Обвиниха Тома Белев, че ръководел "зелен октопод"

Твърденията са на Борис Ангелов, председател на сдружение "Екопрограма"

по статията работи: Андриян Георгиев | 14.11.2012 | 22:00
Тома Белев
Тома Белев

"Зелен октопод" погълна милиони левове и евро през последните години. Това каза Борис Ангелов, председател на сдружение "Екопрограма". 

Корените на "октопода" били през 1999 г. по времето на Иван Костов, когато за директор на Природен парк "Витоша” е назначен Тома Белев. Около него се създал кръг - съпругата му Весела Кавръкова е в WWF България, съратници му били бившият вицепрезидент Ангел Марин и синът му Симеон Марин, свързан с Натура 2000, както и Петко Ковачев и Андрей Ковачев и ПП "Зелените”, както и съпругата на Андрей Ковачев - Катерина Раковска, която също е свързана с WWF България.

Така имало възможност пряко да се влияе върху всички проекти. Гвоздеят в тази организация е Натура 2000, която програма е създадена, за да се съхранява биоразнообразието. Целта на тази организация на "зеления октопод" са едни 9 млн. лева от Министерството на околната среда и водите, каза Ангелов.

По повод думите на Борис Ангелов коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" уточнява следното:

1. Натура 2000 е екологичната мрежа от защитени територии на Европейския съюз. Създаването й е дело на всички страни, членове на общността. В България научните проучвания и документацията по създаването на мрежата бяха изготвени по проекти на природозащитни организации. Предложенията бяха ревизирани и впоследствие приети последователно от Българска академия на науките и от Европейската комисия. Т.е Натура 2000 не е "екоорганизация,”, каквато информация се появи в медиите на база на дадената пресконференция.

2. Цитираните природозащитните организации "Зелени Балкани” и WWF - България са регистрирани в обществена полза. Всяка година те са длъжни по закон да внасят финансов отчет за дейността си в Регистъра за юридическите лица с нестопанска цел, регистрирани в обществен интерес към Министерство на правосъдието. Регистърът е публичен и всеки, който се интересува би могъл да провери съответната дейност. До този момент съответните органи не са констатирали каквито и да е било нарушения в дейността на двете организации.

3. Природозащитните организации работят и по проекти, финансирани от европейски фондове, където дейността се следи на няколко нива: отчети към донора, външен одит и финансови отчети към Национална агенция по приходите и Министерство на правосъдието. До този момент съответните органи не са констатирали каквито и да е било нарушения в дейността на двете организации.

4. Неправителствените организации избират свой представител в Комитета за наблюдение на Оперативна програма Околна среда. Там членуват над 40 души от различни институции и организации. Българските неправителствени организации обаче са със статут на наблюдатели и нямат право на глас. Така чисто процедурно представителите на неправителствените организации не биха могли да отклоняват средства към държавни структури.

5. В Оперативна програма Човешки ресурси към Министерството на труда и социалната политика няма представители на природозащитните организации.

6. Петко Ковачев от Институт за Зелена политика няма роднинска връзка с Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа "Балкани".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 Petya Georgieva 15.11.2012 | 17:09
"Морето липсва", ти защо защитаваш унищожителите на природата след като си избрал такъв ник? Или имаш предвид, че особено много ти харесва презастроеното ни Черноморие и затова ти "липсва"? И мечтаеш същото да се случи и в планините, защото е мноооооого хубаво там! Вие изобщо ли не прочетохте статията докрай или стигнахте само до заглавието? За какво "разследване" става дума, след като са направени такива НЕЛЕПИ елементарни грешки като това да се твърди, че съществува една несъществуваща организация като "Натура 2000" (тоя дебил дори това не знае какво е!) Не виждате ли, че това е толкова съшито с бели конци, че чак е смешно! Можете да мразите колкото си искате Тома Белев, но не давайте трибуна на тези, които единствено искат да направят това, което вече направиха с Черноморието ни! Бетонът НИКОГО не привлича! Той отблъсква всички туристи, независимо дали чужди или български. И да искаш да се запази природата на България не е екологичен рекет, а ЗДРАВ РАЗУМ, който очевидно липсва в нашите бизнесмени и управляващи. Трябва ли България да унищожи всичко качествено, което има и да се нареди последна на опашката на предпочитаните туристически дестинации или можем да бъдем първи, акцентирайки върху алтернативен туризъм, фотосафари на защитени видове, велотуризъм, културен туризъм, археологическите находки, които излизат докато се рови за магистрали и какво ли не, което НАИСТИНА би привлякло туристите и то платежоспособните, а не пъпчивите тийнейджъри, дошли само за секс туризъм и пиянски изпълнения!
3 Moreto Lipsva 15.11.2012 | 11:00
Тома Белев е истински престъпник, но най-лошото е, че се пише добър самарянин, който иска да спаси природата. Такива най-мразя! Дори отявлените престъпници са по-достойни от него. Той обаче крие грозното си лице зад облика на добрия еколог. Ако беше толкова добър еколог, защо не направи нищо, когато короядът изяде огромни площи от дърветата на Витоша? Защо не направи нищо, когато популацията от глигани и сърни намаля толкова много? Този човек е просто един мошеник, който обаче добре знае как да управлява масите.
2 Никола Любомиров 15.11.2012 | 10:43
Тома Белев открай време е много съмнителен човек, защото за 12 години като директор на ПП Витоша нищо не направиха освен да дават имена на животни и то публично. Природен парк не се управлява така и то от човек, който хабел представа си няма от природа. За тази информация, не се и учудвам, защото той си щрака с пръсти и успя да изманипулира част от младото общество, но не всички! Аз съм един от тези, които съм свидетел на неговите безумия и знам, че този човек трябва наистина да бъде разследван!!! Как може да източват толкова много пари от ЕС и после да си ги лапат най-безпардонно?!?! Наглост на наглостите!!! Изпъдете го тоя от България!!!
1 Vivi Vasileva 15.11.2012 | 09:11
Да, някои зелени организации робуват на корпоративни интереси и това е видно за всичко ни. Всеки човек поне с два грама мозък обаче може да различи, кои са истинските еколози и кои платените.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.12...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.65
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.