14 страни спасяват от изчезване един световно застрашен вид – египетският лешояд

Популацията му за последните 30 години е намаляла с повече от 80%

по статията работи: iNews.bg | 18.12.2017 | 10:37
14 страни спасяват от изчезване един световно застрашен вид – египетският лешояд
БДЗП
Повече за:

Институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка доказват, че политически граници не съществуват, когато е необходимо да се спаси от изчезване един световно застрашен вид – египетският лешояд. Всички те обединяват усилията си в новия трансграничен проект "Опазване на египетския лешояд по миграционния му път" (LIFE16 NAT/BG/000874) с кратко име "Нова надежда за египетския лешояд", който стартира през юли 2017 г. с финансовата подкрепа на програма LIFE на ЕС.

Египетският лешояд е световно застрашен вид, чиято популация на Балканите само за последните 30 години е намаляла с повече от 80%, като в момента наброява едва 70 двойки. Причините за този спад могат да бъдат намерени не само в гнездовите територии на вида, но и по миграционния му път. Египетският лешояд е единственият далечен мигрант сред лешоядите в Европа, като всяка година изминава повече от 8 000 км до зимните си квартири в Африка и обратно.

Проектът цели опазването на най-източната популация на египетския лешояд в Европа, чрез прилагане на спешни природозащитни мерки за елиминиране на най-сериозните известни заплахи за вида в гнездовите му територии и по пътя на миграция. Проектът се основава и надгражда дейностите, предприети между 2011 и 2016 г. по време на LIFE проекта "Помощ за египетския лешояд". Целите на проекта са в съответствие с най-актуалния стратегически документ за опазване на вида: Планът за опазване на Балканската и Централноазиатската популации на египетския лешояд по пътя им на миграция (EVFAP), който е ключов компонент от Многовидовия план за опазване на лешоядите в Африка и Евразия (Vulture MsAP).

Основните усилия по проекта "Нова надежда за египетския лешояд" ще бъдат насочени към реализирането на два ключови компонента: (1) постигане на постоянно нарастване на популацията на вида в гнездовите му територии на Балканите; и (2) подобряване на условията за опазване на вида по продължение на миграционния му път и в местата за зимуване, чрез минимизиране загубата на мигриращи птици, особено на възрастни индивиди.

Балканският регионален компонент на проекта (България, Гърция, Албания, Македония) включва: създаване на зони за лешояди без отрови и с наличие на достатъчно и безопасна храна и развитие на капацитета и инфраструктурата за реализиране на програма за възстановяване на популацията в близко бъдеще.

Проектът ще работи активно с националните институции, за да осигури наличието на подходяща правна защита и ефективното ѝ прилагане. Местните власти в селските населени места ще бъдат насърчавани да създават контролирани местни екарисажи за отпадъци с животински произход на ключови места, предлагащи безопасна храна за лешоядите. Незаконното използване на отровни примамки все още е проблем за всички балкански страни - проектът има за цел да възпроизведе успешните дейности, които вече се изпълняват в Гърция, за да се повиши осведомеността сред институциите, заинтересованите страни и засегнатите лица с цел създаване на балканска мрежа за борба с отровите. За да се предотврати случайното отравяне на птици, проектът ще се бори срещу прекомерната употреба на опасни селскостопански химикали (например чрез намаляване на селскостопанските субсидии за нарушителите) и на токсични ветеринарни лекарства (например забрана на ветеринарното използване на диклофенак и насърчаване използването на алтернативи).

Компонентът на проекта, отнасящ се за пътя на миграция на египетския лешояд, има за цел предприемането на спешни действия, предложени в EVFAP, за справяне със заплахите за вида. За съжаление, в голяма част от страните в Близкия изток (Египет, Ливан и Сирия) и някои африкански държави (Чад, Етиопия, Нигер, Нигерия и Судан) съществуват военни конфликти. Затова стратегията на проекта е да осигури трансфер на опит и да изгради капацитет в тези територии, които са достатъчно безопасни за това, и да работи с най-стабилните местни организации (правителствени или неправителствени). Основните цели са: понижаване на смъртността на египетски лешояди, причинена от токови удари в основните места за почивка на вида в Етиопия; намиране на алтернативи при използването на стрихнин или други отрови в борбата срещу бяса, особено в ключови места със струпване на лешояди в Етиопия и Чад; развитие на местен капацитет за борба с употребата на птици в местни "магически" церемонии и ритуали (Нигерия); развитие на местен капацитет за борба с незаконното убиване и трафик на птици (Близкият изток).

Проектът предвижда две мащабни информационни кампании за повишаване на осведомеността за вида и за заплахите, които го застрашават – от отравяне, бракониерство, до сблъсък с вятърни турбини и токови удари. Кампанията "Километър за египетския лешояд" ще сравни миграционното пътуване на вида със маратонско състезание. И двете представляват предизвикателство за силата и издръжливостта и срещат препятствия по пътя си. По време на втората кампания – "Полети с лешояда", ще бъдат създадени огромни стенописи в някои от най-големите летища, попадащи на пътя на миграция на вида, които ще "разказват" за основните заплахи, които египетския лешояд среща по време на дългия си полет.

Продължителността на проекта е 5,5 години (1 юли 2017 - 31 декември 2022). Координиращ бенефициент е Българското дружество за защита на птиците.

Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

 • Сега По света и у нас информационна...
 • 22:35 Студио Х: Силата на малцинството...
 • 00:15 Митика: Приключение за герои...
 • 01:45 Човешки капитал игрален филм /п/
 • 03:40 Днес и утре /п/
 • 04:05 Фреди Хайнекен тв филм /1 епизод/п/
 • 04:55 Мечтата за Марс документален филм/п/
 • 05:30 Бразди /най-доброто/п/
 • Сега "Мис Таен агент 2: Въоръжена и...
 • 22:30 "Вълкът от Уолстрийт" - криминален,...
 • 02:00 "Лято в Алгой" - романтичен...
 • 03:30 "Двама мъже и половина" /п./ -...
 • 04:30 "Cool…T" /п./ - лайфстайл предаване
 • 05:30 "Аламинут" /п./
 • 06:00 "Малкото пони: Приятелството е...
 • 07:00 "Двама мъже и половина" - сериал,...
 • Сега "Маската на Зоро" - с уч. на Антъни...
 • 22:50 "Извън релси" - с уч. на Клайв...
 • 01:00 "Моята мечтана роля" - с уч. на...
 • 04:30 "Катинари на любовта" - с уч.на...
 • 06:30 "Иконостас"
 • 07:00 "Нощна смяна" - сериен филм, сезон 3
 • 08:00 "Събуди се" - предаване
 • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA,...
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Кой безумец вкара в учебник, че мъжът трябва да бие жената? МОН крие имената на оценителите, одобрили или проспали дискриминиращия цитат от Корана

Анкета

Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница