Цветелина - другото име на олигархията

Натрупала сериозен икономически ресурс, Бориславова се заема с политическо инженерство чрез групировката Tipping point

по статията работи: Кремена Бедерева | 30.10.2013 | 10:00

Управлението на НДСВ ще остане в историята като периода на най-масово навлизане на нови и непознати фигури в политиката. Всеки от тях със своите интереси, които в края на мандата започнаха да си личат все по-ясно. 

Това доведе до яростно разцепление в царското движение и съвсем ясно очертаващ се крах на предстоящите през лятото на 2005 г. парламентарни избори. След провеждането им на власт идва добре известната Тройна коалиция, съставена от БСП, НДСВ и ДПС. Властта се преразпределя, а с това и зоните на влияние в бизнеса. Сред фаворитите на новата власт обаче си остава вечната любимка Цветелина Бориславова, пише в. "Репортер" в своя поредица "Цветелина - другото име на олигархията".

Нейният възлюбен Бойко Борисов напуска поста главен секретар в МВР след конфликт с министър Румен Петков. Понатрупал самочувствие и генерирал медиен интерес, Бойко бързо се ориентира в обстановката и в средата на мандата – през 2007 г., става кмет на София.

Разрушител в действие

Борисов може и да играе ролята на обиденото на властта дете, но приятелката му Бориславова продължава да използва целия държавен ресурс. Сметките на големи държавни институции си остават в СИБанк, а апетитите на Бориславова в туризма стават впечатляващи. Това е период на бурно строителство на писти, ваканционни комплекси в планините и морски курорти. В изпълнение на тези проекти Бориславова, иначе представяща се за защитник на природата и "зелен” човек, не подбира методите за постигане на целите си. 

За да противодейства на еколозите, които протестират срещу унищожаването на природата, Цветелина учредява Асоциация за устойчиво развитие на планините, заедно с други големи инвеститори в курортите. В нея влизат Кирил Асенов - ски комплекс "Перелик”, Георги Крумов, управляващ съдружник в "Екуест”, ангажиран с проекта "Супер Боровец”, Симеон Пешов - президент на "Главболгарстрой”, Цеко Минев и др. По това време са започнали прокурорски проверки по големите проекти "Супер Боровец”, "Паничище” и "Перелик”.

В емблематичен пример за срастването на политика и бизнес в олигархичен модел се превърна СПА комплексът на Бориславова "Катарино”. Без конкурси или търгове той се превърна в любимото място на властта за почивка и за провеждане на заседания, семинари и обучения. Така Бориславова осигуряваше уютен комфорт на приятелите си от управлението на Тройната коалиция, а властта отговаряше с провеждането на щедри събития в комплекса. В обичайния си стил Бориславова не даваше формални поводи името й да се свързва със собствеността на "Катерино”. 

Комплексът беше собственост на строителите от "Балканстрой” но финансиран щедро през Цветелинината банка. Ситуацията се промени едва през 2011 г., когато Бориславова и Светослав Божилов се появиха като крайни собственици в комплекса чрез сложна врътка по апортиране на имоти в новоучредена компания.

СИБанк  изобщо е използвана за плацдарм при експанзията в строителството. Тя кредитира или е директен инвеститор в много от проектите. През есента на 2007 г. обаче мажоритарният пакет от 75% от капитала на СИБанк е продаден на белгийската КВС за 295 млн. евро. Бориславова остава собственик на 22.3%, за които има "пут опция” и продължава да е шефка на Надзорния съвет. Същата година тя е избрана за почетен посланик на Исландия в България. Връзката там е по линия на Тор Бьорголфсон, с който въртят бизнес в БТК и по-късно и в самата СИБанк. 

През февруари 2008 година фондът на Цветелина Бориславова Си Ес Ай Еф (CSIF) обявява, че ще вложи близо 1 млрд. лв. във възобновяеми енергийни източници, промишленост, финансови услуги и имоти. Част от проектите са свързани с биомаса, изграждане на вятърни паркове и соларни проекти. Това агресивно бизнес намерение предизвиква остра реакция от официалната власт.  

Министърът на икономиката по това време Петър Димитров от БСП напада Бойко Борисов с твърдението, че инвестициите, които Цветелина се готви да направи, имат връзка с неговата дейност: "Погледнах регистрацията на фирмите, в които кметът на София Бойко Борисов е участвал. Той почти навсякъде е с Цветелина. Тоест, там юридически декларира, че са заедно. А когато става въпрос за бизнес начинанията, Цветелина е нещо отделно и различно. Аз нямам нищо против модерните семейства. И когато става въпрос за мижави пари, вероятно не си струва да се споменават. Но тук официално в медиите беше обявено, че ще се правят инвестиции за 1 милиард лева. Разбирате ли за какво си говорим? Как изведнъж се намира в България такъв инвеститор и се оказва, че той няма никакво отношение към семейството на Бойко Борисов? Това просто не е сериозно”. 

