Радан Кънев: Борисов трябва да подаде оставка! ГЕРБ няма да се вразуми!

Партии в блока да не чакат реформиране на това правителство. Лятото всички вече ще сте в опозиция, предупреди лидерът на ДСБ

по статията работи: Ростислава Иванова | 15.12.2015 | 13:53

"Предложих на колегите да имаме обща позиция, по силата на която Бойко Борисов да подаде оставката на това правителство и ГЕРБ да сформира нова дясна коалиция на базата на ценности, които явно днешното управление не споделя и на гаранции, които досегашното управление не можа да оправдае с участието на блока. Но това беше отхвърлено и няма смисъл да го коментираме... Мисля, че всички колеги от Реформаторския блок, които сега таят надежди, че е възможно тази криза и нашето излизане в опозиция, да генерира реформаторски устрем в ГЕРБ, ще останат дълбоко разочаровани. Още през лятото всички ще бъдем в опозиция. Но това е моя прогноза”. Това заяви председателят на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев, цитиран от БГНЕС. 

"Не виждам причина депутатите на ДСБ да напускат Парламентарната група на Реформаторския блок... Целта на ДСБ не е да прави празни морални жестове, а да изгради истинска, силна дясна позиция, която да вразуми управляващите... Най-голямата опасност от 2014 г. - Рефоматорският блок да се превърне в "смокинов лист", се реализира. Не може да участваме в това нещо на никаква цена!", каза по-късно той пред журналисти в парламента..

Коментарът му бе по повод решението от извънредния съвет на лидерите на РБ – с 4/5 мнозинство – без ДСБ, че Блокът остава в управляващата коалиция. Само ДСБ излиза в опозиция.

Кънев се надява, че ще има неща, които и занапред ще събират ДСБ и останалите партии от Блока. Това обаче зависело от законопроектите, които ще влизат в парламента.

"Гласуването на ДСБ ще бъде всеки път след конкретна преценка дали става дума за дясна реформаторска мярка, както много рядко ставаше дума досега или за мярка, която запазва статуквото, каквито бяха преобладаващо гласуванията до момента в парламента, гласувани изключително от мнозинства ГЕРБ-ДПС-АБВ”, подчерта той. Кънев обясни каква ще е ролята и целите на ДСБ оттук нататък: "Ние работим, вече сме на полето. Целта на ДСБ не е да прави празни морални жестове, а да изгради истинска, силна, дясна позиция, която първо да вразуми управляващите. Защото те, (управляващите бел. ред.) при липсата на каквато и да е опозиция, си правеха каквото си искат, с каквито си искат мнозинства. Наличието на една силна дясна опозиция най-малкото ще ги стресне да започнат да правят някакви реформи. През това време ние ще изграждаме силна политическа алтернатива, която да бъде достатъчно способна за следващи избори”, подчерта Радан Кънев.

Той съобщи, че единият от двамата областни управители на ДСБ вече е подал оставка, като сега се очаква и решението на другия.

"Ние не натискаме никого, напротив - дали сме огромна свобода, време за преценка. Няма срокове и ултиматуми. ДСБ е в опозиция и няма да имаме представители в Изпълнителната власт. Те ще бъдат поставени пред избор, но не пресираме никой”, каза той.

Относно изказванията на премиера Бойко Борисов, че не може да приеме Радан Кънев в опозиция, защото до вчера "били първи приятели”, лидерът на ДСБ отсече: "В политиката приятелствата са много голяма рядкост. Хайде да не се наричаме чак първи приятели!”.

Той обаче допусна, че решението му вероятно ще го раздели с истински приятели и че разбира решението на доскорошния му партиен заместник Петър Москов да остане здравен министър, като увери, че ще подкрепят и занапред реформите му.

"Но това решение ще ме раздели с истински приятели и това е нещо нормално в политиката. Тук става дума за идеи, ценности и начин, по които виждаш верността към избирателите си, а не за лични приятелства и отношения”, изтъкна Кънев.

"Защо да не е нормално (оставането на поста на Петър Москов). Той вече не е зам.-председател, не е в ръководството на ДСБ. До толкова, доколкото следва програмата си, най-вероятно ще получава гласовете на ДСБ”, увери Кънев.

След което отново мотивира избора на ДСБ да стане опозиция: "Масата решения, гласувани с мнозинствата ГЕРБ-ДПС-АБВ и някои други периферни, които Цветанов непрекъснато инженерстваше зад гърба ни, бяха решения в полза на статуквото и решения против реформите. Най-голямата опасност от 2014 г. - Рефоматорският блок да се превърне в "смокинов лист", се реализира. Не може да участваме в това нещо-на никаква цена”, заяви Радан Кънев.

Лидерът на ДСБ коментира и взетото днес решението на коалиционните партньори от Блока: "Реформаторският остава в управлението. ДСБ остава опозиционна партия. Колегите взеха решение, че не се променя позицията на Блока към управлението. За това са нужни пет шести от гласовете на Изпълнителния съвет. ДСБ не е полуопозиция, ние сме снели доверието си от правителството. ДСБ няма министри в управлението", заяви Кънев.

Той припомни, че Москов се е оттеглил като зам.-председател на партията, а външният министър Даниел Митов, който също остава на поста си, отдавна не е член на ДСБ.

Кънев съобщи още, че Изпълнителния съвет на Реформаторския блок е отхвърлил предложението на ДСБ за изход от тази политическа криза - Блокът преговаря с ГЕРБ за съставяне на ново правителство с участието на Реформаторите в рамките на настоящия парламент. Това предложение на Кънев било отхвърлено на срещага.

"Предложих на колегите да имаме обща позиция по силата, на която Борисов да подаде оставката на това правителство и ГЕРБ да сформира нова дясна коалиция на базата на ценности, които явно досегашното управление не споделя и не може да оправдае. "От тук нататък не виждаме вариант, при който да променяме позицията си", обясни той.

Колкото до решение за излизане на ДСБ от Блока: "Това може да предложи само Национално събрание на ДСБ. Такова ще се проведе на 13 март. Дотогава има много вода да изтече", каза още Кънев.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Деца на времето детски тв филм
  • 14:45 Господин Тау тв филм /29 епизод/
  • 15:15 Духът на Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.8...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.61
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.