Д-р Стефан Константинов: Нося си оставката в джоба

Здравният министър коментира ситуацията с цените на лекарствата

по статията работи: Кремена Бедерева | 08.03.2012 | 10:15

"Факт е, че има значително повишаване на цените на някои лекарства", призна здравният министър д-р Стефан Константинов в ефира на bTV.

Миналата седмица стана ясно, че НЗОК е платила 6 милиона лева повече през 2011 година в сравнение с 2010 година, когато търговете бяха провеждани от здравното министерство. За някои от медикаментите Касата плащала десетократно по-висока цена.

Д-р Константинов обясни, че ръководството е трябвало да защити интереса на НЗОК. Управител по това време бе отстранената заради скандала с бонусите Нели Нешева, а председател на Надзорния съвет - уволненият здравен зам.-министър Гергана Павлова.

Нешева твърди, че е информирала здравното министерство – причината била липсата на методика за договаряне на лекарствата. А Гергана Павлова изнесла специален доклад, с който е информирала д-р Константинов за високите цени на лекарствата

Здравният министър показа въпросния доклад в ефир и каза, че той третира болничните търгове и няма нищо общо с проблема с лекарствата.

"Никъде няма алармиращо да се каже, че се плащат милиони и че има огромен преразход, т.е. никъде няма документ, който да казва и никой не ми е казвал, че това нещо се случва", възмути се здравният министър. Освен това, според него, дори са подвеждали. "Никъде не се алармира, че цените досега са били едикакви си и какво ще се случи тепърва", допълни още министърът. Той показа Позитивния списък на лекарствата, който представлява таблица с пределните цени на медикаментите.

Запитан дали умишлено е скрита истината за разликата в цените от шефа на НЗОК Нели Нешева и бившия зам.-министър Гергана Павлова, д-р Константинов отговори - "как да тълкуваме днес изявленията, че министърът е знаел и си е мълчал". "Може ли да има такива драстични разлики и да се знае, че особено със Здравната каса с д-р Нешева има толкова добри взаимоотношенията и нямаше ли тя да дойде и да каже, че са платили много", попита риторично д-р Константинов.

Наредбата, според която се договорят отстъпки на лекарствата, се изготвя по предложение на НЗОК. Наредбата идва по-късно, но август е публикувана и оттогава ги имат и нищо не е договорено и всичко си мълчи. "Възможно ли е здравният министър да е знаел и да си мълчи", отново попита риторично Константинов.

Запитан защо се случва това, той отговори, че явно има изгода, "става дума за едни 6 млн. лв., които са влезли в сметките на компании, но не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава".

"Хората на тези позиции трябва да защитават интереса, трябва да алармират министъра, да кажат – "Как няма ли възможност?". Като питам кой забави нещата, ще кажат Гергана Павлова, ако питаме нея – тя друго ще каже", продължи възмутен да обяснява здравният министър.

"Имам отговорност – да, моята отговорност е, че съм се предоверил на моя зам.-министър, тя е заварена ситуация, не съм я избирал за зам.-министър, те се назначават от МС", уточни д-р Константинов.

Попитан вярно ли е, че Гергана Павлова е назначение на финансовия министър Симеон Дянков, здравният министър каза, че "истината е, че двамата заместник-министри са в доста близни отношения и винаги е имало изразяване на положително отношение към тях от вицепремиера".

Относно думите на Дянков как така д-р Константинов не е знаел за цените на лекарствата, здравният министър коментира с думите: "Напълно е възможно пък финансовият министър да е знаел много повече неща от здравния министър, но какво точно той е знаел, аз не мога да коментирам и няма как".

"Аз казвам, че той (Симеон Дянков) има доста информация, абсолютно повече не казвам, но истината е, че те бяха в добри отношения и често той получаваше бързо информацията и доклади, преди да са дадени на мен", уточни д-р Константинов.

"Когато всъщност тази работа излезе наяве – когато отстраниха Гергана Павлова и поисках ревизия на Касата за харчовете и видях, че от 2 млн. лв. стават на 12 млн. лв. разходите, веднага привиках фирмите да видя какво се случва и първата ми реакция бе да им обясня, че знам какво се е случвало и да върнат цените от 2010 г.", обясни д-р Константинов. "Вместо това във вестника излизат цените на лекарствата и обвиненията."

Здравният министър не отрече, че може да става дума за корупция. "Аз не съм разследващ орган и когато разбрах, има си съответни органи – подадох сигнал до главния прокурор - още на 27 февруари. Вие не е нужно да чувате, когато видя нещо нередно – сигнализирам институциите", отговори той на питането защо това не се знае и не е съобщено по медиите.

"Едни и същи лекарства са купени на пет пъти високи цени – това заслужава ли сигнал до прокуратурата", попита риторично министърът. "Тази медийност не се харесва на фирмите и те могат да се дръпнат от процеса, а всъщност те са яли от баницата, която някой им е дал".