Министър Димитров приканва финансовото разузнаване и агенцията за национална сигурност да се самосезират и да направят проверка, но това не се случва. Нещо повече – далаверите се засилват.  Вестник "Струма” публикува информация, че Стоян Сарийски - Стенли, който е приятел на по-голямата дъщеря на Цветелина Бориславова - Ралица, е участвал в поръчка за 50 млн. евро за изграждането на софийското метро. 

Стоян Сарийски е съдружник в разложката фирма "Буллес строй”. Бойко Борисов се сопва на медиите, че "ако идете и проверите, ще видите, че няма такова участие" на фирма на Стенли в строежа на метрото. 

Вестник "Дума” обаче прави проверка и доказва, че Бойко Борисов лъже. Фирмата на Стоян Сарийски-Стенли "Буллес строй” наистина участва в строежа на софийското метро. Камиони и техника на дружеството се виждат в цяла София. Фирмата е сред големите доставчици на бетон за строежа на метрото. 

Стенли и и Цветелина Бориславова са свързани индиректно чрез повече от десет търговски дружества. Според вестник "Дума” поръчките на Стенли с общината са се договаряли пряко, без конкурс по Закона за обществените поръчки. Фирмата "Буллес строй” участва още в "разчистване в районите "Искър”, "Панчарево”, "Кремиковци” и "Слатина” и в "отстраняване на остров в язовирна чаша” на яз. "Мрамор”. 

Политически претенции…

Набрала икономическа мощ и привикнала с близостта до властта, Бориславова си поставя по-тежката задача да моделира политическия процес у нас така, че хем възлюбеният й Бойко да има значима роля, хем собствената й бизнес империя да разполага с гаранции за непоклатимост.

 Още през 2002 г. тя става един от основателите и главна движеща сила в Сдружение "Глобална България”. 

В него членуват дългогодишният й бизнес партньор и бивш кадър на Божков Светослав Божилов (банкер, съосновател на БРИБанк и СИБанк, близък с Емил Кюлев), Франк Бауер (финансист, шеф на Българо-американски инвестиционен фонд, сега почетен председател на Фондация "Америка за България”), Красимир Гергов (рекламен бос, консултант и по онова време неофициален собственик на bTV), Венелина Гочева (тогава главен редактор на "24 часа”), енергийният бос Сашо Дончев (шеф на "Овъргаз” - фирмата , която защитава интересите на "Газпром” в България), друг едър енергиен шеф Валентин Златев (управител на "Лукойл” - България), политологът Иван Кръстев , Иво Прокопиев (издател на "Капитал” и "Дневник” и консултант по серия приватизационни договори), икономистът на ИПИ Красен Станчев, банкерът Левон Хампарцумян, Огнян Шентов (шеф на Центъра за изследване на демокрацията) и Стефан Попов - шеф на фондация "Отворено общество" - България . 

…и инженерство

При Тройната коалиция обаче "Глобална България" се свива до нова структура, наречена Фондация "Типинг пойнт”. Учредителите му са част от герои от "Глобална България” - Цветелина Бориславова, Светослав Божилов, Иван Кръстев плюс Александър Божков - министър на промишлеността в правителството на Костов, чиято поява в тази компания не е изненадваща. 

Връзките му с "Отворено общество" са обществена тайна, а и той е съвсем официално член на настоятелството на Нов български университет – създаден и функциониращ с помощта на Джордж Сорос и фондация "Отворено общество". След като Божков заболява от рак, неговото място заема мажоритарният собственик на "Алфа Финанс холдинг" Иво Прокопиев.

Архитектите на новия кабинет

Типинг пойнт (Tipping point) в превод означава "повратна точка" и е добил гражданственост покрай една книга - бестселър на американския журналист Малкълм Гладуел. Книга за манипулацията на общественото мнение, при което с изключително ограничени ресурси се постига огромен ефект. Примерно, как от един Бойко Борисов да се изработи супергерой на една нация (да кажем – българската), след което въпросната нация да го въздигне за свой министър-председател, без за целта да се харчат милиарди за PR, реклама и политически маркетинг...

Tipping point е приемана за организацията, създала ГЕРБ и асфалтирала пътя на партията до властта. Самата Бориславова пък има ключова роля в реденето на новото правителство, което се случва в собствения й кабинет. 

