Тежка катастрофа на АМ "Тракия"*

Автобусът, който пътувал за Черноморието, се запалил и преобърнал

по статията работи: Кремена Бедерева | 15.06.2011 | 07:44

Осем души загинаха при тежка катастрофа, станала на магистрала "Тракия" към 1.00 часа през нощта, съобщи бТВ.

Автобусът, в който пътували жертвите, се преобърнал и запалил на 126-тия километър на пътя в посока Бургас. Шестима за загинали на място, а други двама - в болницата, където са откарани със сериозни наранявания.

В автобуса е имало общо 31 пътници. Един от пострадалите – жена - е с опасност за живота. Тя е приета в Неврохирургия на Университетската болница в Пловдив.

Общо шестима също са настанени в болницата – двама в неврохирургия, трима в лицево-челюстна хирургия и един във втора хирургия.

Общо 22 души са били приети в болница след инцидента. След обстоен преглед 14 са освободени за домашно лечение тази нощ.  

Движението в платното в посока Бургас на магистралата в района на катастрофата бе спряно до 7.30 часа днес, припомнят от МВР. Платното край мястото на катастрофата също бе затворено, като по-късно движението по магистралата е възстановено.

Катастрофата е станала с автобус "Мерцедес”, който се движи по маршрутна линия до Бургас. В участъка, в който е станал инцидента движението със 100 километра в час е разрешено – с толкова е карал и шофьорът на автобуса.

Зад волана на автобуса на фирма "Бургас Тур - 90" седял 43-годишен мъж. Той е в добро здравословно състояние и е задържан в ареста за 24 часа. Твърди, че не помни какво точно се е случило. Отрича обаче той да има вина за инцидента, съобщи за бТВ шефът на Областната дирекция на полицията в Пловдив старши комисар Тодор Чонов.

По първоначални данни се работи по две версии за причината за катастрофата - заспиване на водача зад волана и техническа неизправност на машината. Една от версиите е, че лявата задна гума на автобуса е била срязана. Това може да е причина за произшествието.

*Информацията е актуализирана към 9.44 часа.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


