И днес може да има будители...

На 1 ноември - Деня на будителите iNews реши да ви предложи един различен поглед

по статията работи: Екип iNews | 01.11.2012 | 10:08
И днес може да има будители...

Будител е "човек, който през целия си живот активно популяризира и извежда в приоритет знанието за националната история и правилната употреба на майчиния език, както и преклонението към родната култура и национален дух".

Будител е този, който събужда народа си за култура, просвета, свобода или други достойни дела, през целия си живот. Нека не мислим, че да си спомним за него един път в годината е достатъчно. Нека повярваме, че съвременната епоха може да роди будители. И нека наистина всички се събудим.

В този ден iNews реши да ви предложи един различен поглед. Какво мислят познатите лица, или хора, които можем да наречем будители, или пък, такива, за които 1 ноември не е просто поредната дата в календара.

Представяме ви...

e2f8fb87-d856-5dd5-516d-33cd650e0a18Калин Терзийски е роден на 22 март 1970 г. в София. Завършил е медицина и специализирал психиатрия. Работил е като дърводелец, санитар, медицинска сестра, редактор. От 1996 до 2001 г. работи като лекар в психиатричната болница в Курило. Българският поет, писател и сценарист е сред 12-те носители на годишната награда на Европейския съюз за литература. Терзийски заслужи отличието с краткия разказ "Има ли кой да ви обича".

Избройте трима будители...

- Под будители според мен би трябвало да се разбира хора, които са помогнали много за осъзнаването на хората. Струва ми се, че не трябва да оставаме до домашно-националистическото ниво. Хора не са само българите или само македонците, да речем. Всички хора винаги са имали нужда от събуждане. Ето трима мои любимци - Христос, Буда и Джон Ленън. С тоя отговор искам да провокирам и тези, които искат да превърнат Христос в тежка и мрачна, недосегаема икона. Христос е любов. Джон Ленън е любов. Буда е любов. Който смята, че будителството е свързано с национализма и патриотарските изстъпления – грубо се е объркал. Буда, апропо, означава точно Пробуден – на най-древния будителски език – санскрит.

Може ли съвременната епоха да роди будители?

- Всяка епоха задължително ражда своите будители. И в най-мрачното Средновековие е живял Абелар или примерно Окам. Леонардо да Винчи се е криел от Инквизицията. Винаги е имало такива. Колкото по гъст мрак, толкова по-ярка е светлината.

От какво трябва да се събудят българите?

- От това, че са затънали в материализма. В тлъстия си, гнетав бит – като в тесто за мекици. Този, който се интересува само от материалното, от вещите, от имота – той винаги ще бъде беден. И жалък. Българите затова имат усещането, че са толкова бедни. А всъщност – България е в първата една трета – сред първите 30% най-богати страни в света. Ако някой глупак не вярва – нека провери за индекса на човешко развитие – България има определено висок индекс. Но хората се чувстват бедни. Защото не знаят нито какво е това смирение, нито какво е това умереност, нито знаят какво е това да си богат. Да си богат с ума и духа си, не с вилите и басейните пред тях. Съвременните българи смятат, че Лувърът е място, където има адски много адски скъпи вещи... По дяволите – объркали са се! Там има велик дух! Социализмът и предхождащото го еснафско-патриархално робство повредиха българите.

Вас лично какво Ви държи будни/Ви кара да се събудите?

- Всеки човек има грижата за себе си и за своето събуждане. Но ако сам не може да събуди себе си – ако не иска да се събуди – едва ли нещо е способно да го събуди. Това е като с книгите – може да ги има на купища, но от тях няма полза, ако няма кой да ги прочете. Глупакът-консуматор е нагъл до такава степен, че чака и някой друг да го събуди. Все едно е клиент в мол или клиент в ресторант. Поръчва си събуждане и нагло чака. Няма как да стане. Говедото винаги ще спи, ако се е заинатило и не иска да се събуди.

Докога кебапчето ще е по-важно от културата?

- Кебапчето не е по-важно от културата. Никога не е било. Но примерно филе миньонът – определено. Разбирате ли? Щом за тия, които се имат за високообразовани, цивилизовани и осъзнати хора материалните неща (примерно, екскурзиите до Париж и луксозните стоки) са по-важни от духовните (като смирението, благостта, скромността, състраданието и други подобни) – то няма как да станат по-добре нещата. Кебапчето е атрибут на бедните, на тия, които Христос нарича нищи духом. А тяхно е царството небесно. Но виж – снобите с техните айпади, айподи, с техните деца, учещи в университети в САЩ с нечестно спечелени пари, светските акули с техните шоколадови мусове по партита в Радисън – те те те... Надявам се, че който вижда ме е разбрал.

580679 Йордан Йовчев е роден на 24 февруари 1973 г. в Пловдив. Възпитаник е на Спортното училище в Пловдив. Участва на шест поредни олимпиади от 1992 до 2012 г. Така той става първият гимнастик, участвал в шест олимпийски игри в историята на спорта. От декември 2008 г. е председател на Българската федерация по спортна гимнастика. През 2012 г. е знаменосец на България на Олимпийските игри в Лондон и се класира на седмо място във финала на халки.

Избройте трима будители?

- Васил Левски, Христо Ботев, Георги Сава Раковски.

Може ли съвременната епоха да роди будители?

- Дали може? Не знам, предполагам, но защо да не може? Всичко е възможно.

От какво трябва да се събудят българите?

- Аз мисля, че българите сме буден народ, така че не знам от какво трябва да се събудим. Попринцип сме будни, всеки се развива в своята сфера. Специално с будността не мисля, че имаме проблем.

Вас лично какво Ви държи будни/Ви кара да се събудите?

- Всичко това, което се случва около мен. Но, по принцип, кафето ми помага най-много да ви кажа.

До кога кебапчето ще е по-важно от културата?

- Кебапчето ли? Зависи кой как го възприема. Без култура не може да има и кебапчета, така че не знам дали е по-важно. Кой казва, че е по-важно? Аз не мисля, че е така, а и малко хора мисля така за кебапчето

f366364d-1847-2c58-0b64-8da30707abc2 Ваня Добрева е родена на 20 юли 1965 г. в София. Завършва НГДЕК, магистър е по българска филология в Софийския университет. През 1996 г. става доктор на филологическите науки. От 1990 г. е редовен асистент, а от 1999 г. - главен асистент в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград. Народен представител от Коалиция за България и бивш зам.-министър на образованието.

Избройте трима будители...

- Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Бозвели. Мога и много други като Левски, Раковски, Христо Ботев, Каравелов, братя Миладинови, Иван Вазов

Може ли съвременната епоха да роди будители?

- Разбира се, че съвременната, както и всяка друга епоха може да роди будители. Парадоксално е да се твърди, че днес няма будители. Въпросът е в друго. Какви са задачите на "будителя" днес, когато на частното образование се дават повече привилегии, отколкото в държавното, как да реагира "будителят", когато основната му фигура - учителят, се предвижда да бъде "педагогически специалист".

Има ли възможности "будителят" да се противопостави ефикасно на опростачените нрави, на чалга-културата, на фаворизирането на неграмотни хора, които да управляват България? Ако някога през Възраждането будителите са "разгаряли" националния дух, как по-точно да вършат тази свята дейност в условията на глобализма? Как в условията на фалшификация и изкривяване на културното наследство, особено в българската литература през ХІХ и ХХ век, будителят да отстои истините на историята? Ето, това е трудното.

От какво трябва да се събудят българите?

- От оковите на конформизма и самоизмамата. От усещането, че служенето на Златния телец е единственият ни изход, че българинът е безсилен да промени съдбата си.Струва ми се, че е жизнено важно да възродим националните си ценности, градивното начало в живота си.

Вас лично какво Ви държи будни/Ви кара да се събудите?

- Съвестта. 

Докога кебапчето ще е по-важно от културата?

- Докато няма кебапчета! Така че няма нищо лошо да има и кебапчета, и култура. Ситите ги противопоставят!

db4bd1b8-8cdd-69f7-1485-47a08f1cb6abКремена Димитрова е специалист в областта на изкуството, магистър по Културология и театрознание, има квалификация в областта на танцовия театър и културния мениджмънт. За себе си казва, че това, което работи, е да бъде "агент-провокатор”, както за правещите, така и за консумиращите изкуство.

Избройте трима будители...

- Паисий Хилендарски, Христо Ботев, Иван Димитров (млад поет, писател и драматург).

Може ли съвременната епоха да роди будители?

- Да, и за наше успокоение и упование - ражда.

От какво трябва да се събудят българите?

- От мързела си.

Вас лично какво Ви държи будни/Ви кара да се събудите?

- Буквите. Дават ми сигурност. С книга в ръка се чувствам защитена.