С протекциите и препоръките на Бориславова е изградена икономическата част на кабинета, съставена от министъра на финансите Симеон Дянков, икономическия министър Трайчо Трайков и на регионалното развитие Росен Плевнелиев (сегашен президент). 

В кръга на потенциалните министри първоначално освен Плевнелиев влиза още един кадър на Иво Прокопиев – дългогодишният изпълнителен директор на "Икономедиа” Бисер Боев. Той обаче отпада, след като Бойко Борисов се уплашва да не стане прекалено видно участието на кръга "Капитал” в управлението.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


24 hope less 30.10.2013 | 18:10
Много си права!
23 dancho danchev 30.10.2013 | 14:32
Още една нагла дама, заслепена от власт и пари.
22 marina popova 30.10.2013 | 14:06
Прокопиев и Бориславова - олигарси, виновни за скъпия ток!
21 ваня иванова 30.10.2013 | 13:52
Ето къде са ни парите. Тя и останалите от кръга "Капитал" ни докараха до мизерия, а на тях им е широко около врата.
20 капаче калпаче 30.10.2013 | 13:29
Бойко, освен, че е тъп, сляп ли е бил? Или заслепен от парите й?
19 mitko velev 30.10.2013 | 12:46
От такива грабители като тази госпожа трябва да се пазим, че ни докараха до просешка тояга.
18 капаче калпаче 30.10.2013 | 12:23
Тази държава е затънала в помия с бизнесдами като Бориславова и с политици като Борисов!
17 капаче калпаче 30.10.2013 | 12:21
Да имаш толкова много пари и да изглеждаш толкова зле!
16 Пламена Христова 30.10.2013 | 11:34
И не само заради хора като нея и заради тези, които са около нея. Прокопиев, Борисов, Плевнелиев. Никога няма да се оправим и да имаме пари, докато на тези не им се конфискуват всички имоти и пари и не се върнат на рода.
15 positive thinking 30.10.2013 | 11:34
трябва ама чадърът над главите им е сериозен :)
14 viktor viktorov 30.10.2013 | 11:17
И на такива личности като Цветелина Бориславова няма кой да потърси сметка, явно доста добре и се пази гърба!
13 uchtiviq los 30.10.2013 | 11:00
мале, коя ѝ е банката да знам да не стъпвам там!
12 Lady Blossom 30.10.2013 | 10:49
Ахаха Цветито Бориславова май като гледам е отпаднала от престижната класация на Форбс за най-влиятелни личности у нас? :) Защо така? Миналата година нали беше в топ 10? Сега с новата си банка няма ли такива успехи??:)) Или просто понеже ГЕРБ вече не са на власт и бившата й изгора Борисов няма как да я бута напред!?
11 uchtiviq los 30.10.2013 | 10:45
за избирането сами сме си виновни, но пък името му беше излъскано до няма и къде, "капитал"-ци добре се погрижиха за това.
10 Лили Йовова 30.10.2013 | 10:45
Отрочето на Държавна сигурност! Има мила физиономия, но зад нея се крие хищник, който като захапе изстрелва отрова пред която всеки е безсилен.
9 гражданската квота 30.10.2013 | 10:38
първа дружка на иво прокопиев и един от виновниците да имаме толкова некадърен президент. с нейната подкрепа плевнелиев беше номиниран за президент и след това го избраха.
8 развалени кренвирши 30.10.2013 | 10:37
това е главния виновник да имаме министри като трайчо, дянков и останалите некадърници в правителството на герб. на всичкото отгоре сега прави всичко възможно отново да ги върне на власт.
7 ханибал суарес 30.10.2013 | 10:36
добре, че беше връзката и с бойко борисов, иначе никой нямаше да знае за нея. по негово време тя успя да се замогне и сега прави всичко възможно отново да го върне на власт като плаща на студентите.
6 свен вет 30.10.2013 | 10:35
още един олигарх от кръга капитал. това е един от хората, които дават пари на студентите, заедно с иво прокопиев, като целта им е да свалят правителството и да управляват с подставени политици.
5 reni angelova 30.10.2013 | 10:30
Много жалко, че ние си патим от такива като нея, Прокопиев и президента.
4 работната пчела 30.10.2013 | 10:21
Ето и нея-дружката на Плевнелиев и на Прокопиев, щастлива,облечена с наши пари, харпия.
3 Алекса Тенева 30.10.2013 | 10:14
Така е , но лошото е , че нямаме правосъдна система , която да им потърси отговорност .
2 Алекса Тенева 30.10.2013 | 10:13
Чудя се как може да има такива алчни личности като тази женица . Окрадоха страната ни .. и сега ние ще теглим .
1 Лолита Набокова 30.10.2013 | 10:03
Заради хора като нея българският народ е в това положение .

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.12...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.65
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.