. Имам познат, който завърши ветеринарна медицина в Стара Загора обаче, мисля, че условията там не бяха много по-различни. Как очаквате да има добри специалист, след като работят с толкова остаряла и разрушена база, да не говорим за труповете и хигиената?! Ужасно е. А в същото време се плащат баснословни такси! Къде отиват тези пари?!
16 Крал Лир 04.12.2012 | 12:31
To и в Лесото нямат представа - оставили са ФВМ на произвола. Ветеринарите са нежеланото дете на този университет и макар да вкарват най-много пари от всички студенти като такси и държавни издръжки, те пак са най-игнорираните... Ако трябва да сме честни тези студенти маааалко са преувеличили, ректорът малко послъгва, а деканът маже и прикрива! Но всичко това е вярно, за жалост. В сградата в Студентски град на лекции се седи с якета, Заразна клиника е скрита в горичките зад зала "Универсиада", а "безопасността" на студентите си е тяхна отговорност. Относно нуждата от тази специалност - ветеринарите отговарят и за качеството на месото, което всички вие толкова обичате :)
15 Драго Попов 04.12.2012 | 12:23
За съжаление, цялото ни образование е на този хал! Няма да оправим, преди да започнем да влагаме повече в бъдещето на децата си!
14 София Павлова 04.12.2012 | 12:05
Умопомрачителни условия наистина!
13 pushit realgood 04.12.2012 | 11:52
В България само два ВУЗ-а предоставят възможност за изучаване на специалността "Ветеринарна медицина". Това са Тракийския университет в Стара Загора и Лесотехническия университет в София. Нямах представа, че има такава специалност в Лесотехническия!
12 Georgi Hristov 04.12.2012 | 11:33
Изключително неприятно, като се има предвид, че няма друго учебно заведение в България!
11 raliza gospodinova 04.12.2012 | 11:25
Това е нещо много гнусно и ужасно незнам ако не се вземат бързи мерки колко студенти ще оцелеят при тези тежки условия.
10 Анита Кралева 04.12.2012 | 11:17
ужас, горките, дано да се намерят пари да се променят нещата!
9 apetitna parjola 04.12.2012 | 11:14
и аз това се питам , много добър въпрос
8 Mary Bloody 04.12.2012 | 11:12
Как да развиваме животновъдство и да изнасяме огромни количества животински продукти, ако нямаме подготвени специалисти, които да се грижат за това?!
7 stanimir yordanov 04.12.2012 | 11:08
за какво говорим само , как може такова нещо , а и сме уж европейска държава
6 дрезгав глас 04.12.2012 | 11:07
Толкова много са крали пари навремето, че сега нямат свободни средства един елементарен ремонт да му направят на въпросното място. Абе както и да го погледнем - все българска работа.
5 Баба Пъша 04.12.2012 | 10:53
То не стига, че никой не се засилва да учи ветеринарна медицина, ами и тези, които са се засилили в момента много трудно се справят с една подобна ситуация.
4 nedostapnata moma 04.12.2012 | 10:52
Трябва да се учи ветеринарна ,медицина , няма как , трябва да се помага на животните , да не говорим ,че ветеринарните лекари помагат когато има някакви зарази при животните
3 дълбока мисъл 04.12.2012 | 10:40
Как не ги е срам, отвратително.
2 Жулиета Асенова 04.12.2012 | 10:37
Ааааааааааа, стига бе!!!! Що за лудост е това? Как може да същестува такова място, тази клиника определено й пасва името "заразна", то това не може да бъде реално просто. И за да учат там хорат атрябва да дадат сумай ти пари. Разказите на студентите направо ме шокираха, както и снимките. Дано да се оправи всичко там, вс едно не се намира в София, а в Припят, даже там е по-добре.
1 Liubo Lilov 04.12.2012 | 10:35
Не знаех, че ветеринарната медицина била толкова скъпо платена професия. Лично аз не бих я упражнявал и не виждам как точно би се реализирал успешно един начинаещ ветеринарен лекар в България, имайки предвид условията, които са описали студентите в това писмо.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.