Докога кебапчето ще е по-важно от културата?

- Винаги ще е така, защото то е в графата – първични потребности, културата е в друга графа – "и други”.

854165c7-eb0b-7db3-456f-70fd048cb59cМария Капон е родена на 8 април 1969 в Пловдив. Завършила е "Продуктов маркетинг" в университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен. Политик от Единна народна партия (ЕНП), народен представител в 40 Народно събрание.

Избройте трима будители...

- Васил Левски, Св. Иван Рилски, Христо Ботев…, но трябва да имаме очи и за тези, които днес ни будят, за човещината и гордостта на духа – като Теодора Захариева, например.

Може ли съвременната епоха да роди будители?

- Всяка епоха има своите будители, но много често се налага да ги видим с ума и сърцето си, защото с очи трудно се вижда.

От какво трябва да се събудят българите?

- От примирението, че живеят под наем в собствената си държава. От натрапчивото усещане, че нищо не зависи от тях. От малокръвното и егоистично усещане, че всеки трябва да спаси само себе си и му е все едно за съдбата ни като народ. Тук говорим за народ, който е преминал през много премеждия и през много векове. Дойде ли празник, първи се киприм до знамената. Когато има проблем, всички се скриват по кухните си и се правят на юнаци най-много пред съседите.

Вас лично какво Ви държи будни/Ви кара да се събудите?

- Несправедливостта ме държи будна и яростното желание България да се окаже в XXI-ви век. Защото е много страшно да гледаш рухналите покриви на българските болници, после да превключиш канала и да видиш, че Човека вече скача от ръба на космоса и преодолява скоростта на звука. След скока на Баумгартнер за човечеството следва скок от космическа ракета. Къде е таванът на мечтите ни – при капещия покрив или в скока от стратосферата? Няма как да заспя от този въпрос.

Докога кебапчето ще е по-важно от културата?

- Кебапчето е символ на вечната балканска кръчма и не е необходимо да го сменяме с черен хайвер, за да харесваме повече музиката на Игор Стравински. Както се казва, нужна е култура, за да имаш кебапчета, но ако имаш кебапчета, не е задължително да получиш култура.

bae6417c-b4b7-bfa3-a4a4-c1993a78f1d3Юлияна Дончева е родена на 25 юни 1965 година в  Шумен. През 1990-1991 г. работи в RAI-2. През 2001 г., когато печели титлата мисис България, започва да гради кариера в политиката. Тя става народен представител в 39-то НС, от групата на НДСВ. През 2007 г. се кандидатира за кмет на столицата. Омъжена е за шампиона по смесени бойни изкуства Станислав Недков-Стъки. През 2011 г. партия Новото време издига Юлияна Дончева за кандидат-кмет на Велико Търново. Не успява да се пребори за кметското място.

Избройте трима будители...

- Много са будителите в българската история и три имена са прекалено малко. И все пак - Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев.

Може ли съвременната епоха да роди будители?

- Само от разстоянието на времето можем да преценим ролята на кой наш съвременник е будителска, но смятам, че поколенията след нас ще оценят като будители имена като Радичков, Левчев, Хайтов .

От какво трябва да се събудят българите?

- Българите трябва да се събудим от апатията, да се отърсим от усещането, че от нас нищо не зависи,да поощрим националното си самочувствие и отговорност.

Вас лично какво Ви държи будни/Ви кара да се събудите?

- Младите хора на България, които печелят световни награди навън, събуждат моя оптимизъм и ме карат да вярвам, че не всичко още е загубено.

Докога кебапчето ще е по-важно от културата?

- Докато ни управляват политици, които откровено определят себе си като "прости", няма как културата да е приоритет. За тях досега с културата се изчерпва само до общи снимки със звезди и толкова...

480e5f18-1e0b-2464-0615-ad8094b25482 Д-р Стела Константинова е завършила журналистика в Софийския университет. Защитила е докторат в областта на рекламната комуникация. Главен асистент и преподавател по онлайн журналистика в катедра "Медии и обществени комуникации” – УНСС. Работила е като репортер в печатни медии и като експерт в отдел "Реклама” на ИА "Военни клубове и информация” – МО. Автор е на "Комуникацията Реклама”. Води академичния блог MediaWe.
Избройте трима будители...
- Св. Св. Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Васил Левски.
Може ли съвременната епоха да роди будители?
- Може и ги има. Но не са публични личности, не ги гледаме в медиите да размахват будителски пръст.
От какво трябва да се събудят българите?
- Българите са изпаднали в дълбок сън, от която вече не знам какво може да ги разбуди. Последният преход към тоталитаризъм премина благодарение на дълбокия сън. Унижението на възрастните и младите  премина благодарение на дълбокия сън. Липсата на социална система  премина благодарение на дълбокия сън. Ще си останем само с напева "Стани, стани, юнак балкански, от сън дълбок се събуди..." 
Вас лично какво Ви държи будни/Ви кара да се събудите?
- Държи ме будна безочието на съвременните политици, превърнали бай Ганьо в своя икона. Държи ме будна надеждата, че днешните млади ще преобърнат света и ще изметат сгрешеното консуматорско мислене. Държи ме будна интернет - вселената, в която все още не могат да забранят информацията и знанието. 
Докога кебапчето ще е по-важно от културата?
- Докато българите са най-бедните в Европа, докато мислят за физическото си оцеляване, докато политическата система разчита на кебапчето.

15598710-294b-32e2-a92d-0bd4f53d87e6Стефан Иванов е роден на 13 май 1986 г., в София. Завършва магистърска степен "Изкуство и съвременност" в СУ "Св. Климент Охридски” и специализира в Paris IV Sorbonne (естетика и философия на изкуството). Носител е на наградата "София Поетики" за 2011 г., като и два пъти е бил подгласник, според гласуването на публиката, във фестивала "София Поетики” (2008, 2010 г.). Носител на първата награда за поезия на "Литературен клуб "Спирт & Спирит" (2009 г.). Организатор на литературните събития "Зачитане" (2010 г.) в кино "Влайкова" и "Бавно: изговорен свят" (2011-12 г.) в ТР "Сфумато". Водил е литературен уъркшоп в ТР "Сфумато" на тема "Поезията не е занимание старомодно" (2011).

Избройте трима будители...

- Константин Павлов, Георги Рупчев, Димитър Воев.

Може ли съвременната епоха да роди будители?

- Да, на всяко действие има противодействие, клонящата към перманентност криза ще

създава и отличава такива хора, но само ако не ги зачеркне.

От какво трябва да се събудят българите?

- От негативизъм, безотговорност, безгрижие, несериозност, безкрайно присмехулничене и самоненавист.

Вас лично какво Ви държи будни/Ви кара да се събудите?

- Самото излизане от вкъщи.

Докога кебапчето ще е по-важно от културата?

- Докато не се случи някаква окончателна и радикална мутация в мисленето на хората.

a0dcbf18-9077-de85-69e7-52e55208f4e9 Драга Сапаревска, майка на три деца, дизайнер на готик мода, фотограф и VJ. Благодарение на нея и нейният съпруг Tattoo Fest-ът в България е реалност. Освен че се грижи за прекрасните си деца, Драга намира време да развива с всички сили алтернативната култура у нас - съдейства при организирането на концерти на ъндъграунд групи, прави тематични партита и дрехи. Фотографията също е важна част от нейния живот.

Избройте трима будители...

- Мина, Ангелина и Момчил - моите дечица. Не бих могла да спя, когато те имат нужда от мен. За мен сънят е необходимата за правилното функциониране на организма почивка, но съм го свела до минимум. Относно духовната пробуда - там пък никога не заспивам и не е необходимо някой да ме буди.

Може ли съвременната епоха да роди будители?

- Определено не може. Будителят, в класическия смисъл на думата, е човек, показва на хората революционни идеи и възможности в противовес на модните такива. И не само показва, но води и напътства с плам. Изключително важно е, че будителят прави това абсолютно безкористно, "на полза роду". В наши дни, няма хора, които да отделят от енергията и съня си, да стигнат до пълно себеотричане в полза на останалите. Интересите движат всички. Ако ли пък се намери такъв човек, той бива обявяван за луд. Друг проблем са неясните и променливи ценности на съвременното общество. Няма нищо свято. И няма личности.

Вас лично какво Ви държи будни/Ви кара да се събудите?

- Имам голям заряд за действие, защото правя неща, които харесвам и ме правят щастлива. Ако аз не направя точно тези неща, те просто няма никога да се случат. Напълно човешко хедонистично обяснение.

От какво трябва да се събудят българите?

- Необходим ни е повече оптимизъм и човещина.

Докога кебапчето ще е по-важно от културата?

- Когато има достатъчно кебапчета и престанат да ни впечатляват, тогава ще помислим и за нещо друго. Дано това не е ракията.

a75e2c84-c3c3-6320-6e05-50c4fd1a8e72Стилиян Стоянов e роден през 1961 г., завършил специалност "Българска филология" в Софийския университет, понастоящем e доцент по теория и история на литературата в ЮЗУ "Неофит Рилски". Интересите му са в областта на теорията на популярната и масовата литература и историята на българската литература.

Избройте трима будители...

Петър Берон, Петко Славейков, Васил Априлов.

Може ли съвременната епоха да роди будители?

- Може и непрекъснато го прави или пък трябва да го прави. Информационната епоха създава усещането за всеобщ достъп до информация, което обаче не отрича нуждата от водача и интерпретатора. Ако продължим с метафората за будителите, информацията покрай другото има и свойството да приспива. Така че будителят не е изчезнала романтична фигура от миналото.

От какво трябва да се събудят българите?

- От усещането, че някой е длъжен да се грижи за тебе и да те обича, ако си послушен, както и да пошляпва по дупето тези, които ти се струват непослушни. Усещането е много приспивно, но след като навършиш определени години, не е лошо да излезеш от този сън.

Вас лично какво Ви държи будни/Ви кара да се събудите?

- Работата, хобито и опростачването. Първите две ме държат буден, третото понякога ме събужда грубо и рязко, което е неприятно усещане.

Докога кебапчето ще е по-важно от културата?

- Нямам еднозначен отговор. Кебапчето е неотменна част от кулинарната култура на Балканите. Въпрос на избор. Дон Кихот казва нещо знаменателно на Санчо Панса: "Ти, Санчо, живееш, за да ядеш, а аз ям, за да живея". За хората, които живеят, за да ядат, кебапчето безусловно е важна част от културата. Едно от определенията за културата е, че тя е тоталитет – в нея има и донкихотовци, и санчопансовци. Същественото е да има някакъв баланс между двата типа.

4b3cd908-9523-6ac9-e9ad-08600da6d1c1 Тея Дия е на 27 години, завършила е Английска филология в СУ и Communication and Language Skills в University of Portsmouth. В момента е отговорен редактор в седмично издание и поддържа блога teyadiya.blogspot.com за удоволствие.

Избройте трима будители...

- Паисий Хилендарски, Ботев, Вазов. Всеки българин (трябва да) може да цитира поне една тяхна фраза. Може ли съвременната епоха да роди будители? Защо не. Не съм от крайните песимисти и не смятам, че нямаме какво още да постигнем в интелектуално отношение. Прогресът не се измерва само със знания и компетентност, но и със смелостта да ги прилагаш в немислимото. Вземете Феликс Баумгартнер, например. Или момичето от Пакистан, простреляно, защото се бори за правото на образование на жените. Хора като тях вдъхват вяра.

От какво трябва да се събудят българите?

- От виртуалното зомбиране, което води не само до неграмотност, но и до една много удобна повърхностност. Понеже не четем правилно, нямаме и способност за елементарен анализ. Бързо сканираме с поглед и натискаме like. Което не значи, че сме помислили и разбрали. Когато споделяме текстове заради гръмките им заглавия, най-често споделяме личната си параноя и доверие в откровени измислици.

Вас лично какво Ви държи будни/Ви кара да се събудите?

 - Често се връщам към старото. Мисля, че човек няма как да бъде "в час”, ако се осланя само на фаст-фууд новините. Гениалните писатели ме възхищават, трудността на успеха им и в същото време лекотата му. Недостижимото с една дума. Сигурно затова толкова обичам историята за Фауст и мита за Икар – да искаш недостижимото винаги е свързано с онази смелост, за която споменах по-горе, а тя е присъща на малцина. Като студентка смятах, че и някои от преподавателите ми са будители – имаха онази тиха и ненатрапчива способност на интелекта да бъде велик, без да е гръмогласен. И още го мисля, разбира се.

Докога кебапчето ще е по-важно от културата?

- Това е доста характерно за нашия регион, но пък съдейки по моите връстници – отминава. Ние четем много, можем да слушаме всякаква музика, да ходим на театър редовно, имаме поне базови познания по изкуство. Пътуваме, а това привиква съзнанието да бъде по-отворено и гъвкаво. Работи ни се. Не мисля, че "феноменът” ще просъществува дълго.

ef212f95-aae9-4015-bde3-75a06acfba6e Доц. Георги Лозанов, експерт по медии и журналистика, председател на Съюза на електронните медии (СЕМ). Гост преподавател в Нов български университет, НАТФИЗ "Кр. Сарафов",Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и Националната художествена академия "Николай Павлович". Ръководител на катедра "Печат и книгоиздаване" във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ "Св. Климент Охридски" (1995-1998, 2004-2007 г.). Лозанов е автор на повече от 100 научни студии и над 200 статии, посветени на въпросите на електронните и печатните медии, културологията, философията, естетиката, литературната критика и изкуствознанието.

Избройте трима будители...

- Теди Москов, Георги Господинов, Владимир Пенев. Като цяло доста трудно използвам понятието "будители", защото то тръгва от представата за един "заспал" народ, а не е хубаво никой народ, особено българският, да се нарича "заспал". Обикновено свързваме будителите с представата за едни отминали величествени времена, подценявайки съвременната епоха. Трябва да търсим будители и в настоящето.

Може ли съвременната епоха да роди будители?

- Да. Съвременната интерактивна епоха е далеч от представата за една общност, която стои пред празна дъска и отделни личности, натоварени със задачата, така да се каже, да "събудят" просветените.  Съвременният човек е медиен човек, който получава много информация, сред която има и значителна доза "боклук", но и много ценни знания.

От какво трябва да се събудят българите?

- От склонността да подценяват в името на миналото. Българинът трябва събуди индивидуалните си самочувствие и самооценка, за сметка на колективните. Човек се събужда най-добре, когато сутрин стане и застане пред огледалото. Тогава той е будител сам за себе си, което ми се струва най-честно.

Вас лично какво Ви държи будни/Ви кара да се събудите?

- Преди всичко моето любопитство – към всичко, ставащо наоколо, независимо дали в политическо, в културно или в друго отношение. Аз често се разхождам из София, моя роден град, и я разглеждам, сякаш за първи път стъпвам там. Нагласата да търся непознати визии на познатото. Освен това, вярвам в българските каузи; харесва ми възвишената меланхолия на гражданските инициативи, в които хората продължават да влагат много, въпреки, че те рядко имат успех.

Докога кебапчето ще е по-важно от културата?

- Докато не стане част от нея. Знаете ли колко трудно е да се намери истинско българско кебапче като в моето детство? За да яде такова, човек трябва да има висока кулинарна култура, част от цялостното му културно самосъзнание. Кебапчето ще стане по-важно от културата, когато във всяка втора кръчма започнат да се предлагат хубави български кебапчета.

43fece88-3c77-268b-08e1-7f6b5c6190ea Георги Иванов е сценарист на "Господари на ефира", "Забранена любов", сериала "Стъклен дом"; главен сценарист на "Под прикритие" и "Революция Z".

Избройте трима будители...

- Васил Левски... някой може ли днес да си представи какво е да си жертваш живота за една мечта? Паисий Хилендарски, Дамян Дамянов, Камен Донев, много са...

Може ли съвременната епоха да роди будители?

- Ако има бунт, има и будители. В този смисъл ни липсват 60-те,  когато беше революцията на свободния дух. Сега като че ли няма какво да защитаваме и няма за какво да се борим. Но усещам, че нещо се задава... младите хора все повече търсят и все повече усещат, че нещо не е наред.

От какво трябва да се събудят българите?

- От безразличието, от безверието, от дистанционното...

Вас лично какво Ви държи будни/Ви кара да се събудите?

- "Имам идея за филм” – все по-често го чувам... хубаво е да ти се обадят в 3 посред нощ с идея! Важно е да има идеи, а идеи има, когато има вдъхновение.

Докога кебапчето ще е по-важно от културата?

- Докато кебапчето е по-вкусно от културата! "Ама те не ни разбират” - не може винаги да е оправдание! Трябва да има диалог между авторите и публиката.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