50 Borislav Bonev 15.06.2011 | 18:06
За огромно съжаление, жертвите в тази тежка катастрофа, са вече девет на брой. Един от хората, които бяха хоспитализирани тази нощ в болницата в Пловдив, след пътния инцидент, е починал. Интересно ми, след като мине експертизата на возилото - кой ще излезе виновен, и съответно кой ще поеме отговорност и ще понесе последствията.
49 Стамена Георгиева Георгиева 15.06.2011 | 17:21
Извинявай, но останах с такова впечатление. Тепърва ще се изясняват причините довели до инцидента. Само едно няма да се случи и то е, че тези 8 души няма да се върнат и едно малко момиченце на 5 годинки остана сираче. Който е виновен да си понесе последствията, защото справедливостта един ден ще възтържествува. Нямам какво повече да кажа!
48 Draga Mateeva 15.06.2011 | 17:11
Стамена, аз не обвинявам шофьора. Смятам, че причина за катастрофата е техническа неизправност. Цял ден чета от различни места по темата. Автобусът е минал всички прегледи, но е бил стар, имал е проблеми с гумите, поради което често е воден на ремонт. Отговорността трябва да се търси на фирмата "Ентуртранс" и най-вече на собственика й. Той е криминално лице - има издадена присъда от румънски съд за нанасяне на тежка телесна повреда - намушкал с нож в крака румънски гражданин.
47 Стамена Георгиева Георгиева 15.06.2011 | 17:02
Драга за това, че шофьора не е спазвал задължителните почивки, не зависи от него. Всичко си зависи от шефа му. Ако той каже, че трябва да пътува той няма друг избор, защото иначе остава без работа. Такава му е работата и това е практика на всички шофьори. Правила в България не важат за никой!
46 Draga Mateeva 15.06.2011 | 16:59
Това са телефоните, на които може да се търси информация за състоянието на пострадалите от катастрофата: 032/932 280 и 032/932 281.
45 Цвете Жекова 15.06.2011 | 16:52
От "Лев Инс" са заявили, че ще изплатят в пълен размер обезщетение на близките на загиналите и на пострадалите. Задължителната ГО по закон покрива отговорността на водача за нанесените на трети лица вреди. Рискът по застраховката е презастрахователен в най-големите световни презастрахователни компании. Щом е презастрахован от "Лев Инс" ще си поискат обезщетение от съответната друга компания. Обикновено когато застрахователният риск е твърде висок застрахователят може да се презастрахова (т.е. да прехвърли отговорността) в друга, по-голяма компания.
44 Мариана . 15.06.2011 | 16:51
А у нас защо не е задължително слагането на колани в автобусите /изключваме факта, че не във всички има/ ?! Пътувала съм с подобен междуградски транспорт в Чехия и там стюардесата изрично моли пътниците да си ги сложат, дори имаше информационни табели на магистралата...
43 Ани Г. 15.06.2011 | 16:46
Цвете, едва ли! Нашият перфектен съд едва ли ще отсъди в полза на пострадалите, защото българското правосъдие не обича да насърчава народа си, а тези които го прецакват и му взимат парите. Въпроса е дали от самата турска фирма, ще поемат някаква отговорност и дали биха могли да предоставят някакви обезщетения за пострадалите...Макар, че на близките на загинали, едва ли им е до пари сега..:(
42 Draga Mateeva 15.06.2011 | 16:45
Автобусът е бил минал технически преглед на 8 март. По данни от напревени експертизи е имало е счупена греда и 15 см напречен разрез на задната дясна гума. Тахографът не е показвал превишаване на скоростта, обаче има един друг момент - на водача на автобуса миналия месец му е съставен акт от автомобилна администрация за неспазване на правилата за почивка. Може да е бил преуморен.
41 V D 15.06.2011 | 16:43
Това което чухме вчера за Мануела е пълен абсурд, по-голяма глупост не се беше случвала в нашата държава. Той казва, че е отказал парите, но имал ли е друг избор? Разбира се, че не! Помага на момичето, но ако беше внимавал и не се беше мислел за велик, нищо от това нямаше да се случи. Трябва да внимаваме много докато шофираме, защото никой не е застрахован от подобни злополуки, но ако се внимава повече много от тях ще бъдат избегнати. Искрено се надявам Мануела скоро да се оправи и всичко това да свърши, но едва ли!
40 Стамена Георгиева Георгиева 15.06.2011 | 16:43
Цялата ни съдебна система за мен е много объркана. Не може хора отнели живота на други да се оправдават или да получават условни присъди, само защото са известни и са дали много на страната ни. Не може да имаш лепенка на колата, която да казва че е против това да се шофира след употребата на алкохол, а в същото време да го прави и то да причини такава трагедия на няколко семейства.
39 Цвете Жекова 15.06.2011 | 16:36
Borislav, ще ги извади, но въпросът е дали ще стигнат, за да могат от автобусната фирма да обезщетят всички пострадали в катастрофата.
38 Цвете Жекова 15.06.2011 | 16:29
16 юни ще бъде Ден на национален траур в памет на жертвите от катастрофата.
37 Златка Стоева 15.06.2011 | 16:15
Съдийката по делото на Мануела Горсова или е била подкупена, или изнудвана. С тази присъда тя си подронва много жесток авторитета. Това е една гавра с гражданското право, която само в България може да се случи. Много ми е жал за момичето.
36 Криси Митева 15.06.2011 | 15:53
Не знам, но моят приятел му предстои дълго пътуване до Франция, цели три дни!? Направо не знам, дано шофьорите са добри и съвестни, че умирам от страх да не стане нещо с тях, докато стигнат:( А защо, са избрали с автобус, не ме питайте просто:(
35 Станимира Георгиева 15.06.2011 | 15:50
Ами където и да е застрахован, няма значение, тази застраховка няма да върне починалите! А и вече сме наясно, каква добра съдебна система имаме, след като отсъдиха Мануела Горсова да върне парите на Дженерали застраховане, и да изплати разходите по делото на Максим. Нищо не ни е наред, и ние не сме !
34 Borislav Bonev 15.06.2011 | 15:44
Ооо, Цвете, съмнява ме застрахователната компания, за която говориш да извади толкова пари за обезщетение. Все пак не участва друго превозно средство в пътно-транспортното произшествие. По-скоро ще се водят дела за тези обезщетения. Но това сега не е важно, хората ще искат да изпратят своите близки в последният им път...
33 Цвете Жекова 15.06.2011 | 15:28
Автобусът е застрахован в "Лев Инс". Те са сравнително коректни по отношение на плащания. Предполагам, че парите от обезщетението автобусната фирма ще даде на близките на загиналите.
32 Данчо Георгиев 15.06.2011 | 15:20
Дядо ми беше автобусен шофьор - 35 години. Карал от "Чепел" и "Шкода" с каросерия на българският завод в Ботевград, с марката "Чавдар" Той ми е споделял не веднъж, че е много опасно автобусите да се движат с висока скорост, именно защото се увеличава опасността от спукване на гума и изобщо за изтърване на автобуса, а той не е тон и половина като лека кола.
31 Криси Митева 15.06.2011 | 14:47
Замислете се хубаво ВИЕ шофьори, които всеки ден се качвате на колите си и карате както ви е най-добре! За това ли искате хубави пътища, за да може да карате още по-бързо и несъобразено, да се блъскате и да отнемате човешки животи? Само да ви кажа, че в страните в които пътищата са хубави, шоферите им също са "хубави" - дават им книжки по на 14 години, защото им се има някакво доказано доверие, и те карат без да се трошат на 4 месец!! Така, че не всичко е опряло само до това колко сме зле от към управленска гледна точка, ами и до това, колко сме зле като манталитетна такава!
30 Стамена Георгиева Георгиева 15.06.2011 | 13:50
Димитър, напълно си прав, пукат се гумите от раз и то дори чисто нови. Моят приятел кара тир и му се е случвало, както на него така и на колегите му постоянно да пукат гуми, а също и докато карат изведнъж тя се пръсва. За щастие до сега не се е стигало до инциденти, но никак не е изключено. Опасно е с големи превозни средства, трябва да внимаваме когато сме до тях и бързо да бягаме, защото не се знае във всеки един момент какво може да се случи.
29 Dimitar Tanev 15.06.2011 | 13:12
Бонев, под професионалист шофьор имаш предвид че работиш това или че нивото ти е за про????аз като човек който вижда с какви гуми карат рейсове и тирове само за да спестят някой лев ти казвам че е НАПЪЛНО възможно да се спука гума където и да е било.а тази на рейса гърми все едно снаряд е паднал.Такива неща трудно могат да се помнят изцяло, самия мозък е устроен така че при голям стрес да изключва с цел предпазване :)
28 Borislav Bonev 15.06.2011 | 12:57
Много разнопосочни коментари че чуват за причината за трагичното събитие. Шофьорът веднъж помнел, веднъж пък не си спомнял какво се е случило. За мен като професионалист шофьор мога да Ви кажа, че е много трудно да се спука гума на автобус на магистрала - по-вероятно е, шофьорът да е заспал или да е загубил концентрация по някаква причина.
27 Петър Стоянов 15.06.2011 | 12:53
Каквото и да коментираме при това положение - трагедията е факт, и то поредната битка от войната по пътищата е загубена, този път на ниво - автобуси. Утрешният ден е обявен за ден на траур. 5 годишни момиче оцелява, за разлика от родителите си - какво повече да кажем?
26 Sandro Nesta 15.06.2011 | 11:52
Хахах, аз нямам книжка и съответно не шофирам, да те светна само :) И естествено, че няма да ти казвам какво да пишеш - твое гарантирано от Конституцията право е да се излагаш където и както намериш за добре. И мое също. Бъди жива и здрава :)
25 Георги Петров 15.06.2011 | 11:14
