Проф. Рьогнер: АЕЦ „Белене“ е абсолютно актуален проект и днес

Няма световен прецедент за проект за ядрена мощност, реализиран 100% от частна компания 

по статията работи: iNews.bg | 13.12.2017 | 14:34
Проф. Рьогнер: АЕЦ „Белене“ е абсолютно актуален проект и днес

Проф. д-р Ханс-Холгер Рьогнер е магистър по индустриален инженеринг и доктор по икономика на енергетиката. През по-голяма част от кариерата си той се занимава с анализ на енергийната система, енергийно моделиране и интегрирано планиране на ресурси. До 2012 г. проф. Рьогнер ръководи програмата на МААЕ за изграждане на капацитет и поддържане на ядрени знания за устойчиво енергийно развитие. Преподава в Кралския технологичен институт в Швеция и е гостуващ учен в Международния институт по анализ на приложни системи в Австрия. Работи за Междуправителствената комисия по климатичните промени от 1995 г. Той консултира правителства по ядрени въпроси, прилагането на Целите за устойчиво развитие и по ключови аспекти на Парижкото споразумение за климатичните промени.

Проф. Рьогнер, какво е бъдещето на енергийния сектор и в частност на АЕЦ след Парижката конференция за климата?

Правителствата в световен мащаб сериозно се стремят да прилагат Парижкото споразумение в контекста на Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. и това изисква трансформация на енергийните системи. Фундаменталната системна трансформация се простира извън традиционния енергиен сектор, който осигурява горива и електроенергия на домакинствата, бизнеса, индустрията и транспорта, и включва инфраструктура, сгради, фабрики, производствен процес, уреди като готварски печки, хладилници, климатици, перални машини, крушки за осветление, електромобили, които превръщат горивото и електричеството в енергийна услуга. Например за  придвижване от точка А до точка Б, за поддържане на добра температура в жилищата, за топла храна и студени напитки и т. н. За да се избегне опасното антропогенно влияние върху климатичната система - а сега се смята, че покачването на глобалната температура трябва да се ограничи до под 2 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха - призивът е да се използват нисковъглеродни технологии и свързаната с тях инфраструктура чрез заменяне на изкопаемите горива, преструктуриране на икономическия производствен процес и промяна в начина на живот. Нисковъглеродните технологии включват пълното портфолио на енергийната ефективност, всички разновидности възобновяеми източници, ядрена енергетика и улавяне и съхранение на въглерод . Ядрената енергетика може да бъде основна базова мощност за осигуряване на електричество в система с високи нива на непостоянни възобновяеми технологии. Парижкото споразумение трябва да подобри цялостната перспектива пред ядрената електроенергия.

Възможно ли е държавите да разчитат единствено на възобновяемите източници и на новите технологии за съхраняване на енергия, за да си осигурят стабилна и чиста енергия? Или подобни идеи звучат идеалистично без АЕЦ?

Винаги съм поддържал тезата, че всичко е възможно, когато има неограничени финансови ресурси и когато не се нарушава вторият закон на термодинамиката.  Но не живеем в идеален свят. Затова повишаването на възобновяемо енергийно производство, което е непостоянно, изисква да се повиши и възможността за съхранение, за резервни мощности, за заместващо производство, особено на изкопаемите горива, или интерконекторни връзки със съседните държави. В момента има едва няколко държави, които са дарени с огромни водни ресурси за електропроизводство, планини за помпено съхранение, където може да се разчита 100% на възобновяеми източници. Но държавите са различни. Ако целта е декарбонизация, тогава сравнителната оценка на всички форми на енергия практически зависи от оптималния микс според географията, локалните наличности на енергийни ресурси, технологична грамотност,  социоикономически цели в развитието, енергийно потребление и финансови ресурси. В много държави резултатът от микса включва комбинация от ядрена електроенергия и непостоянни възобновяеми мощности. Ядрената енергия осигурява базовата мощност, а възобновяемите източници – междинните и пиковите доставки.

Консултирате правителства за развитието на ядрената енергетика. България се опитва да построи АЕЦ "Белене" от години. Смятате ли, че този проект е актуален днес, като се имат предвид целите на ЕС?

Категорично да! АЕЦ "Белене" е абсолютно актуален проект и днес. Как по друг начин ЕС ще постигне целите за парниковия газ, които са заложени в Парижкото споразумение, предвиждащо 40% намаление на емисиите до 2030 г. на разумна цена. Цел, която включва България с национален принос от 40%. Реализирането на АЕЦ "Белене" до 2030 г. определено е възможно, ако има твърдо политическо решение за това, без повече забавяне. Трябва да се има предвид, че някои от въглищните централи в комплекса "Марица Изток” не покриват най-новите екологични директиви на ЕС и ще бъдат затворени или ще понесат тежки глоби след 2020 г. Така че България ще има нужда от базови мощности в близко бъдеще. И АЕЦ "Белене" би могла да облекчи проблемите.

