Филиз Хюсменова: Хората се объркаха от единоначалието на Борисов

Зам.-председателят на ДПС в интервю за iNews

по статията работи: Филипа Тодева | 07.05.2013 | 11:07
Филиз Хюсменова: Хората се объркаха от единоначалието на Борисов
filizhyusmenova.com

Досега в нашия импровизиран предизборен дебат получихте обещание за по-високи доходи в следващите 3-4 години от лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Лидерът на ДСБ Иван Костов пък разкри какво смята да направи дясната формация, ако спечели доверието на избирателите на изборите.

Яне Янев, от РЗС се закани, че туризмът ще стане локомотивът, който ще изтегли и земеделието.

Председател на Единна народна партия (ЕНП) и водач на листи в Пловдив-град и Пловдив-област Мария Капон разкри подробности около скандалните записи от последните дни и с кого би се коалирала ЕНП.

Борислав Сандов заяви, че амбицията на ПП "Зелените" е да са пета политическа сила в Народното събрание. Емил Кабаиванов потвърди, че СДС разчита на нов морал и липсата на агенти от ДС в листите.

***

Филиз Хюсменова е член на Движението за права и свободи от 1994 г. От 2003 г. е член на Централния съвет на ДПС, а през 2006 г. става член и на Централно оперативно бюро на движението.

Ръководител е на делегацията на ДПС в Европарламента и е член на Бюрото на АЛДЕ.

След провеждането на Седмата национална конференция, през януари 2010 г. е избрана по предложение на председателя на партията Ахмед Доган за зам.-председател на движението с ресор Европейска политика и институции на Европейския съюз.

Вижте какво казва зам.-председателят на ДПС за предстоящите избори на 12 май и какво ще направи партията, ако влезе в управлението.

 

Къде смятате, че ще се позиционирате в следващия парламент и целите ли се в министерски постове?

- Целта на ДПС е да потвърдим позицията си на трета политическа сила. Очакваме, че ще бъде така, но суверенът, който решава, е народът и на 12-ти май ще получим неговата оценка. Що се отнася до следващото правителство, ние още преди изборната кампания огласихме, че България се нуждае от правителство от експерти.

Най-добрият вариант е те да не са партийно ангажирани. Тази позиция е продиктувана не от друго, а от тежкото състояние на страната ни. За да могат да се обединят усилията и да се решават проблемите е задължително експертите да са подкрепени от повече политически партии, които да са постигнали съгласие по националните приоритети. т.е. правителство на широко политическо и гражданско съгласие.

Какви според вас са трите най-важни приоритета пред бъдещото правителство в икономическата и финансова сфера? А в социалната?

- Възстановяването на държавността и демокрацията са безспорни приоритети на следващото управление. Управлението на Борисов ни доведе до там, че хората вече нямат вяра нито в институциите, нито в законността. От друга страна тези два приоритета са непреодолимо условие за изход от кризата и за реализиране на стратегия за икономическо развитие на България. Как? Като институциите намалят пречките пред бизнеса, като заработят независимо една от друга и като се коригират взаимно, като служат на гражданите.

Много важно е създаването на работни места, а това преди всичко означава развитие на икономиката и на селското стопанство. Ние залагаме на нисковъглеродна икономика, която не разчита на петрола, природния газ и въглищата. Страната ни може да произвежда и екологично чисти селскостопански продукти, конкурентни и търсени на общия европейски пазар. Обявяваме се за намаляване на ефекта от кризата върху социално слабите и групите на лицата в неравностойно положение, за реформа на трудовия пазар и за равнопоставеност на възрастовите и регионални групи.

Ще настоявате ли за въвеждането на задължително обучение по майчин език? Какви са основните ви приоритети в образованието?

- При гласуването в Народното събрание, мнозинството на ГЕРБ не само, че не прие предложенията на ДПС, а дори не се запази сегашното положение, защото се отмени Закона за учебния план, в който са разписани 3 задължителни часа седмично за изучаване на майчин език. Сега вече тези часове не са определени по брой, нито се прие предложението ни да има единен стандарт, на базата на който биха могли да се направят учебници. Когато един учебен предмет се третира по различен начин от другите, това е дискриминационна политика.

Затова ще продължим да настояваме за нашите предложения. Както и за повишаване на инвестициите в образованието и за научни изследвания с цел достигнем поне до средните за Европейския съюз. Средствата, които се отделят от държавния бюджет за образование и наука в страната ни са най-ниските в Съюза. А ние имаме да догонваме по-развитите страни и в технологиите, и конкурентоспособността на човешкия ресурс.

С кого бихте се коалирали?

- Формулата, която очертах на бъдещето правителство предполага коалиране. И както вече казах, то трябва да е около национални приоритети. Силно се надявам партиите, които влязат в парламента да загърбят тяснопартийните интереси, за да се сформира правителство и да не се налагат нови избори. Не бихме се коалирали с партия, която проповядва и насажда религиозна нетърпимост и етническа омраза, нито с такава, която отстъпва от принципите на демокрацията.

Как ще отговорите на очакванията на протестиращите. Все пак предсрочните парламентарни избори са плод на техните действия?

- Хората обедняха много, а всички сметки вървят нагоре. За да се получава добра услуга срещу реална цена трябва да има конкуренция между фирмите. Условие за това е фактическата либерализация на вътрешния пазар, включително и на енергия. България не изпълнява тези изисквания на Европейски съюз и резултатът го усещаме по джоба си. Трябва да вървим към премахване на законодателните и информационните пречки пред потребителите, свързани с правото на избор на доставчик на енергия, към повишаване на защита на потребителите.

Друго, което поискаха хората е гражданско участие при вземане на решения за техния живот. Те имат силни и обосновани съмнения, че решенията се вземат на тъмно, че от тях се облагодетелстват тези, които решават, че не се мисли за народа. Пътят към преодоляване на недоверието и за повече контрол е откритостта, публичните дискусии.

Кое е първото, което ще направите, ако получите властта?

- Ще сформираме широк надпартиен екип и ще начертаем стъпките за излизане от политическата, икономическата и социалната криза, ще проведем публични консултации и ще се опитаме да обединим нацията около тях.

Кои са вашите фаворити за министри и министър-председател?

- ДПС не изразява мнение по кандидатура за министър-председател, защото сме убедени, че той трябва да е фигура, одобрена от повече партии и граждани. Както вече казах и той трябва да е експерт. Не искаме да налагаме лице на другите. Търсим диалог и консенсус.

Можете ли да ни уверите в това, че вашата партия няма да купува гласове и да се възползва от контролиран вот?

- Ако искахме да правим това, нямаше да настояваме да има наблюдение на целия изборен процес от ОССЕ, нито да искаме паралелно преброяване на резултатите на 12-ти май. Забележителното е, че всички опозиционни партии от 41-то Народно събрание и партията "България на гражданите” сме на едно и също мнение. Всички тези мерки са, защото се съмняваме, че ГЕРБ могат да манипулират резултатите. Освен това осъждаме отделните лоши практики, които се случват в страната. Ако се установи, че членове на нашата или други партии нарушават правилата, те трябва да носят отговорност.

До какво смятате, че ще доведе на тези избори оттеглянето на Ахмед Доган от формалния лидерски пост и поемането на ролята на неформален лидер?

- Ние работим, както и при миналите кампании. Обикаляме страната със същата амбициозност и работоспособност, както и с г-н Доган. Посланията ни са ясни, те са насочени не само към нашите съмишленици, а към всички български граждани. Те целят положителна промяна за хората. За привържениците ни г-н Доган продължава да е уважаван стратег на ДПС, неразривно свързан и отдаден на партията.

Един актуален въпрос за обстановката в България. Как ще коментирате скандалите с подслушването и как мислите, че Европа гледа на тях?

- Категорична съм - това е недопустимо за една демократична страна с установен правов ред. Също никак не е добре, че хората се объркаха от единоначалието, което демонстрираше и налагаше Борисов, и започнаха да не правят разлика кое е демократично и кое не е. Някои дори се произнесоха, че в подслушването няма нищо лошо, когато става дума са замесените в големите игри, и че то не се прилага към обикновени хора. Правата и свободите са за всички и с тях не бива да се прави компромис. Европейският съюз също не толерира такова поведение и когато се наложи ще изрази острата си позиция. Сега прокуратурата в България се придържа към законността и се справя с разследванията.