25 Antoaneta Slavova 01.11.2012 | 18:21
http://www.spisanie.to/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0/%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F/item/1620-%D0%91%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-21-%D0%B2%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D0%BA - това е моята емоция около празника! Честит празник на всички духовни хора в България!
24 Aleksis Son 01.11.2012 | 14:37
Интересен поглед върху модерните български нови будители сте ни предложили. Аз само не знам, дали като се казва "Народен будител" не трябва да става да става въпрос за хора, свързани с образователната ни система?
23 Коста Николов 01.11.2012 | 14:29
За Юлиана Дончева и за Мария Капон категорично не мога да се съглася, че можем да ги приемем за будители. Не знам дали трябва народното будителство да се обвъзрва със съвременни политици като тях.
22 отминало бъдеще 01.11.2012 | 13:34
Хубаво е да почитаме народните будители, но също и да обръщаме поглед към будителите от съвременността
21 черното влечуго 01.11.2012 | 12:39
Има съвременни будители като Данчо Йовчев, Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Кубрат Пулев и много други, които днес обединяват българите и ги карат да се чувстват горди с техните постижение.
20 Батко съссладко 01.11.2012 | 12:37
Честит празник на всички българи! Празници като този трябва да бъдат винаги почитани и уважавани. Не трябва да забравяме какви сме били и откъде сме тръгнали.
19 David Hayemaker 01.11.2012 | 12:36
Радвам се много, че Данчо Йовчев е намерил място в тази статия. Хора като него наистина могат да бъдат будители и да обединяват българския народ.
18 Сбъдната Мечта 01.11.2012 | 12:28
Честит празник на всички българи !!!!
17 Vladislav Dramaliev 01.11.2012 | 11:55
Моят будител е Амазон Киндъл.
16 Елемаг Електриков 01.11.2012 | 11:55
честито на всички учители
15 Анита Кралева 01.11.2012 | 11:53
Естествено, че може!
14 голям шемет 01.11.2012 | 11:53
Наистина и те могат да с е разглеждат като будители. Освен това има и българите които са част от тази групировка.
13 Бай Спас 01.11.2012 | 11:42
С тази разлика, че съвременните будители днес се борят за доста по-различни каузи, но не по-малко значими. Честно казано някои от представените имена трудно бих могла да нарека будители, по-скоро поробители, имам предвид политическите фигури.
12 apetitna parjola 01.11.2012 | 11:35
Тази статия трябва всеки да я прочете !
11 Victoria Peshev 01.11.2012 | 11:11
Аз бих добавила и Анонимните... преди хората са жертва всичко в името на една мечта, а днес разни дребни душици (политици, бизнесмени) жертват държава с вековна история в името на единия интерес.
10 borislava tihomirova 01.11.2012 | 11:00
да ,някак си изненадващо
9 доплеров ефект 01.11.2012 | 10:55
Много хубава статия. Хареса ми как ги провокират да изброят няколко съвременни будители, приятно да знае че още има такива дори и днес.
8 Лили РоузКупър 01.11.2012 | 10:51
Стана ми смешно при изброяването на Георги Иванов как казва "някой може ли днес да си представи какво е да си жертваш живота за една мечта?" Е как? Оня ден Боко се сравни с Омуртаг, който е следвал една мечта и се създал опори на една държава...
7 числото Фи 01.11.2012 | 10:44
Аз се сещам за един съвременен будител, но той не е народен - Джулиан Асандж.
6 Mer Zlatkova 01.11.2012 | 10:42
Човек не е нужно непременно да се е прославил със своите велики дела, за да може да се нарече будител. Колкото и прозаично да звучи будители са и всички учители - знайни и незнайни, които ни помагат да поемем своя път и да се осъзнаем.
5 nedostapnata moma 01.11.2012 | 10:35
Да бе , много са зле , как може такава наглост да говорят така , те да казват кой колко е направил , че да е будител , как може такова безумие ?!?!?!?
4 Svetlin Rusev 01.11.2012 | 10:34
Будители е имало,има и ще има и не е задължително съвременните будители(което е доста претенциозна дума) да правят нещо осъзнато за да бъдат такива,просто те правят това в което са добри,което обичат,правят го безкористно и ни правят по някакъв начин малко по-добри хора,това е достатъчно.
3 mihaela angelova 01.11.2012 | 10:22
Абе много си неосъзната , ти какво си направила , че да приказваш така , ти ли си тая ,която ще определя кои са будителите , чуваш ли се какво приказваш ?!!!!!!!!!
2 Marusq Laleva 01.11.2012 | 10:17
Честит празник на всички народни будители, на всички учители и техните последователи. Днес е велик празник и нека всички го посрещнат подобаващо.
1 Катерина Мушкова 01.11.2012 | 10:14
Повечето от изброените не ги бях чувала . Мисля , че трябва да направят по - велики дела , за да можем да ги наречем будители .

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • 22:00 В кадър
  • 22:30 Вечната музика
  • Сега "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • Сега "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.