И болният, и здравият трябва да пазят гръбнака си

Неврохирургът д-р Илиян Стоев от СБАЛ "Гръбначен център" пред iNews за болестите на гръбначния стълб и какво да правим, ако имаме херния

по статията работи: iNews.bg | 03.04.2012 | 10:00  6 Виж всички снимки

"Тези хора са магьосници. Приеха ме на носилка – не можех да дишам от болка, а сега се разхождам" - с тези думи ме посреща поредният пациент на СБАЛ – Гръбначен център във ВМА, без да подозира, че имам среща с д-р Илиян Стоев - един от водещите неврохирурзи на центъра.

"Този лекар има златни ръце", продължава развълнуван болният, разбрал мисията ми, с която съм в центъра. "Имах пет хернии, болката пронизваше и стигаше дори по крака ми. Не можех да говоря от болка. А за една седмица тези хора ме върнаха отново на крака".

"Доблестта ни прави уникални – няма друга болница или клиника, която да се занимава и да лекува само болести на гръбначния стълб", разказва д-р Илиян Стоев, който работи в първото и единствено специализирано лечебно заведение в България за лечение единствено на заболявания на гръбначния стълб и гръбначния мозък. Д-р Стоев оперират всички видове гръбначни заболявания и е с 30-годишна практика в областта на мозъчната и гръбначна хирургия. Един от пионерите в България на съвременната гръбначна хирургия и на минимално инвазивната хирургия в тази област. Има много специализации в чужбина.

Лечение

Обект на лечение в СБАЛ "Гръбначен център" са болките в шията, гърба и кръста с или без излъчване към крайниците, както и сетивни и двигателни разстройства. Болните от дискова херния, гръбначна стеноза, травми на гръбначния стълб и гръбначния мозък, тумори на гръбначния стълб и гръбначния мозък, възпалителни заболявания на гръбначния стълб и гръбначния мозък, паразитни заболявания на гръбначния стълб и гръбначния мозък и други болести на гръбнака, могат да намерят лечение на болките си.

Лечението протича чрез мултидисциплинарен подход, при който се обединяват в едно усилията на специалисти от различни области като неврохирургия и ортопедия, неврология, физиотерапия, кинезитерапия, образна и интервенционална рентгенология, анестезиология и др., тясно специализирани в областта на гръбначните заболявания. Всички те са включени в лечението на един и същ пациент.

Методи на лечение

"Ние се занимаваме само с гръбначни болести, като специфичното е, че се занимаваме с минимални инвазивни подходи, които са новите, високоефективни подходи, които имат място в гръбначните грижи", продължава д-р Стоев.

Минимално инвазивни методи на лечение се осъществяват инжекционно или с малки (до 1.5 см) разрези на кожата. За осигуряване на точността по време на операцията, инструментите се насочват чрез рентгенов контрол.

Болести, които се лекуват в Гръбначния център

В "Гръбначния център" идват пациенти с дегеративните заболявания на гръбнака – заболявания на междупрешлените дискове, на прешлените и съответно – резултиращи в гръбначния мозък и нервните коренчета. Крайният резултат е притискане на тези структури и оплаквания и болка. Дегенерацията на междупрешленния диск е процес на остаряване, намаляване на неговото водносъдържимо, става по-лесно раним при минимални въздействия, микротравми, характерни за обездвижения човек, който стои много на стол, зад бюро, на масата, който не се движи, който не спортува, уточнява д-р Стоев.

Най-честите заболявания на гръбначния стълб  са дисковите хернии. Ако губите контрол върху уринирането или получите парализа на мускулна група или отделен мускул, която е в развитие – не можете да стъпвате на пета на десния крак и е настъпило сега и продължава дълго време, трябва незабавно да се обърнете към специалистите, тъй като се налага хирургична намеса и незабавна операция.