Вижте сега, няма лошо да се достига до морето от София за няколко часа, но повечето хора просто не са карали въобще на магистрала и не се движат постоянна скорост. Най-добре е, когато човек се движи с безопасна и сигурна скорост, която да му позволи да реагира във всеки един момент. Все още 50 % от шофьорите в България нямат култура да карат с такава скорост, а и изобщо да се наричат шофьори.
24 Станимира Георгиева 15.06.2011 | 10:56
Ето тук (http://ivomirchev.com/2008/05/mezhdugradskite-avtobusi-s-antiradari/) един младеж е снимал, как слагат в автобусите радари за хубостниците от КАТ , за да могат спокойно да си вдигат скорости до небесата. Аз също съм пътувала по тази линия, и направо се чудя как се оцелях! На този не му падаше под 120 и 130 км/ч! Ами някак си не ми се струва удачно да кара със над 100/120км/ч, защото той точно с толкова е карал ВСЪЩНОСТ, през нощта, пълен автобус с хора, на хлъзгава настилка, защото преди това се изля да вали в цяла България?
23 Иван Цветков 15.06.2011 | 10:56
НАШИЯТ ВОЖД, БОКО-ВЕЛИКИ НА ВСИЧКИ СТРАНИ ТРЪБЕШЕ, ЧЕ СОФИЯ - БУРГАС ТРЯБВА ДА СЕ ИЗМИНАВА З А 4 ЧАСА ! ТАЗИ МЛОУМНА ПСИХОЗА ВЕЧЕ ДАВА И ЩЕ ДАВА В БЪДЕЩЕ СВОИТЕ РЕЗУЛТАТИ !!!
22 V D 15.06.2011 | 10:54
Ти Sandro не се прави на най-примерния шофьор, защото съм убедена, че ти с по-малко от 150 km/h на магистрала не се движиш, така че не ми се прави на много отворен. Разбира се, че не може да кара с 20 km/h, но ако е карал с повече от 110 km/h, защото толкова му е ограничението какво ще кажеш тогава? Нека изчакаме добре, но не сме тръгнали всички да обвиняваме него, просто изразяваме мнение и предположения, а ти не можеш да ми кажеш аз какво да говоря и пиша!
21 Алекс Г. 15.06.2011 | 10:37
Най-доброто решение е да се сложи ограничител на автобусите до 80-90 км\ч, защото превозват хора и не е нормално да шарят по платната на магистралата и да изпреварват с над 120 км\ч. Това е някакво безумие, защото заради спечелени 10-15 минути се рискува живота на десетки пътници!
20 Sandro Nesta 15.06.2011 | 10:28
А напълно възможно е да се изчака например експертизата и да се види какво се е случило, а не да се намеква веднага как шофьорът е виновен. Защото всички умници, които веднага грачат след такава трагедия по телевизии и форуми, искам да ги видя на магистралата като спукат гума при над 90 км/ч например (защото на магистрала не се кара с 20 км/ч все пак) как биха се справили. С магия може би?
19 Златка Стоева 15.06.2011 | 10:28
На една моя приятелка преди години блъснаха дядо й, докато пресичал по пешеходната пътека на зелено! Човекът почина, а онзи, който го блъсна казал: "Ми, че , к'во. Ще го платя".
18 Draga Mateeva 15.06.2011 | 10:26
iNews трябва да направят рубрика "Криминално". Тя ще бъде най-много обновявана и посещавана. Всеки ден такива новини се сервират, че да се чудиш за какво живееш. Ежедневни инциденти по пътищата. Човек да не смее да си купи автомобил, независимо колко прилежно кара не знае кой ще му излезе на пътя.
17 Цвете Жекова 15.06.2011 | 10:20
Напълно възможно е шофьорът да е бил заспал. Много шофьори са недостатъчно отпочинали, недоспали и това влияе върху тяхната концентрация. На тях по закон им се полагат почивки след като са карали определен брой часове, само че някои транспортни фирми изопачават тези норми и съкращават почивките. Затова голям % от катастрофите са заради заспали поради преумора шофьори.
16 даниела колева 15.06.2011 | 10:01
Вярно е , че има куп причини за постоянно случващите се трагедии по нашите пътища,но мисля ,че най-голямята причина е липсата на "кулптура на шофиране" и "култура на пешеходеца"- както шофьор-пътник,така и шофьор-шофьор, шофьор-пешеходец и пешеходец-шофьор. Не се спазват никакви правила на движение от никого....Всеки излязал с автомобила си на пътя е излязал все едно отива на състезание, а останалите пресичат и минават кой от където му падне....Всеки ден се излъчват и показват потресаващи картини....Даваме повече жертви от колкото ако бяхме във война....и продължаваме по стария начин. Мисля ,че нищо няма да се промени докато продължаваме да мислим и действаме като лумпени....БЕЗОТГОВОРНОСТ+БЕЗХАБЕРИЕ=ТРАГЕДИЯ......
15 Илиян Илиев 15.06.2011 | 09:56
Tanev, мене ме е блъскала и всичко си спомням! А шофьора каквото иска да си спомня, но ако е несъобразена скорост си е за пандела!
14 Стамена Георгиева Георгиева 15.06.2011 | 09:54
Разбира се, че той ще го отнесе. Какво се случи с шофьора на автобуса, който в Ямбол помете маса народ и 16 от тях загинаха? Въпреки, че вината не беше негова, той ще понесе всичко, а травмата, която му беше нанесена няма как да изчезне от раз. Не защитавам никого, но който е виновен нека си понесе последствията, защото в никакъв случай загиналите и техните семейства няма никаква вина, а тяхната болка е най-голяма.
