Туризмът опроверга властта: Няма ръст - има спад!

Отчитаното увеличение е заради чужденците, идващи на кратки екскурзии в София, твърдят от АБТТА

по статията работи: iNews.bg | 13.07.2017 | 20:00
Туризмът опроверга властта: Няма ръст - има спад!
pixabay.com

Туристическият бранш опроверга всекидневните хвалби на министъра на туризма Николина Ангелкова за очакван голям ръст на летовници и тази година. По прогнозите на туроператорите този сезон, ако изобщо има ръст на туристите, той той ще е малък, а дори се очаква да има и спад в сравнение с миналата година.

"Всичко зависи от записванията "в последната минута" и за активния сезон – средата на август до средата на септември", каза за Дир. Бг Димитър Попов, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). 

"За българите номер едно и този сезон си остава Гърция. За съжаление на България и за радост на българския потребител, Гърция става все по-популярна", отбеляза той. 

Според туроператорите, които работят с Гърция, осезателно се усеща увеличение на българските туристи там. Става все по-трудно да се резервират места през сезона. 

"Най-големият печеливш в случая си остава Гърция, по отношение и на политическата нестабилност в Турция, въпреки че се забелязва съживяване на пазара там", коментира туроператорът. 

За разлика от западните генериращи пазари към дестинация Турция, потокът от български туристи ще се съвземе доста бързо и ще достигне предишните нива. Освен ако не стана нещо извънредно", прогнозира Попов. 

"Ръстът на туристите в България е на база на тези, които пристигат в София с нискотарифните превозвачи. Тези туристи допринасят за имиджа България като дестинация, но те идват за три до четири нощувки, докато туристите по морето остават средно за по 10 нощувки", посочват от организацията. 

"Имаме ръст на туристите в София – 10%, но в същото време имаме спад на руските туристи по морето. Това е негативна тенденция, показателен е броят на нощувките", обясни Попов.

По думите му за руските туристи още нямаме точни данни, но общо има спад на чартърните туристи, които пристигат по морето. "Там има големи неясноти по отношение на настаняването, защото голяма част от руските туристи отсядат в апарт хотелите, в които имат собственост или са на техни близки. Т.е. те нямат резервации по нашите хотели, но те все пак са туристи", уточни той.

Иначе в България ръстът на чартърите се запазва на нивото на миналата година, докато Албания например бележи ръст, както и Черна гора, а Гърция остава номер едно. 

"Всичко зависи от Турция", подчерта Димитър Попов. "Ако големите компании обявят – отваряме Турция и се възстановят чартърите до там, това ще се отрази основно на България", посочи той. 

Попов отбеляза, че по отношение на западните пазари по принцип има по-голям интерес към България. Като лятна туристическа дестинация обаче страната ни вече е добила имидж на евтина в отрицателен смисъл - с не чак толкова добро обслужване, презастрояване, липса на достатъчно плажове. 

"Всъщност забравяме, че имаме възможности за далеч по-устойчив туризъм, които се неглижират през последните години", каза Попов. Като примери той посочи културния туризъм, планинския и пешеходния туризъм.

"Някъде да се говори за стратегия за пешеходен туризъм, също медицински туризъм, балнео лечение. Това са видове туризъм, които