Ако парезата е станало преди 6 месеца, няма повод за безпокойство. Всички останали хернии подлежат на консервативно лечение, което протича в рамките на 3 седмици до 2 месеца. Благодарение на минималните инвазивни методи, обаче пациентите се възстановяват за седмица и човек може да се върне към нормалната си физическа активност и да започне работа.

Обездвижените хора са подложени на постоянни микротравми, както и тези, които имат принудителна работна поза, която много често е неудобна за тялото – наведени напред или с вдигната глава нагоре. Оттам се развиват заболявания като дискови хернии, образуването на шипове, водещи до гръбначна астеноза.

От хернии страдат предимно по-възрастни пациенти, но напоследък и възрастовата група на болните от дискови хернии се измества и е нормално 16-17-годишни да боледуват от херния. "Там не става дума за типичната дегенерация, защото е много рано, а е по-скоро някаква форма на травма, която може да е причинена от спорт или битова травма, която води до дискова херния", обяснява неврохирургът.

И болният, и здравият трябва да пазят гръбнака си

Трябва да се знае, че и болният, и здравият трябва да избягват вдигане и носене по неподходящ начин на тежести, движение с голяма амплитуда – да не се навеждаме, ако трябва да направим нещо на земята, а трябва да клекнем, да коленичим, да използваме различни трикове, така че да не се прави това екстремно навеждане и резки движения в кръста и шията. Те водят до прекалени усуквания, но човек в ежедневието си рядко прави резки движения – той ги прави при определени спортни действия или понякога внезапно. Затова внимавайте със спорта, ако не сте професионалист, тъй като истинските спортисти знаят как да се пазят и техните мускули са подготвени, предупреждава д-р Стоев.

Когато човек е обездвижен и трябва да вдигне нещо от земята, мислещият човек трябва първо да си разгрее мускулите, да си раздвижи кръста, и трябва не да се наведе, а да клекне да го вземе и да се изправи с крака, а не с мускулите на гърба. И това трябва да го правят не само тези, които имат хернии, но и здравите.

Умният човек се пази, преди да се разболее

"Един пациент ми каза, че много от нещата, които съм му препоръчал да ги направи, ги е открил сам – нашият здрав разум ни тласка по верния път – може да открием много от нещата, които не трябва да правим сами, въпросът е дали ще послушаме здравия си разум", шегува се още д-р Стоев и продължава - "Умният човек се пази, преди да се разболее".

Училище за гръбнака

Затова специалистите от "Гръбначния център" във ВМА правят "Училище за гръбнака", в което хората могат да научат как правилно да извършват ежедневните си дейности, как да се приспособяват към условията на работа, как да се възстановяват след оперативно лечение и как да избягват въобще възникването на гръбначни проблеми.

Училището, което се намира в консултативен кабинет във ВМА, може да бъде посетено от всеки желаещ да научи как да стои, докато кара колата си и да дава на заден, без да се обръща, как да стане и седне в колата, без това да навреди на гръбнака му.

Д-р Стоев издава част от съветите, които могат да се научат – като например, как да си вземем предпазния колан в колата – да не го хващаме с противоположната ръка, а с лявата ръка да го изтеглим, да го прехвърлим с дясната си ръка и оттам – закачим. Това на вид просто движение може да ни спести доста болки, ако го правим по правилния начин.

Човек трябва да почива, преди да се е уморил...

"Имах професор, който, когато го питаха: "Какво прави", той казваше: "Почивам" и питайки го защо, той отговаряше: "Защото човек трябва да почива, преди да се е уморил, умориш ли си - и да почиваш е късно". Същото е с гръбначните заболявания – човек трябва да се пази, преди да се разболее, категоричен е д-р Стоев.

 

СБАЛ "Гръбначен център" е първата и единствена по рода си в България и на Балканите специализирана болница за лечения на заболявания на гръбначния стълб и гръбначния мозък с акцент върху минимално инвазивната гръбначна хирургия.

Болницата разполага с две операционни зали –  асептична и септична, стационар с 36 легла, приемно консултативен кабинет и необходимите за тяхното ефективно функциониране звена. Стаите имат съвременен облик и луксозна степен на завършеност. Разполагат с климатици, кабелна телевизия и безжичен интернет, достъпни за всички пациенти на болницата.

Болницата има подписан договор с НЗОК за работа по клинични пътеки, отнасящи се до нейната специализация, и оперативното лечение не се заплаща. Ако се налага при операцията да се използват консумативи разходите, за които не се покриват от НЗОК, както и ако си изберете предпочитан от Вас операционен екип, ще се наложи да заплатите за тях.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


29 Тони Макарони 03.04.2012 | 14:21
най-добре да не се налага,че то и медицината ни е една...не се знае кой как ще те обърка...
28 Тони Макарони 03.04.2012 | 14:21
всички трябва да си щадим здравето...
27 мили ванили 03.04.2012 | 12:53
трябва,ама мързелът надделява...
26 мили ванили 03.04.2012 | 12:52
много е прав човека...ние докато не ни заболи нещо не се щадим грам
25 pichka elektrichka 03.04.2012 | 12:25
И аз това казвам , дано да не се разболяваме
24 Hristo Samov 03.04.2012 | 11:49
Затова трябва да се спортува и да се раздвижва човек.
23 Hristo Samov 03.04.2012 | 11:48
Да чукаме на дърво да не ни достигат такива заболявания.
22 Ivan Minchev 03.04.2012 | 11:42
Една книга наскоро ми попадна за гръбнака.
21 Ivan Minchev 03.04.2012 | 11:40
Болестите са много коварни - могат да те обездвижат.
20 Ivan Minchev 03.04.2012 | 11:39
гръбнака, кръста - дископатията е лошо заболяване.
19 Hristo Grozev 03.04.2012 | 11:26
особено с това седене на компютрите... целите се изкривяваме.
18 Анита Кралева 03.04.2012 | 11:19
пазим го!
17 Елемаг Електриков 03.04.2012 | 11:15
не го знаех това
16 Елемаг Електриков 03.04.2012 | 11:15
гръбнакът е важен
15 Жулиета Асенова 03.04.2012 | 11:06
Наистина си е направо чудо. Рядко се срещат качествени доктори у нас, но е успокоително да се знае, че има и такива.
14 Рени Чен 03.04.2012 | 11:03
Хубаво е, че имаме толкова добри специалисти у нас, до скоро масово хората с дископатии бягаха в чужбина да се лекуват.
13 hristian penev 03.04.2012 | 10:45
не бива да се подценява тази болка,защото по-късно води до още по-големи болки
12 Бай Спас 03.04.2012 | 10:45
За тези неща разчитайте на специалисти, а не на Интернет.
11 golemiqt korem 03.04.2012 | 10:43
така си е , дори и богатите и известните
10 Камък Врачански 03.04.2012 | 10:33
така е, но поне не са смъртоносни
9 Камък Врачански 03.04.2012 | 10:33
полезна статия, изчетох я докрай
8 Kristina Pavlova 03.04.2012 | 10:31
Аман, обаче никой не е застрахован.
7 г-жа Тенджеркова 03.04.2012 | 10:24
Много коварни са тези заболявания и най-лошото е, че повечето хора подценяват болката в тази област.
6 julieta jivkova 03.04.2012 | 10:23
в Интернет има много информация , стига да се интересуваш :)
5 aleksa darinova 03.04.2012 | 10:14
Благодаря за информацията...
4 zvercheto zvqr 03.04.2012 | 10:09
Аман от тези болести !
3 известна личност 03.04.2012 | 10:06
Хубаво е да се пазим.
2 властен олигарх 03.04.2012 | 10:06
Вече медицината напредна страшно много.
1 Средновековен Рицар 03.04.2012 | 10:06
Пазете се наистина.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите анимационен филм
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.