 Чуха се мнения, че АЕЦ "Белене" трябва да се строи от частен инвеститор. Какви ще са ползите, ако държавата участва в изграждането на новата ядрена мощност?

Няма световен прецедент за проект за ядрена мощност, реализиран 100% от частна компания. Правителствата може да не притежават равен дял или собственост в централата, но осигуряват други мерки за намаляване на риска за частния инвеститор, каквито например са дългосрочните договори за изкупуване на енергия или т. нар. договори за разлика, кредитни гаранции и други. Това  предпазва частния инвеститор от конкуренция, като се поставят условия, които да покриват производствените разходи, както е при регулираните пазари, или се компенсират производителите от националния бюджет. Накратко казано, съмнявам се частен инвеститор да се съгласи да поеме всички рискове без местен - в случая държавен, споделен риск, освен ако няма други политически стимули, различни от АЕЦ. Би имало и правни последици – липсата на държавата може да изисква промяна в Закона за безопасно използване на ядрената енергия и други закони, за да участва инвеститорът в международни ядрени конвенции и споразумения. Някои от тях са достъпни само за държавни организации.

Ако вие консултирахте българското правителство, какво бихте го посъветвали за АЕЦ "Белене"?

България вече е платила 600 млн. евро миналата година за реакторното оборудване, голяма част от което вече е доставено на площадката в Белене, а останалото ще бъде доставено до края на годината. Държавата ще има нужда от нова базова мощност в близко бъдеще. Трансформирането на енергийната система гласи, че "преминаването към свят, захранван от енергийни източници с нулево ниво на въглерод, изисква енергийни технологии, които са енергийно наситени и способни да достигат до десетки теравата, за да осигурят енергия за нарастващата човешка икономика". Ядрената енергия е такава технология. Ето защо изграждането на АЕЦ "Белене" е жизнеспособно решение, отговарящо на няколко условия едновременно. Вариантите, различни от изграждането на централата, предполагат продажба на оборудването за скрап, което е около 3% от реалната му стойност, и продажбата му на друг проект за ядрена централа в чужбина, което би донесло най-много 30% от стойността му, а в същото време крие многобройни други препятствия. Това са крайно непривлекателни предложения. Остава реализирането на централата. Съветът ми е да се разгледат безпристрастно и рационално различните варианти за изграждане на централата, които варират в зависимост от участието на държавата. Има много форми и начини за участие. Директно спонсориране, заемни гаранции, данъчни кредити, дългосрочни договори или договори за разлика - това са само част от тях. 100% частна централа, без държавна гаранция, няма прецедент и не е жизнеспособна опция. От друга страна, 100% български проект, изцяло финансиран от държавата, изглежда възможен и управляем по отношение на присъщите рискове, ако годишното финансиране не надхвърля 2 милиарда евро по време на фазата на строителство. Това е стойност, която е във финансовите възможности на държавата, ако няма значима криза. 100% българска АЕЦ ще капитализира ползи извън електроенергийните от проекти като енергийна сигурност и екологичност.

Разглеждането на варианти трябва да включва всички заинтересовани страни и усилие да се достигне национална позиция по темата "Белене". Трябва да се започне без забавяне и да завърши в близките 1-2 месеца - с безпристрастно решение за реализация. 

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

 • Сега Сутрешен блок информационна...
 • 08:30 По света и у нас Информационна...
 • 08:45 Култура.БГ културен слот с водещи...
 • 09:45 100% будни предаване за...
 • 10:45 Спортисимо спортно-развлекателно...
 • 11:15 Дързост и красота тв филм /4071...
 • 11:40 Телепазарен прозорец
 • 12:00 По света и у нас Информационна...
 • Сега "Малкото Пони: Приятелството е...
 • 06:30 "Тази сутрин" - информационно...
 • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
 • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
 • 12:30 "Шоуто на Слави" - вечерно ток шоу
 • 13:30 Премиера: "Любов от втори опит" -...
 • 15:00 Премиера: "Шест сестри" - сериал,...
 • 16:00 Премиера: "Алиса в страната на...
 • Сега "Нощна смяна" - сериен филм, 3...
 • 06:20 "Здравей, България" - сутрешен блок
 • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
 • 12:00 Новините на NOVA
 • 12:30 "Моят живот" - сериен филм, 2 сезон
 • 13:30 "Остани с мен" (премиера) - сериен...
 • 15:00 "Прости ми" (премиера) - сериен филм
 • 16:00 Новините на NOVA
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Кой безумец вкара в учебник, че мъжът трябва да бие жената? МОН крие имената на оценителите, одобрили или проспали дискриминиращия цитат от Корана

Анкета

Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница