Теа Денолюбова за "Боян", Лисабон и преживяното, като низ от истории

"Мен ме боли, когато пиша", споделя в интервю за iNews младата писателка

по статията работи: Елена Кирилова | 26.07.2012 | 15:33
Теа Денолюбова за "Боян", Лисабон и преживяното, като низ от истории
Теа Денолюбова / личен архив

След стихосбирката си "Сложи ме на пауза" Теа Денолюбова се завърна с "Боян". Лична история, обгърната от множество емоции, която окупира страниците и съзнанието на читателя.

Всъщност Теа е едва 19-годишна, но книгите й по никакъв начин не показват онази наивност на младостта. Точно обратното. Самият преход от стихосбирката към първата й книга с проза е видим и впечатляващ.

Ето какво ни разказа младата писателка за себе си, "Боян", музиката и този толкова личен за нея Лисабон.

Книгата е създадена по мотиви от твоя живот. Смяташ ли, че сътресенията, които преживяваме в личен план, отключват в човека по-артистичната му страна?

- Определено. Започнах да пиша на 10, когато почина баща ми. Имах нужда да излея болката си някъде. Неведнъж съм си казвала, че писането ме спаси и продължава да го прави. В много моменти е единственото нещо, което ми е носило удоволствие. Аз съм голяма късметлийка, че имам шанса да "хвърлям” преживяното, онова, което ми тежи – пиша го и го предавам нататък, то започва да води свой собствен живот и така ми олеква на мига. Трябва да сме благодарни дори за земетресенията, които се случват в нас – отнема ни се нещо, но насреща получаваме друго, което не може да замести липсата, нито тъгата, но ги прави по-поносими. Написани, те носят утеха на някой друг. Това ме прави щастлива.

В "Боян” ясно се усеща, че си свързана безкрайно много както с Варна, така и с Лисабон. Варна е родният ти град, но каква е личната ти история с Лисабон?

- Харесвам тъжни градове, а Лисабон е точно такъв – всичко се случва много бавно, хората са меланхолични, отнесени, големи мечтатели. Усмихнати са, но има някаква мъка във въздуха, тъга по миналото, стари сгради, олющени фасади, малки кафенета. Бих живяла там. И бих завела всички хора, които обичам. Ще им пускам фадо, разбира се.

"Боян” е втората ти книга след "Сложи ме на пауза". . Коя е по-лична за теб - тази с поезията или творенията ти в проза?

- Поводите, поради които ги написах, са доста различни. В "Сложи ме на пауза” събрах почти всичко, което бях писала от самото начало – просто моментът, в който бях достатъчно сигурна, за да ги покажа, дойде и така се роди идеята за книга. Тя е много по-мислена от втората, нещата се случиха по-трудно, бях на 16 г., когато реших да сбъдна и тази мечта. "Боян” е…моята болка и най-хубавите ми моменти. Не очаквах, че ще направя такъв завой към прозата, но като че ли тя е по-исканата книга, имах по-голяма нужда от нея… Написах я за 10-12 часа, разпокъсани в два месеца. Пристанище, спасение – това е "Боян” за мен. Само аз знам колко трудно щеше да ми бъде, ако не я бях написала. Едно е сигурно обаче – и в двете книги съм болезнено искрена.

Книгата е наистина много емоционална. Стигала ли си до моменти, в които си искала да се откажеш, защото си решила, че не искаш да показваш всичко, което чувстваш, на света?

- Да, хиляди пъти ми идваше да се откажа, но само на думи. Винаги правя така – недоволствам, мърморя, оплаквам се – но никога не се отказвам и правя това, което съм решила. Истината е, че в книгата написах неща, които са се случили между мен и още няколко човека, това са наши разговори, най-хубавите ни моменти, най-искрените ни думи. Трябва да се извиня, че оголих и други души освен моята, но това е риска някой да бъде обичан от мен и всичките ми приятели и близки хора го разбраха – аз си правя моменти, които след това да напиша. Мисля, че всички трябва сами да правим миговете си, да взимаме всичко онова, което ни се дава. А то е толкова много – само трябват силни рамене, за да издържим товара. Сега работя върху това.

Защо продължи да пишеш?

- Защото за мен няма нищо по-хубаво от това да седна на терасата, да си пусна Отис Рединг и Челентано, да гледам фара и да пиша. Върховно егоистично изживяване, което много боли. Поне мен ме боли, когато пиша. Но е най-хубавото бягство – губиш се в себе си, правиш нов свят, няма правила. Пишеш и преживяваш. Имах много за разказване. Много истории, които в един момент ми натежаха.

Казват, че с всяка книга писателят търси и открива частица от себе си или света. Ти какво потърси и какво откри с "Боян”?

- Аз потърсих начин да се направя щастлива. И успях. Имах нужда от пречистване, преди да започна новия етап от живота си. С "Боян” за първи път се срещнах със себе си и започнах да се обичам – с всичките ми недостатъци и съмнения. Трябваше да направя така, че миналото да не пречи на бъдещето ми. В деня на представянето на "Боян” във Варна аз летях. Почувствах се толкова обичана – точно по онзи начин, по който винаги съм искала. В този ден имах всичко.

Поезия или проза да очакваме в следващата ти книга? Всъщност кое от двете предпочиташ да четеш и съответно да пишеш?

- Много обичам да чета поезия и ако трябва да съм честна, чета повече поезия от проза. Следващата ми книга ще е с проза, завоят вече е направен. Но…има време. Сега събирам материал за третата – живея.

Кои са най-големите ти литературни учители?

- Габриел Гарсия Маркес е любимият ми писател. Мечтая си да мога да пиша като латиноамериканка. От "Есента на патриарха” е и любимият ми негов цитат, че "не се живее, а се преживява”. Тук е мястото да благодаря на Елин Рахнев и Кольо Карамфилов, които за втори път се съгласиха да работят с мен. Всъщност между нас се получи едно много силно, мъжко приятелство. Не мога да пропусна и Захари Карабашлиев, много съм му благодарна за ръката, която ми подаде.

С какво се занимаваш отвъд писането?

- Занимавам се и с фотография, за мен принципът на писането и снимането е един и същ – запечатване на моменти. Много обичам киното, сигурна съм, че след време ще започна да пиша сценарии. А над тези неща най-хубаво ми е да съм със семейството си– всъщност то е и основната причина да обичам живота толкова много.

Накъде си се устремила в момента?

- В момента изживявам едно лято, което няма начин да не напиша след време. През октомври заминавам за Милано, където много исках да уча, защото Италия и италианският език са голямата ми слабост. Стремя се да живея така, че да има какво да разказвам…от Варна до Зуахатанео, където ще излизам с лодката и мъжа ми. И ще пиша, разбира се. Винаги ще пиша.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Анита Кралева 26.07.2012 | 17:12
интересно интервю
5 Suzana Doncheva 26.07.2012 | 16:52
Добре се е запътила към филмовите сценарии. Няма по-голямо удовлетворение за твореца от това да види детето си оживяло на сцента или на екрана.
4 Stanimir Len 26.07.2012 | 16:50
Всъщност е доста меланхонична и именно в това е големият й чар. С удоволствие бих я придружил на разходка в един есенен парк, огрян от мързеливото слънце и да наблюдаваме как окапват листата. Има такава магия в тези толкова прости процеси.
3 Marya Rossa 26.07.2012 | 16:44
Виждам, че доста е израснала откакто я забелязаха и й връчиха награда Стоян Камбарев за поезия. Сигурно много хора й го казват, но тя има вид по-възрастна и мъдра жена, а не на момиченце, току що излязло от пубертета.
2 станимир славев 26.07.2012 | 16:23
Зашеметяващо интервю с едно 19 годишно момиче, ако има повече като нея и толкова задълбочени млади хора България ще има достойно бъдеще.
1 Mary Bloody 26.07.2012 | 16:16
Много позитивна млада дама, честно казано за първи път чувам за нея, но непременно ще отделя време да хвърля едно око на творбите й. Звучи като човек, който наистина има какво да каже и го прави по интересен начин.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.