Читателите на iNews, които понякога задават въпроса за "етнизирането" на вашата партия, за защитата често на правата на малцинствата. Вие лично как бихте им отговорили предвид това, че лидерът на партията Лютви Местан обеща на тези избори да покажете, че сте се освободили от мита за етническата партия и лидерската партия?

- Фактите говорят сами - имаме регистрирани листи във всички избирателни райони, от 26 водача на листи само 12 са с турски имена. Освен това ДПС има много кандидати за народни представители, които не са членове на партията, а са гражданско участие в листите ни. В ДПС има хора от всички етноси, такова представителство не може да се види в нито една друга партия.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


20 Вили Савов 07.05.2013 | 19:35
Нищо ново не казва като цяло!
19 incasejust incasejust 07.05.2013 | 19:17
Никак не са ми интересни ДПС вече!
18 Атанас Василев 07.05.2013 | 18:41
За това е много права! Но все пак той ще спечели изборите!
17 lou reed 07.05.2013 | 16:10
Доста скучно интервю!
16 Драго Попов 07.05.2013 | 16:00
ДПС не ми ги хвалете!
15 Бони бон 07.05.2013 | 14:37
НИКОГА тази партия няма да мисли за България, като ЕДНО цяло! Запомни го това.
14 sunny girl 07.05.2013 | 14:36
Да, говорят че са много либерални и истински, но определено в основата си, а и в действията си най-вече си, прозират с етническото разделение и предразсъдъци.
13 forum arbiter 07.05.2013 | 14:35
За ДПС няма да гласувам, ако ще да са последния шанс на България за спасение. Именно защото няма да никога да я спасят.
12 Бони бон 07.05.2013 | 14:33
Изобщо нямам намерение да чета това интервю. Отвратена съм от предизборни лъжи на всички политици, наумила съм си за кого ще гласувам колкото да не ми иде гласа зян.
11 чичо съби 07.05.2013 | 14:32
Фелиз-че, къде ти трябваше и на теб да се захващаш с политика..
10 Liubo Lilov 07.05.2013 | 13:54
На Борисов не може да се има доверие...вече.
9 mariyna todorova 07.05.2013 | 13:13
ДПС и те губят позиции и дори твърдят им електорат от етнечиските турци вече не ги подкрепя толкова безропотно, тъй като не стават!
8 Надя Богданова 07.05.2013 | 13:07
Стават смешни вече тези плювачи на "Герб"
7 Надя Богданова 07.05.2013 | 12:24
Защо изобщо ни говори тази безизвестна лелка?
6 Margо Filipova 07.05.2013 | 12:23
Това ми е доста слабичко, как се клепат един друг!
5 Нели Георгиева 07.05.2013 | 12:21
точно па тия изобщо не искам да ги слушам.
4 нелепо съвпадение 07.05.2013 | 11:56
Зам.-председателят на ДПС в интервю за iNews - господин Местан като председател на партията защо не е дал той интервю, ами е пратил заместничката си?
3 Krist Novoselic 07.05.2013 | 11:46
Не бива зам. председателката на Движението за права и свободи, да прави подобни изказвания, които са толкова остри спрямо Борисов и компания, нема да няма толкова черен ПР.
2 Petur Marinov 07.05.2013 | 11:37
ДПС докато не започнат да мислят за България като едно цяло изобщо нямат място в политиката,те делят най-много, все едно Атака,ама от другата страна.
1 Nina Rosi 07.05.2013 | 11:26
ДПС нека се замислят преди всичко до сога ще продължават да лансират една политика, която разделя хората, привлича избиратели всявайки страх, а в същото време паразитира на техен гръб.

ТВ програма

Кино

  • Сега Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Деца на времето детски...
  • 14:45 Господин Тау тв филм /27 епизод/
  • 15:15 Духът на Япония документален филм
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.6...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.59
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.