"Вие разбирате ли защо ме атакуват мен сега, разбирате ли защо са сега всичките атаки", развика се в студиото здравният министър, очевидно ядосан от нападките и на водещите. "Управителят на Касата трябва да има информация за плащанията и да съобщи защо са се увеличили разходите".

На директния въпрос дали Нели Нешева и Гергана Павлова са лобирали за високите цени, за да облагодетелстват определени фармацевтични фирми, д-р Константинов каза: "Вие ме карате да произнеса някаква присъда. Резултатът е един и същ, но аз ли трябва да реша", попита отново риторично министърът.

"Имам абсолютната сериозна мисъл, че съм работил с хора, които не са ми казвали цялата истина и не са ме алармирали за проблемите. Логиката в такива действия, когато става въпрос за много пари, е, че винаги става въпрос за интереси. Но наистина не става дума да се произнасям и да се правя на съдия – трябва да се каже какво се случва, защо е станало и как да се предотврати", каза д-р Константинов.

Запитан дали е разговарял с премиера, той потвърди като уточни, че неговите директиви са били винаги за публичност, като упрекът от страна на премиера към здравния министър е бил, че е трябвало да следи за тези неща. "Един премиер е страшно много зает човек и не може да се изясняваме с тези документи".

"Когато дойдох на този пост, първото нещо, което чух, е, че ще изкарам три месеца, след това ми казаха, че ще ме махнат пак и пак – това е непрекъснато. Има две причини това да се случва – първата, че съм човек без политическо минало и втората е, че аз не влязох в никакви схеми, не ходех по обяди и вечери, не взимах отношение по разни работи и най-големият проблем е, че разбивам едни хубави схеми, където едни 6 млн. лв. са вървели и атаките ще идват. Много си мислих по въпроса каква ми е функцията? Когато са толкова много атаките, какво трябва да направя - и единствената причина да не си подам оставката, е фактът, че ако го направя, ще призная победата на всички хора в здравеопазването, които през годините са си направили мрежичка за точене на пари. Но факт е, че съм се предоверил и съм допуснал да не бъда информиран – поемам отговорността и баналният израз е "нося си оставката в джоба".

От своя страна, докато здравният министър обясняваше ситуацията с цените на лекарствата в ефира на bTV, премиерът Бойко Борисов коментираше по Нова телевизия наболелите въпроси в страната. Министър-председателят не пропусна да коментира и здравния министър с думите: "Всеки е с оставката в джоба”.

"Но ако не се справи с лекарствата, това ще стои на дневен ред”, закани се премиерът, като даде седмица срок на д-р Константинов - след това ще вземе решение дали да го смени.

Борисов каза, че е възложил няколко проверки и е събрал куп документи, въз основа на които ще прецени дали Константинов е знаел какви са цените на лекарствата и дали е бил длъжен да ги знае.

"Ако не бъдем аргументирани пред обществото защо е допуснато да се вдигнат? Ако е знаел - какво е правил? Ако не е знаел - какво работи? Ще решим", уточни Борисов.

"Дянков малко да си мълчи по тези теми, защото той трябваше да знае и за бонусите - данъчните му са засичали тези неща, но в случая се направи на добър", скастри Борисов Симеон Дянков за думите му, че здравен министър да не знае цените на лекарствата е все едно финансовият да не знае лихвите.

"Грехота е да е така, защото, чувствайки, че не се справяме добре, наливаме все повече пари там, тази година - близо 3,5 млрд. лв. и не можем да хванем как изтичат", заключи още премиерът.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