13 Dimitar Tanev 15.06.2011 | 09:49
Илиев, ти колко пъти си катастрофирал та чак знаеш кога какво е за да е удобно......шофьора никога няма са си спомни какво точно е станало, просто ще има запечатани моменти в съзнанието като снимки
12 Илиян Илиев 15.06.2011 | 09:44
Според мене много голяма вероятност има шофьора да е карал с превишена скорост! Още повече, че твърди, че не помни нищо от инцидента, по простата причина, че така му изнася да каже след като е виновен! Шофьорите на тия автобуси са пълни безумци и нищо чудно той да отнесе контрата накрая.
11 V D 15.06.2011 | 09:35
Не само на магистралите автобусите се движат с висока скорост, а и на първокласните пътища. Не може ограничението им да е 80 км, аз да се движа с 90 и те ме изпреварват все едно съм спряла. Това е пълно безумие, нехайство и безотговорност от тяхна страна. Мен лично дори ме е страх да пътувам с автобус, предпочитам си моята кола, по-безопасно е.
10 Живка Илиева 15.06.2011 | 09:24
Рано е още да се правят, каквито и да било изводи, но и според мен пътната настилка също би могла да подпомогне инцидента, особено в този участък, който е кръпка до кръпка... Иначе със 120км/ч по нашенските пишман магистрали се кара кажи-речи в аварийната, всичко живо форсира като изтървано, с такава скорост даже тировете те издухват...
9 Стамена Георгиева Георгиева 15.06.2011 | 09:17
Ужасно е всичко което се е случило и ще продължава да се случва. Може ли такава безотговорност и по такъв нелеп и глупав начин да си отиват невинни хора. По БТВ чух, че в болницата се намира и 5-годишно дете, чиито майка и сестра са загинали в катастрофата. Не искам да съм на мястото на хората, които ще му съобщят новината, а още повече на малкото дете, на което вече живота му е очернен.
8 Ани Г. 15.06.2011 | 09:07
Абе кога ще им сложат на тези автобуси едни ограничители на 90км/ч. Къде ще кара с повече - по кърпените ни магистрали или по двупосочните ни пътища, където ограничението и без това е 90км/ч. Вярно,че така до Бургас ще се пътува още 30-45 минути повече, но хората ще пристигат ЖИВИ. Редовно ме минават по магистралата с по 120км/ч. Как може аз да карам с 90-100км/ч, а някакъв изпърдян 100-годишен автобус да ме минава с 120км/ч. ?
7 Криси Митева 15.06.2011 | 09:07
Доколкото разбрах, автобуса е на Ентуртранс-Бургас..чета по форуми, че някой хора често са пътували с тях и е било ужасно -некомпетентни шофьори, спи рали на Ст. Загора за по 2 часа и забягвали на някъде, обърквали плановете на хората и т.н...Просто нямам думи, как може такива некомпетентни фирми да има все още в тази загубена държава??
6 Станимира Георгиева 15.06.2011 | 09:07
Ужас..просто, сякаш не може да се разминем с дни без траур и трагедии ..вярно е че, катастрофи винаги ще има, независимо дали имаме най-добрите пътища или автобуси/коли, но все си мисля, че старите бусове от студената война трябва да се дават за скрап!!
5 V D 15.06.2011 | 08:53
Поредната трагедия, която се случва в България! За съжаление тези 8 души вече ги няма и каквото и да говорим те няма да се върнат. Дано всички останали са добре и да се възстановят бързо.
4 Ива Хинова 15.06.2011 | 08:46
Вчера имаше бдение за загиналите деца при катастрофата в Симеоновград, днес нови осем жертви, „войната“ по пътищата няма край сякаш... Преди да тръгна за работа съобщиха за 5-годишно детенце от автобуса, което е в шок, след като е научило, че майка му и сестра му са загинали. Още една черна дата в календара.
3 Павката _ 15.06.2011 | 08:45
Наистина е ужасно. Има много варианти това да е станало. Заспиваме на шофьора, употреба на алкохол, техническа неизправност, пътна неравност, засичане от друг автомобил. Изобщо много са, но едно е ясно и то е, че тези 8 човешки живота няма да се върнат за съжаление!
2 Ekaterina Dimitrova 15.06.2011 | 08:43
трагедия голяма,всяка сутрин новините ме разтройват,и аз вече незнам като излезна от дома ми какво ще ми се случи
1 Георги Петров 15.06.2011 | 08:31
Ужас ... не пожелавам на никого да му се случва подобно нещо, докато е в автобус, кола, влак или каквото и да е превозно средство. Има куп причини, които могат да доведат до тази тежка трагедия. Да се надяваме, че жертвите няма да са повече от тези 8!

ТВ програма

Кино

  • Сега Да надживееш Ескобар тв филм /45...
  • 00:15 Отблизо /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /31 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • Сега "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.7
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.7
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • Сега "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.