54 Raina Knqginq 08.03.2012 | 15:00
не само тя, но иначе носи голяма вина
53 Raina Knqginq 08.03.2012 | 15:00
а бе не става само със смени бе хора! не може да идват постоянно нови и нови и да кррадат по нов и нов начин! текучеството не е решение!
52 Raina Knqginq 08.03.2012 | 14:58
не се знае чий интереси иска да обслужи и от кои се пази
51 Raina Knqginq 08.03.2012 | 14:56
Този пък всеки път се изказв така все ендо иска да напусне?!
50 Нели Георгиева 08.03.2012 | 14:55
49 Нели Георгиева 08.03.2012 | 14:38
чел го е той. и знае как да го заобикаля.
48 Нели Георгиева 08.03.2012 | 14:25
време е да си я подадеш.
47 hubava jena 08.03.2012 | 13:59
Цените на лекарствата трябва да бъдат намалени .... и трябва да се открие виновника
46 Emily Reed 08.03.2012 | 13:40
Бил е подведен, или принуден да си мълчи и в интервюто каза, че като гражданин е длъжен да сезира за това прокуратурата и не е съгласувал действията си с никой, включително и вожда, който пък играе по свирката на Дянков. На който не му е станало ясно Павлова освен човек на Донев е близка с Дянков, така че аферата е още по-дебела и нищо чудно Константинов да стане поредната жертва на октопода.
45 Evil Genius 08.03.2012 | 12:52
Господин Министърчето да вземе да прочете закона ,там пише кой участва в ценоубразуването на лекарствата.Да не започвам да му ги редя тука раздел по раздел,член по член и алинея и точка.То бива безхаберие ама неговото на нищо не прилича.Закъснял си с оставката докторе,трябваше да я подадеш още когато се вдигна шум около гнусната компания на оня дето му лижете долната част на гърба всичките от фармацевтичния бизнес.
44 Красимира Тачева 08.03.2012 | 12:17
Това е добре да го знаем!
43 lou reed 08.03.2012 | 12:16
Тресни я у челото на Бо.Бо.
42 kostadin papanov 08.03.2012 | 12:10
да си ходи !
41 apetitna parjola 08.03.2012 | 12:06
бита карта е вече този
40 lou reed 08.03.2012 | 11:57
Подстрекателка :)
39 Vanesa Apostolova 08.03.2012 | 11:29
Я я сложи на бюрото на ББ! :)
38 Никита Т 08.03.2012 | 11:26
Има и по-заспали, но едно ги обединява -всичките си носят оставката в джоба и се правят на ощипани госпожици.
37 Vanesa Apostolova 08.03.2012 | 11:25
заспал още умрял ;) хахахах
36 Елемаг Електриков 08.03.2012 | 11:25
35 Елемаг Електриков 08.03.2012 | 11:25
и правилно я носиш
34 Ralica Hristova 08.03.2012 | 11:23
Изкарай я от там!!!!
33 atanas angelov 08.03.2012 | 11:20
не съм виждал по-заспал министър
32 Ivo Stoyanov 08.03.2012 | 11:19
Няма да стане, ами да я пуска направо!
31 Raya Nikova 08.03.2012 | 11:15
Да, ама няма да стане!
30 sexapilnata pichka 08.03.2012 | 11:15
и аз също ,поредният министър ,който се изложи :)
29 lou reed 08.03.2012 | 11:11
Ами аз не виждам много индикатори това да се случи!
28 Slunceto Gree 08.03.2012 | 11:06
Ако се справи със създалата се ситуация по-добре да остане
27 kolio nikolov 08.03.2012 | 11:03
точно , този министър не върши работа
26 Desislava Stoyanova 08.03.2012 | 11:03
25 otvarachkata otvarakova 08.03.2012 | 11:02
ще ти се наложи да я извадиш тази оставка и да я подадеш на когото трябва
24 Драго Попов 08.03.2012 | 11:01
Само по джобовете си ги държите обаче, не съм видял един да я извади и да я даде!
23 дрезгав глас 08.03.2012 | 10:59
Бареков не ще тоя да му идва на гости!
22 Anna Vasileva 08.03.2012 | 10:59
Са се махаааааааа!
21 дрезгав глас 08.03.2012 | 10:58
Нека си каже нещата, че да се знае!
20 дрезгав глас 08.03.2012 | 10:56
Гергана Павлова е виновна за всичко според мен!
19 Velislav Zdravkov 08.03.2012 | 10:55
и аз така викам :)
18 дрезгав глас 08.03.2012 | 10:55
Ами да я дава тази оставка - в крайна сметка скандалът беше много голям!
17 cherveniqt domat 08.03.2012 | 10:39
Оставка !
16 Andrei Stoichev 08.03.2012 | 10:37
Да се справи с проблема викам аз!
15 Драго Попов 08.03.2012 | 10:34
искаме да я видим!
14 Simo Ludiq 08.03.2012 | 10:32
Не я носи, ами я пускай!
13 borislav tomov 08.03.2012 | 10:31
Определено на това министерство не му върви.Поредният министър,който може би ще си тръгне.
12 galia ivanova 08.03.2012 | 10:29
айде , пътя ...
11 Батко съссладко 08.03.2012 | 10:23
Да принуди Софарма и Огнян Донев да намалят цените и тогава ще става за нещо.
10 София Павлова 08.03.2012 | 10:23
Преди доста време трябваше да бъде поискана тази оставка!
9 David Hayemaker 08.03.2012 | 10:22
Бързате според мен.
8 Sweet Dreams 08.03.2012 | 10:22
Чак пък връзкарче.
7 Батко съссладко 08.03.2012 | 10:22
Да намали цените на лекарствата и нещата ще се оправят.
6 David Hayemaker 08.03.2012 | 10:21
Само човек със слаб характер може да си подаде оставката сега.
5 Sweet Dreams 08.03.2012 | 10:21
Недей си подава оставката, ами накарай Донев да развее бялото знаме.
4 pushit realgood 08.03.2012 | 10:19
това е много добре!
3 golemiqt korem 08.03.2012 | 10:19
и без това не ставаш за нищо ....
2 Koko Taysana 08.03.2012 | 10:18
направо я пускай
1 Ема Маринова 08.03.2012 | 10:16
Ама няма кой да ти я поиска,нали,връзкарче!?

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.8...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.61
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.